Menu Meny

Interrail! Beste tips til interrailreisen!

Shopping er kjedelig for den som reiser med tynn lommebok og en ryggsekk som skal bæres på bare skuldre. Interrailerens tid og penger må brukes på ting som kan spises, drikkes, ses, høres og føles. Vagabond gir deg noe å bygge interraildrømmene på, enten du er 18 år og førstereis, nostalgisk 30-åring eller verdensvant bestemor: Så lenge du kan gå med på at det beste i livet er billig og går på skinner, er det bare å ta plass.

Budsjett og billett

Interrail er for de fleste synonymt med lavbudsjett, og tipsene du finner her, vil gå ut fra at du reiser med relativt slunken lommebok. Et minimumsbudsjett er nok rundt 300 kroner dagen (ca. 200 kroner til bo og 100 til mat). Dette er stramt, men gjennomførbart dersom du unngår de vestlige storbyene og fokuserer på Øst-Europa.

Et 400-kronersbudsjett gir litt mer frihet, og med 500 kroner per dag har du råd til både uteliv og aktiviteter. Jo romsligere budsjett du har, jo mer kan du selvsagt få med deg, men mange av de beste opplevelsene er gratis.

En interrailbillett, Global Pass, for hele Europa i 1 måned koster kr. 4540,- for dem under 28 år og kr. 5820,- for dem over. En 15-dagersbillett ligger på henholdsvis kr. 3210,- og kr. 3850,-. Det finnes flere ulike varianter av billetter – full oversikt finner du på www.nsb.no/interrail.

NB! Prisen inkluderer ikke reiser i eget hjemland, men det gis 50 % rabatt for tilslutningsbillett frem til grensen.

​Tog og fly

Vil du bruke to uker frem og to timer hjem, bestiller du en enveis flybillett fra stedet du regner med å ende opp, så slipper du å tråkke opp egne spor på tilbakeveien.

​Ruter og bøker

Dersom du har bestemte reisemål du ønsker å dra innom, kan det være greit å planlegge en rute på forhånd. På nettsiden www.bahn.de finner du alt av rutetider i Europa, i tillegg kan du laste ned RailPlanner-appen. (AppStore / GooglePlay)

Hvis du vil reise på lykke og fromme, er det jo bare å hive seg av gårde – husk likevel at det på enkelte hurtigtog og internasjonale ruter kreves plassreservasjon i tillegg til interrailbilletten, og på populære ruter kan det lønne seg å kjøpe dette en dag i forveien. En god guidebok er ikke dumt å støtte seg på for turistinformasjon og små tips.

​Sikkerhet

Kjære mor og far, bør du slippe 18-åringen løs på egen hånd? Ja, mener vi. Interrail er lærerikt, og de fleste med vett i pannen og god oppdragelse vokser på opplevelsen. Vi ville vært langt mer skeptiske til å la dem dra på sydentur med kofferten full av stiletthæler.

Kjære 18-åring, er interrail trygt? Ja og nei. Så lenge du holder øynene åpne, tar visse forholdsregler og lytter til andres råd om hvilke områder du bør unngå, er Interrail vel så trygt som alt annet.

Du tar ikke feil: The interrail-look! Min sekk er mitt tempel.
Du tar ikke feil: The interrail-look! Min sekk er mitt tempel.
Spartansk bokstavering på Mostar togstasjon.
Spartansk bokstavering på Mostar togstasjon.
Hundertwasser huset i Wien.
Hundertwasser huset i Wien.

Overnatting

1. Hostels: Det som før ble kalt ungdomsherberge, men glem fortidens linoleumsganger, strenge innetider og enorme sovesaler. Dagens hostels er gjerne ungdommelige, men ofte svært forseggjorte overnattingssteder – noen hjemmekoselige og rolige, andre mer kommersielle og festorientert.

Et hostel tilbyr gjerne både private rom og små sovesaler (ofte for 4–12 personer), og bad på gangen. Personalet har vanligvis god kunnskap om severdigheter, spisesteder og arrangementer. Dette er måten å bo på for sosiale ungdommelige (ikke nødvendigvis unge) mennesker, men skal du sove på dorm; husk ørepropper og ta hensyn når du kommer inn seint.

Det finnes mange ulike bookingsteder på nett; www.hostels.com anbefales ettersom de ikke belaster gebyr. Priser ligger gjerne på rundt 20 euro for en seng, avhengig av by, dormstørrelse og standard.

2. Bed and breakfast og enkle hoteller: Små overnattingssteder med private rom er tingen for de med litt høyere komfortkrav, men med ønske om å bo på steder med sjel. Sjekk www.bedandbreakfast.com.

3. Hotellvurderinger på nettet: Vurderingssider som virtualtourist.com og booking.com, kan gi verdifull informasjon om kvaliteten på steder å bo – hent informasjon, hint og vink fra vanlige folk som har bodd på hotellene tidligere.

