Menu Meny

Guide til Nord-Korea

Den eneste måten å reise til Nord-Korea på er gjennom en organisert gruppereise.

Reise hit

Den eneste måten å reise til Nord-Korea på er gjennom en organisert gruppereise. Det er altså ikke mulig å ta seg inn på egen hånd. Akkurat nå er det ingen norske turoperatører som arrangerer reiser til Nord-Korea, sjekk ut ulike utenlandske aktører. De fleste pakkereisene er nokså like, så det beste er å google seg frem til et reisebyrå som man syns passer best. Den enkleste og mest komfortable måten å reise til Nord-Korea på, er med Air Koryo til Pyongyang via Beijing. Det er også mulig å reise til Pyongyang med tog fra Beijing. Reisen tar ca. 12 timer og er en fin måte å reise på siden du får sett mer av landet. Sovekupeene er komfortable, og det serveres både mat og drikke om bord.

Valuta

Utlendinger kan ikke betale med nordkoreanske won, som er landets offisielle valuta, så alle kjøp gjennomføres i euro, dollar eller kinesiske yuan. Euro foretrekkes fremfor de andre valutaene. Vi anbefaler derfor at du tar med deg euro i små sedler og mynter siden det ikke alltid er veksel i butikkene. Bankkort aksepteres ikke som betaling, cash is king! Det er heller ikke bankautomater i landet.

Trafikkpoliti.
Pyongyang.

Beste tid å reise

Klimaet er temperert, og monsunens myke vinder gir milde somre, mens vintrene kan by på snø, kulde og frost. Det regner mye om sommeren, og høysommeren kan være relativt varm og fuktig, hvis du da ikke befinner deg i fjellet eller ved stranden. Våren er derimot vakker med blomstrende kirsebærtrær, og september til oktober byr fortsatt på mildt vær med blå himmel og vakre høstfarger.

Mat

Hovedingrediensen i all nordkoreansk mat er kimchi – som består av gjærede grønnsaker, gjerne kinakål, tilsatt hvitløk, ingefær og chili. En annen populær rett er hanjeongsik, som består av en rekke småretter som agurksalat, bulgogi (storfekjøtt), grillspyd, spareribs og tunfisk. Den mest kjente retten er bibimbap, som består av koreansk ris tilsatt sterk chilisaus, stekt egg og kimchi.

Hovedingrediensen i all nordkoreansk mat er kimchi – som består av gjærede grønnsaker, gjerne kinakål, tilsatt hvitløk, ingefær og chili.

Shopping

Selv om det ikke er så mange butikker i Nord-Korea, kan du få kjøpt en del suvenirer som er til salgs ved turistattraksjonene. Mest populært er propagandaplakater, nordkoreansk litteratur, ginseng (som mange hevder har sin opprinnelse i Nord-Korea), frimerker og silke. Det går fint å sende postkort.

Sikkerhet

Nord-Korea betraktes som et av de sikreste turistmålene i verden. Knallhard politiovervåking og lav kriminalitet. Den eneste måten du kan havne i trøbbel på, er hvis du bryter reglene til guidene eller kritiserer den nordkoreanske regjeringen. Kritikk av landets ledelse og mangel på respekt kan føre til utvisning eller fengsel.

En ung skolegutt får siste finpuss før foreldrene godkjenner fotografering. Perfeksjonismen kjenner ingen grenser i Nord-Korea.
T-BANEN. ADGANG (NESTEN) FORBUDT. Pyongyang t-banesystem er totalt 22,5 kilometer, men turister har kun anledning til å reise mellom to stasjoner sammen med en guide. Hvorfor? Det er det ingen som vet, selv om vi tipper at det handler om å vise frem kun det gjeveste.

Kontakt med Norge

Det er ikke mulig å sende e-post siden det ikke er tilgang til internett. Du kan heller ikke ringe fra en vanlig mobiltelefon. Du kan ringe utenlands fra hotellet, men minuttprisen er svært høy.

Regler på reisen – dette bør du tenke på

1. Er det lov å fotografere og filme?

Selv om reglene rundt foto/film er blitt myket opp med årene, så er det fortsatt enkelte punkter du må følge. Foto/filming av hverdagslivet fra busser og tog er forbudt, men spør guiden og la han/hun avgjøre – dette skal også være myket opp siste årene. Vær forsiktig med å fotografere militære, og spør alltid folk om tillatelse til å ta bilde av dem. Det er heller ikke tillatt å ta bilder av byggeplass, arbeidere, renholdsarbeidere, tiggere og andre objekter som kan gi et negativt bilde av landet. Grensepolitiet sjekker iblant kameraet ditt når du skal reise ut av landet, og ser de noe som de ikke liker, sletter de filene. Men ferske rapporter fra turister hevder at også dette er uvanlig i dag.

2. Hva er ikke lov å ta med inn i landet?

I dag er det ikke lenger noe problem å ta med mobiltelefon, PC eller kamera. Derimot er det blitt strengere krav når det kommer til innholdet. Sørg for at det ikke er noe innhold på datamaskinen som er kritisk til regimet. Pornografi og enkelte amerikanske filmer som The Interview og Team America, er forbudt. Vær forsiktig med å ta inn bibler og andre religiøse tidsskrifter da misjonsarbeid er forbudt i Nord-Korea.

3. Hvordan skal man oppføre seg?

Aldri feil å vise respekt for koreanske tradisjoner og levesett. Ikke kast deg ut i kritiske diskusjoner med lokalbefolkningen om landet. Ha på deg pent antrekk når du besøker steder som er hellige ifølge nordkoreansk tradisjon. Dette gjelder spesielt ved Kumsusan minnepalass (mausoleet der landets evige president er begravet).

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!