Menu Meny
24 timer i New Orleans

24 timer i New Orleans

Egentlig er det ren galskap å bare tilbringe ett døgn i New Orléans, for denne kulturelle metropolen i sør fortjener minst en uke. Men må du maksimere opplevelsene over kort tid: Her har du noen gode forslag!

Morgenstund ved Mississippi

New Orléans er ingen morgenfrisk by. Tidlig morgen, da både fastboende og turister sover, er beste tiden å oppleve skjønnheten i French Quarter på. Rusle rundt blant de vakre husene i de gamle kvarterene, de som senere på kvelden forvandles til ikke så lite av en turistfelle. Fortsett ut mot elva Mississippi. Der er det gangvei, ideell for en joggerunde eller en tur langs den myteomspunne elva.

Frokost

Byens spesialbagett er po’boy, en enorm bagett fylt med friterte østers eller andre gode ting. Den dropper vi i dag og satser heller på muffaletta, en bagett av italiensk opprinnelse, første gang servert på Central Grocery (923 Decatur St.) i French Quarter.

En muffaletta koster 18 dollar og serveres med blant annet salami og oliven, mat nok til to personer. Unngå kø, vær blant de første når dørene åpnes!

Napoleon House. En meget ærverdig bar.

Sightseeing på hjul

Lei sykkel i French Quarter og begi deg ut på en sightseeingrunde. Sykkel fungerer godt i New Orléans, byen er flat og ikke så stor. Dessuten er kollektivtilbudene ikke så omfattende. Første stopp blir Faubourg Marigny, nord for French Quarter. Arkitekturen her er en fryd for øyet. Vakre hus er malt med pastellfarger à la Karibia. Drømmehus som gir deg lyst til å flytte dit.

Down in the Treme

Via Marigny triller du inn i Treme, kjent fra tv-serien med samme navn. Treme er USASs eldste afroamerikanske område. Også her er det mange vakre hus. På Congo Square pleide slavene å samle seg når de hadde fritid. Her fikk de spille musikk sammen, noe som ikke var tillatt ellers i Sørstatene. Afrikanske rytmer blandet seg med indianske skikker og europeisk finkultur. Congo Square regnes som jazzens fødested.

Gå over lik

Besøk på en kirkegård kan føles som en noe spesiell aktivitet, men er sjelden så avslappende og aldri så riktig som i New Orléans. Den mest kjente kirkegården er St. Louis Cemetery No. 1, der voodoodronningen Marie Laveau sies å ligge begravd. For å besøke St. Louis Cemetery må du være sammen med en offisiell guide. Gå rundt mellom de mosegrodde gravsteinene og føl på stemningen.

Få steder forbindes så sterkt med musikk som New Orléans.

Magazine Street

Ta en taxi ned til Magazine Street, en lang shoppinggate der luksuriøse antikvitets- og vintagebutikker ligger side om side med pantelånere og hamburgersjapper. Ta deg en tur innom St. Charles Avenue i Garden District før du begir deg på hjemveien. Den brede avenyen er omkranset av store eiketrær og staselige boliger. Her kan du også hoppe på den berømte trikken, St. Charles Streetcar, som bringer deg tilbake til sentrum. Den trikkelinjen ble innviet i 1835 og er den eldste ruten som fremdeles er i drift.

Gå ikke glipp av!

Festivaler. Om våren avløser festivalene hverandre i New Orléans. Mardi Gras i mars, Jazz Fest og French Quarter i april er noen av de største. De lokker til seg besøkende fra hele verden, så her må du være tidlig ute med bestillingen. Foretrekker du å ha det litt mer fredelig, er tiden mellom festivalene den tid på året byen er på sitt mest tilbakelente.

En fordrink i French Quarter

Vel tilbake i French Quarter tar du en tur innom ærverdige Napoleon House (500 Chartres St.). Dette er et av byens berømte vannhull, med hvitkledde kelnere, slitne vegger og gamle malerier. Bestill deg en sazerac, en klassisk cocktail som har sin bakgrunn nettopp her i New Orléans.

BBQ i Bywater

Bydelen Bywater nord for Marigny, tilbyr en mer tilbakelent atmosfære. Marigny er en bydel som i løpet av de siste årene er blitt særlig populær hos den yngre garde. Togskinnene løper forbi de pastellfargede trehusene, det er stille i gatene, store tomtearealer er uten bebyggelse, og på telefonledningene sitter duene. Folk sitter foran husene sine og småprater. Hos The Joint (701 Mazant St.) bestiller du brisket med potetsalat og coleslaw. Barbeque forbindes normalt ikke med New Orléans og Louisiana, iallfall ikke i samme utstrekning som ellers i Sørstatene, men The Joint er et hederlig unntak.

Janet Krenkel er bartender i Vaughan’s Lounge.
Bourbon Street. Beryktet turistfelle som dessverre er det eneste mange turister opplever i New Orléans.

Barrunde i Bywater

Start med et besøk på Bacchanal (600 Poland Ave.). Her er den romantiske hagen opplyst av kulørte lykter. Fin stemning og livejazz utendørs hver kveld. Dette er stedet for ost og rødvin, fra en lang vinliste. Senere går du videre et par kvartaler, bort til Vaughan’s Lounge (800 Lesseps St.), et klassisk New Orléans-sted. Det virker litt falleferdig, men er et sted med mye særpreg og mange interessante stamgjester. Har ofte livemusikk, og en velfylt jukeboks.

Beste musikkgaten

Vel tilbake i Marigny og Frenchmen Street er kvelden i full gang. Her er mange av byens beste jazzklubber samlet langs en kort gatestump. Musikken høres helt ut på gaten, så det er bare å gå inn der du føler for det. Artistene som spiller i gatene og inne i barene, kan være alt fra highschool-ungdommer til gamle erfarne musikere. Her råder, typisk for New Orléans, ingen spesielle aldersgrupper, og det gjelder både musikere og publikum. Maison, Snug Harbor og The Spotted Cat er bra steder.

Beryktet bargate

Mange av turistene som kommer til New Orléans, forlater aldri byens mest beryktede bargate, Bourbon Street. Det er litt trist, med tanke på alt det andre byen har å by på. Men selvfølgelig skal du avlegge det karnevalsliknende tivoliet av en gate et besøk, der stil og smak ikke synes å ha funnet fotfeste. Etter et par sveip i gaten går du til Jean La Fittes Blacksmith Shop Bar (941 Bourbon St.). Belysningen er dempet som i en sjømannsbule, og huspianisten synger ganske godt. Stedet skryter av å være USAs eldste pub, til tross for at bygningen ble bygget tidlig på 1700-tallet. Fra steinalderen, sett med amerikanske øyne!

Ja

New Orléans Jazz Fest regnes for å være en av de beste festivalene om våren og byr på mye mer enn jazz. Lokale stjerner blander seg med de største, for eksempel Pearl Jam og Stevie Wonder.

nojazzfest.com

Glem det!

Hotell. Det er dyrt å bo på hotell i New Orléans, og du får ganske lite for pengene. Det er bedre å leie et hus eller et rom i det hyggelige området Marigny eller i Bywater. Gjerne med en liten veranda der du kan sitte og snakke med folk som rusler forbi, som om du hadde vært en ekte fastboende. Du finner tilbudene på airbnb.com.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!