Menu Meny

Antarktis: Sør for verdens ende

Rapport fra Vagabonds skrivekurs – med Hurtigruteskipet Midnatsol til Antarktis

Drakepassasjen er oppkalt etter Sir Francis Drake som med sitt mannskap på ”Golden Hind” i et forrykende uvær klarte å komme seg velberget igjennom i 1577. Dette er regnet som verdens mest værutsatte havstrekning, og i området har det gjennom tidene forlist mer enn 800 skip og omkommet mer enn 10 000 sjømenn. Det var derfor med ikke så liten skrekkblandet fryd vi satte kursen mot Antarktis. På grunn av jordrotasjonen blåser det nesten alltid vestfra i Drakepassasjen, og innsnevringen mellom den antarktiske halvøya og spissen av Sør-Amerika bidrar til å øke hastigheten på havstrømmene her. Hele 137 millioner kubikkmeter vann presses gjennom Drakepassasjen hvert eneste sekund. Til sammenligning: fra alle klodens elver til verdenshavene tilføres det 1 million kubikkmeter per sekund, samlet!

Vår frykt for storm og ruskevær viser seg å være ubegrunnet denne gangen. Selv MS Midnatsols erfarne ekspedisjonsteam kan fortelle at Drakepassasjen sjelden farer så snilt mot sjøfarende som denne gangen. Med sjøsykeposene hengende ubrukte kan vi fornøyd ankomme det antarktiske kontinent etter halvannet døgns seilas.

Disse lett haltende og flygeudyktige fuglene har kolonisert seg på Half Moon Island, og velkomstpingvinene møter oss allerede i det vi stiger i land ved sjøkanten.

Half Moon Island i øygruppen South Shetland Islands er første stoppested i dette gigantisk isødet. Etter en orientering om hvordan vi skal forholde oss til fugler og annet liv er vi er klare for vårt første møte med de skapningene som de fleste av oss har sett fram til – pingvinene. Disse lett haltende og flygeudyktige fuglene har kolonisert seg på Half Moon Island, og velkomstpingvinene møter oss allerede i det vi stiger i land ved sjøkanten.

De ser ut til å være lettere forvirret, men skal ikke undervurderes. I stedet for flygedyktighet har evolusjonen gjort dem usedvanlig svømmedyktige. Tusenvis av dem rusler harmløst rundt, og snubler nesten mellom beina våre. Ikke for nære, regelen er: ikke nærmere enn 5 meter. Den regelen kjenner ikke pingvinene, de kommer oss tillitsfullt i møte.

Av de 17 pingvinartene stifter vi bekjentskap med to av dem: Ringpingvinene som er i kraftig overtall akkurat her, og bøylepingvinene, som for mange er selve prototypen på en pingvin med sin klassiske svarte rygg, hvite bryst og det rødoransje nebbet. Nå står vi overfor de rugende parene i sine møysommelige oppbygde steinreder, her ute må man ta det man har.

Det gir en ærefrykt over hvordan disse små forunderlige skapningene, fugler som ikke kan fly, er i stand til å beherske livet et sted hvor menneskene må gi tapt og aldri blir annet enn gjester.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!