Menu Meny

20 hotte tips til Sør-Amerika!

Strendene, byene, kulturen og eventyrene. Vår korrespondent Henrik Bradão Jönsson, bosatt i Rio, gir deg tips om bortgjemte surfeparadis, kulturskatter og klubbliv på et kontinent som har alt.

1. Itacaré, Brasil

Surfernes beste strand – for deg selv

Det er de som klager over at Brasils strender er for ensformige og at de mangler spennende bukter og viker, men dra til Bahia og se hvor feil de kan ta. Her kan du velge mellom mange bukter og viker, og det er ikke noe problem å finne en hel strand for deg selv. Det er også i Bahia at hele den brasilianske kulturskatten ligger begravd. Det er her de har den mest velsmakende maten, den beste musikken og der de serverer de saftigste historiene. Lei deg inn på Sage Point, ved surfernes favorittstrand Tiririca, så vil du nok oppleve hvor vanskelig det blir å løsrive seg derfra.

pousadasagepoint.com.br

I Itacaré i Bahia, Brasil, trives både surfere og soldiggere.
I Itacaré i Bahia, Brasil, trives både surfere og soldiggere.

2. Cartagena, Colombia

Et fristed for koraller, kjærlighet og salsa

Selv da borgerkrigen var på sitt verste, forble Cartagena en fredet sone. Byen var rett og slett for vakker til å ødelegges. Det var her de stridende partene la ned våpnene, danset og møtte hverandre. Etter en hel dag på de små koralløyene utenfor stranden byr den gamle bykjernen, innenfor den aldrende bymuren, på heftige salsabarer. Den beste hummeren får du hos La Vitrola, nabo til huset der forfatteren Gabriel García Márquez bodde. Her ligger det magisk realisme i veggene.

cartagenacaribe.com

3. Jericoacoara, Brasil

Dans og caipirinhas i solnedgangen

Jeri var tidligere en fattig fiskelandsby, nå er den kjent for å ha en av Brasils beste strender. Her henger hengekøyene på pæler i vannet, slik at du bare kan snurre deg rundt når du vil ha et avkjølende bad. Etter en dag på stranden, og når det nærmer seg solnedgang, går hele landsbyen opp på en enorm sanddyne, med utsikt over Atlanterhavet. Her takker gjestene for en fin dag og drikker caipirinhas som serveres av ambulerende selgere. Den intense dansen forró spilles på barene langs den sandete hovedgaten. Vila Kalango er den beste restauranten, og herfra er det også en flott utsikt over havet.

vilakalango.com.br

Praia da Rosa er den mest populære stranden og den surferne foretrekker, men den beste stranden ligger et stykke derfra og heter Lagoinha de Leste

4. Santa Catarina, Brasil

Sol og bad med crème-de-la-crème

Øya Santa Catarina ligger sør i Brasil. Den har tatt over etter at badestedet Búzios ble for folkelig for Europas jetsett. Nå er det til Santa Catarina Europas millionærdøtre og sønner drar om vinteren for å feste i fred. Praia da Rosa er den mest populære stranden og den surferne foretrekker, men den beste stranden ligger et stykke derfra og heter Lagoinha de Leste. Leier du et telt og slår det opp på stranden, kan du få den helt for deg selv om morgenen.

tucanohouse.com

5. Rua Augusta, São Paulo, Brasil

Få deg en drink og dans hele natten

Det beste barområdet i hele Latin-Amerika går langs Rua Augusta i sentrum av São Paulo. Favorittbaren min heter Z Carniceria og holder til i en gammel kjøttforretning der kjøttkrokene fremdeles henger i taket. En annen fin bar er Caos, som ligger i en kitschy antikvitetsforretning ‒ et av gatens desidert mest populære steder. For gay-publikummet er Clube Alôca i sidegaten Frei Caneca stedet, og musikkelskerne kan dyrke de beste bandene hos Studio SP. Vil du danse, går du til Vegas Club, som åpner klokken 04.00 om morgenen.

vegasclub.com.br

Santa Catarina, Brasil, lokker til seg Europas jetsett.
Santa Catarina, Brasil, lokker til seg Europas jetsett.
Herlig stemning i Jericoacoara.
Herlig stemning i Jericoacoara.

De modige går til bargaten Rua Joaquim Silva og slår seg ned ved den mosaikkprydede trappen Escadaria Selarón. Fordi denne trappen også blir brukt som salgsarena for dop, kan det være litt røft der.

