Menu Meny

Guide til Bhutan

REISE HIT

Bhutans internasjonale flyplass ligger i Paro, noen timers reise sydvest fra hovedstaden Thimpu. Druk Air flyr direkte fra blant annet Bangkok, Kathmandu og Delhi. Mangel på konkurranse innebærer dyre billettpriser.
Kathmandu–Paro koster drøyt 4 000 kr tur-retur. Det er også mulig å reise til Bhutan landeveien via India, med buss fra grensebyen Phuntsholing til Thimpu (ca. 5 timer).

TURARRANGØRER

Organiserte reiser fra Norge tilbys blant annet av Hvitserk, Espnes Reiser og KILROY. Hvis du velger å fly via Kathmandu kan du også bestille reisen din via noen nepalske reisebyråer, for eksempel Mountain Delights (mountaindelights.com), eller direkte hos noen av Bhutans omtrent 200 turarrangører, se abto.org.bt og mybhutan.com. Amen Bhutan Tour er bra.
Mest Bhutan for pengene? Med tre netter i Bhutan rekker du besøk i Paro, Taktshang og hovedstaden Thimpu. Legger du til ytterligere to overnattinger rekker du til og med Punakha og Phobjikha. Med to uker i landet kan du også oppleve Øst-Bhutan, hvor få besøkende rekker å reise.

Tradisjonell og fargeglad bhutansk dans med dyremasker.

PRIS OG VISUM

Bhutan har et rykte som både komplisert og dyrt å besøke. Reiser krever litt planlegging, men å få visum til Bhutan er enkelt. Prislappen er høy i forhold til asiatiske naboland og ligger omtrent på nivå med kost og losji i vesteuropeiske storbyer.
Prislappen for å oppholde seg i landet er satt høy med vilje i håp om å unngå masseturisme, som man frykter vil skade kultur og natur.
Selve visumet koster 40 amerikanske dollar. Den statlig bestemte besøkstariffen er, for de fra Vesten, 250 dollar per person og døgn i høysesongen (mar–mai og sep–nov) og 200 dollar i lavsesongen. Prisen omfatter overnatting på hotell, helpensjon, guide og all transport.
Av de daglige besøksavgiftene tilfaller 65 amerikanske dollar staten, som bruker pengene til helse og utdanning. På tross av at det bygges mye nytt, er det mangel på hotellrom. Bestill derfor gjerne reisen din minst en måned i forveien.
Alle reiser er skreddersydde og skjer i grupper med minst én (!) person. Guide og sjåfør inngår i reisen, som følger en forhåndsbestemt rute. Allikevel pleier det å være rom for improvisasjon, egne fotturer og oppdagelser.
Minibank er det blant annet på flyplassen i Paro og på flere steder i Thimpu. Etter avsluttet rundtur i landet forventer guide og sjåfør tips.

SPISE OG DRIKKE

Bhutan er rød chili og rød ris. Alt som dyrkes i landet, dyrkes økologisk.
Middagen består ofte av en buffet med kylling, grønnsaksrører og nasjonalretten ema datse, med chili og ost. Hotel Lobesa, i landsbyen Lobesa utenfor Punakha, serverer ordentlig god mat som baserer seg på lokale urter og krydder. Lokale Red Panda og Druk er blant Bhutans mest populære ølsorter.

Momoer, deigknutene som er Himalayas nasjonalrett.

BO

Alt losji bestilles i forveien gjennom arrangøren din og er som regel det samme som trestjerners hotell med trådløst internett, dusj og toalett på rommet. De siste par årene har Bhutan til og med fått flere boutique- og spahotell, for eksempel slottsaktige Taj Tashi og Termalinca Resort & Spa i Thimpu og verdensberømte Uma Paro i Paro.

AKTIVITETER

Himalaya i høyden betyr spennende muligheter til fjellturer, for eksempel tre–fire dager lange Gangtey–Gogona, seks dager lange Druk Path, åttedagersturen Jhomolhari Trek og det klassiske 24-dagerseventyret Snowman Trek som går helt opp på 5 000 meters høyde. Punakha er startpunktet for raftingturer. Noen bhutanske reisearrangører tilbyr også homestay-pakker hvor du bor og spiser hjemme hos lokale familier.
Mange besøkende prøver å ta reisen samtidig med en av Bhutans fargesprakende klosterfestivaler, tsechu, med dansere i spektakulære masker. Aktuelle datoer og steder finner du på tourism.gov.bt.

Stilfullt i dalen. Hotell Uma Paro.

5 høydepunkter i Bhutan

1. Tigerens rede. Taktshang er blant høydepunktene i Bhutan i dobbel forstand. Tempelkompleks med spektakulær beliggenhet som klamrer seg fast på drøyt 3 000 meter høyde. En tur på knapt to timer tar deg gjennom en eventyrlig vakker skog.

2. Parodalen byr på grønne rismarker, hvite hus og den mektige klosterborgen Paro Dzong. Gå ikke glipp av det spennende tempelkomplekset Kylchu Lhakhang nordvest for byen Paro.

3. Dochu La. 3 140 meter høyt fjellpass langs veien mellom Thimpu og Punakha. Storslagen Himalaya-utsikt i klarvær. Nord for passet venter fuktige skoger med bambus og rhododendron. Ta gjerne en pause ved Royal Botanical Park som på tross av navnet er vilt og rikt på planter og fugler.

4. Punakha Dzong. Landets mektigste klosterborg tilhører rett og rimelig jordklodens vakreste byggverk. Varm og vakker elvedal som fortjener besøket.

5. Phobjikha. Stemningsfull dal med Gangtey Gompa og overvintrende svarthalsede traner.

En munk kikker ut fra klosteret i Punakha Dzong.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!