Menu Meny

Guide til Palermo

Palermo har reist seg og lagt det dårlige ryktet bak seg. Byen har på godt og vondt blitt et av verdens heftigste og mest trendy reisemål.

Reisen hit

Fly: Norwegian og SAS flyr Oslo–Palermo, via Stockholm, i sommerhalvåret. Det kan imidlertid bli betydelig billigere å fly via Roma. Både Vueling og Ryanair har flere daglige flyvninger Roma–Palermo til gode priser. Alitalia har flest avganger, men er betydelig dyrere.

Tog: Fra Skandinavia kan du ta dagtog København–München (Deutsche Bahn, bytte i Hamburg, 12 timer, 390 kroner) og deretter nattog München–Roma (ÖBB, direkte, 12 timer, fra kr 390). Fra Roma kjører Trenitalia direktetog to ganger daglig, samt et nattog til Palermo, en reise på 11 timer og som koster ca. 450 kroner.

Overnatting

I Palermo er det ofte gode muligheter for billig overnatting hvis du er tidlig ute, eller bestiller samme dag. De laveste prisene nedenfor gjelder i lavsesong.

Grand Hotel Piazza Borsa (1). Byens store firestjerners hotell som består av tre historiske bygninger med en stor klostergård i midten, der taket kan åpnes og stenges etter som været tillater. Elegante rom i uvanlig sober stil til å være Sicilia. Midt i byens historiske kvartal. Dobbeltrom fra 1100 kr, laveste pris på hotellets hjemmeside. Via dei Cartari 18, piazzaborsa.it

Grand Hotel et des Palmes (2). Historisk hotell, der mye av tidstypisk italiensk jugend er bevart. Hotellet er historisk berømt for på 1950-tallet å ha huset et stort internasjonalt møte mellom Cosa Nostra og den amerikanske mafiaen. Dobbeltrom fra 800 kr. Via Roma 398, grandhoteldespalmes.com

Stanze al Genio B&B (3). Pio Mellina har lenge samlet på antikke sicilianske, håndmalte keramikkfliser. Hjemmet, som er et stort hus, har blitt et museum med 7500 utstilte keramikkfliser. Den nye delen fungerer som et veldig kult og annerledes B&B. Fire store, lyse dobbeltrom i det spennende kvartalet Kalsa. Fra 850 kr. Via Giuseppe Garibaldi 11, stanzealgeniobnb.it

Hotel Moderno Gesa (4). Dette familiehotellet er et godt lavbudsjettalternativ, med svært sentral beliggenhet. Samtlige rom med bad og toalett. Det føles også trygt å bo her. Det er alltid en nattportier, og entreen er videoovervåket. Frokosten er dog ikke all verden. Men det ligger en utmerket bar med ferske croissanter og god kaffe ved siden av hotellet. Dobbeltrom fra 500 kr. Via Roma 276, hotelmodernopa.com

MAT OG DRIKKE

Trattoria Ai Cascinari (5). Autentisk trattoria som det er verdt å ta en taxi til. Husets eggepasta margherite (prestekrager) fylt med artisjokk er fantastisk. En annen spesialitet er de vegetariske bollene som er laget av auberginer, og som serveres i tomatsaus. Blant dessertene må du få med deg den berømte sjokoladekaken fylt med pistasj: sette veli.

 • Via d’Ossuna, 43-45, tlf +39 091 651 98 04, stengt mandager, tirsdag lunsj og søndag kveld.

Bisso Bistro (6). Etter trussel fra mafiaen valgte familien Bisso å stenge den historiske restauranten sin og begynne på nytt i lokalet til en tidligere bokhandel. I dag driver Dario Bisso en bistro som er åpen hver dag 9–23. En espresso, et glas vin eller en øl. Og så klassiske sicilianske retter med ny touche som sverdfisk eller pasta med liten middelhavssild, sarde, og vill fennikel. Du kan ikke bestille på forhånd, og du må være forberedt på å måtte dele bord med andre gjester. Prisgunstig.

 • Via Maqueda 172, tlf. +39 328 131 4595

Ristorantino da Spanò (7). Nærheten til markedet Capo garanterer for ferske råvarer. Resten står paret Sergio og Anna Spanò for. De har drevet stedet siden 2004. Dagens fisk er blant de beste rettene. Her skal du spise røde marinerte ferske reker eller en tallerken med vongole. Start med en ristet brødskive med kråkeboller, crostini coi ricci. Palermos beste.