6 Lapa, Rio de Janeiro, Brasil

Fest sammen med gringos og dans samba

At stedet er blitt en turistmagnet og at der kryr av gringos i smugene, får stå sin prøve: Sambaområdet i Lapa er likevel det store trekkplasteret i Rio-natten. De modige går til bargaten Rua Joaquim Silva og slår seg ned ved den mosaikkprydede trappen Escadaria Selarón. Fordi denne trappen også blir brukt som salgsarena for dop, kan det være litt røft der. Ønsker du å danse på et noe tryggere sted, ligger det flere klubber langs hovedgaten Mem de Sá. Jeg liker meg best i Vaca Atolada, i tverrgaten Avenida Gomes Freire. Her slapper de som bor her av og lytter til gratis samba.

todorio.com

Det beste med bydelen Lapa i Rio er at det ikke behøver å være karneval for at gatene skal fylles med folk. Hver fredag kveld er det full fart.
Det beste med bydelen Lapa i Rio er at det ikke behøver å være karneval for at gatene skal fylles med folk. Hver fredag kveld er det full fart.
Selv i de enkle matbodene i bydelen Barranco i Lima får du god mat.
Selv i de enkle matbodene i bydelen Barranco i Lima får du god mat.
La Cabrera ligger på et hyggelig gatehjørne i Buenos Aires og serverer biff i skikkelig størrelse.
La Cabrera ligger på et hyggelig gatehjørne i Buenos Aires og serverer biff i skikkelig størrelse.

7 Palermo, Buenos Aires, Argentina

Fra Hollywood til Soho i Buenos Aires

Buenos Aires må være den mest oppskrytte byen på kontinentet, men det er likevel noe sjarmerende med den mest europeiske byen utenfor Europa. Hyggeligst er det i bydelen Palermo, som er så stor at den er inndelt i flere områder. De hippeste barene og restaurantene ligger i Palermo Hollywood, der mange av Argentinas store selskaper har sine kontorer. Jeg liker best den enkle, men stilige bistrobaren Bar du Marché. Palermos Soho er mer tradisjonell og er hyggeligst å besøke om dagen. Det meste av barlivet er konsentrert rundt torget Plaza Serrano.

bardumarchepalermo.com

Best ceviche (peruviansk salsa) får du på La Canta Rana (Den syngende frosken), og den beste baren heter Juanitos, et klassisk lite sted som nylig er pusset opp.

8 Barranco, Lima, Peru

Festdisen pakker deg inn i Lima-natten

Lima er en sydende metropol, med verdens tørreste klima. Det lille av nedbør som faller, kommer i form av tåke som sveiper over det gamle badestedet Barranco, i utkanten av Lima. Det er her de gode barene og restaurantene ligger. Best ceviche (peruviansk salsa) får du på La Canta Rana (Den syngende frosken), og den beste baren heter Juanitos, et klassisk lite sted som nylig er pusset opp. Vil du danse til tidlig morgen, da tåken sveiper inn over byen, går du til klubben El Sargento Pimienta.

sargentopimienta.com.pe

Å sykle ned fra Andesfjellene er en utfordring kun for de modigste – eller dumdristigste. Hvert år dør det en syklist som sklir i grusen og faller ut i det store intet.
Å sykle ned fra Andesfjellene er en utfordring kun for de modigste – eller dumdristigste. Hvert år dør det en syklist som sklir i grusen og faller ut i det store intet.

9 Dødens vei i Bolivia

Vakker sykkeltur med livet som innsats

At flere av de som kaster seg ned verdens farligste sykkelvei dør, ser ikke ut til å ha noen betydning – den lokker likevel til seg stadig flere syklister. For denne strekningen regnes for å være en av verdens vakreste sykkelturer. Den starter på høyplatået i La Paz og slynger seg 64 kilometer nedover fjellsiden, til den ender i regnskogen ved Yungas, der en stor del av verdens kokablader dyrkes. Veien ble åpnet for syklister for 16 år siden, og allerede nå har 20 syklister omkommet. 25 000 syklister kjører ruten hvert år. Når de kommer fram, kjøper mange av dem t-trøya «I did the Death Road in Bolivia».

bolivia-online.net

Den beste måten å nærme seg den forlatte byen Machu Picchu på er å gjøre som man gjorde før i tiden – gå!

