Menu Meny
Alf i verden: Umbanda-Sjappa til Ademar

Alf i verden: Umbanda-Sjappa til Ademar

Ademar har vært her i 37 år. I det gamle markedet i Rio Branco, den største byen i den minste delstaten inne i Amazonas.

Hver morgen har han kommet med nøkkelen sin og brutt med den trege låsen til jerngitteret foran butikken. Casa Oxalá — artigos religiosos pra Umbanda e geral ligger inne i en nisje i hovedhallen, i det gamle bygget. Helt innerst bak disken sitter han på en krakk og selger figurer av jomfru Maria, Cosme og Damião, røkelse, hodeskalleformede stearinlys, desfumador, urtesjampo, rosaroier, davidsstjerner, såper med bilde av sjøgudinnen Yemanyá på, og ganske mye annet som jeg ikke aner hva de brukes til.

— Ting endrer seg på 37 år, det er ikke som det var.

— Hva har endret seg mest?

Ademar tenker seg om, og ombestemmer seg:

— Tja ... Nei kanskje det meste er det samme? Det er jo inne i skogen det her, vet du, ting går litt tregt. Men vi har mer av alt. Se der, oppunder taket, det var ikke statuer så høyt oppe da vi åpnet.

Så peker han på noen grønne plastbøtter og kurver ved siden av meg. — De der! De er nye, sånne hadde vi ikke på syttitallet. Hihhih.

Figur av Santo Antônio
Figur av Santo Antônio

Det er til og med noen muslimer som kjøper røkelse av meg.

Det gamle markedet er rart: I tillegg til alle umbanda- og candumblé-artiklene, er det masse bruksgjenstander her. River, fiskegarn, vill-tobakk og blåserør, såpestykker og brannslokkingsapparater. Men i sjappa til Ademar er det stort sett religion, av ymse slag.

Da de afrikanske stammereligionene kom til Brasil, blandet de seg med omtrent like deler spiritisme og katolisisme. Det ble flere nye religioner av det, blant annet Umbanda.

— Jeg kaller det en Umbanda-butikk, sier Ademar. — Men det er jo en butikk for alle som er interessert, og vi har ting som mange trenger når de ber og har ritualer. Det kommer kristne og candumblé-folk hit også, og en del indianere. Det er til og med noen muslimer som kjøper røkelse av meg. Umbanda har jo litt av hvert, de bruker mange av de samme tingene som i andre religioner.

— Kan jeg hente kameraet mitt på gjestehuset og ta et bilde av deg?

— Ja, men kan du skynde deg litt? Jeg tror det begynner å regne snart, så jeg stenger en time før i dag.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!