 • Via degli Scalini 6, tlf. +39 091 33 35 09

Ferro di Cavallo (8). Historisk trattoria i sentrum som har ligget på samme sted siden 1944. Alle de klassiske pastarettene, de enkle er ofte de beste, som spagetti på palermovis med sarde, pinjenøtter, rosiner og ristede brødsmuler. Men også kokt kjøtt, fritert småfisk og store skiver med grillet sverdfisk.

 • Via Venezia 20, tlf. +39 091 33 18 35, stengt søndager.

Focacceria San Francesco (9). En klassiker i sentrum. Alle, inklusive Garibaldi, har vært her siden starten i 1834. Både bordbestilling og selvservering. Ved lunsjtid er køen mot disken lang. Dette er fortsatt et sted for den som ønsker å sjekke ut byens streetfood. Her ser du hva du bestiller. Spesialiteten brød med milt og lunge høres heavy ut – det er det også.

 • Via Alessandro Paternostro 58, tlf. +39 091 32 02 64.

Gagini Social Restaurant (10). Et av byens bedre matsteder. Gioacchino Gaglio, som kommer fra småbyen Montelepre nær Palermo, er suksessrik kokk og har drevet her siden 2015. Smaksmenyer fra 600, 750 og 900 kr. For deg som ønsker å prøve det kreative, nyskapende sicilianske kjøkkenet.

 • Via Cassari 35, tlf. +39 091 58 99 18.

Pizzeria Bellini (11). Enklere enn dette blir det ikke. Dropp pastaen, men pizzaen er knall.

Poenget med hele stedet er at du spiser deg mett for en liten penge på et av Palermos vakreste torg med Martorana-kirken og San Cataldos bringebærrøde kupler. Det er mange som går glipp av dette torget. Best om kvelden.

 • Piazza Bellini 6, tlf. +39 091 616 56 91.

Trattoria Altri Tempi (12). «Matstedet for den tapte tid» høres kanskje ikke så forlokkende ut. Men stedet er autentisk og rustikt og drives fortsatt av Sebastino Salanitro og sønnen Lugi.

Her finner du utallige retter som har forsvunnet fra menykartet på andre restauranter.

Spisekartet er på siciliansk, men eieren hjelper med oversettelse. Vi spiste en treretters og betalte 45 euro for to personer. Husets vin er inkludert i prisen, inkludert påfyll og deretter serveres man hjemmelaget rosenlikør.

 • Via Sammartino 65, tlf.+39 091 32 34 80, stengt søndag kveld.

Corona Trattoria (13). Klassisk trattoria. Vi spiste smaksrik pasta med brokkoli og en med sverdfisk og tomater. Du kan også få fritert fisk og fiskesuppe. Spør om dagens retter. God vinliste.

 • Via Guglielmo Marconi 9, tlf. +39 091 33 51 39, stengt mandag og søndag kveld.

Pasticceria Cappello (14). Byens ypperste konditor med tradisjon fra 1940. Her får du cannoli fylt med fersk ricotta, melis og hakket sjokolade. Butterdeigpaier med vannmelongelé tilsatt sjasmin er en annen spesialitet. Bakverkene med sjokolade og pistasj er en uforglemmelig smaksopplevelse. Det er jo selvfølgelig også marsipanfruktene, frutta martorana.

 • Via Colonna Rotta 68, pasticceriacappello.it.

Enotequa (15). Hyggelig vinbar i byens nye bilfrie hot spot, enkelte bord også ute. Fin og stor vinliste, der Sicilia med rette dominerer.

 • Via Maqueda 274.

Sightseeing og turistinfo

PALERMOS KATAKOMBER

Piazza Cappuccini 1, åpent 9–13, 15–18, catacombepalermo.it. Byens beryktede katakomber er en unik severdighet, men definitivt ikke for alle.

VISIT PALERMO

Via Alloro 19, tel +39 091 783 81 85, visitpalermo.it. Dette engelsktalende turistkontoret hjelper til med det meste av det du trenger som besøker; informasjon om overnatting og transport. De arrangerer utflukter, guidete turer, sykkelturer, kokkekurs, vinsmaking og mye mer. Kontoret Micro er åpent 10.30–15.30, søndager til og med klokken 14.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!