Menu Meny

Firenze: 12 bortgjemte godbiter

Et Firenze få får tilgang til, steder dit byens egne innbyggere trekker mot. Bli med!

I Firenze hører man i turistsesongen oftere engelsk enn italiensk, mens køene utenfor de verdensberømte museene strekker seg lenger enn langt inne i de trange smugene. Og når du er på besøk, kan det være vanskelig å finne de spesielle, gode møtestedene.Firenze har bare 350 000 innbyggere, men besøkes årlig av fire millioner turister. Da er det ikke rart at byens egne innbyggere av og til føler seg som en minoritet i sin egen by. I turistsesongen, fra april til oktober, trekker floritinerne seg derfor langt unna de store kjente museene, som Uffizi-galleriet dell’Accademia med Michelangelos David-statue, domkirken med Brunelleschis imponerende kuppel, og fra alle byens vakre piazzaer. Det vil si bort fra alt det som du selv «må se» når du besøker byen.
Men hvor i all verden tar de veien? Jo, de har sine utvalgte steder der de får være i fred. Steder der de kan nyte maten, kulturen og godt selskap, slik som bare italienerne kan. Glem guidebøkene og nettkommentarene og bli med på en oppdagelsesreise til det skjulte Firenze.

Du blir fort lei av trengselen ved Piazzale Michelangelo.
Du blir fort lei av trengselen ved Piazzale Michelangelo.
B&B La Signoria ligger på det store torget, midt i byen.
B&B La Signoria ligger på det store torget, midt i byen.

1. In Piazza della Signoria
Bed and Breakfast i et middelalderpalass

Et rom med utsikt over en av Firenzes vakreste piazzaer, Piazza della Signoria, får du i det hyggelige og familieeide B&B-stedet In Piazza della Signoria. Det holder til i et palass fra middelalderen, et sted som lukter historie, der sengene er myke og enorme, og der interiøret er luksuriøst og rustikt. Nede på piazzaen står en kopi av Michelangelos David-statue nattevakt.Via dei Magazzini 2/4, +39 055 239 9546, inpiazzadellasignoria.com.

Broenes bro. Ponte Vecchio kan få hvem som helst til å bli betatt.
Broenes bro. Ponte Vecchio kan få hvem som helst til å bli betatt.
Marco Stabile på Ora d’Aria er ikke så farlig som han ser ut som. Tvert om, han kalles til og med for den demokratiske kokken.
Marco Stabile på Ora d’Aria er ikke så farlig som han ser ut som. Tvert om, han kalles til og med for den demokratiske kokken.
Full av stjerner. Hos Ora d’Aria serveres det luksusmat til folkelige priser.
Full av stjerner. Hos Ora d’Aria serveres det luksusmat til folkelige priser.

– Vanlige folk blir skremt av Michelin-stjerner. Derfor begynte vi med enkle tapas til lunsj, forteller Marco Stabile.

2. Ora d’Aria
Småretter på en stjernekro
Marco Stabile er innehaver av restauranten Ora d’Aria og er en av de beste kokkene i Firenze. Florentinerne kaller ham for den demokratiske kokken. En av grunnene til det er at han serverer tapas til lunsj.
– Vanlige folk blir skremt av Michelin-stjerner. Derfor begynte vi med enkle tapas til lunsj, forteller Marco Stabile. Stilen er tradisjonsrik toskansk, i en ny tapning. Tapasen han serverer består av småretter som koster mellom 7 og 10 euro.Moderne design og god service, fantastisk smak – og med 600 forskjellige viner. Ora d’Aria ligger rett ved Uffizi-museet i sentrum av Firenze. Passer for både lommebok og smaksløker.

Ora d’Aria, Via dei Georgofili 11R, +39 055 200 1699, oradariaristorante.com. Lunsj tirsdag–lørdag 12.30‒ 14.30. Middag mandag–lørdag 19.30–22.00.

Det sies at skuespilleren Daniel Day Lewis, deprimert og trett av Hollywood, en periode gikk i lære hos Stefano Bemer. Helt til Martin Scorsese kom forbi og tilbød ham en rolle i Gangs of New York.