10 Inkaleden, Peru

En vandring gjennom historien

Den beste måten å nærme seg den forlatte byen Machu Picchu på er å gjøre som man gjorde før i tiden – gå! Den fire dager lange trekkingturen fører deg tilbake til en annen tid og får deg til å forstå hvilken prestasjon det er å bygge en velfungerende by på en fjelltopp 2430 moh. Du overnatter i telt, og guiden din koker mat til gruppen, bare husk at du nå må melde deg på en tur flere uker i forveien. Jeg vil anbefale deg å være noen dager i Cuzco før turen starter, slik at du vender deg til den tynne luften i Andesfjellene.

incatrailperu.com

Lengst sør i Patagonia ligger Calafate og Perito Moreno-breen – et attraktivt reisemål for klimaturister.
Lengst sør i Patagonia ligger Calafate og Perito Moreno-breen – et attraktivt reisemål for klimaturister.

11 El Calafate, Argentina

Brevandring i Patagonia

Etter at klimaforandringen ble allment kjent, valfarter titusener av klimaturister hvert år til El Calafate ved verdens ende for å se breene. Den mektigste breen, Perito Moreno, har en nesten 40 meter høy isfront som kalver med jevne mellomrom i Lago Argentino. En tur på den blå breen, med guide og stegjern, er en fantastisk opplevelse. Turen tar en halv dag og avsluttes med en whisky on the rocks med is fra breen.

hieloyaventura.com

Det tar dager, av og til uker, å seile nedover Amazonas, men det er verdt det.
Det tar dager, av og til uker, å seile nedover Amazonas, men det er verdt det.

12 Elvebåt gjennom Amazonas

Båttur mot hjertet av regnskogen

De fleste elvebåtene starter fra Iquitos i den peruanske delen av Amazonas og seiler nedstrøms. Elvebåtene har tre dekk, og passasjerene sover i medbrakte hengekøyer på dekk. Hele reisen til elvemunningen ved Belém i Brasil tar flere uker. Da er det bedre å gå i land i Manaus, som er noe så kunstig som en storby med 2,2 millioner innbyggere midt i hjertet av regnskogen. Du kan velge mellom å spise fritert fisk på båten eller kjøpe mat når båten legger til ved en av de mange indianerlandsbyene langs elva.

amazontoursbrazil.com

Hele reisen til elvemunningen ved Belém i Brasil tar flere uker. Da er det bedre å gå i land i Manaus, som er noe så kunstig som en storby med 2,2 millioner innbyggere midt i hjertet av regnskogen.

13 Olinda, Brasil

Kultur og øl i kirkelandsbyen

Like ved millionbyen Recife i den nordøstre delen av Brasil ligger det en juvel som heter Olinda, en liten kulturby med flest gamle kirker per kvadratmeter i hele Latin-Amerika. Karnevalet i Olinda er noe utenom det vanlige. Da fylles de små smugene av hundretusener av karnevalsdeltakere. Byen har også Brasils hyggeligste barhjørne, Quatro cantos, De fire hjørnene. Lener du deg mot de varme veggene en kveld og nyter en kald øl, er det ikke sikkert du ønsker å reise hjem igjen.

olindaturismo.com.br

14. Valparaíso, Chile

Stille by med utsikt over et stille hav

Valparaíso er den triveligste havnebyen langs hele den amerikanske Stillehavskysten. Jeg får den samme følelsen her som i Lisboa: Til tross for at det bor mer enn 200 000 innbyggere her, gjør åsene rundt byen sitt til at det virker så stille rundt deg. Cerro Alegre er yndlingsstedet mitt. For å komme dit tar jeg en 100 år gammel kabelbane. Oppe på toppen ligger det gamle skipsredervillaer i britisk stil, og fra utsiktspunktet Paseo Yugoslavo har du en flott utsikt over Stillehavsbukta.

rutavalparaiso.cl

Kulturlandsbyen Olinda ligger vegg i vegg med millionbyen Recife, men det kan du ikke høre når du går i Olindas brosteinsgater.
Kulturlandsbyen Olinda ligger vegg i vegg med millionbyen Recife, men det kan du ikke høre når du går i Olindas brosteinsgater.
Når kirkeklokkene klinger i Ouro Preto i delstaten Minas Gerais i Brasil, står tiden stille.
Når kirkeklokkene klinger i Ouro Preto i delstaten Minas Gerais i Brasil, står tiden stille.
Alle sjømenns drøm er en gang å få komme til Valparaíso.
Alle sjømenns drøm er en gang å få komme til Valparaíso.

15 Ouro Preto, Brasil

Historisk by og stjerneklare netter

Delstaten Minas Gerais ligger oppe på det brasilianske høylandet, der hvor Brasils første hovedstad i sin tid lå. Rikdommen fra gullgruvene bygde opp byen Ouro Preto, som fremdeles har sin gamle, portugisiske bykjerne bevart. De bratte gatene er belagt med stor stein, og når klokkene ringer fra de mange kirkene, føles det som om du er tilbake på 1600-tallet. Sjekk inn på det hyggelige hotellet Hotel Luxor og nyt de svale, stjerneklare nettene.

hotelluxor.com.br

Halvveis oppe i Andesfjellene ligger den sjarmerende Cuenca, Ecuadors tredje største by. Klimaet her er meget behagelig, med sol om dagen og svale netter.

