Menu Meny

Warszawa – i forandringens tegn

Utelivet i Warszawa er i forandringens tegn. Nytt møter gammelt i barer, klubber og kafeer. Vagabond har besøkt byen som også blir kalt Det nye Berlin.

Tjue år gamle Martyna pleide å reise til Berlin for gå på konserter, men det gjør hun ikke lenger.
– Ingen vits i det, for alle artistene kommer jo hit til Warszawa, sier hun. ‒ Her er det nye og spennende tilbud hver helg.
Martyna har skinnjakke og rutete bukser. Hun sitter og snakker med vennene sine på en benk utenfor en graffitidekorert vegg, i bakgården til 1500 m2 do wynajęcia – et av Warszawas alternative utesteder. Det ligger ved elva Wisła, i bydelen Powiśle. Om dagen brukes lokalene til diverse events, og akkurat nå er det matmesse her. I bakgrunnen lyder soft musikk, og lukten av sigarettrøyk blandes med røyken fra grillene. Martyna og venninnen Magda har funnet hverandre i en felles interesse for tekno. De forteller ivrig og engasjert om alle barene og klubbene de pleier å besøke i Warszawa.
– Vi savner litt den mentaliteten som de har i Berlin. Der er det så mye mer avslappet. Men det er på vei til å bli bedre på den fronten i Warszawa også, forteller Martyna.

Det er mange som sammenlikner Polens livlige hovedstad med Berlin. Ja, Warszawa har i løpet av de siste årene fått tilnavnet Det nye Berlin. 1500 m2 do wynajęcia er et av eksemplene på et sted som like gjerne kunne ha vært i Berlin – et rått industrilokale, tidligere trykkeri, som nå er bygget om til et sprudlende kultursenter og en hektisk nattklubb. I den enorme bygningen full av mørke, mystiske rom avløser det ene arrangementet det andre. I helgene forvandles lokalene til elektronisk klubb. Det er hit Magda og Martyna går – hele tiden.
– Det gir megaprestisje å være her, sier Magda.
Hun arbeider i kultur- og livsstilsmagasinet Hero, mens Martyna jobber med tv og studerer juss. Til tross for sammenlikningen med Berlin lokker ikke Warszawa, foreløpig, til seg like mange unge mennesker – iallfall ikke de som er ute etter den avslappede livsstilen som er i tråd med deres drømmer. Selv om arbeidsløsheten er stor i landet, realiserer stadig flere polske ungdommer nettopp det – sine drømmer. Den polske økonomien er i løpet av de siste årene blitt den sterkest voksende i Europa. Det skjer mye i Warszawa – ikke bare på klubbscenen. Kunst, mote og kultur – det er innovasjon som gjelder.

På tide å avslutte kvelden i warszawanatten med nattmat.
På tide å avslutte kvelden i warszawanatten med nattmat.
Tettpakket, skriblete og hipstertett hos Plan B.
Tettpakket, skriblete og hipstertett hos Plan B.

For noen ganske få år siden hadde ikke det lille torget Plac Zbawiciela så mye å tilby. Nå er det blitt et forum for de hippe innbyggerne i Warszawa. Det ligger akkurat så passe sentralt til at du kan spasere dit fra sentrum av byen, men likevel så avsides at du kommer deg vekk fra den bråkete trafikken og de store folkemassene.

Men Warszawas egentlige forandring spenner over et betydelig større tidsrom. Polens hovedstad har forandret seg fra å være en grå og dyster kommunistby til en pulserende metropol med et enormt tilbud. Turismen øker, ikke minst på grunn av de lave prisene.
Warszawa er ikke særlig velorganisert, og avstandene mellom de mest populære stedene er ofte lang. Magda og Martyna liker seg best her i Powiśle. De siste årene har dette området fått et skikkelig oppsving, men selv med mange nye kafeer og barer har turismen ikke nådd hit ennå.
– Ellers holder vi mye til på Plac Zbawiciela, sier Martyna.

For noen ganske få år siden hadde ikke det lille torget Plac Zbawiciela så mye å tilby. Nå er det blitt et forum for de hippe innbyggerne i Warszawa. Det ligger akkurat så passe sentralt til at du kan spasere dit fra sentrum av byen, men likevel så avsides at du kommer deg vekk fra den bråkete trafikken og de store folkemassene. Plac Zbawiciela og området rundt er i løpet av kort tid blitt et av byens mest populære områder.
Plac Zbawiciela er bygget rundt en liten rundkjøring hvor det stadig passerer trikker. Midt i rundkjøringen står en stor regnbue, et fargesterkt kunstverk og et symbol for toleranse. Det er brent ned flere ganger av høyreekstreme grupper.
Da vi ankommer Plac Zbawiciela om ettermiddagen, syder torget av liv og alle utestedene er fulle. Majoriteten av klientellet er ungt og trendy kledd. Mange har store briller, det er moderne med såkalte zerówki, briller uten glass.
Det er bygget nye sykkelveier i Warszawa, og det er mange steder å leie sykler. Dette er en populær måte å ta seg fram på. Ved Plac Zbawiciela kryr det av sykler.

