Menu Meny

Interrail: 12 beste storbystopp på sommerruta!

Amsterdam

Finn et sted å bo: Hostelet The Flying Pig er blant Europas mest berømte og et supert valg dersom du er i Amsterdam for å feste og røyke, www.flyingpig.nl. Dersom du vil unngå det superkommersielle Amsterdam, der briter på «stag-parties» fyller gatene, må du komme deg litt unna jernbanestasjonen. Ta trikken til nabolaget Jordaan og ta inn på enkle men hjemmekoselige Chill-House Hostel. Husbåthostels finnes også: prøv Noas Ark – noasarkhostel.blogspot.com.
For førstegangsbesøkende: Lei en sykkel på Der Swartze Fietsenplan og utforsk kanalene på to hjul. Ta gjerne en sving innom Red Light District. En tur med kanalbåt om kvelden er en stemningsfull opplevelse.
Lukt 1: det gjemmer seg vakre blomsterhager bak mange av de prektige kanalhusfasadene, og hvert år åpner over 30 av dem sine porter for besøkende. Hemmelige-hager-dagene i år er fra 18. til 20. juni, og for 15 euro kan du besøke så mange hager du vil i tre dager til ende. www.opengardendays.nl.
Lukt 2: Ok – vi innser at de fleste unge mennesker som vil innom Amsterdam er uinteressert i blomsterduft. Lurer du på hvilke kafeer som faktisk er «Coffeeshops»? Du lukter det nok når du går forbi. Selv om hasjrøyking og lett dop er lov i Amsterdam, er det lurt å utvise forsiktighet. Du vet aldri hvor sterke varer du får, og å rave rundt på gatene i Amsterdam seint på kvelden er å be om å bli ranet.
Se: Ta gratisferge over til NDSM og kunstnerkolonien som har blomstret opp i de enorme verfthallene etter at skipsbyggingen tok slutt. Iblant arrangeres konserter og kunstutstillinger her – sjekk www.ndsm.nl. Spis lunsj på hyggelige Café Noorderlicht, www.noorderlichtcafe.nl
Veien videre: Til Brussel tar det snaue to timer, til Köln (et stadig mer spennende reisemål!) tar det under tre timer.

Ok – vi innser at de fleste unge mennesker som vil innom Amsterdam er uinteressert i blomsterduft. Lurer du på hvilke kafeer som faktisk er «Coffeeshops»? Du lukter det nok når du går forbi.

Sebilj fontenen i Bascarsij, Sarajevo
Sebilj fontenen i Bascarsij, Sarajevo
Blomsterbyen! Amsterdam.
Blomsterbyen! Amsterdam.

Brussel

Finn et sted å bo: Det er godt med hostels og B&B-er i Brussel – Residence les Ecrins er blant de bedre og mest sentrale – www.lesecrins.com.
For førstegangsbesøkende: Mannequin Piz er en liten gutt (mindre enn du tror) på et diskré gatehjørne, Grand Place er ikke til å unngå, men utvilsomt vakkert.
Hvor lenge: Brussel fortjener en dag eller to – tre hvis du er skikkelig sulten.
Smak: Sjokolade og øl! Hos Planet Chocolat i Rue du Lombard 24 kan du sitte i bakgården og nyte hjemmelagede godbiter. Øl får du tak i overalt – Place St. Gery er kanskje det hyggeligste området å barhoppe i – eller ta en fredagspils med eurokratene på Place Luxembourg.
Veien videre: Til Paris tar det under to timer, det samme gjelder London.

U got the interrail look! Ikke til å ta feil av; interraileren på tur. Ryggsekken er mitt tempel!
U got the interrail look! Ikke til å ta feil av; interraileren på tur. Ryggsekken er mitt tempel!

