Menu Meny

Guide til Iran

Når Iran skal vise seg frem, er det stort sett med palasser, moskeer og antikke ruiner i verdensklasse. Landets beinharde regime har så smått begynt å åpne døren mot omverdenen. Men det er hos menneskene du finner gjestfriheten og den store varmen.

Reisen hit

Fly Oslo-Teheran t/r koster ca. 2600 kroner med f.eks. Turkish Airlines eller Pegasus Airlines. Siden Iran er et så stort land, kan det være en idé å fly inn til én storby og ut av en annen hvis du har tenkt å gjøre en rundreise. Da blir flybillettene riktignok en anelse dyrere. Er du litt mer eventyrlysten, kan du fly til Istanbul, ta dagtoget til Ankara og hoppe på Trans Asia Express til Teheran. Toget går hver onsdag morgen og ankommer den iranske hovedstaden på fredagskvelden – en togreise på drøyt 80 timer (bestill på iranrail.net).

Norske arrangører: escape.no, albatros.no, hvitserk.no

Reise rundt

I Teheran: T-banesystemet er godt utbygd i Teheran. Skilt på engelsk for hver stasjon. Bemannet billettkontor, og det er mulig å kjøpe billetter for ulike antall reiser. Det koster ca. 5500 rial for en reise, tilsvarende ca. 1,50 kr. Første og siste vogn er kun for kvinner, men du kan som kvinne reise i de andre vognene også.

I landet: Bussene som trafikkerer mellom byene, er delt – en del for menn, en annen for kvinner. I de såkalte vip-bussene, som går over lengre strekk, er det ikke så tydelig adskilt mellom kjønnene. De lange bussreisene er komfortable, ofte med noe å spise og drikke inkludert, og går også om natten. Dessuten er de billige. For snaue 60 kroner kommer du deg fra Teheran til Esfahan. Roayal Safar Iranian, en.royall.ir. er et busselskap med informasjon på engelsk. Bestill billetter enten på nettet eller direkte på busstasjonene.

Tog er også billig, og reise kan bestilles på stasjonene. Les mer om togreiser og bestill på raja.ir og iranrail.net. Iran er et stort land, og det er også fullt mulig å fly innenriks med blant annet Iran Air, iranair.com. Sjekk også ut innenriksfly på tcharter.ir.

Hotellene er også ofte behjelpelige med å bestille reiser for deg hvis du bor hos dem.

Overnatting

Gollestan Hotel, Hafez Avenue i Teheran. Prisgunstig overnatting nær Golestan Palace, den store basaren og t-banestasjonen Hassan Abad. Dobbeltrom ca. 600 kr. Tlf. 21-667 114 17, gollestanhotel.com

Abbasi Hotel, Amadegah Street i Esfahan. Byens fineste og Irans eldste hotell, som også lokker til seg en del besøkende som en severdighet i seg selv. Hotellet har både en eldre, ekstra standsmessig del, og en nyere, ikke like sjarmerende del. Fra 1000 kr for dobbeltrom. Tlf. 031-322 26 10, abbasihotel.ir

Kohan Hotel, Emam Street/Alley 40 i Yazd. Hyggelig tradisjonelt hotell i gamlebyen med litt enklere standard, men med høy sjarmfaktor. Ca. 500 kr for et dobbeltrom. Tlf. 353-621 24 85, kohanhotel.ir/en

Karim Khan Hotel, Roodaki Street i Shiraz. Velholdt hotell i gåavstand til basaren. Ca. 500 kr for et dobbeltrom. Tlf. 0713-224 31 99, en.karimkhanhotel.com

Mat og drikke

Det serveres alkoholfritt øl mange steder. Ikke spesielt spennende og ofte tilsatt sitronsmak, noe som gjør at det mer smaker sider enn øl. Den tradisjonelle yoghurtdrikken doogh er syrlig og litt salt og er vanlig til maten.