Plac Zbawiciela regnes for å være byens mest populære sted for hipsters og har fått kallenavnet Hipstertorget. Allerede for noen år tilbake begynte man å snakke om hipsters i Polen, og det er skrevet mange artikler om hipsterkulturen i landets aviser. Det sies at den typiske polske hipsteren jobber som frilanser, gjerne innen kunstbransjen, og tilbringer dagene med en laptop på et av de hippe stedene rundt torget.
I annen etasje på Galeria Funky Studio, et fargerikt sted med store vinduer og utsikt over torget, høres lyden av raske fingre på tastaturet. Paret Lusia og Max sitter sammenkrøpet i en sofa og stirrer konsentrert på laptopskjermen. De går i annen klasse på videregående og vanker på Galeria Funky Studio eller på et av de andre stamstedene på torget nesten hver dag etter skoletid.
Plac Zbawiciela er deres tilholdssted og andre hjem.
– Vi leser lekser her, treffer venner og holder på med vår egen klesbutikk, forteller de. Lusia og Max driver selskapet Infamous Oath og designer blant annet luer, t-skjorter og bluser.
– Vi er unge selv og vet hva folk vil ha, sier Lusia. Vi er i godt selskap, det er populært å starte klesbusiness, og det arrangeres gatesalg nesten hver uke her i Warszawa.

 I vrimmelen på Pawilony, der barene ligger tett. Et populært sted.
I vrimmelen på Pawilony, der barene ligger tett. Et populært sted.
Liker du det litt slitent og løssluppet? Da er W. Oparach Absurdu noe for deg.
Liker du det litt slitent og løssluppet? Da er W. Oparach Absurdu noe for deg.

​– Om dagen er det alle slags mennesker her, men om kvelden er det mer partystemning. Da står alle hipsters og prøver å imponere hverandre, sier Natalia. ‒ Jeg synes ikke noe om det.

Polen er det nye motelandet. Så vel Kraków som Warszawa er rangert høyt som internasjonale motebyer. Mange unge designere etablerer seg på motemarkedet, men klesbransjen er neppe den eneste for unge entreprenører. Selv om venner av Lusia og Max ennå ikke er ferdige med videregående, driver mange av dem også som frilansere.
– Mange er dj-er eller ordner klubbkvelder, sier Max.
I deres krets er Plac Zbawiciela det selvfølgelige møtestedet. De mener likevel at stemplet hipster ikke passer.
– Nei, jeg tror at man kan finne hele spekteret av mennesker her, sier Lusia.

Hos Charlotte er det rustikt og høyt under taket. Åpen planløsning med innsyn til kjøkken gir en salgshallfølelse. Stemningen her skiller seg fra de andre stedene på Plac Zbawiciela. Charlotte er mer elegant enn trendy og sies å være stedet der kjendisene vanker. Champagnen flyter. Ved flere av bordene står det champagnekjølere, selv om det er hverdag og klokken ennå ikke har slått seks. På høye stoler ved vinduet, med god oversikt over torget, sitter de 24 år gamle studentene Natalia og Julia og nyter en kaffe. De pleier ikke så sjelden å treffes her på Plac Zbawiciela, for beliggenheten passer dem godt. Men kun om dagen, for om kvelden unngår de Plac Zbawiciela.
– Om dagen er det alle slags mennesker her, men om kvelden er det mer partystemning. Da står alle hipsters og prøver å imponere hverandre, sier Natalia. ‒ Jeg synes ikke noe om det.
– Noen grupper vet at det kan være lurt å vise seg fram her på Plac Zbawiciela, i det riktige selskap, sier Julia. ‒ Mange har mye penger, eller later iallfall som om de har det.