16 Cuenca, Ecuador

Valfart til en kulturby i Andesfjellene

Halvveis oppe i Andesfjellene ligger den sjarmerende Cuenca, Ecuadors tredje største by. Klimaet her er meget behagelig, med sol om dagen og svale netter. Det har selvfølgelig gjort sitt til at byen er blitt populær blant amerikanske, kulturinteresserte turister. De valfarter til Cuenca for å oppholde seg her gjennom hele den amerikanske vinteren. Enkelte blir så forelsket i den hyggelige byen at de kjøper et gammel hus fra kolonitiden og renoverer det. Best middag serveres i restauranten Casa Alonso, i det staselige hotellet Mansion Alcazar.

mansionalcazar.com

17 São Paulo, Brasil

Byen som har alt og litt til

São Paulo er Sør-Amerikas New York. Her finner du alt du kan tenke deg, 24 timer i døgnet. At det bor 11 millioner mennesker her (i bykjernen), gjør at en hver liten subtrend har tusenvis av tilhengere. Den ene dagen er man i finansstrøket Itaim Bibi, den andre dagen glir man rundt i Vila Madalena, og tredje dagen hviler man ut i byparken Ibirapuera. Best shopping finner du langs Rua Oscar Freire, som byr på lekker brasiliansk klesmote. Den gode drinken tar du på Hotel Uniques takterrasse.

hotelunique.com.br

São Paulo er en av verdens farligste metropoler, men lokker likevel til seg folk fra hele verden.
São Paulo er en av verdens farligste metropoler, men lokker likevel til seg folk fra hele verden.
Du kan ikke reise til Sør-Amerika uten å besøke Rio de Janeiro.
Du kan ikke reise til Sør-Amerika uten å besøke Rio de Janeiro.
La Boca-kvarteret i Buenos Aires er fullt av turister, men det gjør ingen ting. Det er fint å være her likevel.
La Boca-kvarteret i Buenos Aires er fullt av turister, men det gjør ingen ting. Det er fint å være her likevel.

18 Buenos Aires, Argentina

Rik for en dag i kulturbyen

På grunn av den argentinske statens økonomiske kollaps får man nå dobbelt så mange peso for en dollar som for seks år siden. Det gjør sitt til at alt er blitt dobbelt så billig for utlendinger. Det du ikke har råd til i andre byer, kan du spandere på deg selv i Buenos Aires. Etter at Palermo har fått et grundig ansiktsløft med utenlandske penger etter den forrige finanskrisen i 2002, er det nå bydelen Colegiales som gjennomgår den samme gentrifiseringen. Reis dit nå, før det blir for sent.

gringoinbuenosaires.com

Følelsen av Sør-Amerika blir aldri bedre enn i Rio. Her vet nemlig innbyggerne hva man skal gjøre for å ha det godt. Det økonomiske oppsvinget har gjort byen trygg igjen, og ransforsøk er blitt sjeldne

19 Rio de Janeiro, Brasil

Et sikkert kort for fornøyelser

Følelsen av Sør-Amerika blir aldri bedre enn i Rio. Her vet nemlig innbyggerne hva man skal gjøre for å ha det godt. Det økonomiske oppsvinget har gjort byen trygg igjen, og ransforsøk er blitt sjeldne. Men byen er også blitt dyr. Unngå at hotellet svelger hele reisekassen din, og bestill rom på et hostel i en av de favelaene som plutselig er blitt så ettertraktede. Santa Teresa er fremdeles den beste bydelen. Der kan du koble av etter en dag på stranden.

santa-teresa-hotel.com

20 Montevideo, Uruguay

De unges festby – med den beste grillen

Den sjarmerende metropolen Montevideo med 1,5 millioner innbyggere ligger ved Rio de la Plata-elvas munning. Om dagen er det livlig i gamlebyen. Et av høydepunktene der er restaurantene i det gamle havnelageret. Her sitter du ved disken og får servert det beste grillede kjøttet du noen gang har spist. At Uruguay som det første land i verden har legalisert dyrking, salg og røyking av marihuana, gjør sitt til at byen er blitt en ny festby for latinamerikanske studenter. La Ronda er favorittbaren min. Der har de bord i selve gaten! Og Esplendor er et herlig hotell.

esplendormontevideo.com

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!