Menu Meny

Ski: 5 eksotiske skisteder

I indiske Kashmir deles snøen mellom soldater og skiløpere. Her ligger et av verdens høyeste skitrekk, bare kilometer fra våpenhvilegrensen til Pakistan.

Det er første gang jeg har måttet passere en militærkontroll for å komme til et skisted. På den annen side er det første gang jeg har slept med meg ski til indiske Kashmir.
– Papirene, madam.
Selvfølgelig, jeg rekker ham passet ut av jeepen og ser på geværet som henger over brystet på soldaten foran meg. Enda en Kalashnikov. Det er mye våpen i Kashmir. Allerede på flyplassen i Srinagar blir vi møtt av tungt bevæpnet militære. I mer enn 60 år har det pågått en kamp mellom India og Pakistan om hvem som egentlig har rett til å styre over dette området, og i 1989 startet et bevæpnet opprør for et selvstendig Kashmir.
– Vi er 1500 soldater stasjonert i dette området. Vi passer på at Gulmarg er trygt for dere turister, forteller soldaten.

Det lille skistedet Gulmarg ser ut som et postkort, med grantrær og hotell innhyllet i glitrende snø. Noen kasjmirske menn trekker sleder med indiske turister. Landsbyen har lenge vært et populært turistmål. Britene spilte golf og sto på ski her på 1930-tallet, men under urolighetene på 90-tallet ble landsbyen sviktet av utlendinger, med unntakelse av en og annen hippie som forvillet seg dit. Hotellene sto forlatte og man merker at folk er glade over at turister begynner å komme tilbake slik at de kan begynne å tjene penger igjen. Hvor jeg enn går er det blide kasjmirere som hilser.
I denne landsbyen ligger et av verdens høyeste skitrekk. Det begynner på 2600 moh. og går opp til toppen av fjellet Apharwat, 4150 moh. Utsikten fra toppstasjonen er flott. Fjellet ligger sørvest i Himalaya og på den andre siden av Kashmirdalen ser jeg Nanga Parbat, 8124 meter høyt. Våpenhvilegrensen mellom India og Pakistan ligger mindre enn en mil fra skitrekket.

Å stå på ski i Kashmir er en helt spesiell opplevelse. Det er ingen velpreparerte bakker ned fra toppen og terrenget består først og fremst av åpne områder med snø – flott for store, vakre svinger. Det har snødd i et par dager og fjellet er dekket av dyp snø. Vi er et tjuetalls skiløpere som deler på fjellet, det føles litt som å eie sitt eget skitrekk.
Gulmarg er ikke akkurat noe festested. Om kvelden sitter vi turister på hotellet, drikker øl og spiller Texas hold'em om rupies. Det er forbudt med alkohol i det muslimske Kashmir, men utlendinger kan kjøpe brennevin i spesielle butikker i Srinagar. Bak piggtråd og bevæpnede vakter lyktes vi å få tak i det lokalt produserte Godfather Super Strong High Powered Beer. Det er sannsynligvis det verste ølet jeg noensinne har drukket – og akkurat passende til denne spesielle skiferien.

Fakta: Gulmarg
Høydeforskjell:
Landsbyen ligger 2600 moh. Heisen går til 4150 moh.
Antall heiser:
6
Sesong:
januar til begynnelsen av mars.
Mat: The Green Punjabi serverer den beste vegetariske maten i Gulmarg. Hit går både kasjmirere og turister for å spise paneer tikka butter masala.
Overnatting:
Hotel Green Heights er et enkelt hotell som ligger 200 meter fra heisen. Highland Park er det eldste og fineste hotellet i landsbyen. Her drikkes det afternoon tea rundt runde kobberbord.
Reisen dit:
Det går direktefly fra Delhi til Kashmirs hovedstad, Srinagar, derfra tar det to timer med jeep til Gulmarg. Utenriksdepartementet fraråder reiser til indiske Kashmir.
Mer info og hotellbokning: www.kashmiralpine.com .

