Menu Meny

Split: Fortid i nåtid

Lavsesong i Split betyr sommer på billigsalg. Romerske palasser, bra shopping, en strandpromenade i verdensklasse – Split er et spennende langhelgalternativ.

Split våkner tidlig. I havnen losser fiskerne båtene sine og frakter deretter nattens fangst til fiskemarkedet, peskarijan, som ligger utenfor murene i gamlebyen. Solen har ennå ikke tittet over horisonten da selgerne omsorgsfullt plasserer cipli, dorada, lubin og annen fin fisk i vakre mønstre på salgsbordene. Sakte vokser peskarijan fram, denne dagen som alle andre. De første kundene kommer allerede når markedet åpner klokken halv sju, det er om å gjøre å få tak i den ferskeste, beste fisken.

Et stykke lenger borte åpner grønnsaksmarkedet samtidig som de første fergene fylles av passasjerer på vei ut til Adriaterhavets vakre øyverden, der øyer som Hvar, Vis, Brač og Korčula konkurrerer med greske øyer om øyloffernes gunst. For mange er Split bare en start på øyhoppingen, med noen timers ventetid ved havnen før båten kaster loss. Det er synd, ja bent ut sagt trist, for Split er en av Adriaterhavets fineste byer. Og reiser man dit nå, før høysesongen, er også prisene moderate.

Vestibylen i Diokletian-palasset - den best bevarte delen av keiserpalasset.
Vestibylen i Diokletian-palasset - den best bevarte delen av keiserpalasset.
Skumring over Diokletians palass, der alle torg har minst én utekafé.
Skumring over Diokletians palass, der alle torg har minst én utekafé.
Turister og byens innbyggere samles på dagens frukt- og grønnsaksmarked, rett utenfor palassets sølvport.
Turister og byens innbyggere samles på dagens frukt- og grønnsaksmarked, rett utenfor palassets sølvport.
Gaten Bajamontijeva med den hyggelige uterestauranten Bajamont.
Gaten Bajamontijeva med den hyggelige uterestauranten Bajamont.
Fra naturreservatet Marjan har du fin oversikt over byen og utsikt til havet.
Fra naturreservatet Marjan har du fin oversikt over byen og utsikt til havet.

Diokletian døde i år 316, palasset hans overlevde som keiserpalass i ytterligere hundre år før det, i forbindelse med Vestromerrikets fall, ble forlatt. Deretter var det vanlige folk som søkte beskyttelse bak murene, og i virvaret av buer og påler ble det bygget boliger. I dag ligger palasset, som ble Kroatias tredje verdensarv i 1979, i ruiner, men det ble ikke forlatt, for bak de sprukne murene finner vi i dag gamlebyen i Split.

Klokken nærmer seg åtte om morgenen. Markedene er i full gang, men strandpromenaden, Riva, venter fremdeles på folkelivet og handelen. På utekafeene sitter folk med kaffen og morgenavisen.
– Jeg spiser frokost her så ofte jeg kan, gjerne hver dag. Riva er best om morgenen, men mest underholdende om dagen og kvelden, sier Luka Banović, og tenner dagens første, eller kanskje andre, sigarett før han slenger seg på sykkelen og tråkker i vei til jobben rett utenfor sentrum av Split. Jakken flagrer i vinden da han forsvinner bak hjørnet til Diokletians gamle romerske keiserpalass. Det ble bygget på slutten av 200-tallet av datidens mektigste mann, keiser Diokletian.
Med hjelp av egyptiske krigsfanger og med byggematerialer fra Hellas, Italia og Egypt fikk han bygget et palass så sterkt at det gjennom årenes løp har stått imot både jordskjelv og krig uten større skader.

Diokletian døde i år 316, palasset hans overlevde som keiserpalass i ytterligere hundre år før det, i forbindelse med Vestromerrikets fall, ble forlatt. Deretter var det vanlige folk som søkte beskyttelse bak murene, og i virvaret av buer og påler ble det bygget boliger. I dag ligger palasset, som ble Kroatias tredje verdensarv i 1979, i ruiner, men det ble ikke forlatt, for bak de sprukne murene finner vi i dag gamlebyen i Split. Her bukter smugene seg fram mellom husveggene, her er det flere hundre år gammel arkitektur, restauranter, hoteller, kafeer, butikker og, kanskje viktigst av alt, mennesker bor og lever sine liv her.
Kort sagt, Diokletians palass er både byens største severdighet og en levende liten bykjerne i ett, og er en av de viktigste grunnene til at du skal besøke Split.

Klokken er tolv solen står høyt på himmelen. Deler av Riva er forvandlet til en stor markedsplass der lokale selgere byr fram all mulig slags krimskrams. Jeg trenger meg gjennom folkemassene og tar meg inn i palassets mange smug.