Paris

Finn et sted å bo: Å finne rimelig overnatting i Paris om sommeren kan være en utfordring. Prisene er høye, pågangen stor og kvaliteten så som så. Det lønner seg å finne et hotellrom i forkant. Her er et par billige og enkle enstjerneshoteller (priser fra ca. 50 euro for et dobbeltrom) som kan være verdt et forsøk:
The Perfect Hotel/Hostel i Montmartre: www.paris-hostel.biz.
Bonsejour, Montmartre: www.hotel-bonsejour-montmartre.fr – ligger også i nærheten.
Hotel Marclau i 10ème arondissement – nær Gare du Nord: www.hotel-marclau.com. Hotel Port Royal, nær Latinerkvarteret: www.hotelportroyal.fr. Pent hotell i gammel bygning med lave priser – book i tide!
For førstegangsbesøkende: Gå opp de 1665 trappetrinnene til toppen av Eiffeltårnet, slapp av på en benk i den nydelig lille hagen bak Notre Dame, og gå en tur i Jardin du Luxembourg, og se på gateartistene utenfor Pompidousenteret. Listen over severdigheter i Paris er endeløs.
Se: BoBo er forkortelsen for bourgeois bohême, og beskrivelsen passer godt for Paris' 11ème arondissement. En levende og trendy bydel nordøst i Paris, full av kafeer, småbutikker og gode barer.
Lytt: Elsker du Piaf, bør du få med deg Musée Edith Piaf i 5 rue Crespin-du-Gast. Museet er gratis og åpent mellom 13 og 18, men du må ringe 43 55 52 72 for avtale.
Smak: Matmarkedet i Rue Mouffetard er en oase for matmonser av alle slag. Stengt mandager. Metro: Place Monge, Cardinal Lemoine eller Censier Daubenton.

BoBo er forkortelsen for bourgeois bohême, og beskrivelsen passer godt for Paris' 11ème arondissement. En levende og trendy bydel nordøst i Paris, full av kafeer, småbutikker og gode barer.

Hundertwasserhaus i Wien.
Hundertwasserhaus i Wien.

Mang en reisende har sett seg nødt til å overnatte på en parkbenk i Barcelona i mangel av et rom for natten. Særlig i helgene fylles byens hoteller raskt opp. En god løsning for den som kan leve med en halvtimes togtur, er å bo i en av de hyggelige strandbyene utenfor selve Barcelona.

Barcelona

Finn et sted å bo: Mang en reisende har sett seg nødt til å overnatte på en parkbenk i Barcelona i mangel av et rom for natten. Særlig i helgene fylles byens hoteller raskt opp. En god løsning for den som kan leve med en halvtimes togtur, er å bo i en av de hyggelige strandbyene utenfor selve Barcelona. Canet de Mar ligger på toglinjen til Blanes, har en fin strand og et par trivelige restauranter (kanin i hvitløk på La Trinca er en opplevelse i ekte Asterix-stil) i tillegg til et supert lite pensjonat – Pension Mitus. Her får du langt høyere standard for pengene enn i selve Barcelona. Enkle men rene rom, nydelig bakgård og stillhet.
Se og lytt: Fontana Magica. Hver halvtime spiller den digre fontenen på Placa Espanya opp til vanndans, og turister med store øyne strømmer til. Kitch er bare fornavnet – men det er nesten umulig å ikke smile av dette sprakende spetakkelet. Besøk fontenen etter solnedgang så lysshowet kommer til sin rett.
For førstegangsbesøkende: Arkitekten António Gaudís mesterverk – særlig fantasihusene i Park Güell og kirken Sagrada Familia – må ses.
Da Pablo Picasso var liten, tegnet han små kunstverk i margen på skolebøkene sine. Disse tidlige tegningene, samt mange flere er utstilt i det vakre Picassomuseet i Barri Gotíc, www.museupicasso.bcn.es, og kan få selv den minst kunstinteresserte til å måpe over mannens talent. En vandretur videre i Barri Gotíc og nedover paradegaten Las Ramblas er også obligatorisk.
Smak: I Barcelona bobler det over av sprudlevin, og det er alltid plass til en Cava-stopp i en innbydende bar eller på en av uteserveringene på Placa Reial – på vei hjem fra dagens sightseeing eller strandbesøk. På en regnværsdag er det lite som slår kaffe og varme churros på den sjelfulle bibliotekkafeen Café l'Òpera i La Rambla 74.
OBS! Barcelonas lommetyver er notoriske, og har en forkjærlighet for unge interrrailere. Dersom fremmede kommer opp til deg på gaten og lurer på hvor du er fra eller hvor mye klokka er, hold godt på lommeboka.
Veien videre: En tur til den livlige strandbyen Sitges er obligatorisk – det tar en halvtime hver vei. Ta supertoget til Madrid på tre timer, eller snu rundt og dra opp igjen til den franske riviera. Det tar ca. 8 timer, og innebærer minst ett togbytte. Du kan ta nattog via Montpellier. Hvis du vil videre til Italia, bør du sørge for å stoppe i Genova på veien og få med deg de fem sjarmerende småbyene som utgjør Cinque Terre, www.lecinqueterre.org.