Og det er riktig: atmosfæren forandrer seg etter hvert som kvelden skrider fram. Det er da man bør være her, om man vil lære det virkelige Plac Zbawiciela å kjenne. Men den sosiale omgangen skjer ikke bare i de forskjellige barene. Folk samles i store grupper på torget. Dette regnes som den viktigste måten å vise seg fram på – jo mer mingling, desto mer status. De fleste samler seg foran Plan B. En graffitimalt trapp leder opp til et røft lokale. Der er det fullt, som vanlig. Vi har avtalt å treffe 28 år gamle Daria. Hun har store briller, lekre klær og jobber i et reklamebyrå. Hun kjenner alle her, er ute hver eneste helg og er ekspert på Warszawas uteliv – men egentlig liker hun ikke Plan B.
– Et populært sted å starte utekvelden, men det er for mange hipsters her, sier hun, samtidig som hun gir oss kredit for å ha kledd oss slik det passer seg på et hipstersted.

Warszawa skyline.
Warszawa skyline.
Folkelig og festlig i bakgården Pawilony.
Folkelig og festlig i bakgården Pawilony.
Warszawas klubbliv fortsetter ut i de små timer.
Warszawas klubbliv fortsetter ut i de små timer.
Martyna og venner utenfor 1500 m2 do wynajęcia.
Martyna og venner utenfor 1500 m2 do wynajęcia.

Pragas storhetstid er altså over nesten før den startet. De gamle arbeiderkvarterene var lenge ukjente, og ingen ville besøke Praga. Men så kom gentrifiseringen også hit, og bydelen fikk et realt oppsving og var plutselig manges førstevalg en fredag kveld.

Blant de unge i Warszawa vi har snakket med, er det å irritere seg over hipsters mer en regel enn et unntak. Det er ikke uvanlig å klage over at det er for mange hipsters, men hipsters er alltid noen andre, aldri den som uttaler seg eller vennene deres.
Sammen med Daria går vi videre mot sentrum og Parking Bar. I løpet av noen få år har området rundt gaten Parkingowa blitt Warszawas partysted nummer ett. Det største trekkplasteret er nettopp Parking Bar. Den ligger i underetasjen i et parkeringshus med veggmalerier. Utenfra ser det mer truende enn innbydende ut, men stemningen er åpen og avslappet. På kveldens program er det en hiphopkonsert, og folk beveger seg i takt med musikken.
– Polsk hiphop er stort og et vanlig innslag på klubbscenene, sier Daria, før våre veier skilles i folkevrimmelen.

Warszawas uteliv er under stadig forandring. En bar som er på topp kan raskt forandre seg til å bli en flopp. Da jeg var i Warszawa for to år siden, var klubbene i den gamle, slitnebydelen Praga, på den andre siden av elva Wisła, det som gjaldt. Nå sier stort sett alle jeg møter at Praga regnes for ute.
Pragas storhetstid er altså over nesten før den startet. De gamle arbeiderkvarterene var lenge ukjente, og ingen ville besøke Praga. Men så kom gentrifiseringen også hit, og bydelen fikk et realt oppsving og var plutselig manges førstevalg en fredag kveld.
Ute eller ikke, vi bestemmer oss likevel for å ta pulsen på Pragas uteliv og drar over til den andre siden av elva. Og helt riktig: dansegulvene gaper tomme mot oss, og vi tar en taxi tilbake til byens sentrum.
– For et par år siden måtte jeg kjøre fram og tilbake over elva hele tiden. Den gang ville alle til Praga, forteller taxisjåføren Arkadiusz. Men nå er det helt dødt der.
De stedene som er populære én sesong, kan godt være helt ute den neste. Folk i Warszawa har også vent seg til at deres favorittsteder må stenge, samtidig som det åpnes nye.

Kveldens siste stopp blir en bar som har holdt på lenge, hvilket betyr mer enn ti år. Café Kulturalna ligger i tilknytning til det elegante Teatr Dramatyczny, lengst nede i Kulturpalasset. Den 243 meter høye bygningen er en etterlevning fra kommunismens dager og var i sin tid en gave fra Stalin, selv om det var polakkene selv som måtte betale regningen.
Mange i Warszawa har et hat/kjærlighetsforhold til Kulturpalasset, som jo står som et fyrtårn i sentrum av byen. Da vi ankommer, er festen i full gang. Den ellers så elegante teaterfoajeen er gjort om til et festlokale, og folk står og prater helt ut til garderoben. Ved baren er det trangt og avslappet på en herlig måte. Eldre og yngre, hipsters og ikke-hipsters, folk av alle slag. Det er det som forener dem i all anonymiteten.
Et eller annet sted, midt i folkemengden av dansende polakker, i en moderne klubb i tilslutning til en elegant teaterfoajé, i en gammel kommunistisk bygning, møter det gamle Warszawa det nye.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!