Menu Meny

Guide til Etiopia

En rundreise i Etiopia.

Reise dit

Raskest og enklest med Ethiopian Airlines, som flyr direkte fra Oslo (billetter fra ca. 4000 kroner). Turkish Airlines er også smidig (dog med mellomlanding) med priser fra ca. 4500 kroner.

Reise rundt

Etiopia er svært, så det er vanskelig å få sett større deler av landet uten å fly. Innenriksbillettene er imidlertid ikke så dyre – og det er et godt rutenett. Det anbefales ikke å kjøre rundt på egen hånd – da er det bedre å bestille med en reisearrangør. Flere etiopiske arrangører er vanskelig å anbefale, men Agape Tours, agapetourplc.com, er helt fantastiske. Blant utenlandske turoperatører er Matoke Tours, matoketours.com, prisbelønte Afrika-spesialister for både gruppereiser og for deg som reiser på egen hånd. Norske turoperatører som har rundreiser i Etiopia på programmet, er Escape, escape.no og Ditt Afrika, dittafrika.no.

Overnatting

Hotellene utenfor byer som Addis Abeba og Gondor, er sjelden imponerende, med noen få unntak, f.eks. Simien Lodge og Bale Mountain Lodge. I Addis er det et godt utvalg med familiedrevne gjestehus og bed & breakfast, som f.eks. AREQU (arequbandb.com), dobbeltrom fra 350 kroner. Utenfor Addis er det ofte ikke så mye å velge mellom, og sannsynligvis tar reisearrangørene de fleste beslutningene om overnatting. I Omodalen og Danakil sover man ofte i telt eller under åpen himmel, i hvert fall i de interessante delene.

Landskap i nordlige Etiopia.

Mat

Etiopisk mat er fortjent oppskrytt langt utenfor landets grenser. Den mest typiske tradisjonelle retten er et utall forskjellige kjøtt- og grønsaksretter servert på injera, et flatt surdeigsbrød bakt på det lokale kornslaget teff, som også benyttes til ølbrygging. Måltidene inntas uten bestikk – isteden river man av en bit injera og bruker den som skuffe.
Diverse pasta-, pizza og kjøttretter serveres også på de fleste lokale restaurantene. I Addis er det overflod av billig fersk frukt og grønnsaker, men lenger ut på landsbygda er utvalget betydelig mer begrenset. Etiopia er kaffebønnens hjem, og både kaffe og krydder er å få kjøpt på de mange markedene i Addis.

Se og gjøre

Etiopia har et utrolig mangfold av dyr, natur og kultur, og det å tro at du rekker overalt på en eneste reise, er jo nær en umulighet (med mindre du har svært godt med tid). Omodalen i sørlige Etiopia er hjem for dusinvis av stammer (som f.eks. mursi og hamar) som kler seg og lever etter gamle tradisjoner. Balefjellene er best for å se etiopiske ulver, mens Simienfjellene i nord er nummer én for å oppleve gelada-fjellbavianer og fotturer. I nord er også den historiske rundturen med Gondor, Axum og Lalibela (med de UNESCO-listede steinkirkene). Danakils vulkaner og svovel- og saltsjøer ligger lenger østover, nærmere Eritrea, mens de beste stedene å se ville dyr (foruten de to fjellområdene) er i vest og sør. Addis er også verdt en dag eller to for de mange markedene i byen, og selv om nasjonalmuseet ikke er så veldig imponerende, er det likevel spesielt å få se vår urmoder Lucy.

Svovelkildene i Dallol – et nesten utenomjordisk syn.

5 må-se i Etiopia

1. Simienfjellene. Simienfjellene har Etiopias vakreste landskap, et fantastisk dyreliv og et herlig, behagelig klima.

2. Danakil. Uten tvil et av verdens heftigste – og underligste – steder. Den som våger å trosse heten og den dårlige infrastrukturen, blir belønnet med syn som overstiger det meste.

3. Omodalen. For den som ønsker å se tradisjonelle folkegrupper, er det få steder i Afrika som slår dette. Til tross for sine små irritasjonsmomenter er det en kulturopplevelse som få andre. Omodalen er dessuten svært vakker, med et forbausende rikt dyreliv.

4. Lalibelas klippekirker er landets viktigste historiske monumenter, hugget ut direkte av fjellet på 1200-tallet. Kirkene er fortsatt i bruk, og et besøk under en stor seremoni er mildt sagt en opplevelse.

5. Balefjellene er ikke bare vakre – de er det er beste stedet for å oppleve etiopiske ulver (som minner mer om rødrevene våre). Og selv om sjansen til å oppleve løver er svært liten, så lever de faktisk i skogene i de lave partiene av fjellene.

Karostammen er kjent for ansikts- og kroppsmalingene sine.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!