Malena Kovačević drikker en caffe latte på Narodni tragesa - torget som er et av gamlebyens landemerker. Turistene rusler over den varme marmoren som er torgets gulv, noen barn leker med en ball mellom bordene, men de fleste som sitter her har funnet skygge under en parasoll. Noen har kommet hit for å spise dagens lunsj, andre kun for å treffes. Det er nok som Malena sier, i denne byen fører alle smug og gater til Narodni tregesa.
– Det er en klisjé, men torget er som en ekstra dagligstue, sier hun.- Det er mitt favorittsted her i Split, og jeg sier til alle som bor hos meg, at de bør gå hit først. Hit, før en tur til Trogir, sier hun, og haster inn gjennom jernporten, inn til gamlebyen der hun bor og leier ut rom til turistene.

Vi gjør som Malena sier og tar bussen en times tid nordover til Trogir, en liten by som ser ut som om den er klippet direkte ut av en ridderroman, med sin store lange bymur, sin borg og sine smug fra tiden under grekerne, og sin godt bevarte katedral. Dette er alle disse kvalitetene som har gjort sitt til at byen står på Unescos verdensarvliste. Trogir har også et godt marked som sammen med katedralen St. Lovro gjør byen til et fint utfluktsmål.

St. Dujes katedral er et av Splits mange landemerker. Utsikten fra tårnet er imponerende.
St. Dujes katedral er et av Splits mange landemerker. Utsikten fra tårnet er imponerende.
Marmorbelagte Riva er et møtested. For gamle og unge, turister og fastboende.
Marmorbelagte Riva er et møtested. For gamle og unge, turister og fastboende.

Strandpromenadens marmor glinser nesten uvirkelig i skinnet fra gatelyktene. Markedsbodene har stengt. På utekafeene er frokosten erstattet med drinker og øl. Ingen støy, ingen dans. Så man stusser litt: Hva kommer dette av, hva er det som skjer?

Når kvelden kommer og mørket siger på, er vi tilbake i Split. Strandpromenadens marmor glinser nesten uvirkelig i skinnet fra gatelyktene. Markedsbodene har stengt. På utekafeene er frokosten erstattet med drinker og øl. Ingen støy, ingen dans. Så man stusser litt: Hva kommer dette av, hva er det som skjer? Er det noe aktivt uteliv? Luka rakk å si noe om det før han forsvant på sykkelen i dag morges:
– Vil du ut på disko og nattklubber, skal du dra ut til Bačvice, et lite stykke utenfor sentrum, men de gode barene med best atmosfære finner du i palasset.

Seks attraksjoner i Split

1. Markedene
Gjør som lokalbefolkningen, start dagen på fiskemarkedet vest for Diokletians palass, eller på frukt- og grønnsaksmarkedet på østsiden mellom palasset og busstasjonen. Begge åpner tidlig om morgenen. Fiskemarkedet stenger utpå formiddagen, mens fruktmarkedet holder åpent hele dagen. På grønnsaksmarkedet er det også lokalt produserte godsaker som ost, rakija, vin og olivenolje.

2. Utsikt
Ta turen oppover den vakre gaten Sperun, til Marjan naturreservat 178 moh. I naturreservatet er det to kirker, St. Nicholas fra 1200-tallet og St. Jerome fra 1400-tallet. Begge er vakre, men utsikten mot havet, byen og øyene er enda vakrere.

3. Havet og øyene
Det er ikke til å komme fra – når du er i Split, må du ta en tur ut i den kroatiske skjærgården. Uansett hvilken øy du velger – Hvar, Vis, Brač eller Korčula – venter frodige jorder, fjell, små landsbyer og badebukter med Middelhavets klareste vann.

4. Trogir
Middelalderbyen Trogir ligger tre mil nord for Split og har alt du kan forlange av en eventyrby: bymur, trange smug og en vakker katedral (St. Lovre). Trogir er en velstelt severdighet som er med på Unescos verdensarvliste. Du kommer dit lettest ved å ta buss fra busstasjonen i Split.

5. Strandpromenaden
Kafeer, restauranter og krimskrams. Strandpromenaden Riva byr på folkeliv i toppklasse.

6. Museene
Det er flere museer her, men det er to som skiller seg ut: Det arkeologiske museet (Zrinsko-Frankopanska 25) med mynter, skulpturer og keramikk fra romertiden, og Meštrović-galleriet med skulpturer av Ivan Meštrović, en av landets største billedhuggere. Museet ligger rett vest for sentrum av Split (Šetalište Ivana Meštrovića 25).

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!