Menu Meny

Guide til fotturer i Nepal

SLIK GÅR DU TUR I NEPAL

Tehusturer innebærer at du bor og spiser på vertshus. De ligger tett i tett, som regel bare med noen timers mellomrom.

Campingturer er det samme som overnatting i telt og tur sammen med guide, bærere og kokk. Gir stor frihet og kult samvær.

TURARRANGØRER

Pathfinder, Hvitserk, Nepaltur og Kenzan Tours er eksempler på turarrangører som tilbyr organiserte turer i Nepal.

I selve landet finnes det hundretalls av reisebyråer som fikser skreddersydde tehus- og campingturer. Flertallet av dem er bra, men det finnes også useriøse aktører som presser prisene på bekostning av kvalitet og sikkerhet. Velg reisebyråer som er med i TAAN, Trekking Agencies’ Association of Nepal, taan.org.np.

Mountain Delights, mountaindelights.com. Velrenommert og prisgunstig reisebyrå som profilerer seg gjennom sterkt sosialt engasjement. 3 Sisters Adventure Trekking, 3sistersadventure.com. Reisebyrå drevet av kvinner for kvinner. Ama Dablam, www.amadablamadventures.com. Velkjent reisebyrå med lang erfaring.

Det er ingen grunn til å ha det travelt i høyden

TILLATELSE

Turtillatelse og nasjonalparkbillett kontrolleres regelmessig langs rutene. Gjør alt klart i forkant i Katmandu hos Nepal Tourism Board, Bhrikuti Mandap eller hos Nepal Tourism Boardi Damside, Pokhara. Mer informasjon på welcomenepal.com (klikk på Plan your trip).

Turkortet TIMS finnes i to varianter: Blått kort koster 85 kroner og gjelder om du skal gå med guide. Grønt kort koster 190 kroner og gjelder om du skal gå uten. Mer informasjon: timsnepal.com.

Lytt til lokalbefolkningen, de kjenner forholdene

SIKKERHET

Handler mye om respekt for Himalaya, som begynner der hvor mange andre fjell slutter. Gjennom å gå med en erfaren guide og bærere minimerer du mye av risikoen. Forbered deg på fire årstider og unngå riktig høye fjellpass i januar–februar. Sjekk også at du har en bra reiseforsikring som for eksempel omfatter helikopterredning i Nepal.

Hvert år dør det allikevel turgåere unødig. Risikoen for høydesyke er en realitet på høyder over 3500–4000 meter over havet. Hold utkikk etter symptomer, men la samtidig ikke uroen for høydeproblemer påvirke turgleden. Kraftig hodepine, ekstrem trøtthet, illebefinnende og redusert matlyst er klare faresignaler. Kuren er enkel: Vend umiddelbart tilbake til det høydenivået hvor du sist følte deg bra.

Slik minimerer du risikoen for høydesyke:

  • Gå i rolig tempo, ta pauser ofte og drikk mye vann. Å ha det travelt i høyden er å risikere en veldig dårlig slutt.
  • Tung oppakning kan også ha en negativ effekt. Velg gjerne komboen egen dagsryggsekk pluss bærere (se Riktig turgåing).
  • På høyder over 3000 meter gjelder det å være ekstra forsiktig. La helst ikke overnattingen bli på mer enn 300–400 høydemeter over der du lå natta før.
  • Legg inn ekstra akklimatiseringsdager på høyder over 3500 meter.

Mer informasjon på himalayanrescue.org.np.

Det kan være lurt å ta pauser ofte

MONSUN

Monsunperioden rammer som regel Nepal i perioden juni–oktober og betyr kraftig regnvær, glatte stier og uønsket selskap i form av blodigler. Men også at skyene dekker over de hvite toppene i Himalaya. Unntaket er områdene som ligger i regnskygge, for eksempel Mustang, nord for Annapurna, og Dolpo.

Monsunperioden strekker seg fra juni–oktober

Riktig turgåing!

Fjellturismen er viktig for Nepal. Uheldigvis har den noen ganger også en negativ effekt på både mennesker og natur. Tenk deg gjerne om og forbered deg før du drar ut:

  • Har guide og bærere gyldige forsikringer?
  • Har de tarifflønn?
  • Har de tilgang på utstyr som er tilpasset snø, kulde og høyde?
  • Aldri aksepter barn som bærere!
  • International Porter Protection Group har satt maksvekten for bærere til 30 kilo per person.

Tenk også på miljøet. Skoghogst truer både det biologiske mangfoldet og menneskenes mulighet til å overleve i Himalaya. Dusj derfor bare med solvarme og unngå ved som brensel. Hopp også over vann i engangsflasker av plast. Kjøp i stedet med deg vannrensetabletter og en bra vannflaske.

Mer informasjon: ippg.net, keepnepal.org.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!