Menu Meny
24 timer i Jaipur

24 timer i Jaipur

Jaipur i India er en velorganisert by fra 1700-tallet, bygget i lyserød sandstein. Det er en by full av turister, selgere, farger, lukter – og et passe kaos.

07.00

VIindenes palass

Ta en mopedrichshaw til Hawa Mahal, Vindenes Palass, selve symbolet på byen. Et femetasjes palass bygget i 1799 i rød sandstein, som resten av byen. I vindusgluggene satt kvinnene i maharajaens hoff og betraktet bylivets bråk og ståk uten selv å bli sett.

07.30

Elefantridning

Dra videre til Amber Fort, et festnings- og palasskompleks som ligger dramatisk til en mil utenfor byen. Synet av de massive murene får meg til å tenke på Ringernes Herre, Narnia og andre gamle eventyr om mektige konger i eksotiske palasser. Ri på elefanter fra parkeringen til inngangen (ca. 110 kroner) og se deg rundt i det som er modellen for alle eventyr.

11.00

Silketrykk og batikk

Anokhi Museum of Handprinting (www.anokhi.com/museum)ligger like ved Amber Fort. Hos Anokhi Museum kan du se hvordan men trykker tekstiler på dentradisjonsrike indiske måten. Anokhi har mange butikker over hele India, med klær produsert på den gamle måten, men likevel med en kombinasjon av folklore og moderne design.

13.00

Mat og indisk vin

Slapp av med indisk mat, både vegetarretter og grillet kylling- og lammekjøtt, og et glass indisk hvitvin (Sula Sauvignon Blanc) i Copper Chimneys i Maya Mansion. Interiøret er både kitschy og moderne, i et forsøk på både å være trendy og samtidig etterlikne de overdådige palassene i byen.

14.00

Maharajahistorie

City Palace er et av de best bevarte palassene i India, bygget i en blanding av indisk (rajput), muslimsk (mogul) og europeisk (renessanse) arkitektur. Det var hit kongefamilien flyttet da de var lei av Amberpalasset. I museumsbutikken viser byens beste håndverkere hvordan man lager alt fra sølvsmedarbeider til miniatyrmalerier.

15.30

Observatorium fra 1700-tallet

Jantar Mantar er det store utendørsobservatoriet som maharaja Jai Singh II bygget i årene 1727-34 for å kunne bestemme tid, høyde over havet og planetenes og stjernenes posisjon. Bli med på en halv times guidet omvisning, ellers vil du ikke skjønne så mye hva du ser.

17.00

Tid for shoppping

Rusle rundt i Kishanpol Bazaar (for klær, duker, sengetepper, putevar og dynetrekk) og Nehru Bazaar (for sko, parfyme, duftende oljer med mer) og nyt vrimmelen, lydene, luktene og fargene. Prut, diskuter, lat som om du er fornærmet, le, shake hands og ha det hyggelig.

20.00

Tandoorikongen

Moti Mahal er intet mindre enn den Old Delhi-restauranten som var først ute med å farge kyllingen i rød marinade og grille den i den tradisjonsrike leirovnen fra Punjab (tandoori). Simsalabim! Tandoorikyllingen var født. I dag har restauranten filialer over hele landet, blant annet i M I Road i Jaipur.

22.00

Yoghurtentusiaster

Avslutt ikke kvelden med en drink, men med en lassi, en tradisjonsrik indisk yoghurtshake. Lassiwalla blir stedet kalt, men det sår Shop 312 på skiltet i MI Road der de serverer kremete lassis med forskjellig smak (mango eple, safran) i hjemmelagde små leirkrukker.

Vårfest i Jaipur

Fargeekstase på Hindu-vis
Holi
er hinduenes vårfestival. Da kaster man fargepulver på hverandre. Ta på deg noen billige hvite bomullsklær og begi deg ut i byen for både å fargebombe andre og bli fargebombet selv. I Jaipur er feiringen ekstra vill. I år feires festivalen 27-28 mars.

Glem det!

Dumt å bli lurt. Gå ikke med på forslag fra menn du møter i gaten om å kjøpe edelstener, selge dem i Norge og på den måten gjøre et kupp. Det er bløff.

Gå ikke glipp av!

Ayurvedisk massasje er herlig etter en varm og slitsom dag i all vrimmelen. Kerala Ayurveda Centre i F-34 Jamnalal Bajaj Marg/Azad Marg (www.keralaayurvedakendra.com) har åpent hver dag 8.00 til 20.30

Jaipur på film.

Filmen The Best Exotic Marigold Hotel (og nå også med oppfølgeren The Best Exotic Marigold Hotel 2) er en lykkepille i vintermørket. Den handler om en gjeng britiske seniorer som flytter til det travle Jaipur.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!