Den vanligste retten du kommer til å støte på ute i gaten, er kebab med lam eller kylling. De siste årene har også den persiske husmannskosten funnet veien til restaurantene. Maten er krydret, men sjelden sterk. Safran og gurkemeie benyttes ofte. Matkulturen skiller seg ofte ut avhengig av hvor i landet du befinner deg – det er stor påvirkning fra blant annet Tyrkia, Kurdistan og Aserbajdsjan.

Man spiser flere retter sammen, ofte gryteretter sammen med salater, yoghurt og selvfølgelig ris – med eller uten safran. Hjemme spiser man tradisjonelt på gulvet, der alt dekkes opp på en duk på et teppe. Her samles alle rundt maten og forsyner seg av rettene.

Noen kjente retter er fesenjoon (eller fesenjan), som er en kyllinggryte med valnøtt og granateplesaus, auberginegryten khoresh bademjan og tahdig, som er ris nederst i gryten som på grunn av varmen og oljen blir sprø og klebrig, og er langt bedre enn det høres ut.

Helligdager

I Iran er det ikke lørdag og søndag som er helligdager, men torsdag og fredag. Det betyr da at ikke alt er åpent som vanlig disse dagene. Verdt å huske på.

Valuta og prisnivå

Valutaen heter rial, men nesten overalt oppgis prisene i toman. Det betyr at du må legge til en null til prisen. Siden iranske priser alltid handler om tusen, så betyr det i praksis at det kan stå 10 000, men som i realiteten er toman, hvilket betyr at prisen egentlig er 100 000 rial. Spør for sikkerhets skyld om prisen er i toman eller rial.

Det er ikke mulig å benytte internasjonale kredittkort i Iran, derfor må du ta med kontanter som rekker til alle reiseutleggene. Dollar og euro fungerer, og du kan veksle til iranske rial på stedet.

Det vanligste er å benytte vekslingskontorene, ikke banker. Det koster mindre å veksle på disse vekslingskontorene enn på flyplassen. Du finner vekslingskontorer på hotellene og i tilknytning til basarene i hver by.

En halvliters vannflaske koster 5000 rial, ca. 1,50 kr. På en vanlig enkel restaurant koster en rett ca. 40 kr. Billetter til de fleste severdighetene koster rundt 100 000 eller 200 000 rial, ca. 40 kroner.

Visum

For å få turistvisum for normalt 30 dager henvender du deg til den iranske ambassaden i Oslo, en.oslo.mfa.ir. Behandlingstiden varierer, men kan ta opp mot to måneder. Du kan ikke ha stempel fra Israel, Gaza eller Vestbredden for å slippe inn i Iran.

Som norsk statsborger skal du også kunne få kortere turistvisum ved ankomst til Iran, men det har av og til oppstått problemer rundt dette, så sikrest å gå via ambassaden.

Tre herlige kafeer i Teheran

1. Roberto Café. Du finner ikke noen barer i Teheran der alkoholen flyter. Men kafeer med god kaffe er det ikke lenger umulig å oppdrive, i et land der te har stått sterkt. Roberto Café er stedet der de virkelige kaffenerdene får tilfredsstilt bønnelystene – og det av baristaer som kan sine saker, alt fra trykk, bønner og drypp-metoder. Men du får selvfølgelig også en ganske vanlig latte.

• NO. 4, 2ND BOUSTAN, PASDARAN AVENUE. INSTAGRAM: @ROBERTO.CAFE

2. Vadi Cafe. I underetasjen inne på shoppinggalleriet Eskar ligger Vadi Cafe. Hit drar trendbevisste unge teheranere for å ta seg en espressobasert kaffe og kanskje en minipizza. Kul design og moderne, men avslappet og hyggelig stemning.

• ESKAR BUILDING, MIRDAMAD STREET

3. Musikkmuseet. Inne på Music Museum of Iran, beliggende nord i Teheran, finner du ikke bare musikk og tradisjonelle persiske musikkinstrumenter, men også en fin kafé. Her sitter kompisgjengen og sladrer over en kaffe.

• MOOZEH ALLEY, MAGHSOUD BEYK STREET, TAJRISH. MUSICMUSEUM.IR

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!