Menu Meny

Guide til Kirgisistan

Velkommen til et av Sentral-Asias vakreste og mest ukjente land.

Fakta: Kirgisistan

Etter Sovjetunionens fall har den tidligere republikken, inneklemt mellom Usbekistan i vest og Kina i øst, slåss for å finne økonomisk fotfeste og en nasjonal identitet. Sammenliknet med sine sentralasiatiske naboland er landet fattig på naturressurser og er avhengig av import, først og fremst fra Kina og Russland. Under sovjettiden var industrien en viktig inntektskilde.

Nå er den erstattet av et mer rudimentært næringsliv. Mange av de 5,7 millioner innbyggerne livnærer seg i dag på jordbruk eller på penger som sendes hjem fra slektninger med jobb i Russland.

Politisk er Kirgisistan blant de mer demokratiske landene i regionen. Når det er sagt, så har jakten på en nasjonal identitet økt spenningen mellom ulike etniske grupper i landet, særlig i de sørlige delene, som har en stor usbekisk minoritet. Det toppet seg i 2010 med et opprør, som førte til et par hundre dødsofre.

Turismen i landet følger stort sett økonomien, hvilket innebærer at det mangler større investeringer – til tross for at det er ganske stort slingringsmonn for private initiativ. Turister fra vest som kommer for å oppleve landets utemmede fjell, reiser inn uten visumkrav. Generelt trenger man kanskje å bruke litt ekstra tid i forveien for å sy sammen et opplegg og for å sikre logistikken. Sannsynligheten er stor for at du kommer til å bo hjemme hos en familie, eller i en såkalt jurt, et nomadetelt.

Reisen dit

Fly til Kirgisistans hovedstad Bisjkek via Moskva med Aeroflot eller Pegasus Airlines eller via Istanbul med Turkish Airlines. Pris fra ca. kr 3500, reisetid ca. 11 timer. Fly til Osj via Moskva koster fort et par tusenlapper mer.

Reise rundt

Marusjkas, minibusser, er den billigste måten å reise rundt i byene i Kirgisistan på, og kjører etter rutetabeller. Reisen mellom Osj og Arslanbob tar f.eks. 4 timer og koster ca. 30 kroner. Når det er sagt, kan det for den som ikke snakker russisk, by på visse vanskeligheter å liste seg ut i lokaltrafikken. Taxi er rimelig sett med vesterlandske øyne. Avtal pris på forhånd.

Bo i en yurt.

Overnatting

Vanlige hotellsøkersider og Airbnb tilbyr gode alternativer i Kirgisistan. For privat innkvartering hjemme hos kirgisere har CBT utviklet et stort nettverk med overnattingssteder, og er raske til å svare på mail. Les mer og bestill på cbtkyrgyzstan.kg/en

Ridearrangører

Det fins en håndfull internasjonale reisearrangører som kan arrangere ridesafari Kirgisistan, men for Arslanbob var CBT et enkelt valg på grunn av et godt rykte og rimelige priser. Det er lokale CBT-kontorer over hele Kirgisistan, men servicen kan variere avhengig av hvilken region man reiser i.

Prisnivå

Det er billig å reise i Kirgisistan. For overnatting ligger prisene på rundt 150 kroner natten, for et stort måltid på en finere restaurant koster det ca. 250 kroner. Tre dagers ridetur med mat og guide koster omtrent 1000 kroner per person. For 1 norsk krone får du ca. 8 kirgisisk som.

Visum

Det trengs ikke visum for nordmenn på besøk inntil 60 dager. Det kan være lurt å ha med seg en kopi av passet.

Sikkerhet

Som turist bør du være bevisst ikke å provosere unødig eller tiltrekke deg oppmerksomhet fra sikkerhetspolitiet, som den siste tiden har radaren oppe for spioner fra Vesten. Ran og lommetyverier forekommer sjelden. Den største faren utgjør den fraværende trafikksikkerheten.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!