Barcelona
Barcelona

Verona

Finn et sted å bo: Vi ville gått rett til Villa Francescatti, Salita Fontana del Ferro 15.
Blant Europas ungdomsherberger er denne gamle villaen i særklasse. En fantastisk hage, flott beliggenhet og rimelig, hjemmelaget mat gjør opp for enkel standard. Her kan du våkne til fuglesang for under 20 euro. Det kan du ikke i Venezia.
For førstegangsbesøkende: Romeo og Julies balkong ligger i Verona. Et sjarmerende turistjippo fullt av innrissede kjærlighetserklæringer.
Hør: Opera under åpen himmel i Veronas amfiteater, Arena, fra år 30 e.Kr.
Her går klassikere som Carmen, Aida og Madame Butterfly hele sommeren, og billettprisene starter på 20 euro. For den prisen sitter du såpass langt unna at du får med deg stemningen, stearinlysene og nattehimmelen vel så mye som handlingen – hvilket kanskje er like greit. www.arena.it.
Se: Venezia er bare 1,5 timer unna. Ta morgentoget dit, gå deg vill blant duer og kanaler, men sørg for å finne tilbake til togstasjonen, Mestre, før siste direktetog til Verona forlater perrongen klokka elleve.
Veien videre: Dra sørover til Roma – det tar 3,5 timer hvis du drar direkte, men stopp for all del i Bologna eller Firenze på veien. Dersom du vil hoppe over resten av Italia denne gang, kan du ta toget nordover til kystbyen Trieste, videre til sjarmerende Ljubljana og fortsette inn i Bosnia eller Kroatia. Togturen fra Verona til Ancona tar 4,5 timer. Fra Ancona går det ferger til Hellas.

Lun barrunde i Sarajevo.
Lun barrunde i Sarajevo.

På vei fra togstasjonen mot sentrum passerer du det berømte hotellet Holiday Inn, der reportere fra hele verden holdt hus mens de dekket en av Europas grusomste kriger gjennom tidene.

Sarajevo

Finn et sted å bo: Her vil du garantert bli hilst velkommen av romutleiere på togstasjonen. Ta en titt på hva de har å tilby eller finn et godt hostel på hostels.com.
For førstegangsbesøkende: Bosnias nyere historie er ikke til å komme unna. På vei fra togstasjonen mot sentrum passerer du det berømte hotellet Holiday Inn, der reportere fra hele verden holdt hus mens de dekket en av Europas grusomste kriger gjennom tidene. Baščaršija, Sarajevos gamleby, er en fascinerende blanding av øst og vest, med lave hus, teppebutikker og hippe kafeer.
Den hemmelige tunnelen som ble bygget på dugnad mellom det serbiskokkuperte Sarajevo og den «nøytrale» flyplassen, og som mang en sarajever har passert gjennom, har blitt museum og kan besøkes.
Smak: Spis krydrete cevapis og børek fra små boder i sentrum og drikk supert Sarajevska-øl blant all verdens nips på baren Zlatna Ribica i Kaptol 5.
Veien videre: Ta morgentoget til Mostar (2,5 timer), tilbring dagen der og fortsett til Ploče på Adriaterhavskysten (1,5 timer) med kveldstoget. Derfra kommer du deg enkelt med buss til Split eller Dubrovnik, der togskinnene begynner igjen og fergene går ut mot Kroatias øyverden. Nordover går det ett daglig direktetog til Budapest. Det tar omtrent 11 timer.

Unnseelig inngang til Budapests labyrint.
Unnseelig inngang til Budapests labyrint.

