Menu Meny

Guide til Mosambik

Bli med på et tre uker langt eventyr langs kysten av Det indiske hav, fra Durban i Sør-Afrika til surfeparadiset Tofo i Mosambik.

REISE DIT

Oslo–Durban tur-retur for 6000 og oppover hos mange flyselskap. Til Maputo for omtrent det samme med Ethiopian Airlines. Mellomlandinger må regnes med. Ethiopian har 2×23 kg innsjekket bagasje inkludert i tillegg til håndbagasje. Surfebrett under 2 meter går som vanlig bagasje.

REISE RUNDT

Å leie bil er betydelig billigere i Sør-Afrika enn i Mosambik. Thrifty er en av de billigste. For å kjøre inn i Mosambik via grenseovergangen Kosi Bay kreves det at bilen har firehjulsdrift. Via de andre grenseovergangene går det fint med en vanlig bil. De større veiene i Mosambik har blitt rustet opp de siste par årene og er i bra stand. Begge landene har venstrekjøring.

En Ford Ranger firehjulsdrevet pickup med fem seter kostet ca. 8000 kr å leie i tre uker. En campingbil koster mer, en uten firehjulsdrift mindre.

SPISE

I Sør-Afrika finnes alle verdens kjøkken. En treretters middag med en god vin til koster rundt 150 kroner på en middels god restaurant.

Mosambik er kjent for sin grillede piripiri-kylling og havets skatter. Prisene ved bedre restauranter er høyere enn i Sør-Afrika, men fortsatt lave for nordmenn.

OVERNATTING

Happy Hippo er et billig vandrerhjem nær surfeskolene og stranden i Durban. Fra 245 kr for dobbeltrom. happyhippo.durban.co.za

I Maputo er det dyrt å bo. Vi fant et lavprishotell med bra beliggenhet og hyggelig personale, men uten hyggefølelsen. Hotel Kahina har treningssenter på taket og ingen turister. 260 kr for et dobbeltrom. På airbnb.no kan du finne billig overnatting hos privatpersoner.

I Tofo har Casa na Praia fine rom og bungalower på den beste delen av stranden, og er samtidig et bra sted for frokost. Fra 450 kr per dobbeltrom. casanapraiatofo.com

Turtle Cove som ligger nær stranden Tofinho, hvor de store bølgene finnes. Fra 250 kr for en bungalow med to senger. turtlecovetofo.com

Utenfor høysesong lønner det seg å spørre rundt i landsbyen og forhandle om leie. Mange hus står tomme og det går an å få ganske bra losji til en billig penge, spesielt om dere er flere som deler.

SURFESKOLER

I Durban anbefaler vi Rob Young, youngro1957@gmail.com. Learn2surf holder til på samme sted.

Spigs Eardley driver Surf’s Up nede på stranden i Ponta do Ouro.

I Tofo anbefaler vi å spørre på markedet etter den lokale surfeinstruktøren João Simón, og om han ikke er til stede kan du få timer på The Surf Shack. En time koster ca. 100 kr og surfebrett og våtdrakt inngår i prisen ved alle surfeskolene.

SURFEBRETT

Durban har flest surfebrettfabrikker per kvadratkilometer i verden. De fleste fabrikkene ligger i området Rivertown, et kvarter unna stranden.

Jeremy Le Roux lager brett for blant andre Al Merrick, Lufi og Quicksilver. Et spesiallagd brett koster fra ca. 3000 kroner og kan lages på noen dagers varsel om du har det travelt. artbyjeremy@gmail.com

Et surfebrett rett fra hylla koster fra 1800 kroner og oppover i surfebutikkene som finnes på alle gatehjørner.

HAIER

Hvithai, hvalhai og mange andre haiarter svømmer i Det indiske hav og det artsrike sjølivet lokker mange dykkere. Haiangrep langs kysten er ytterst sjeldne, ikke minst fordi vannet er så klart at haiene ikke feilaktig tror at mennesker er mat.

STINA OG KAJSAS REISERUTE

Dag 1: Durban

Dag 3: Fra Durban til Hluhluwe, Sør-Afrika

Dag 4: Hluhluwe til Ponta do Ouro, Mosambik (via Kosi Bay grensestasjon)

Dag 6: Ponta do Ouro til Maputo

Dag 10: Maputo til Tofo via Praia do Xai-Xai

Dag 19: Tofo til Bilene

Dag 20: Bilene til Maputo

Dag 21: Maputo til Johannesburg

GÅ IKKE GLIPP AV!

Dykkingen. Mosambik er velkjent for dykking, så har du sertifikat er det nesten et must.

GÅ GJERNE GLIPP AV!

Storbyene i rushtiden, spesielt Maputo.

POLITIKK OG SIKKERHET

Mosambik erklærte uavhengighet fra Portugal i 1975 etter en langvarig uavhengighetskrig. Frelimo vant det første valget og har sittet ved makten siden det. I 1977 begynte borgerkrigen mellom Frelimo og den sørafrikanskfinansierte Renamogeriljaen. Krigen varte til 1992, men uroligheter har blusset opp igjen i det siste par årene siden Renamo tok opp våpen igjen i 2013. Renamo har størst støtte i Nord- og Sentral-Mosambik og det er der den nåværende konflikten utspiller seg, selv om de har vært lite aktivitet etter at en våpenhvile trådte i kraft i desember. Sjekk med UD for oppdatert informasjon.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!