Menu Meny

Guide til Orknøyene

Her er landskapet grønt og vakkert, det tar pusten fra deg. Værgudene er heller ikke nådige og styrer slik det passer dem. I det ene øyeblikket lett bris, i det neste sterk storm.

REISEN DIT

Skal man til Orknøyene fra Norge, må man fly med Flybe. De har i perioder hatt ukentlige avganger mellom Bergen og Kirkwall fra mai til september. Er man heldig, kan man få turen for ca. 3500 kroner per person. Dette er imidlertid en rute som har vært nede et par år. Om den nå vil fortsette, er usikkert. Vil man derfor være på den sikre siden, er det lurt å bestille fly via Edinburgh, Aberdeen eller Glasgow i Skottland. Et tips er å bestille hele turen via British Airways. Fra Norge kan man få reisen for ca. 5000 kroner. Ved bruk av sjøveien er cruiseskip eller egen båt best. Er man med på et cruise, vil man kun ha kort tid på Orknøyene. Her varierer selvfølgelig priser veldig.

REISEN RUNDT

Det enkleste er å leie bil, for eksempel hos Orkney Car Hire. En liten bil koster 40 pund om dagen. For syv dager koster det 210 pund. Det er også fint å sykle. Cycle Orkney i Kirkwall leier ut både vanlige- og elektriske sykler. For barn koster det 6 pund per dag, for voksne 15‒20 pund. Mellom de fleste øyene går det ferge og i noen tilfeller småfly.

For fergetider se: orkneyferries.co.uk/.

Se loganair.co.uk/reservations/ for info om reservasjon av småfly.

OVERNATTING

På Orknøyene kan man finne alt fra dyre hoteller til små og koselige campingplasser. Ønsker man komfort i landlige omgivelser, kan man sjekke ut Lynnfield Hotel i Kirkwall. Her får man både bålplass og jacuzzi med på kjøpet. Pris for enkeltrom ligger på 100‒120 pund per natt. Dobbeltrom koster 125‒165 pund.

Ønsker man å bo litt mer sentralt i Kirkwall, finner man i Harbour Street, Kirkwall Hotel. Her er prisene noe billigere. For et enkeltrom koster mellom 70 og 100 pund per natt. Familierom ligger på 125‒185 pund.

Orknøyene er perfekt for campingliv. Det er flust av bra camping- og teltplasser. Ønsker man en idyllisk og fredelig spot for seg selv, kan man for eksempel leie seg inn på Eviedale Campsite nordøst på Mainland. Stedet er åpent fra april til september og tar mellom 20 og 35 pund for plassen man leier.

MAT/DRIKKE

Judith Glue’s Real Food Café i Broad Street: Her får man god hjemmelaget mat for en billig penge. En stor og mettende lunsj koster under hundrelappen. Butikken som ligger i samme lokale, har mye fint. På Archive Coffee, i en av sidegatene til Broad Street, kan man henge med de lokale og få servert god kaffe, også det til en billig penge. På Helgi’s i Harbour Street har de gode burgere og mye lokalt øl. For en stor burger og en øl betaler man ca. 160 kr.

UTFLUKTER/SEVERDIGHETER

Fra Kirkwall er det enkelt å ta seg rundt på Mainland (hovedøya). Med forholdsvis korte avstander kan man oppsøke flere steder i løpet av en dag enten med bil eller en leid buss. En dagstur kan for eksempel være: Kirkwall – Tingwall ‒ Brough Head ‒ Skara Brae ‒ Ring of Brodgar – Kirkwall.

Orknøyene er også et mekka for fugleentusiaster. På Marwich Head finnes den største sjøfuglkolonien på Orknøyene Mainland. Der kan man også besøke Kitchener Memorial, et majestetisk steintårn til minne om det sunkne skipet HMS «Hampshire», som gikk ned i 1916. Marwich Head og Kitchener Memorial ligger mellom Brough Head og Skara Brae på vestsiden av Mainland.

Ring of Brodgar på Mainland er en sirkel av 36 (opprinnelig 60) steiner satt opp ca. 3000 år f.Kr. Man er usikker på hvorfor steinene er satt akkurat slik. I samme område finner man også Standing Stones of Stenness, med tre gjenværende reiste steiner i en steinsirkel opprinnelig bestående av tolv.

Eventuelt kan man legge turen sørover fra Kirkwall og besøke det kjente «Italian Chapel», bygget av italienske fanger under annen verdenskrig. Derfra kan man dra videre over til øyene Burray og South Ronaldsay.

Bishop’s and Earl’s Palaces i Kirkwall regnes som to av de beste eksemplene på arkitektur fra middelalderen i Skottland. De ligger like ved St. Magnus-katedralen, og er i likhet med katedralen absolutt verdt et besøk.

Er man glad i festivaler, er Orknøyene rett sted å dra. Her er det folkemusikkfestival og vinfestival i mai, musikkfestival i juni, vitenskapsfestival i september og historiefestival i oktober.

Hvis man er opptatt av krigshistorie, finner man marinebasen Scapa Flow til det britiske forsvaret på øya Hoy, sørvest for Mainland. Helt siden Napoleonskrigene har dette vært et strategisk viktig sted for den britiske marinen. Stedet har vært hovedbasen til marinen i det 20. århundret. Til Hoy kommer man med ferge fra byene Houton og Stromness.

Det går også daglige fergeavganger til mange av øyene nord for Mainland: Shapinsay, Stronsay, Egilsay m.fl. På Stronsay finner man de fantastiske klippeformasjonene The Vat of Kirbister. Se http://www.orkneyferries.co.uk/ for fergetider og info.

Ønsker man en litt mer luftig tur, kan man mellom øyene Westray og Papa Westray nord på Orknøyene oppleve verdens korteste flyrute. Den er kun 2,8 kilometer lang og tar, hvis vinden er god, 47 sekunder. Med småfly kan man også komme seg rundt til andre øyer.

Orknøyene er kjent for øl, whisky og gin. Det er mulig å besøke flere destillerier og bryggerier. For eksempel har Orkney Brewery vunnet priser for sitt besøkssenter i West Mainland. Scapa Distillery på øya Hoy er kjent for sitt Lomond destillasjonsapparat, som er det siste apparatet i bruk i sitt slag i Skottland. På Scapa kan man få personlig guidede turer. Når det gjelder gin, ble det i 2016 åpnet et eget familiedrevet gin-destilleri i Kirkwall kalt The Orkney Gin Company, eller Kirkjuvagr. De har planer om et besøkssenter.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!