Menu Meny

Antarktis: Kajakk mellom isfjellene

Jeg sitter i kajakken og padler veien min mellom sjøis og isfjell. Jeg ser på den ekstreme naturen og smiler. Dette er et av de øyeblikkene som gir meg fullstendig ro i sjela. Dette er et av de øyeblikkene som jeg vil huske resten av livet mitt.

Vi er på plass i Neko Harbour, ei lita bukt på vestsiden av den antarktiske halvøya. Det er lunefulle skyer på himmelen. Vi mener at vi er omringet av høye fjell, men tåken har lagt et lokk på toppene og sørget for at dette er noe vi aldri kommer til å vite for sikkert. Snøen i lufta og den litt dystre himmelen, forsterker de eksotiske omgivelsene vi er i.

Nede på andre dekk på Hurtigruteskipet MS Midnatsol, blir vi dresset opp i ekstra ullklær, tørrdrakt og redningsvest. Av sikkerhetsmessige grunner starter vi alltid kajakkpadlingen fra land, ikke fra selve skipet. Dermed blir vi fraktet i land i ribber for å tilpasse fotpedalene i tomannskajakkene vi skal bruke, og skal trene litt på balansen i kajakken, før vi starter turen vår.

Å padle kajakk i Norge er en fin opplevelse, men det er likevel litt mer nervepirrende her, når vannet holder minusgrader og man hører det knaker i de massive isfjellene rundt oss.

Vi er spente på det vi skal være med på. Å padle kajakk i Norge er en fin opplevelse, men det er likevel litt mer nervepirrende her, når vannet holder minusgrader og man hører det knaker i de massive isfjellene rundt oss. Guidende våre, Thomas og Felipe, holder en kort briefing for oss og beroliger oss om at vi er helt trygge så lenge vi følger deres instrukser – og følger dem dersom noe skulle skje. Isfjellene som ligger å dupper majestetisk i sjøen. Fascinerende å se på, men vi skal bare huske på å ikke komme for nære. Isfjellene har kan plutselig flippe rundt. Er man på den siden hvor isfjellet går ned i havet, kan kajakken bli sugd ned i isvannet. Befinner man seg på den siden hvor isfjellet kommer opp, vil ikke en tynn plastkajakk være god nok beskyttelse mot den solide ismassen.

På vår vei gjennom isens verden så vi to krabbespiseseler på et av isfjellene. De lå rett ut og prøvde å fordøye et større måltid. Det er det seler gjør. De spiser og så legger de seg i behagelige stillinger på nærmeste trygge sted for å slappe av.

Vi danner en linje og padler sikksakk mellom flakene. På vår vei gjennom isens verden så vi to krabbespiseseler på et av isfjellene. De lå rett ut og prøvde å fordøye et større måltid. Det er det seler gjør. De spiser og så legger de seg i behagelige stillinger på nærmeste trygge sted for å slappe av.

Når jeg kommer padlende forbi i kajakk tar det ikke lang tid før de to selene innser at jeg ikke er noen trussel for dem. I stedet for velger de å posere uoppfordret for kameraet.

Det er ikke vanskelig å padle kajakk. På vår gruppe er det stort sett bare nybegynnere som ikke har sittet i en kajakk tidligere. De yngste i tidlige 30-årene, de eldste i slutten av 70-årene.

Den store fordelen med å padle i slike omgivelser, er at det gir deg en følelse av å være et hakk nærmere den ekstreme naturen her i Antarktis. Det eneste som skiller deg og det iskalde vannet, er en tynn plastkajakk. Stillheten på vannet blir bare brutt av padletakene, og lyden fra isbreene som knirker og knaker rundt deg. Isfjell og isbreer virker enda et hakk mektigere sett fra vannflaten. Og så får du en større nærhet til dyrelivet: Ser selene ligge å slappe av på isflak og hval som dukker opp fra dypet for å trekke litt luft. Og ikke minst se de søte bøyle- og gentoopingvinene leke i vannflaten rundt kajakken din.

I halvannen time har vi padlet rundt, nysgjerrige på omgivelser og dyrelivet. Når vi nærmer oss land igjen, er det vi som blir betraktet. Der står et titalls pingviner å følger med på oss. I det vi drar kajakkene opp på land, rusler pingvinene nysgjerrig rundt beina våre.

Å få være med på en slik tur, er ikke bare en opplevelse.

Det er et privilegium.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!