Menu Meny
24 timer i Krakow

24 timer i Krakow

Jødisk kultur, argentinsk kjøtt, overdådig varm sjokolade og polsk øl. Bli med på et hendelsesrikt døgn i Polens historiske hovedstad.

TID FOR FROKOST

Start dagen med en morgentur i Stare Miasto, gamlebyen. Kafeene ligger tett i dett langs de smale brosteinsgatene. Slå deg ned på Resto Illiminati (Gotebia 2), en kafé med røde teglsteinvegger, og fyll på med energi i form av mysli med bær, nypresset appelsinjuice og kaffe.

GUIDET TUR

Nesten hvor du snur deg ser du små elektrisk drevne golfbiler som kjøres av lokale og som tar med turister på guidede turer. Det føles kanskje som en turistfelle, men for 200 zloty (440 kroner) lærer du på denne måten Krakow virkelig godt å kjenne. Betal kontant og len deg tilbake. På under en time får du se og høre historier om gettoen, Oscar Schindlers fabrikk og de jødiske områdene. Ha kameraet klart og be guiden avslutte turen i Kazimierz, den jødiske bydelen.

SØNDAGSMARKED

I Kazmierz går timene fort. Her bruker du godt anvendt tid på historie, kultur, synagoger, kirker, kafeer, restauranter og mye annet. Start rundturen med et besøk på søndagsmarkedet hvor det selges klær, vesker, sko og smykker – alt meget rimelig.

Tid for en filmkaffe på Camera Café.
Minner om tidligere tider i Kazmierz.

HISTORIETIME

Selv om mye ble ødelagt under 2. verdenskrig er det fremdeles en del igjen av de jødiske kvarterene. I et smalt smug ligger det små butikker som lå der allerede før krigen. Butikkene har nå blitt kafeer, men de gamle skiltene står der fremdeles. Bruk tid på å spasere rundt i bydelen og føl stemningen. Besøk en av de mange synagogene her.

POLSK LUNSJ

Du skal ikke reise fra Krakow før du har smakt pierogi – en polsk spesialitet. Denne retten likner litt på ravioli og er fylt med kjøttdeig. Nyt lunsjen på en av Kazimierz mange kafeer.

EN TUR I PARKEN

Legg veien om Planty Park på veien tilbake – en 4 km. lang park som omkranser gamlebyen med grønne trær, busker og blomster. Slå deg ned på en benk og nyt alle inntrykkene før du fortsetter inn i folkemyldret på torget i Krakow.

TORG FRA MIDDELALDEREN

Rynek Glowny, det store torget i Krakow, er et av Europas største torg fra middelalderen. Gå inn i markedshallen Sukiennice midt på torget. Inne prydes langsidene av fargesprakende markedsboder. Her selges stort sett alt du kan tenke deg finnes på et marked.

Rynek Glowny, det store torget i Krakow, er et av Europas største torg fra middelalderen.

VARM SJOKOLADE

Camera Café (Wislna 5) ligger bare et steinkast fra Rynek Glowry. Dette er en stilren kafé i filmens tegn, med vegger prydet av filmruller og filmplakater. Slå deg ned ved et bord, bestill Polens gode varme sjokolade og forberede deg på et sjokoladesjokk de luxe.

ARGENTINSK GRILLMIDDAG

Det er på tide med en god middag. I 2007 åpnet Piemiento Argentino Grill (Stolarska 13) og restauranten har siden den gang blitt meget populær, både blant fastboende og turister. Bestill grillet kjøtt – restauranten er kjent for sitt gode argentinske kjøtt. Nyt måltidet med et glass vin til. Spør de kyndige servitørene om hvilken vin som passer best til nettopp din rett.

På Piemento Argentino Grill er det nesten som på pampasen.

OBLIGATORISK ØLPAUSE

Akkurat som med pierogin: du kan nesten ikke reise hjem fra Krakow uten å ha besøkt noen av byens ølkafeer. Avrund dagen på Beer Gallery (Dominikanska 3). Her har det mer enn 150 ølsorter og flere av dem er lokale. Bestill en Kozlak eller en Zywiec – to polske favoritter. En strålende avslutning på en begivenhetsrik dag.

Auschwitz-Birkenau. Et viktig besøk som setter følelsene i sving.

GLEM DET!

Å ta en taxi fra en taxiholdeplass er 30 prosent dyrere enn om du ringer og bestiller en. Glem også Starbucks i en by som vrimler av genuine polske kafeer.

GÅ IKKE GLIPP AV!

Auschwitz-Birkenau. Et viktig besøk som setter følelsene i sving. Fra Krakow tar det en og en halv time dit med buss. Bestille en gruppetur på auschwitz.org/en/visiting/

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!