Menu Meny
24 timer i Roma

24 timer i Roma

Unngå hordene med turister ved Piazza Navona og Campo dei Fiori. Gå heller til San Lorenzo, Trastevere, Testaccio og Villa Doria Pamphili istedenfor.

Unngå hordene med turister ved Piazza Navona og Campo dei Fiori. Gå heller til San Lorenzo, Trastevere, Testaccio og Villa Doria Pamphili istedenfor.

FUGLEKVITTER OG SVØMMETUR

Våkner på Grand Hotel del Gianicolo, granhotelgianicolo.it. Ute kvitrer fuglene. Hotellet holder til i et lite palass fra slutten av 1800-tallet. Det ligger ved bymuren, i skråningen overfor Trastevere. Før frokost svømmer jeg et par lengder i bassenget. Det er ren luksus med et svømmebasseng midt i byen. Likevel koster et dobbeltrom bare 750 kroner natten.

TUR I PARKEN

Villa Doria Amphili ligger bare noen hundre meter fra hotellet. Dette er Romas største park, med et hvitt 1600-talls barokkslott, en liten innsjø og en furuskog der det bor rømte parakitter. Dette er et populært sted for pikniker, spaserturer med bikkja og, ikke minst, jogging. Ikke så rart. Det er hyggelig å løpe her. Det er passe kupert, masse historie og utrolig elegant.

Villa Doria Amphili er en deilig oase

ISKREM MED UTSIKT

Jeg tar en tur forbi Garibaldi-statuen og utsiktsterrassen i Passeggiata di Gianicolo. Derfra har jeg utsikt over hele Roma. Tar en kopp espresso og en iskrem i kafeen ved Sant' Onofrio al Gianicolo-kirken.

TYNN PIZZABUNN

Det er tid for en pizza på den lille Dar Poeta med rødrutete duker i et smug i Trastevere. Kafeen drives at noen jenter som lager strålende gode pizzaer med bemerkelsesverdig tynne kaldhevede pizzabunner. Bestiller også grillede grønnsaker og den mest luksuriøse og største insalata mista jeg noensinne har smakt.

KUNST I SLAKTERIET

Tar 3-ern fra Trastevere over Ponte Sublicio til Testaccio, en arbeiderbydel som tidligere var dominert av byens store slakteri. På 80-tallet ble lokalene okkupert av en autonom gruppe og ble forvandlet til et område fullt av kulturaktiviteter. Nå ligger Macro Testaccio, museomacro.org, her, med kunsthall, kafé, teknoklubb og annen moro.

Roma har alt, men er likevel liten nok til at du kan spasere til det meste

ANTIKKE DOWNTOWN

Jeg vandrer ned til Romas antikke downtown som byr på mange kjente severdigheter: kappløpbanen Circus Maximus, Colosseum, Palatinerhøyden (en av Romas syv åser) og Forum Romanum. Les deg opp på forhånd, da får du større utbytte av dette besøket. Og se gjerne Gladiator med Russell Crowe i rollen som Maximus, som da han så Colosseum utbryter: «Jeg visste ikke at mennesket kunne bygge noe slikt.» Det kan vi være enige i – 2000 år senere.

PRITZ I SAN LORENZO

Jeg tar t-banen fra Circo Massimo til Termini og går ned til bydelen San Lorenzo, mellom jernbanestasjonen og universitetet. Her er det en lang historie med forfall. Slitne fasader fullstendig nedtagget, hammer og sigd og kamprop mot politikerne. Men det er også tett mellom kroer og barer her. Nipper til en aperitiff (Aperol og spumante) på den stappfulle studentbaren La Pinta i Via degli Equi 39.

ITALIENSK MAT MED DRIV

Gutta som jobber på Trastevere-trattoriaen Le Mani in Pasta, lemaniinpasta.com, elsker jobben sin. Et glass spumante er inkludert som en aperitiff, og østersen og blåskjellene er guddommelige. Det er også skalldyrpastaen og de innovative kjøtt- og fiskerettene. Ser gjennom vinduet inn til kjøkkenet der kokkene er i aksjon. For noen mestere! Glem ikke å bestille bord!

BROKET BAR

Står og henger ved bardisken i Bar San Calissto ved piazzaen med samme navn, et steinkast fra kirken Santa Maria i Trastevere. Drikker en sambuca med anissmak og ser på fotball på tv-en. Inn kommer det en uteligger uten sko. Han kjøper en espresso i plastbeger og går ut igjen. Ved siden av meg står det slitne aktivister, sosiale pensjonister og en og annen turist. Elsker dette blandede klientellet.

Beste baren i slummen: San Calisto

BEST NATTLIV

Når klokken i Santa Maria i Trastevere slår midnatt går jeg videre til Freni e Frizioni, freniefrizioni.com, en studentbar som holder til i en gammel garasje, av den britiske avisen The Guardian utnevnt til den beste i Europa. Lytter til dj-en som spiller indiepop og ser på studentene som forsyner seg fra aperitivo-buffeen som er inkludert når du bestiller en øl eller en drink.

GÅ IKKE GLIPP AV!

Spasertur i Villa Borghese, den vakre parken mellom Termini og Piazza del Popolo. Kunstmuseer, kafeer, karusell, zoo, segway- og sykkelutleie og masse herlig vegetasjon.

GLEM DET!

Is ved Spansketrappen. I barene rundt denne klassiske turistattraksjonen har prisene nådd et nivå som mer enn illustrerer begrepet turistfelle.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!