3. Atelier Stefano Bemer
Sko for resten av livet

Skomakeren Stefano Bemers lille verksted åpnet sine dører i 1983. De luksuriøse håndsydde skoene ble raskt populære blant filmstjerner og politikere. Det sies at skuespilleren Daniel Day Lewis, deprimert og trett av Hollywood, en periode gikk i lære hos Stefano Bemer. Helt til Martin Scorsese kom forbi og tilbød ham en rolle i Gangs of New York. Stefano Bemer døde så altfor ung. Nå er det familien Gori, de etablerte en av de mest kjente sadelmakerskoler i Firenze (La Scuola del Cuoio), som driver verkstedet, med samme sans for detaljer. Interessant sted å besøke, om det så bare er for å se hvordan håndverkerne arbeider.

Stefano Bemer verksted for håndsydde sko, Via Niccolò 2, +39 055 046 0476.

Ærbødighet for skjønnheten. Bronsefiguren «Giobbe» av Francesco Messina går ned på kne, med domkirken i bakgrunnen.
Ærbødighet for skjønnheten. Bronsefiguren «Giobbe» av Francesco Messina går ned på kne, med domkirken i bakgrunnen.
La Carapina - ambisiøs isbar som kun serverer hjemmelaget is.
La Carapina - ambisiøs isbar som kun serverer hjemmelaget is.
Simone Bonini, som startet isbaren, hevder det ikke lar seg gjøre å bygge «fjell» av hjemmelaget is. Den er alltid kremete.
Simone Bonini, som startet isbaren, hevder det ikke lar seg gjøre å bygge «fjell» av hjemmelaget is. Den er alltid kremete.

4. La Carapina
Is i lange baner

Florentinerne er meget stolte over isen sin. Bare så synd at det nesten er umulig å finne god, hjemmelaget is inne i byens sentrum. På isbaren Carapina kan du slappe av. En liten ambisiøs isbar som kun serverer hjemmelaget is. Forskjellig smak faller sammen med hva slags frukt som høstes.Hvordan kan man så skille skikkelig is fra jukseis?
– Først og fremst ved å se på fargene. Bananis er aldri gul hvis den ikke er tilsatt karamellfarge. Pistasjisen er heller ikke grønn, men brunaktig, og melonisen skal aldri være knall oransje, forteller Simone Bonini, som startet La Carapina.– Og så lar det seg ikke gjør å bygge «fjell» av hjemmelaget is. Den er alltid kremete, legger han til.

Piazza Guglielmo Oberdan og i Via Lambertesca 18, +39 055 676930.

5. Semel
Panini for gourmeter

Skal du bare ha noe raskt å spise, er det mye å velge mellom rundt det lille matmarkedet Sant'Ambrogio. Som en riktig god panini hos Semel. Dette er en knøttliten bodega der du nyter maten stående. Hos Semel selger man rosenbrød med uvant fyll, som for eksempel tortellini og eselkjøtt. Et glass rødt til paninien er nødvendig.

Semel, Piazza Lorenzo Ghiberti 44R (ved Piazza Sant'Ambrogio).

6. Villa Bardini
Firenzes vakreste hage

Oltrarno, det vil si området på den andre siden av Arno-elva, på toppen like ved det travle utsiktsstedet Piazzale Michelangelo, ligger Villa Bardini. Unngå trengsel, albuer og forelsket ungdom og ta en rolig rusletur mellom roser, blåregn og hortensiaer mens du nyter en at de vakreste utsiktene over Firenze.

7. Il Trippaio Sergio E Pier Paolo

Gatekjøkken for de modige
Er du riktig modig, stanser du ved den kultforklarte rullende kiosken Il Trippaio Sergio E Pier Paolo, som på italiensk vis er parkert midt i gaten. Her selger de den typisk florentinske hurtigmaten, lampredotto og trippa. Med tanke på at det er kumage kokt i tomatsaus med selleri, løk og chilipepper er dette ingen ting for sarte mager eller vegetarianere.

Kiosken står i Via de’Macci, på hjørnet mot Piazza Sant'Ambrogio.

Husmannskost. Den rullende kiosken Il Trippaio Sergio e Pier Paolo.
Husmannskost. Den rullende kiosken Il Trippaio Sergio e Pier Paolo.
Du finner det viktigste i livet her i Mercato Centrale.
Du finner det viktigste i livet her i Mercato Centrale.
Et miljøvennlig sted. Økologisk mat og giftfri vin på Rari Ristoro sull’Acqua.
Et miljøvennlig sted. Økologisk mat og giftfri vin på Rari Ristoro sull’Acqua.
Utsikt over elva. Hvem vil vel ikke nyte en aperitiff på terrassen til Hotel Lungarno?
Utsikt over elva. Hvem vil vel ikke nyte en aperitiff på terrassen til Hotel Lungarno?