Å stå på ski i Kashmir er en helt spesiell opplevelse. Det er ingen velpreparerte bakker ned fra toppen og terrenget består først og fremst av åpne områder med snø – flott for store, vakre svinger.

Gulmarg, Kashmir, India
Gulmarg, Kashmir, India

Sangre de Cristo-fjellene er små i europeisk målestokk og det vokser barskog nesten helt opp til toppene. Jeg oppdager en uberørt, åpen fjellside der snøen ser deilig og myk ut, men fjellet viser seg å være hellig for indianerne, så der kan man ikke stå på ski.

TAOS/NEW MEXICO

Varme kilder ved Rio Grande og hellige indianerfjell. En skireise til Taos, New Mexico dreier seg om mye mer enn snø. Bli med på en reise i Easy Riders hjulspor.

Welcome to New Mexico – Land of Enchantment, det fortryllende landet, står det på et gult skilt da jeg kjører inn i delstaten der atombomben ble født. Jeg er på vei til den lille byen Taos nord i New Mexico der den tyske skilæreren Ernie Blake bygde opp et skisted på 50-tallet, til tross for at de fleste forbinderNew Mexico med ørken og hornslanger – og slettes ikke skiløping. Ernie oppdaget området for skibakkene sine da han fløy fra Santa Fe til Colorado i sin Cessna og tok en omvei over Sangree de Cristo-fjellene. Noen mil nord for byen Taos så han en trang dal med snø i bratte nordhellinger.

Jeg merker raskt at Taos Ski Valley er .... annerledes. Den lille byen vil gjerne se ut som en pertentelig alpeby – det er slått opp bibelsitater på tysk på husfasadene og det står et kirketårn midt i sentrum, det viser seg forøvrig å være fake når jeg kommer nærmere. Annen hver skiløper har jeans på seg, men det merkeligste av alt er de fem heisarbeiderne som venter på å komme opp i fjellet. Ingen av dem har ski, men de har hver sin Ski-Bike, noe som likner en sykkel med ski istedenfor hjul.
Sangre de Cristo-fjellene er små i europeisk målestokk og det vokser barskog nesten helt opp til toppene. Jeg oppdager en uberørt, åpen fjellside der snøen ser deilig og myk ut, men fjellet viser seg å være hellig for indianerne, så der kan man ikke stå på ski. Området tilhører indianerne i Taos Pueblo som har bodd her i over 1000 år. Å legge inn noen svinger på dette fjellet vil være en meget dårlig idé.
Så derfor binder jeg skiene på ryggen og går opp til toppen av Katchina Peak, det nest høyeste fjellet i New Mexico, 3804 moh. Flott utsikt. Ved foten av fjellet brer den gullgule ørkenen seg ut over og den mektigeRio Grande skjærer rett igjennom landskapet. Jeg tar på meg skiene og svinger ned fjellsiden – over åpne snøfelt – tilbake til bakkene, fram og tilbake.

Taos har vært et slags mekka for USAs hippier helt siden Easy Rider hadde premiere i 1969. Flere scener ble spilt inn nettopp her og Dennis Hopper som både regisserte og spilte i filmen kjøpte hus i den lille byen. Mansby Hot Springs er et sted alle hippiene, og jeg, valfarter til – det er i de varme kildene her hovedpersonene i filmen bader. For å komme dit følger jeg en smal sti i Rio Grande Gorge, en 300 meter dyp canyon. Det ligger bassenger, fylt med vann som holder 45 garder, bare noen meter fra elven.
Turn on. Tune in. Drop out. LSD-guru Timothy Learys ord ringer i hodet på meg når jeg setter meg i det varme vannet. Jeg har ikke tatt noe hallusinerende dop, men likevel sitter jeg og småtripper helt uten bekymringer ... så utrolig fint her ... helt uvirkelig ...
New Mexico – Land of Enchantment. Absolutt.

