Menu Meny

Guide til Carretera Austral, Chile

En reise gjennom det chilenske Patagonia byr på høyreiste vulkaner, dype fjorder, tett skog og fire årstider på en gang. Vagabonds Moa Karlberg satte ut på en seks ukers lang sykkeltur langs Carretera Austral, veien som aldri tar slutt.

REISE HIT

Carretera Austral er en 124 mil lang vei som begynner i Puerto Montt og strekker seg ned til Villa O’Higgins i chilenske Patagonia. Deler av den er asfaltert, resten er grusvei.

Fly til Santiago, Chile, og ta en nattbuss derfra til Puerto Montt. Fly med for eksempel Iberia eller KLM, noe som koster fra 7000 kr og oppover. Å ta med en sykkel på flyet koster 800–1200 kr ekstra avhengig av flyselskap. Sykkelen må være tatt fra hverandre og pakket i en eske, som du kan få gratis i de fleste sykkelbutikker. Ta med bra med utstyr, verktøy og reservedeler i vanntette sykkelvesker, samt bra dekk for å minske antall punkteringer. Forbered deg godt ved å lese reiseerfaringer og samle tips på Internett.

Nattbusser til Puerto Montt koster fra 150 kr. Den mest komfortable typen sovesete får du hos det store selskapet Turbus for 330 kr.

REISE RUNDT

Det vanligste, og enkleste på grunn av vindretningen, er å følge Carretera Austral fra nord til sør. Å sykle hele Carretera Austral er mulig på seks uker, men gi deg selv mer tid enn det. Du kommer til å ville ta avstikkere, stoppe en ekstra dag på steder du forelsker deg i eller ta pauser ved sykdom, regn og sykkelreparasjon. Et gammelt ordtak sier: «Den som har det travelt i Patagonia, taper tid.»

Å ta seg videre fra Villa O’Higgins, hvor veien tar slutt, er en opplevelse i seg selv. For å komme over til argentinske El Chaltén trengs det to båtturer og en tur over fjell og gjennom elver som er krevende å sykle. Alternativet er å svinge av ved Lago General Carreras sydvestre ende og følge innsjøen østover til Chile Chico. Der finner man bussforbindelser tilbake til Santiago.

Å ta seg videre fra Villa O’Higgins, hvor veien tar slutt, er en opplevelse i seg selv. For å komme over til argentinske El Chaltén trengs det to båtturer og en tur over fjell og gjennom elver som er krevende å sykle.
Å sykle hele Carretera Austral er mulig på seks uker, men gi deg selv mer tid enn det. Du kommer til å ville ta avstikkere, stoppe en ekstra dag på steder du forelsker deg i eller ta pauser ved sykdom, regn og sykkelreparasjon.

BESTE TID Å REISE PÅ

Chilensk vår og sommer, det vil si midten av november til midten av mars. Høysesongen i januar og februar kan unngås mot å møte en noe kaldere vår eller høst. Uansett årstid er været uforutsigbart, så ta med klær som dekker alle eventualiteter, ikke minst bra regntøy.

OVERNATTING

Slå opp teltet på anviste plasser i nasjonalparker eller på private campingplasser. En teltplass i noens hage, med tilgang til gapahuk, dusj og toalett koster cirka 50 kr per person. Innimellom er det mulig å telte i det fri. I de fleste landsbyene finnes det cabañas, hytter som kan leies for ca. 300 kr natten. Det finnes også en mengde mer luksuriøse gjestehus langs veien, med priser på rundt tusenlappen.

Bahía Catalina, en fredelig og vakker odde ved Lago General Carrera. Her er det både teltplasser, hytter og trivelige eiere. bahiacatalina.com

Hospedaje Don Tito er et enkelt og hjemmekoselig vandrerhjem med god frokost i Coyhaique, den største byen langs Carretera Austral. 300 kr for et dobbeltrom med delt toalett. facebook.com/HospedajeDonTito

Camping La Sirena, Puyuhuapi. Kikk inn til Manelina Yana Gurumilla og lær mer om områdets historie. Teltplass i hagen hennes koster 50 kr per person.

Uansett årstid er været uforutsigbart, så ta med klær som dekker alle eventualiteter, ikke minst bra regntøy.

Hold hundene i sjakk!

I Patagonia finnes det knapt noen farlige ville dyr, utenom pumaen, som for det meste holder seg ute av syne. Den største trusselen mot syklister kommer fra «tamme» hunder. Som ut av ingenting kan de hoppe fram og gå til angrep på hjul og bein. Da må du heve hånden, som om du er klar til å kaste en stein. Selv om du ikke har en ekte stein er det nok til å avskrekke de fleste.

Mens du allerede er i nærheten …

Begynn å sykle i Puerto Vara i stedet for i Puerto Montt. Ta den østre omveien om Cochamódalen, «Sør-Amerikas Yosemite», bli der noen dager og ta de vakre haikerutene i bruk. Sør for Carretera Austral kan du oppdage det praktfulle Fitz Roy ved argentinske El Chaltén, eller fortsette enda litt lenger sørover for å ta en tur til den populære chilenske nasjonalparken Torres del Paine.

Carretera Austral er en 124 mil lang vei som begynner i Puerto Montt og strekker seg ned til Villa O’Higgins i chilenske Patagonia. Deler av den er asfaltert, resten er grusvei.

SPISE

Selv om det finnes en liten matbutikk i hver eneste landsby langs veien, anbefaler vi at du har mat for minst to døgn med deg på sykkelen. Basisvarer som havregryn, supper, pasta, tomatsaus, boksemat, grønnsaker og frukt fås kjøpt de fleste steder. Matprisene er litt billigere enn i Norge. Hvis du blir lei av campingmat, ta en completo – pølse i brød med hakkede tomater, avokado og majones – eller unn deg noe litt finere på et av disse stedene:

Café Caleta Gonzalo ligger ved fergeleiet i Parque Pumalín. Her serveres det både lettere småretter til lunsj og middager av god kvalitet.

El Pangue Lodge er et noe uventet, men kjærkomment lunsjstopp med høykvalitets fusion-mat på veien mellom La Junta og Puyuhuapi.

Hostería Alemana, Puyuhuapi. Opplev arven fra tyske bosettere gjennom å spise Patagonias beste Kuchen. Eplekaken er et must.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!