Budapest

Finn et sted å bo: Finn et hostel i eller nær distrikt VI eller VII, så du bor i gangavstand til både uteliv og severdigheter. Vil du bo sosialt og sentralt og tåler litt støy, er Home Made Hostel, rett ved Oktagon, å anbefale, www.homemadehostel.com.
For førstegangsbesøkende: Gå opp på slottshøyden og sku utover byen mens du beundrer kongelig prakt fra den gang et mektig Ungarn øste ut pompøs arkitektur.
Intet besøk i Budapest er komplett uten et bad; Szechenyi-badet er vakkert og rimelig, beliggende nær byparken i Allatkerti korut 11, www.szechenyibath.com.
Se: Labyrinten under Buda slott. Gi deg selv et grøss og utforsk merkelig, moderne kunst i historiefylte hulrom under bakken – deilig avkjølende på hete sommerdager. Inngangen til labyrinten finner du i Úri utca 9.
Smak: Gå en runde i den store markedshallen på Pest-siden av Liberty-broen og knask på ungarsk fastfood fra markedsbodene.
Veien videre: Det tar tre timer fra Budapest til Wien og 7 timer til Beograd via Novi Sad. Det går også an å ta et nattog til Lviv i Ukraina, og fortsette derfra nedover til Odessa og Krimhalvøya.

Sånn vi mener det skal være i Wien; kaffe og aviser, det ubesværete kafelivet.
Sånn vi mener det skal være i Wien; kaffe og aviser, det ubesværete kafelivet.
Nostalgi ved Berlinmuren.
Nostalgi ved Berlinmuren.

Wien

Finn et sted å bo: Kjedehostelene i Wien er greie for dem som er ute etter partyovernatting – andre kan prøve Hostel Ruthensteinerwww.hostelruthensteiner.com – en sjarmerende hostelklassiker i gangavstand fra Westbahnhof.
Pension Lindenhof www.pensionlindenhof.at – ligger supert til i Lindengasse og er ikke å finne i guidebøkene, så verdt et forsøk også i høysesong. Svært spartanske rom i en typisk gammeldags wienersk leilighet med sure innehavere og rimelige priser. Nøyaktig slik det skal være, med andre ord.
For førstegangsbesøkende: Ved å gå fra fra Stephansplatz til Museumsquartier får du med deg bløtkakebygg og vakre parker egnet for piknik. En helt annen type arkitektur finner du ved å ta trikk 1 eller O fra Schwedenplass til Hundertwasserhaus og Kunsthaus Wien, www.kunsthauswien.com.
Se: Top Kino Bar – Rahlgasse 1 – www.topkino.at.
På et rolig gatehjørne i den fine bydelen Mariahilf. Mat, film, uteservering og god stemning i retrolokale. Har du flaks, går det en engelskspråklig kultfilm, hvis ikke er det bare å kapre en av plassene i vinduet, legge beina på rekkverket og nyte et glass wienervin, før du fortsetter mot Gumpendorfer Strasse og inn i nattelivet.
Smak: Naschmarkt er en drøy kilometer med markedsboder og spisesteder ved Wienfluss. Plukk med deg nistemat til dagens gåtur her, og kom tilbake for en hyggelig middag.
Kaffe! Wiens kaffehus er fantastiske. Psykoanalysér avisen på Freuds favorittkafé, Landtmann (Doktor Karl Lueger Ring 4), tilbring timevis på koselige Hawelka (Dorotheergasse 6) nær Stephansdomen eller nyt arkitekturen på 50-tallsperlen Café Prückel (Stubenring 24).
Veien videre: Dra på dagstur til Bratislava – det tar 2,5 time hver vei. Til Praha tar det 5 timer.

Slovak National Theater på Hviezdoslav Square i Old Town, Bratislava
Slovak National Theater på Hviezdoslav Square i Old Town, Bratislava
Pent og stygt, stygt og pent - alt hvordan man ser det. Bratislava.
Pent og stygt, stygt og pent - alt hvordan man ser det. Bratislava.

Bratislava

Finn et sted å bo: Hit kan du dra på dagstur fra Wien, men vil du sove over, er Downtown Hostel Backpacker's i Panenska 31 et godt valg – ikke minst fordi det ligger rett over veien for byens kanskje hyggeligste kafé: Next Apache. Kafeen har en fin liten bakgård og egen bokhandel – her kan du bytte inn dine utleste engelske paperbacks.
For førstegangsbesøkende: Bratislavas gamleby er liten og sjarmerende, og en gåtur opp til borgen må med.
Se: UFO-broen som dominerer bybildet, gjør seg godt på bilder, men å ta heisen til topps er en dyr fornøyelse med mindre du skal spise i den kritikerroste restauranten. Likevel: utsikten er superb og UFOen inneholder et av verdens råeste toaletter, der du kan skue ut over et hav av sovjetblokker mens du sitter og gjør ditt fornødne. Hva er vel 7 euro i inngangspenger da.