Fakta Taos:
Høydeforskjell:
Den lille byen ligger på 2805 moh. Heisen går til 3600 moh.
Sesong:
desember til april
Antall heiser:
12
Mat: Guadalajara Grill
serverer god og billig meksikansk mat. Etter å ha spist enchilada her tar det en stund før du blir sulten igjen. 1384 Paseo del Pueblo Sur, tlf. 575-7510063. Tim's Stray Dog serverer gode margaitas – anbefales etter en varm dag i bakken. 105 Sutton Place, Taos Ski Valley, tlf. 505-7762894
Overnatting:
Hotel St. Bernard er et av Taos' beste hoteller. Franskmannen Jean Mayer har drevet hotellet siden 60-tallet. Han har vært fransk mester i utfor og underviser fremdeles gjestene sine i skiløping. 7 dagers opphold, heiskort, skiskole og helpensjon koster fra 12 000 NOK. Ligger like ved heisene, tlf. 575-7762251. www.stbernardtaos.com.
Billigst bor du på vandrerhjemmet The Abominabel Snowman, et par kilometer fra bakkene. Fra 130 NOK/pr. natt. Dette er et sted for både hippies og skibums. 476 State Rd 150, tlf. 575-7768298. www.snowmansion.com.
Reisen dit:
Fly til Albuquerque eller Santa Fe. Derfra er det ca. to timers bussreise.
Mer info: www.skitaos.org

Taos, New Mexico
Taos, New Mexico

Las Leñas ligger 120 mil fra Buenos Aires, der Mendozas halvørken glir over i Andesfjellene. Skiområdet har en håndfull heiser. Kronen i systemet er den myteomspunne stolheisen Marte – verdens bratte heis, verdens mest ekstreme.

LAS LEÑAS/ARGENTINA

I Sør-Amerikas største skisted, Las Leñas, er det bratte bakker, gode viner og argentinere som aldri ser ut til å ville legge seg.

Hver sommer finner Argentinas jet-set fram skiene sine og drar til Las Leñas, Sør-Amerikas største skisted. Hit kommer det også skibums fra Nord-Amerika og fra Europa.
– Terrenget her er helt fantastisk. Det føles som om Andesfjellene aldri tar slutt, sier Hege Eiken Herveit fra Bergen som er her tredje sesongen etter hverandre
Las Leñas ligger 120 mil fra Buenos Aires, der Mendozas halvørken glir over i Andesfjellene. Skiområdet har en håndfull heiser. Kronen i systemet er den myteomspunne stolheisen Marte – verdens bratte heis, verdens mest ekstreme. Dessverre viser Marte seg litt vrang da jeg besøker Las Leñas. Det er forresten ikke så uvanlig, noen år har Marte bare vært i drift halve sesongen.
– Det er ikke for ingenting at Las Leñas' symbol er en figur med store skibriller og et halstørkle som står rett ut. Det snør og blåser mye i Andesfjellene, sier Gregg Wardle, sjefen for skiskolen og for guidene i Las Leñas.

Gregg kom hit første gang i 1983 og har siden den gang utforsket det meste av fjellene rundt Leñas. Han forteller at den beste tiden å besøke stedet er fra slutten av august til oktober. Da er været på sitt beste, det ligger vårsnø i nordhellingene og kald puddersnø i skrentene på sørsiden. Har du riktig flaks er du her under Santa Rosa-stormen. Den kommer hvert år i slutten av august. Da kan det falle et par meter snø i løpet av noen dager.
Siden Marteheisen er stengt kjører vi med en preppemaskin til toppen. Der blir vi møt av en imponerende utsikt over Andesfjellene, med 4000 meters-topper så langt øyet kan skue.
– El cartón, sier Gregg og stikker staven inn i den sammenpakkede snøen. Vinden har skapt en glatt overflate, som om en enorm preppemaskin har kjørt ned fjellsiden. Å kjøre på ‹‹el cartón›› krever stor konsentrasjon. Underlaget veksler mellom en nesten helt glatt overflate til frosne småbølger som klaprer under skiene.

