Menu Meny

Egypt: Ørkenhotell

I Siwa-oasen, langt ute i ørkenen, 10 timer med bil fra Kairo, ligger et hotell du garantert aldri har sett maken til. Hotell Adrere Amellal er et sandslott av et luksushotell, men helt uten fasiliteter som f.eks strøm. Du reiser ikke derfra uberørt.

Ørkensang!

560 km, nordvest for Kairo, midt ute i Store Sandørken, i forlengelsen av Den libyske ørken, ligger den vesle oldtidsbyen og oasen Siwa. Her ligger også et av verdens mest spesielle hotellkonsepter, Hotell Adrere Amellal. Omgitt av ørken på alle kanter og en saltsjø midt i fleisen, har man bygget et hotell tuftet på lokal berbertradisjon hva gjelder byggekunst; leire, palmetre og salt. Adrere Amellal er først og fremst et vellykket økohotell. Et luksushotell, visst, men fri for luksusfasiliteter.

Utsikt fra saltfjellet over Siwaoasen og saltsjøen.
Utsikt fra saltfjellet over Siwaoasen og saltsjøen.
Rom med naturlig lys om dagen - og stjernebrønn om natten.
Rom med naturlig lys om dagen - og stjernebrønn om natten.
Sandslottarkitektur - tuftet på berberisk byggetradisjon. Leire, salt, palmetre.
Sandslottarkitektur - tuftet på berberisk byggetradisjon. Leire, salt, palmetre.
Arabiske netter - enkelt, visst, men med stil.
Arabiske netter - enkelt, visst, men med stil.

Anders Wyller

Her er null elektrisitet. I hotellrommet blir du møtt av stearinlys stående i små mosaikkledde nisjer.

Slipp stjernene løs! Det er oktobernatt i ørkenen. Temperaturen har falt til 22 grader. Lukt av åpen ild. Diskret menn kledd i hvitt smyger seg mellom husene. Stillheten er som på vidda – tett og svakt skremmende. Fakler og oljelamper er spredd ut over hele området til Hotell Adrere Amellal og lyser opp veien til hotellrom og oppholdsrom.Her er null elektrisitet.I hotellrommet blir du møtt av stearinlys stående i små mosaikkledde nisjer. Innredningen er spartansk, men innbydende delikat – gjort med utpreget good taste. Veggene er av pusset leire. Små vinduer på alle rommets fire vegger slipper det spesielle ørkenlyset inn. Møblene er snekret sammen av lokale palmetrær.

Hotel Adrere Emellal - du reiser ike herfra uberørt.
Hotel Adrere Emellal - du reiser ike herfra uberørt.
Bassengliv.
Bassengliv.

Anders Wyller

Virkeligheten er et helt annet sted – det blir et sjokk å vende tilbake til Kairo.

Hotell Adrere Amellal (Hvite fjell på lokalspråket, siwi) ligger som et godt stykke sandslottarkitektur midt ute i sanddynene. Bygget av leire og salt fremstår det som et vellykket økohotell, hvor man kun har benyttet seg av de materialer naturen gir. Her er ingen resepsjon, ingen dørnøkler, kun en treslåe, ingen elektrisitet, men varmt vann i dusjenHer er det ingenting som skjer, bare deg, et og annet saltfjell, en salt innsjø du kan flyte rundt i –og sol og endeløse ørkenvidder. Og stillheten – øredøvende, overalt.Etter turer i ørken, i Siwa by og på saltfjell, ligger vi under en palme ved bassenget som er fylt med vann fra den naturlige kilden i oasen.Livet er harmløst og motstandsløst – sånn vil vi ha det.Siden spiser vi i matsalen rundt runde bord med stearinlys. Vi serveres grillete spinatrulletter og brennhet risotto med persille og revet aubergine og har himmelen som tak. Her serveres kun ferske vegetarretter komponert med det oasen selv bringer frem. Digg.

Om kvelden sitter vi ute i ørkenen. Det er som om vi sitter inni en saltbøsse og kikker opp på lyset som siver inn gjennom hullene. Det er eventyr, det er tusenogennatt, det er Lawrence, det er Ikaros, det er dempet, diskret, stille og vakkert.Virkeligheten er et helt annet sted – det blir et sjokk å vende tilbake til Kairo.