Prahaslott!
Prahaslott!

Praha

Finn et sted å bo: I Praha kan du ta inn på noen av Europas beste hostels: Miss Sophie's, Sir Toby's og Boathouse er blant våre favoritter, men tilbudene blir stadig flere og kvaliteten høyere. Sjekk hostelworld.com for anbefalinger.
For førstegangsbesøkende: Gamlebyens krinkelkroker er umulige å ikke la seg sjarmere av. Forsøk å gå sidegatene fremfor hovedruta for å unngå de verste turistmassene. Karlsbrua er et must, den astronomiske klokken uunngåelig og slottshøyden er et høydepunkt.
Den jødiske kirkegården er stemningsfull, men provoserende dyr å besøke – hvis du ønsker å få et lite glimt av den, helt gratis, kan du besøke toalettet i Museet for Dekorativ Kunst, Ul.17, listopadu, 2 og titte ut av vinduet.
Smak: Tsjekkisk mat er kanskje ikke verdens mest spennende, men det blir stadig flere gode, internasjonale restauranter i Praha. Mange av dem ligger i Nove Mesto, sør for gamlebyen. Snok rundt i de rolige gatene her og finn et bord for aftenen, og følg gjerne opp med en tsjekkisk øl i unge, men avslappende omgivelser under gateplan på kafeen Velryba i Opatovicka 24 (www.kavarnavelryba.cz).
Se: Ghost walk – Praha sentrum innbyr til spøkelseshistorier, og få forteller dem bedre enn guidene til McGee's Ghost Tours. Ganske tacky, men veldig morsomt. www.mcgeesghosttours.com.
Veien videre: Til Berlin tar det ca. 5 timer med tog, men stopp gjerne i Dresden som ligger omtrent midtveis.

Dresden

Finn et sted å bo: Både Lollis (www.lollishome.de) og Louises (www.louise20.de) ligger i trendy Dresden Neustadt – nær byens beste barer og restauranter.
For førstegangsbesøkende: Gjennom to dager i februar 1945 slapp allierte fly 650 000 sprengbomber og 200 000 brannbomber over byen som til da var regnet som en av Europas vakreste. Rundt 100 000 sivile mistet livet, og byen ble rasert. Så også den ikoniske Frauenkirche. Men Dresdens innbyggere tok grep og reiste kirken fra ruinhaugen, og denne kirkebyggenes fugl føniks har igjen blitt landemerke i Dresden.
Lukt: Lei en sykkel på Dresden Hauptbahnhof og trill i vei gjennom engene langs Elben.
Se: Bilgale bør skynde seg til Volkswagens gjennomsiktige fabrikk, der bilproduksjon kan studeres gjennom glassvinduer, www.glaesernemanufaktur.de.
Smak: Finn en egnet ølkneipe i Dresden Neustadt: www.kneipensurfer.de.

... og der, der! Der orker ikke føttene dine mer av gåing i Berlin. Tid for parkømhet.
... og der, der! Der orker ikke føttene dine mer av gåing i Berlin. Tid for parkømhet.

Nynn litt gammel Ketil Stokkan ved Brandenburger Tor. Muren som ikke lenger finnes, er uunngåelig.

Berlin

Finn et sted å bo: Berlin har mange hostels – Cirkus er et av de mest kjente, men det er stort, rent og nyoppusset, og ligger praktisk til i Weinbergsweg 1a, www.circus-hostel.de.
For førstegangsbesøkende: Nynn litt gammel Ketil Stokkan ved Brandenburger Tor. Muren som ikke lenger finnes, er uunngåelig. Start murvandringen utenfor Checkpoint Charlie-museet, der er køen av turister alltid uendelig. Les og lær fra plakatene utenfor i stedet for å gå inn.
Se: Muren har blitt stående som severdighet i Berlin: East Side Gallery er siste fargesprakende rest av selve muren.
Lytt: Spør deg frem til en høylytt konsert i Friedrichshein eller Kreuzberg.
Se og smak: Eller snarere ikke se. På Berlins Nocti Vagus Dunkelrestaurant i Saarbrücker Straße 36–38 kan du innta en famlende middag i stummende mørke, www.noctivagus.com. På mandager kan du få en flerretters til 29 euro.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!