Vi spiser lunsj på restaurant la Cima i bakken og bestiller asado, argentinsk barbeque. Kjøttet freser fremdeles da det settes fram på spesielle minigriller. Storfekjøtt, svinekjøtt, geitkjøtt, ribbe og blodpølse. Det begynner å falle store snøflak utenfor restaurantvinduet og den harde ‹‹el cartón›› er snart dekket av pudder da vi kommer ut til bakken. Når det er tid for dagens siste tur har vi puddersnø helt opp til knærne.
Las Leñas ligger i Argentinas beste vindistrikt, Mendoza, og hver kveld tester jeg nye viner til tradisjonelle retter med grillet kjøtt. Selv er jeg helt segneferdig etter de sene kjøttmiddagene, men argentinerne fortsetter festen. På nattklubben UFO-point er det fullt kjør til klokken seks om morgenen.

Fakta: Las Leñas
Høydeforskjell:
Landsbyen ligger 2240 moh. Heisen går til 3430 moh.
Sesong:
juni til oktober
Antall heiser:
16
Mat: La Cima
ligger midt i bakken og serverer god lunsj. Nattklubben Ufo Point ved basestasjonen er stedet for de som liker å feste.
Overnatting: Hotel Escorpio
er bygget i samme stil som alle bygningene i Las Leñas – i beinhard fransk skifunkisstil. Hotellet ligger ved heisene. Hotel Piscis er det mest luksuriøse overnattingsstedet her, også det ligger like ved bakkene.
Reisen dit:
Fly fra Buenos Aires til Malargüe, 45 minutters biltur fra Las Leñas eller buss (16 timer).
Mer info og hotellbokning: www.laslenas.com

Siden Marteheisen er stengt kjører vi med en preppemaskin til toppen. Der blir vi møt av en imponerende utsikt over Andesfjellene, med 4000 meters-topper så langt øyet kan skue.

Las Leñas, Mendoza, Argentina
Las Leñas, Mendoza, Argentina

COLORADO/USA

Pister, pudder eller party – i Colorado er det noe for alle. Vi tipser deg om tre favorittsteder i Rocky Mountains.

Colorado klinger nesten magisk i ørene på mange skiløpere: Ubegrenset tilgang til superlett puddersnø. Bratt, flott terreng. Glade amerikanere i cowboyhatt på afterski. Men stemmer virkelig drømmen om Colorado?
Rocky Mountains i Colorado er mindre enn Alpene. De største skistedene har en høydeforskjell på rundt 1000 meter, omtrent som på Norefjell. Bakkene i Colorado ligger ofte høyere enn i Europa, og en stor det av kjøringen skjer over 3000 moh., så det kan ta noen dager før kroppen tilpasser seg høyden.

Er Colorado veldig bratt og ekstremt? Nja, det finnes hyggelig terreng på skistedene ved Denver, og mer utfordrende fjell i sørvestre Colorado. Men hvordan er det med den berømte puddersnøen? Det er tørt i Colorado. Denver har over 300 soldager i året og det snør mye mindre i fjellene her enn det gjør i nabostaten Utah, men puddersnøen i Colorado har bedre kvalitet. Det er høyden og det tørre klimaet som gjør nysnøen akkurat så tørr og lett som katalogene lover.
Colorado er sannsynligvis verdens beste sted for deg som ønsker å stå på ski i sol og puddersnø, i passe utfordrende terreng og som vil spise grillet hamburger til lunsj. Og én ting til – få ny skivenner. I USA er det regnet som dødssynd å sitte taus i heisen.

COLORADO PÅ TRE FORSKJELLIGE MÅTER:

Telluride - for fjellreven
San Juan-fjellene ligger seks timers biltur sørvest fra Denver. Her er toppene brattere og mer utfordrende enn noe annet sted i Colorado. Det storslåtte terrenget minner mye om Alpene. Her blir til og med en europeer imponert.

