Menu Meny
24 timer i Firenze

24 timer i Firenze

Følg med på et nytelsesrikt døgn i vakre Firenze.

Espressostopp

Tidlig om morgenen samles florentinerne på byens barer. Her er det ofte trangt, men hyggelig. Bestill en sterk espresso og en brioche på Coronas cafe på Via dei Calzaiuoli og nyt frokosten på stående fot i baren. Tar du kaffen sittende, koster det som regel det dobbelte eller mer.

Panoramautsikt

Firenze er stort sett vakker fra alle vinkler, men for en real wow-opplevelse bør du se byen ovenfra. Det er tøft å klatre opp i den mektige katedralen Il Duomo, men i høysesongen går det fort en halv dag i køen. Hopp isteden på buss 7 fra Piazza di San Marco og reis opp til åsene rundt byen. 20 minutter og så er du fremme i landsbyen Fiesole. Du finner ikke finere panorama enn denne.

Hopp isteden på buss 7 fra Piazza di San Marco og reis opp til åsene rundt byen. 20 minutter og så er du fremme i landsbyen Fiesole. Du finner ikke finere panorama enn denne.​

Shoppingfråtsing

Når du først er i Firenze, er det ingenting i veien for at du lar deg friste av shoppingen. Bortsett fra motebutikkene er det også bra med vintagebutikker og markeder. Ikke langt fra Domen ligger utendørsmarkedet Il Mercato di San Lorenzo, der du gjør de beste skinn- og lærkuppene. Stikk deretter innom det nyåpnede innendørsmarkedet Il Mercato Centrale, der maten står i fokus. mercatocentrale.itmercatocentrale.it

Duftskatt

I nærheten av markedet på gaten Via della Scala, rett ved Piazza Maria Novella, ligger en godt bevart duftskatt. Apoteket Farmacia di Santa Maria Novella er en skjønnhet fylt av historie som strekker seg 400 år tilbake i tiden. I dag føles apoteket nesten som et museum, der antikviteter står tett inne i de vakre salene. Slå deg ned i apotekets tesalong. Kjøp med deg velduftene såper og parfymer.

Er det noe italienerne virkelig kan, så er det is.

Lokale delikatesser

Ønsker du å føle deg som en ekte florentiner, er det nå tid for å stille seg i kø i en av byens trippaio eller lampredottaio for de tradisjonelle florentinske rettene trippa og lampredetto (ulike tilberedelser av kumage). I Firenze koker de som regel kumagen i tomatsaus som deretter legges i et hvitt brød og som spises som et rundstykke/bagett. L’Antico Trippaio på Via dei Cimatori er et godt tips. Ikke overbevist? Da tar du lunsjen noen meter lenger bort i gaten hos I Due Fratellini, som også har bagetter og smørbrød, men som er fylt med smaksrike skinker og oster isteden. Et glass Chianti til dette, og du er i mål.

Billedskjønn bro

På vei ned mot elven passerer du det verdensberømte kunstgalleriet Uffizi, som kan skilte med mesterverk av Boticelli, Michelangelo og Leonardo da Vinci. Et besøke her kan ta en hel dag, så har du mulighet for å være en ekstra dag, bruk tiden din her. I dag suser vi videre til den fargerike broen Ponte Vecchio ved elven Arno. Her ligger smykkebutikkene tett. Historisk og vakkert.

Ponte Vecchio ved elven Arno

Gå ikke glipp av!

Gjør som florentinerne, gå til en vinbutikk som selger vino sfuso. Der kan du kjøpe med deg vin direkte fra tanken eller tønnen.

Is-tid

Nå er det tid for å bevege seg inn i smugene ved gaten Via dei Neri. Er det noe italienerne virkelig kan, så er det is. Fior di latte, cioccolato, fragola, pistacchio, nocciola, limone. Endeløst smaksutvalg og Gelateria dei Neri skuffer neppe. Her er det trangt, uhøytidelig, og eieren Maurizio serverer iskrem med den største kjærlighet. Prøv pistasj og mørk sjokolade, eller hvorfor ikke ta utfordringen: popcorn- eller ølis?

Bruktkupp

Bortenfor Firenzes hovedtråkk og fasjonable merkebutikker finner du bruktbutikkene. Start på Melrose Vintage på Via de’Ginori med og old-fashion-følelse og rock’n roll og western. Deretter videre til Officina Vintage på Borgo degli Albizi, som har alt brukthjertet ditt begjærer. Gå ikke glipp av Boutique Nadine på Via dei Benci for det lekre treinteriøret og en spennende blanding av gammelt og nytt.

Vinsmaking

Da er det tid for å unne seg noe som florentinerne og Toscana virkelig er gode på. Vin. Slå deg ned på baren La Volpi e l’Uva på Piazza dei Rossi og prøvesmak viner fra områdets vingårder. Prøv gjerne noen av ostene eller charkuterier baren anbefaler. Duft, smak og nyt!

Slå deg ned på baren La Volpi e l’Uva på Piazza dei Rossi og prøvesmak viner fra områdets vingårder.

Pizza med tynn bunn

Når smaksløkene er tilstrekkelig pirret, er det tid for Pizzeria Antica Porta som ligger rett utenfor den søndre byporten, Porta Romana. Inne i den hyggelige pizzeriaen trenger du deg sammen med lokalbefolkningen, drikker lokalprodusert vin og blir servert de tynneste og sprøeste pizzaene du kan tenke deg. Ta buss 36, 37 eller 12 fra sentrum og hopp av ved Porta Romana.

Sjokoladefråtsing

Ti minutters spasertur og du kommer til Firenzes trendy kvartaler San Frediano og Santo Spirito. På Piazza Piattellina ligger den populære sjokoladebaren Hemingway. Bestill en av de populære sjokoladedrikkene som er spisset med konjakk eller grappa. Levende lys på små runde bord gir superhyggelig kveldsstemning.

Fest på torg

Italienerne elsker å samles og omgås på torg! Stikk bortom Piazza Santo Spirito for et siste glass på en av barene med tilhørende uteserveringer som ligger i området. Start med Caffè Ricchi eller Cabiria ved torget Santo Spirito. Bestill en aperol spritz – en av Italias mest populære drinker – og len deg tilbake og nyt!

Gå ikke glipp av!

Gjør som florentinerne, gå til en vinbutikk som selger vino sfuso. Der kan du kjøpe med deg vin direkte fra tanken eller tønnen. Ta med deg en tom flaske. Gå til Divino Sfuso (divinosfuso.it) for økologisk eller Vigna Vittoria (vignavittoria.com) for høy kvalitet og bredt utvalg.

Glem det!

Digre isfjell som skriker i alle regnbuens farger dekorert med diverse frukter og bær. Visst er det fristende, men for den beste naturlige isen, se etter diskré skilting, naturlige farger og sesongens råvarer.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!