Menu Meny

Hellas: Fra øy til øy

Vi guider deg til en herlig …Øyloffing i Hellas! Hundrevis av fergeruter. Tusenvis av øyer. Uendelig med muligheter. Den greske øyverdenen er stor, men ikke større enn at du kan erobre den. Vi viser deg hvordan du best reiser rund blant de vakreste øyene i Europa.

Aten–Pireus–Mykonos–Paros–Antíparos–Ios–Santorini (14 dager)

Fest og flotte strender

Du må ikke glemme Aten selv om du er innstilt på et par uker med salt vind i håret. Bli i den greske hovedstaden i minst to netter før du tar fergen ut i den greske øyverdenen. Siden du har landet på Elefthérios Venizélos-flyplassen, tar du lett t-banen inn til sentrum og går av på Syntagma-torget eller i Monastiraki, som ligger nær både smugene i Plaka og Akropolis.

Eller reis videre til Gazi, et gammelt gassverk som nå er et hipt kunstgalleri-, kro- og barområde. Når du synes det er på tide å dra til øyene, tar du bare t-banen til Pireus.

Ta fergen fra Pireus til Mykonos (4,5 time). Der kommer de som har rom til leie ned til havnen, ivrige etter å vise deg hva de har. Det er best å bo i selve Mykonos by, en av de vakreste i hele Middelhavet, med romantiske restauranter, kule barer, heite klubber, trange smug, hvite sukkerbithus og gamle vindmøller.

Men dette innebærer også at du må ta buss eller moped ut til de beste badestrendene. Start med den fullpakkede Platis Gialos, og når du er trøtt av menneskevrimmelen mellom flukstolene der, tar du badebåten videre til partystrendene Paradise og Super Paradise (der festen begynner i strandbaren allerede ved tretiden) – eller til den roligere Elia, Kalo, Livadi og Kalafati. Jo lenger bort du kommer fra byen, desto mer plass og ro.

Santorini. Lei deg bil, moped eller sykkel for en tur til fjellene og til den vakre landsbyen Lefkes og strendene på sørkysten, som windsurfernes favorittstrand Chrissi Akti.
Santorini. Lei deg bil, moped eller sykkel for en tur til fjellene og til den vakre landsbyen Lefkes og strendene på sørkysten, som windsurfernes favorittstrand Chrissi Akti.
Fra øy til øy til ly. Den greske øyverden er stor, men ikke større enn at du kan erobre den.
Fra øy til øy til ly. Den greske øyverden er stor, men ikke større enn at du kan erobre den.

Båtturen til Paros (45 minutter) fører deg til Kykladenes episenter for øyloffere. Hit kommer alle før eller senere for å bytte båt eller bli over noen dager. Havnebyen Parikia er ikke noe særlig. Og trengselen er større og suvenirbutikkene og restaurantene ligger om mulig enda tettere her enn på Mykonos.

Parikia har en liten bystrand, men gå heller de 20 minuttene sørover til Parasporos-stranda, eller ti minutter nordover til Livadia. Den stille og rolige havnebyen Naoussa på østkysten av øya er et godt alternativ. Lei deg bil, moped eller sykkel for en tur til fjellene og til den vakre landsbyen Lefkes og strendene på sørkysten, som windsurfernes favorittstrand Chrissi Akti.

Ønsker du å senke pulsen ytterligere, drar du videre til Paros’ lillesøster, øya Antíparos. Båten dit går fra Parikia, og bilfergene går fra Ponta. Men jeg advarer deg: Det er en risiko for at du kommer til å bli her lenge …

Så skrur vi opp volumet, det er tid for party. Ta fergen til Ios (1 time 10 minutter). Du reiser hit fordi du fremdels føler deg ung og vegrer med å erkjenne at du har slått ned på takten en smule. Hver kveld hele sommeren bølger festen fram og tilbake mellom utestedene og i smugene i den trange og typisk kykladiske Chora, landsbyen på fjellskråningen ovenfor havnen i Gialos/Ormos og Mylopotas-stranden.

Og glem ikke å få med deg Manganari, en av Kykladenes beste sandstrender. Du kommer dit ved å ta badebåt, buss eller moped.

Fergen fra Ios til Santorini (40 minutter) – eller Thira som øya også kalles – tar deg til en annen verden. Her er marken svart av lavastein, husene hvite som vakker morgendis ‒ og stemningen i Thira og i Oia, de to landsbyene på kanten av klippen med Europas mest fantastiske utsikt, føles luksuriøs, nesten glamorøs.

Det er på kanten av klippene du finner øyas sjarm. Unngå badestedene Kamari og Perissa på den andre (flate) siden av øya. Der er det trist, upersonlig og stygt. Reis heller til de antikke utgravningene i Aktrotiri, som minner om vulkanutbruddet 1500 f.Kr., da øya ble delt i to. Den påfølgende tsunamien ødela hele den minoiske kulturen på Kreta.

Her slutter vår øyloffing til fest- og fine strender. Fra Santorini tar du fergen tilbake til Aten (6 timer) eller fly til Oslo.

Mykonos. Det er best å bo i selve Mykonos by, en av de vakreste i hele Middelhavet, med romantiske restauranter, kule barer, heite klubber, trange smug, hvite sukkerbithus og gamle vindmøller.
Mykonos. Det er best å bo i selve Mykonos by, en av de vakreste i hele Middelhavet, med romantiske restauranter, kule barer, heite klubber, trange smug, hvite sukkerbithus og gamle vindmøller.

Om fergene

Greek Travel Pages, gtp.gr, er den beste nettsiden for rutetabeller for de selskapene som har ruter i til de greske øyer. Du kan også sjekke tider, priser og bestille billetter på de respektive rederiers hjemmesider. Etter at du har kommet ut på øyene, er det enkelt å kjøpe billett for reisen videre. Reisebyråene i havnen skriver avgangstidene med kritt på en svart tavle, et tegn på at rutetidene ofte forandres.

Store rederier er Blue Star Ferries, bluestarferries.gr, Hellenic Seaways, hellenicseaways.gr, Anek Lines, anek.gr, Superfast Ferries, superfast.com, og Nel Lines, nel.gr (klikk på det lille britiske flagget til høyre, for engelsk tekst).

Få hele verden rett hjem i postkassa - 7 nummer av Vagabond for kun kr 389!
Få hele verden rett hjem i postkassa - 7 nummer av Vagabond for kun kr 389!

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!