Menu Meny

Guide til Samoa

Alt til sin tid. Det mener i hvert fall Samoas turistmyndigheter, som kaller øynasjonen i Stillehavet for «The Land of Take Your Time».

REISE DIT

Samoa er ikke helt et sted som man drar til på helgetur, i hvert fall ikke fra Norge, ettersom ren flytid er på rundt 30 timer. Men Samoa passer utmerket i kombinasjon med en reise til Australia eller New Zealand.

Å fly fra Sydney tar 6 timer og koster fra 4000 tur-retur med Virgin Australia.

TA DEG RUNDT

Veiene er bra og trafikken spredt. Det finnes busser, men de følger sjelden rutetabellen. Bil kan leies i Apia. Nøy deg ikke med bare én øy! Reisen mellom de to største øyene Upolu og Savai'i tar en drøy time med ferje. Savai'i er litt «villere» enn Upolu. Til den lille øya Manono, for eksempel, tar det 20 minutter med båt fra nordvestre Upolu. Båten går når den har nok med passasjerer, vanligvis når bussen fra Apia har ankommet.


Nyfanget blekkfisk til middag, kanskje?
Å skynde seg langsomt eller enda bedre ikke i det hele tatt blir et tankekors å ta med seg hjem.

OVERNATTING

Pass på å bo minst en natt eller to i en enkel strandhytte (det er mange av dem og det er sånn de fleste samoanere selv tar ferie), samt hjemme hos en familie på såkalt home stay. Hotellene er til forveksling like andre rundt om i verden. Det finnes mange enkle strandhytter og noen store, mer eller mindre luksuriøse resorter, men ikke så mye imellom. Den lille øya Namua utenfor Upolu har ikke elektrisitet og andre moderne dingser og her kan man bo for et par hundrelapper per person i strandhytter (namuaisland.com). Nås med båt fra Mutiatele.

Seabreeze Resort (seabreezesamoa.com) og Coconuts Beach Club (cbcsamoa.com) er luksus med flott atmosfære. Prisene varierer stort mellom de forskjellige årstidene og er høyest i jula og rundt nyttår. Regn med 1500 kr per person og natt inklusive frokost.

SPISE

Mange retter er basert på fersk fisk, kokos og den potetliknende rotfrukten taro. Grønnsaker og tropiske frukter finnes det mye av. Den tradisjonelle måten å lage mat på er å pakke inn for eksempel fisk i bananblader og steke det i jordovn, det vil si i en grop med varme steiner over og under. Mange hoteller tilbyr middager hvor man som gjest får se hvordan alt gjøres før det er klart til å spises.

To Sua Ocean Trench. Heftig badeopplevelse.
Grønt er skjønt, til og med i Stillehavet.

BESTE TID Å REISE PÅ

Den tørre perioden er mai–okt. I regntiden, nov–apr, kan sykloner forekomme.

BEKLEDNING

Mange av turistene på Samoa er brudepar på bryllupsreise. Kan det bli mer romantisk enn på en stillehavsøy, liksom? Det kan man lure på. Uansett er det ikke alltid lurt å være lettkledd. Kristendommen står sterkt og de kristne verdiene ligger til grunn for hva som anses som anstendig påkledning. Overdelen skal dekke skuldrene, og skjørt eller bukser bør rekke nedenfor knærne. På stranden og innenfor grensene til flere av hotellområdene er reglene mindre strenge.

AKTIVITETER

I tillegg til en avslappet tilværelse på flotte strender kan man blant annet prøve seg på dyphavsfiske, kajakkpadling, snorkling og dykking.

KLESTIPS!

Hvite klær på søndager

Av respekt og for din egen skyld – følg normen med hvite finklær på søndager. Innbyggerne går mann av huse for å være med på gudstjenesten i kirka. Gjester er gjerne velkomne. Søndag er hviledag på Samoa, og alt er i prinsippet stengt.

Prisnivå

Det meste er importert, noe som gjør at prisene ligger cirka på norsk nivå.

Hvordan, når og hvor ting skjer på Samoa kommer som regel an på øyeblikket og det lønner seg sjeldent å ha det travelt. Det eneste man kan være helt sikker på er at alt tar den tiden det tar. Uansett hvor rimelig eller urimelig det høres ut.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!