Anders Wyller

Det er ikke mer en tretti år siden Siwa var uten kontakt med omverdenen, og ikke før Egypts daværende statsminister Anwar Sadat dro forbi og lovet dem veiforbindelse og noen år senere forærte dem et helikopter som et minimum til å holde kontakt med verden utenfor.

Siwa - ørkenby

Siwa eller Siwaoasen (stort sett samme ting) ligger 560 km fra Kairo og er en imponerende liten oldtidsby med 23 000 folk, stort sett etniske berbere, og flust av severdigheter som Geberl al Mawta (De dødes fjell) og Kleopatras kilde. Men først og fremst kjent for sitt berømte oldtidstempel Amun, Orakeltempelet, fra 331 fKr. Her holdt oldtidens mest kjente orakel til, og hit dro mektige menn, som Alexander den Store for å bli fortalt sin skjebne. Siwa var i sin tid viktig for karavanene som krysset ørkenen fra Nil-delatet i øst til Middelhavshavner i Libya i vest.

Det er ikke mer en tretti år siden Siwa var uten kontakt med omverdenen, og ikke før Egypts daværende statsminister Anwar Sadat dro forbi og lovet dem veiforbindelse og noen år senere forærte dem et helikopter som et minimum til å holde kontakt med verden utenfor. Nåvel. Siwa ruger på spennende hemmeligheter. En gedigen sandby bygget av leire, salt og palmetømmer. Det regner med andre ord ikke så ofte i Siwa. Bortsett fra en og annen lettere skur hvert fjerde-femte år, bøtter det skikkelig ned hvert femtiende år. Og da ryker en del av boligene. Regner vekk. Som Shali, The City of Dead, som ble skyllet vekk i 1926. Ruinene er et sterkt fortidsdokument som kan ses i dag. Siwa begynner å stable på beina noe som kan minne om en form for turistmottak, små hoteller, en og annen restaurant og kafe. Befolkningen er vennlig, mens kvinnene holder seg for det meste innendørs og skjuler seg under tunge hijaber.

Pungtert forhjul? No worries, I fix.
Pungtert forhjul? No worries, I fix.
Fremkomstmiddel i Siwa. Fortid og nåtid. Esel og sykkel.
Fremkomstmiddel i Siwa. Fortid og nåtid. Esel og sykkel.
The city of dead - det regner ikke ofte i Siwa. Men styrtregnet i 1926 tok med seg hus, folk og fe.
The city of dead - det regner ikke ofte i Siwa. Men styrtregnet i 1926 tok med seg hus, folk og fe.

Ørkenguide til Siwa

Reisen ditFly Oslo­–Kairo/Alexandria. Siwa ligger, skal vi si – litt utenfor allfarvei, så du har ikke mange alternativene. Det billigste er å ta luftkondisjonerte busser eller minibusser fra enten Kairo eller Alexandria. Daglige bussavganger fra Kairo med Western Dealta Bus Company. Beregn 8-10 timer fra Kairo, veiene er gode. Det dyreste, men raskeste og beste alternativet er å leie privatsjåfør, noe som gjør reisen mer behagelig – du bestemmer selv tempoet og kan stoppe hvor du vil. Buss fra Alexandria koster omrent det samme og tar ca. 7 timer.

OvernattingDet er dukket oppe flere hoteller inne i Siwa av ulik standard. Det kommer an på hva du er ute etter, men flere aktører arrangerer ørkenturer hvor et stopp i Siwa er inkludert.Ønsker man derimot noko heilt anna, reiser man først til Kairo for en dag eller to for å oppleve pyramider og mumier, alternativt bibliotekstur i Alexandria – for deretter å sette seg på bussen eller leiebilen og dundre avgårde til Hotell Adrere Amellal. Blir du skuffet over dette, anbefaler jeg deg snarest å oppsøke en heksedoktor som kan kurere din livsmetthet.

Best tid å reiseReis utenfor sesongen, oktober–­februar – ikke så sinnsykt varmt om dagen, og behagelig om natten. Bestill i god tid i forveien på Hotell Adrere Amellal.

God nettsidewww.siwaoasis.com utførlig på historie om Siwa og ellers tips om transport, overnatting, severdigheter, restauranter i Siwa.www.adrereamellal.net hotellets egen nettside.

God guideLonely Planets Egypt (2012) har et godt kapittel om Siwa.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!