Fakta Telluride:
Høydeforskjell:
1076 meter. Høyeste heisen går opp til 3735 moh.
Antall heiser:
18
Mat:
Hongas' Lotus Petal er et godt sted for sushi og asiatisk mat. Hipt og populært. 138 East Colorado Avenue, tlf. 970-728 5134, www.hongaslotuspetal.com.
Overnatting: Hotel Telluride
er et av stedets nyeste hoteller, med en fantastisk utsikt mot fjellene. 199 North Cornet Street, tlf. 866-4683501, www.thehoteltelluride.com
Reisen dit:
Telluride ligger 580 kilometer fra Denver. Det går innenriksfly til Montrose Regional Airport, 1,5 times busstur fra landsbyen.
Mer info: www.tellurideskiresort.com

Aspen - for ranglefantene
Vil du se Justin Timberlake på snowboard eller Mariah Carey i strekkbukser bør du reise til Aspen – USAs mest luksuriøse skisted. Hit kommer kjentfolk og rikfolk fra hele verden for å frese rundt i bakkene. Hver morgen serveres det kaffe og kaker ved billettlukene, bakkene er velpreparerte og heisene er supereffektive.

Fakta Aspen:
Høydeforskjell:
996 meter. Høyeste heisen går opp til 3417 moh.
Antall heiser:
8 (gjelder kun Aspen Mountain)
Mat: Cache Cache er en fransk restaurant og et godt sted for deg som er sugen på gourmetmat. 205 South Mill Street, tlf. 970-9253835, www.cachecache.com. Sky Hotel er Aspens mest populære afterskisted – Botox Martini er bestselgeren. 709 East Durant Avenue, tlf. 970-9256760, www.theskyhotel.com.
Overnatting:
Hotel Jerome er et av Aspens eldste hotell, bygget 1889 og har ennå mye av Ville Vesten. 330 East Main Street, tlf. 970-9201000, www.hoteljerome.rockresorts.com
Reisen dit:
Aspen ligger 260 kilometer fra Denver og det går buss dit fra flyplassen.
Mer info: www.aspensnowmass.com

Steamboat - for familien
Steamboat Springs var lenge en stille og rolig cowbylandsby med en liten kjernegjeng av pudderentusiaster, men i dag er Steamboat Springs USAs nest største skisted. Terrenget her er behagelig: rullende, myke høydedrag der det vokser asp. Dette er et drømmested for nybegynnere og middels gode kjørere og hvert år kommer familier både fra USA og Europa for å nyte skiløping, nygrillete hamburgere i bakken og cowboyhatter på afterskien.

Fakta Steamboat
Høydeforskjell:
1118 meter. Høyeste heisen går opp til 3221 moh.
Antall heiser
: 23
Mat: The Bear River Bar and Grill serverer stedets beste nygrillede hamburgere. 300 Mount Werner Circle, tlf. 970-8715150. Eller stå på ski til uteserveringen Slopeside og hør på livemusikk til en velfortjent øl. Ski Time Plaza, tlf. 970-8792916.
Overnatting: Steamboat Grand Hotel
har et herlig utebasseng og jacuzzi med utsikt til fjellene. 2300 Mount Werner Circle, tlf. 970-8715500, www.steamboatgrand.com.
Reisen dit:
Steamboat ligger 270 kilometer fra Denver og det går buss hit. Du kan også fly til Yampa Valley Airport like utenfor byen.
Mer info
: www.steamboat.com

Las Leñas ligger 120 mil fra Buenos Aires, der Mendozas halvørken glir over i Andesfjellene. Skiområdet har en håndfull heiser. Kronen i systemet er den myteomspunne stolheisen Marte – verdens bratte heis, verdens mest ekstreme.