4. Selgeren på stasjonen: I de fleste av Europas storbyer vil du få henvendelser fra ivrige romformidlere med det samme du går av toget. Dersom du har sett deg ut et sted å bo eller har en reservasjon, er det bare å takke høflig nei, men ankommer du seint om ettermiddagen uten å ha ordnet rom på forhånd, kan disse menneskene bli redningen. Du vil alltid bli tilbudt å se rommet før du bestemmer deg. Ikke føl deg forpliktet! Liker du ikke det du ser eller sier magefølelsen nei, takker du nei. Vi har til gode å oppleve riktig ubehagelige ting på denne måten; noen ganger er det eneste måten private utleiere eller nystartede hostels kan kapre kunder på, før de kommer med i guideboken. Vær likevel alltid på vakt når du finner overnatting på dette viset, og unngå metoden hvis du reiser alene.

5. Couchsurfing: På nettsiden www.couchsurfing.com kan du registrere deg og finne likesinnede med ledig gjesterom eller sofaplass over hele verden. Dette kan være en strålende måte å komme i kontakt med fastboende på (du trenger ikke nødvendigvis å overnatte hos folk, du kan også avtale en uformell kaffe). Absolutt verdt å teste!

6. Nattog: Spar overnattingsutgifter ved å ta lengre reisestrekk på nattestid. Vil man ha en god natts søvn, kan det lønne seg å betale litt ekstra for couchette eller sovevogn – er komforten underordnet, er det bare å krysse fingrene for at toget ikke er fullt og at man ikke havner i kupé med en snorker.

OBS! Ryktene om folk som har blitt dopet ned og rundtstjålet på nattog florerer – det lønner seg selvsagt å være på vakt, men i de fleste tilfeller går nattogreising smertefritt for seg.

Tre ting du bør ha med i sekken

1. ørepropper

2. toalettmappe med opphengskrok

3. sarong – piknikduk, badehåndkle, strandmadrass, skjørt, morgenkåpe og teppe for kjølige togturer. Egentlig trenger du ikke ha med deg stort annet enn en sarong.

Hofburg, Wien
Hofburg, Wien

Greske ferger

Minoan Lines, Superfast Ferries og Blue Star Ferries er fergeselskapene interrailere kan reise gratis med til Patras, Igoumenitsa og Korfu, men det er et par haker ved opplegget:

– Fergekaiene i Bari og Ancona. Det er gjerne her unge mennesker flommer til for å finne seg en Hellas-ferge, og det er mang en lurendreier klar over. Hold hodet kaldt, sørg for å finne rett fergekontor, ikke stol på folk som sier at «det er fullt i fem dager fremover» eller «fergekontoret har brent ned». Og ta med nok mat og drikke, for det kan lett bli en lang og varm dag mens du venter på dekkplass.

– Dekkplass. Egentlig fordelaktig; frisk luft og nødutganger på alle kanter. Men et fergedekk er hardt å sove på, og det kan bli kjølig om natta. Ta frem fleecen, legg hodet på ryggsekken og kjøp en flaske ouzo i baren.

– Billetter kan ikke reserveres i forkant, men kun hentes på kaia samme dag.

– Noen tilleggskostnader påløper; hos Minoan betaler man bare «høysesongtillegg», mens man hos de andre to også betaler drivstofftillegg og havneavgift. – MEN: for å oppnå 30 % rabatt på Superfasts eller Blue Stars fergeruter videre innen Hellas, må man kunne vise til at man reiste med deres respektive fergeselskaper også på den internasjonale overfarten. Dersom du skal øyhoppe videre i Hellas, kan det med andre ord være smart å sjekke hvilke ferger du skal videre med.www.greekferries.gr gir god oversikt.

Karlsplatz, Wien.
Karlsplatz, Wien.

​Spesielt spennende tog

1. Interrailbilletten gjelder for deler av Europas vakreste togstrekk: i Sveits kan du ta Glacier Express mellom Disentis og Chur, og Bernina Express mellom Chur og St Moritz-Tirano. Her snakker vi store høyder, dype daler, taggete, snødekte fjell, blomsterenger og søte små alpelandsbyer. Ta en natt i Sveits' eldste by Chur – her er det tett mellom restaurantene!

2. Supertog i Spania er inkludert i interrailbilletten – sus av gårde fra Barcelona til Madrid på 2,5 time og fortsett videre nordover til Olvados.

3. Fra Salzburg til Villach tar det litt over to timer, og utsikten gjør at du skulle ønske det tok lengre tid. Nesten enhver togtur i eller gjennom Østerrike byr på fabelaktig utsikt. Fyr på med Mozart eller Sound of Music på iPoden og stirr ut av vinduet.

Grabenstrasse, Wien
Grabenstrasse, Wien

​Strender uten kystlinje

Brussel: Sommerstrand langs Willebrook Canal. Gratis – åpent tirsdag–søndag 11–22, www.bruxelleslesbains.be.

Berlin: Langs Sprees bredder strøs sanden ut, og beachbarene popper opp med det samme været er varmt nok.

Paris: Paris Plage – Hvert år i juli anlegges strender langs Seinen, med badebasseng og aktiviteter fra Pont de Sully til Louvre og flere andre steder.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!