Menu Meny

Guide til Baja California, Mexico

Baja California, verdens nest lengste halvøy, ligger i nordvestre Mexico, og skilles fra fastlandet av Californiabukten. Halvøya strekker seg nærmere 125 mil fra Mexicali og Tijuana i nord til Cabo San Lucas i sør. Den er administrativt delt opp mellom de meksikanske delstatene Baja California og Baja California Sur, som til sammen har drøyt 3,5 millioner innbyggere. Baja California ligger vinterstid sju timer etter norsk tid.

Reisen hit

Fly Oslo‒La Paz via Amsterdam eller Paris med f.eks. Air France/KLM/Aeromexico for ca. 7000 kroner billigst, ca. 8000 kroner for den kjappeste, ca. 20 timer. Eller fly direkte Oslo‒San Francisco eller Los Angeles med SAS eller Norwegian – t/r-billetter fra ca. 4500 kroner – og fortsett reisen videre til San Jose Cabo, sør for Todos Santos for ca. 2300 kr t/r.

Reise rundt

Reis rundt med lokalbuss. Det tar sin svært gode tid, men er komfortabelt og billig. Flere daglige avganger mellom La Paz, Todos Santos og San Jose Cabo

Beste tid å reise

Oktober–mai har det beste været med tilsvarende norsk go’sommer-temperaturer. Resten av året kan det bli litt vel varmt og fuktig – særlig i La Paz. For hvalspotting er januar–mars den beste tiden.

Overnatting

Det fins en rekke personlige hoteller og bed and breakfast-steder som er svært prisgunstige.

Los Colibris (loscolibris.com). Hyggelig hotell som ligger på en høyde ovenfor Todos Santos, med vid utsikt over Stillehavet. Overnatting i småhus i fjellsiden. Dobbeltrom fra 900 kr/døgnet.

Posada La Poza (hotelposadalapozatodossantos.com) er et boutiquehotell nær stranden (nedenfor Los Colibris) i Todos Santos. Palmehage og svømmebasseng. 8 romslige rom. Drives av nederlandsk kunstner- og kokkepar. Overnatting i dobbeltrom fra 1500 kr inkludert frokost.

Casa Bentley (casabentleybaja.com). Geologen Bob Bentleys mildt sagt underlige sted ligger inne i Todos Santos. Med kun 7 rom, stor hage og basseng er dette rett sted å hvile ut mellom eventyrene.

Dobbeltrom fra drøyt 900 kr.

Hotel California (hotelcaliforniabaja.com), også det i Todos Santos. Her lever man på myten om at rockebandet Eagles ble inspirert til å skrive låtklassikeren sin som erobret verden. Stilfulle rom og en bar vel verdt å henge i for noen timer. Dobbeltrom fra ca. 1000 kroner natten for to personer.

Anca mi Nana (ancaminana.wixsite.com/ancaminana). Italienskfødte Natalia Ruffo står bak dette personlige pensjonatet i Paz med kun 3 rom. Lånesykler, personlig guiding og henting på flyplassen (mot symbolsk pristillegg). Dobbeltrom fra 700 kroner natten, inklusive frokost.

Mat

Det meksikanske kjøkkenet er både fargerikt og kryddersterkt. Og i Baja California dominerer texmex-kjøkkenet med innslag av Karibia og Middelhavet. Både i La Paz og Todos Santos er det mange fiske- og skalldyrrestauranter av høy kvalitet – og til rimelige priser. Du kommer unna med 300 kroner for en trerettersmiddag med en øl eller et glass vin på flere av de gode restaurantene. Råvarene er sylferske. Men gå ikke glipp av de små gatebodene med himmelske tacos og spesialiteten almejas chocolatas, levende skjell som spises som østers. Nam!

Et besøk på La Copa Cucina er et høydepunkt. Sushirestaurant med ypperlig sushi – med kamskjell, spicy tuna og agurk. Tempuraen med fresh catch of the day og spesialen med avokado, yuzu, trøffelolje, svart lavasalt og masago bringer ytterligere matlykke.

Kokkekurs

Los Colibris kjøkkensjef Iker Algorri viser deg hvordan du skal lage salsa og lekre fiske- og kyllingretter, samtidig som du får sjansen til å bli en eminent ekspert på margaritas. Les mer på loscolibris.com/food-cooking. Nederlandske Dany Lamote på Santo Vino Bistro and Wine Bar (vegg-i-vegg med resepsjonen på Hotel California) har kokkekurs med femrettersmenyer som tilberedes i løpet av en ettermiddag. Bestill på tlf. +52-612-145 07 92.

Aktiviteter

Med La Paz og Todos Santos som utgangspunkt kan du gå fotturer langs kysten og i fjellene, surfe, sykle mountainbike, dykke eller drive med dyphavsfiske. Men det som lokker de fleste besøkere aller mest, er hvalene, både i Californiabukten og langs vestkysten av Bajahalvøya, der gråhvalene parer seg i Laguna San Ignacio, Guerro Negro og Bahia Magdalena. Hvert år passerer drøyt 20 000 gråhvaler Baja California.

Fra desember til april trekker de mot lagunene langs vestkysten for å pare seg og for å føde kalvene.

Todos Santos Eco Adventures (tosea.net) har fotturer, klatring, surfing og ridning på programmet. Cortez Club, La Paz (cortezclub.com). Dykking og snorkling med sjøløver og hvalhaier.

Ekspedisjonsuke med National Geographic. På denne turen er sjansen stor for at du får sett hval. Dagsutflukter med ribbåter, guidete fotturer på ubebodde øyer, snorkling med sjøløver og padling. Regn med drøyt 50 000 kroner for en uke, inkludert fly t/r Oslo. jambotours.no og expedtions.com

Baja Expeditions (bajaex.com) satser på teltekspedisjoner til San Ignacio Bay, der deltakerne får oppleve gråhvaler på nært hold. Tilbyr også dykking og seiling.

Tofino (tofino.com/baja). Kajakkspesialist med utfordrende ukespadlinger i Californiabukten, noen i kombinasjon med hvalsafari med gummibåter og kajakk. Pris fra drøyt 13 000 kroner for en uke, eksklusiv flyreisen. For flere eventyrtips i Baja California, se bajaecoadventures.weebly.com.

Festivaler

I løpet av de siste årene har Todos Santos Music Festival blitt en stor suksess, med rockeartistene Peter Buck fra R.E.M. og Jeff Tweedy fra Wilco som initiativtakere og Hotel California som arrangør. Imidlertid tar man en pause i 2017 med ambisjoner om å dra i gang igjen i januar 2018. Andre festivaler er kunst og film i feb.–mars og mat og vin i april. Les mer på todossantos.cc

Glem det!

Turiststedet Cabo San Lucas lengst sør. Charter og kommers, stappfullt av amerikanere, sørgelige betonghoteller og høyt prisnivå.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!