Revelstoke, Colorado
Revelstoke, Colorado

WHISTLER/CANADA

Whistler er Canadas mest populære skisted. Her er det høye fjell og store mengder med snø. I Whistler er det nok puddersnø til alle.

Klokken er åtte om morgenen og heisene åpner om en halvtime, men allerede nå står skiløperne i kø ved Creekside Express-heisen. Solen skinner og det har falt 40 centimeter snø i løpet av natten.
– Det kommer til å være helt sjukt bra der oppe! sier en spent ung kar ved siden av meg. Stemningen i køen er mildt sagt forventningsfull, men langt fra så opphisset som den kan være i Europa. Her er det ingen som behøver å presse seg fram, for i Whistler er det nok puddersnø til alle.
Folk i køen applauderer da heisen starter. Noen minutter senere er jeg på vei nedover en helt uberørt bakke med lett snø som virvler rundt bena mine. Det er en uslåelig måte å begynne skidagen på. ‹‹Sjukt bra››, rett og slett.

Whistler ligger to timer fra Vancouvers skyskrapere – og en time fra Stillehavet. Hver eneste helg fylles bakkene med skisugne kanadiere, og i de siste årene har stadig flere nordmenn funnet veien hit. Nærheten til Stillehavet gjør Whistler særdeles snøsikkert, i løpet av vinteren faller det over ti meter snø her. Men nærheten til kysten kan også være en ulempe: Det regner en hel del i Whistler og snøen her er tyngre enn den man finner lengre inne i landet. Naturen er storslagen – fjellene er bratte og strekker seg over et stort område, store breer hviler på toppene. Skiområdet består av to fjell: Whistler Mountain og Blackcomb. Noen av de som bor der mener at Blackcomb er det beste skiområdet, andre holder på Whistler Mountain – heiskortet gjelder for begge stedene, så det er bare å prøve selv. Vel opp i skiområdet er det alt fra bratte skråninger for ekstremkjøreren til velpreparerte bakker for nybegynneren.

Etter en helt dag med puddersnøkjøring setter jeg kursen mot uteserveringene rundt torget i sentrum. Det er tid for en øl og nachos. Whistler ble for en stor del bygget på nittitallet og ble tegnet for å være praktisk og nordamerikansk luksuriøst. Stedet ser litt ut som Disney Land for skiløping. På en fin måte.
Velorganisert, snøsikkert og vakkert.

Fakta Whistler
Høydeforskjell:
1600 meter. Høyeste heisen går opp til 2240 meter.
Sesong:
desember til juni
Antall heiser:
38
Mat: Sushi Village er favorittstedet for mange som bor i landsbyen. Sushi i toppklasse og fargeglade drinker. 4272 Mountain Square, tlf. 604-9323330, www.sushivillage.com. GLC (Garibaldi Lift Company) har best afterski i landsbyen. Bestill tacos og en pitcher (kanne) med øl og del med skivennene dine.
Overnatting:
The Fairmount Chateau Whistler er bygget som en middelalderborg og er stedets mest klassiske hotell. 4599 Chateau Blvd, tlf. 800-6068244, www.fairmont.com/whistler. Cedar Creek er et eksklusivt leilighetshotell som ligger like inntil bakken. Passer for deg som vil kjøre på ski helt til døren. Painted Cliff Drive, www.lakoholidays.com
Reisen dit:
Whistler ligger to timers biltur fra Vancouver. Transfer koster 450 kroner/person. www.perimeterbus.com.
Mer info:
www.whistlerblackcomb.com

Whistler ligger to timer fra Vancouvers skyskrapere – og en time fra Stillehavet. Hver eneste helg fylles bakkene med skisugne kanadiere, og i de siste årene har stadig flere nordmenn funnet veien hit. Nærheten til Stillehavet gjør Whistler særdeles snøsikkert, i løpet av vinteren faller det over ti meter snø her.

Whistler, Canada.
Whistler, Canada.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!