Menu Meny

Guide til Karamoja, Uganda

Mange tiår med konflikter gjorde lenge Karamoja utenkelig som reisemål. I dag står dørene åpne til en fascinerende kultur og et folk som nekter å gi opp sine tradisjoner.

REISEN DIT

Fly t/r Oslo‒Entebbe i Uganda via en storby i Europa. Prisen for en flybillett (t/r) ligger på rundt 5000 kroner. Alternativer: Brussel Airlines, KLM, Turkish Airlines.

OVERNATTING I HOVEDSTADEN KAMPALA

De fleste velger å ta seg inn til Kampala når de lander i Entebbe. En taxi fra flyplassen tar rundt en time og koster 70‒100 shilling.

Bomuligheter:

For deg som har god råd og vil bo midt i byen: Hotel Sheraton, Hotel Serena eller Hotel Africana. Priser mellom 350 000 og 650 000 shilling. Har du god råd, god tid og foretrekker rolige omgivelser: Munyonyo Commonwealth Resort eller Speke Resort (ca. 600 000 shilling). De ligger i området Munyonyo, cirka 30 minutter med lokal taxi fra byen. Nydelige hoteller i rolige omgivelser ved Lake Victoria.

For deg med halvstor lommebok: The Explorers Inn, Dolphine Suites eller Hotel Diplomate (70 000‒150 000 shilling).

To gode alternativer for deg som heller bruker pengene på annet enn å bo: Backpackers Hostel and Campsite, Bushpig Backpackers Hostel (30 000‒80 000 shilling).

Tips! Ikke forlat Kampala før du har spist rolex ‒ ugandisk gatemat som først ble kjent på universitetscampus rundt om i hovedstaden. En rolex er egg som er stekt med tomat, løk, hvitkål, grønn paprika og rullet in i en chapati. Only in Kampala!

Karamoja.

REISEN TIL KARAMOJA

Buss: Selskapet Gateway kjører mellom Kampala og Moroto/Kotido. Skru på tålmodigheten, for denne turen tar tid og er slitsom! Du må beregne rundt 15 timer fra Kampala til Moroto, avhengig av trafikk og veiforhold. Bussen stopper flere steder på veien der du får kjøpt vann, frukt, grillet mais, grillspyd og annet digg. Men husk å ikke drikke mer enn du må, for mulighetene for å gå på do er mildt sagt begrensede. En billett mellom Kampala og Moroto koster 40 000 shilling, og billetten kjøpes direkte på bussen.

Lokaltaxi: Et alternativ er å ta en matatu (lokal taxi) mellom Kampala og Mbale (15 000 shilling). I Mbale er det mange bra spisesteder, og det er virkelig anbefalt å spise skikkelig før du tar neste matatu, eller Gateway-buss videre. Herfra har du mange timer på humpete småveier før du er fremme i Karamoja.

Har du god tid, så ta flere stopp underveis. Jinja, ved Nilens utløp, ligger 2,5 timer fra Kampala med matatu. En fantastisk liten by som er vel verdt et besøk.

Fly: Skal du besøke nasjonalparken Kidepo Valley, er det mulig å ta et direktefly fra Entebbe. Turen tar ca. to timer, og billetter kan bestilles på Fly Uganda eller Aerolink.

Bil: Du kan leie bil og sjåfør fra Kampala til Moroto for rundt 500 000 shilling. Hvis du går for dette alternativet, husk følgende:

  • Sjekk værmeldingen, og hør med noen lokale om veiforholdene mellom Mbale og Karamoja. Er det regntid, blir veien svært dårlig, og det er stor risk for å bli stående.
  • Sjekk bilen nøye og sørg for at bilen er en 4wd og at sjåføren har førerbevis og registreringspapirer. Det er mange «check points» på veien, og politiet elsker å cashe inn for feil og mangler.
Møtet med Karamojas unike folk og særegne natur er best på to hjul. Å leie motorsykkel her er en helt fabelaktig opplevelse.

OVERNATTING I MOROTO

Dyrt: Mount Moroto Hotel. Ligger i grønne omgivelser med utsikt mot Mount Moroto, et av Karamojas fire høyeste fjell. Du kan velge mellom flere kategorier rom. Det billigste, som har så tynne vegger at du kan høre naboen hviske, får du for 75 000. Det dyreste ligger på rundt 200 000 shilling. Maten er blant det beste du finner i Moroto, men du rekker å sovne før du blir servert. Beregn minst én og en halv time fra bestilling til servering.

Middels: Kara-Tunga Guesthouse har rene, enkle rom for rundt 55 000 shilling. Kara-Tunga, som åpnet dørene i juli i fjor, er en turoperatør som tilbyr både overnatting og mange kultur-, naturopplevelser med kunnskapsrike lokale guider.

Rimelig: Church of Uganda og Hotel Rapona er to av flere alternativer. Pris: 25 000‒40 000 shilling.

MAT OG DRIKKE

I Moroto spiser du garantert flere dårlige måltider enn gode. Den beste maten får du på Kara-Tunga. De lager deilig ugandisk lokalmat. Er du lei lokalmat, kan de fikse supergod pizza og hjemmelagde hamburgere (hvis du bestiller på forhånd). Restauranten på hotell Mount Moroto er det nest beste alternativet, men husk at du må ha god tid her. Lokalmaten finner du på Charlotte ‒ et lite sted på hovedgaten. Raskt, godt og billig, rundt 8000 shilling for et måltid.

OPPLEVELSER

Kidepo Valley National Park: Huser over 80 forskjellige typer pattedyr, deriblant flere av de store kattedyrene. Både leoparder, geparder og løver holder til her. I tillegg kommer flere hundre ulike fuglearter. Parken er kåret som den tredje beste nasjonalparken i verden av CNN.

Mt. Moroto: En eldgammel vulkan utgjør Karamojas høyeste fjell. Tredagersturen opp til toppen byr på særegen, vill natur og rikt dyreliv.

Safari på motorsykkel: Ugandas Ville Vesten ses best på to hjul. Uberørt natur, fjell og møter med Karamojas gjestfrie folk.

MIN FAVORITTOPPLEVELSE VAR

Besøk til en tradisjonell manyatta (landsby), sammen med turoperatøren Kara-Tunga. Kara-Tungas lokale guider er engasjerte, kunnskapsrike og gjør alt for å dele sin kunnskap om karamojong-folkets unike levesett. Besøket er arrangert sammen med lokalbefolkningen, og en stor del av pengene du betaler går inn på landsbyens egen sparekonto. På denne turen lærer du deg å danse som en karamojong, og du får høre historier til langt på natt om de mange tradisjonene og livet til kvegfolket. Du overnatter i telt inne i landsbyen, og når solen står opp, blir du med ut på jordene. Dette er en helt unik kulturopplevelse!

REISE RUNDT

Den beste måten å ta seg rundt på, er med boda boda (motorsykkeltaxi). Det er lurt å bli kjent med to‒tre sjåfører sånn at du kan ringe ved behov.

SIKKERHET

Karamoja oppleves som fredelig i dag, men det er fortsatt forholdsvis få turister i regionen. Unngå å gå ute sent om natten, og bruker du boda boda-taxi, så ikke ta dem for seint. Og bruk hjelm! Alltid.

HVA SKAL DU TA MED?

Lommelykt. Og bruker du mobil, er det lurt å skaffe et lokalt simkort på forhånd. MTN er den eneste operatøren som har dekning i området.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!