Rykende pizzaer flyr inn og ut av ovnen. Man bruker bare årstidenes råvarer som fyll. Det står et snakkesalig par bak disken, bordene er få og det samme gjelder stolene. Her spiser man, men hviler ikke beina!

8. Hotel Lungarno
Aperitiff med utsikt

Det er ganske sikkert italienere som sitter i de hvite sofaene på takterrassen i Hotel Lungarno. Her serverer diskré kelnere drinker i elegante glass. Utsikten over teglsteinstakene og Arno-elva, som bukter seg gjennom byen, er en god start på en sen kveld. Bestill bord om dere er flere enn fire.

Hotel Lungarno, Vicolo dell’Oro 6r, +39 055 27262, lungarnocollection.com.

9. Le Volpi e l’Uva
Herlige, aktuelle viner

Spør gjerne hvilken om helst italiensk vinekspert om hvor hun eller han velger å gå i Firenze. Du kan være sikker på svaret: Le Volpi e l’Uva. Dette er en ambisiøs liten vinbar ved broen Ponte Vecchio. Vinene, både franske og italienske, kommer fra små interessante vinprodusenter. Her serveres også gode oster, spekemat og crostoni (varme smørbrød), også de av høyeste kvalitet. Ute er det liten plass, bare tjue stoler, så det vil lønne seg å bestille bord på forhånd.

Le Volpi e l’Uva, Piazza dei Rossi, +39 055 239 8132. Åpent mandag–lørdag 11.00–21.00.

10. DIVINA PIZZA

En guddommelig god pizza
Divina Pizza er et familieeid pizzeria som egentlig ikke ser så innbydende ut når du står utenfor. Vel inne i det lille lokalet møtes du av lukter du ikke glemmer i første omgang. Rykende pizzaer flyr inn og ut av ovnen. Man bruker bare årstidenes råvarer som fyll. Det står et snakkesalig par bak disken, bordene er få og det samme gjelder stolene. Her spiser man, men hviler ikke beina! Regn med å spise stående eller sittende på trappen utenfor, men Pizza Divina er verdt alle trøtte bein!

La Divina Pizza, Via Borgo Allegri 50r, +39 055 234 7498.

11. Mercato Centrale

Salgshall med food courtFirenzes tradisjonsrike matmarked er fra 1874, men har fornyet seg siden den tid. I nedre etasje selges som alltid frukt, grønnsaker, kjøtt og ost. I øverste etasje, derimot, har en av Italias mest kjent arkitekter, Marco Casamonti fra Studio Archea, fått bolte seg fritt. Nå ligger forskjellige restauranter i et moderne interiør. Her serveres alt fra fisk til kjøttretter, pizza, ost og spekemat. Du velger det du vil spise og setter deg deretter ved et av de mange bordene midt i lokalet. En vinbar med vin fra de beste produsentene i Chianti Classico-regionen er også på plass. Dette har værtflorentinernes nye favorittsted siden den nye avdelingen åpnet i 2014.

Mercato Centrale, Via del Ariento 10/14. Nedre etasjen har åpent mandag–fredag 07.00–14.00, lørdag 07.00–17.00. Øverste etasje med restaurantene er åpent alle dager i uken, 10.00–24.00.

12. Rari Ristoro sull’Acqua

Karibisk strandbar ved elvaRari Ristoro sull’Acqua er en restaurant og bar som ligger ved et av Firenzes eldste badehus, Rari Nantes. Det var lenge mulig å bade i Arno-elva, som lik en slange bukter seg gjennom Firenze og deler byen i to. Rari Nantes hadde de høyeste stupetårnene, og det var her de skitne og varme bybarna fant et fristed fra sommerens støv og varme. Etter at badeforbudet ble innført i den forurensede elva i 1984, ble Rari Nantes glemt. Men for et par år siden tok fire driftige florentinere over de slitne lokalene. De innredet restauranten med vintagemøbler og kjøpte en bardisk som uten problemer ville passe i en bar i Karibia. Det ble en suksess. Konseptet er enkelt. Økologisk mat og vin i hjemmekoselige, men moderne omgivelser med utsikt over elva. Velg mellom frokost, lunsj, middag eller brunsj med dj-er i helgene.

Rari Ristoro Sull’Acqua, Lungarno Francesco Ferrucci 24, +39 055 680596.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!