Menu Meny

Guide til Tadsjikistan

En guide til et av de mest undervurderte landene i Sentral-Asia.

REISEN DIT

Billigst og raskest er ofte AirBaltic eller Turkish Airlines mellom Oslo og Dusjanbe, med én mellomlanding. Prisene ligger oftest mellom 4000 til 6000 kroner tur/retur. Det går også fly eller landtransport mellom Dusjanbe og de andre hovedstedene i Sentral-Asia, dersom man er på en lengre reise i området.

REISE RUNDT

Buss hører til sjeldenhetene i Tadsjikistan, så der til lands reiser man rundt i delte drosjer. Det vil si vanlige biler kjørt av vanlige menn som tjener litt ekstra på å frakte rundt passasjerer dit de selv skal. Avtal pris før du setter deg i bilen. Det kjøres ofte mellom Dusjanbe og Pendzjikent, hvor man finner skyss videre opp til Artuch. Beregn ca. seks timers kjøring. Noe raskere og mindre kronglete er det å leie privat bil med sjåfør, men prisen blir også svært mye høyere.

OVERNATTING

Det finnes ingen hoteller i Fann-fjellene, unntatt ett ved innsjøen Iskanderkul. Ellers er man avhengig av å overnatte i gjestehus eller fjelleirene ved foten av fjellene. Skal man lenger inn i fjellene, er telt eneste alternativ.
Gjestehuset Yakkakhona i Artuch har et par rom å leie ut med svært enkel standard. Prisen per person per natt er $20, inkludert alt av mat og drikke.
I fjelleirene i både Artuch og Alauddin kan man velge å overnatte i telt på eiendommene, eller inne under tak. Prisen er rundt $10 per natt innendørs.

ARRANGØRER

Det finnes flere utenlandske selskaper som arrangerer fotturer i Fann-fjellene. Det er pakketurer hvor alt er inkludert, men prisene er også deretter. Ønsker man større frihet, kan man kontakte turistkontoret i Zeravsjan-dalen ZDTA (zdta-zerafshon@yahoo.no), som setter deg i kontakt med alt fra gjestehus til fjellguider. De leier også ut utstyr som telt, liggeunderlag og sovepose. Det er dessuten fullt mulig å gjøre fjellturen(e) på egen hånd, dersom man er fjellvant, har tilstrekkelig utstyr og detaljerte kart over området (rutene er ofte ikke merket). Det er likevel viktig å vite at disse fjellområdene er ganske utfordrende, og at man kan gå i dagevis uten å møte andre mennesker – så legg ikke ut på tur uten forberedelser

Været og landskapet i Fann-fjellene er svært uforutsigbart.

VISUM

Visum er nødvendig for nordmenn. Visumsøkeprosessen har blitt mye enklere enn hva den har vært tidligere, og nå kan man søke e-visum på nett: evisa.tj. Visumet er gyldig i 90 dager, men søkeren kan bare oppholde seg i landet i 45 dager etter ankomst. Det koster $50 for visum med én enkelt innreise. Skal man reise til Pamir-fjellene, må man ha en spesialtillatelse som kalles GBAO. Det koster $20 ekstra, og kan søkes om samtidig som man søker om vanlig visum.

GLEM IKKE

Kontanter. Alt må betales med kontanter, enten i tadsjikiske somoni eller amerikanske dollar. Det er langt mellom hver minibank, selv i hovedstaden Dusjanbe, og ofte er de tomme for penger. Visakort funker ofte bedre enn Mastercard.

HUSK Å PAKKE

– Stabilt telt og varm sovepose (temperaturen synker drastisk om natten)
– Regntøy og varme klær (selv midt på sommeren)
– Staver (praktiske for elvekryssing og bratte partier)
– Vannflaske og vannrensetabletter
– Førstehjelpsskrin (lite hjelp å få dersom uhellet er ute, eslene er det nærmeste man kommer en ambulanse)
– Solkrem, solbriller og eventuelt hatt (solen er sterk i høyden)
– Hodelykt
– Dopapir
– Kniv
– Tålmodighet og eventyrlyst

De safirblå Alauddinsjøene står i praktfull kontrast til omgivelsene.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!