Menu Meny

Asias 5 beste matmarkeder

Uavhengig hvor du har dine smaksopplevelser i Asia, er det trolig at du har ris på bordet. Er du i vest, er det antakelig basmati, mens det serveres jasmin i øst. Er du i nordøst, er riskornene korte, mens det serveres langkornet ris i sørvest. Uansett er variasjonene store og smakene mange.

Taipei, Taiwan

Ningxia

Øya med 23 millioner innbyggere er som en blanding av Japan og Kina. Bare i Taipei er over 20 gater dedikert til lokale fristelser. En endeløs rekke av Bao, Oden og nudelsupper, østersomelett og fylte pannekaker. Raohe midt i sentrum er blant de eldste markedene, mens størst og mest kjent er Shi Lin (Shilin). Tonghua er et lokalt marked rett ved Taipei 101. Vår favoritt er Ningxia, som har bevart mer av nostalgien, og i tillegg serverer mat både fra sør og nord i Taiwan. Forsøk tiě dàn egg, dānzǐmiàn nudler, niu rou mian suppe og biǎnshí dumpling. Perle-te (bubbletea) er å regne som nasjonaldrikk, Oolong med kondensert melk og tapiocakuler. For mer sjømat ta turen til Liaoning, eller sett deg på bussen til Keelung en times kjøretur fra Taipei.

Hanoi, Vietnam

Old Quarter

Scooterbyen med sin merkbare fransk-russiske innflytelse er en kaotisk blanding av bønder

og forretningsfolk. Selv om forskjellene er store, samles alle rundt de boblende grytene i Old Quarter. Markedsområdet på rundt 1 km2 strekker seg fra det største innendørsmarkedet i Hanoi, Don Xuang-markedet i nord, til Hoan Kiem-sjøen i sør. De lokale salt-surt-bittert- spesialitetene som kjennetegner matrettene i Nord-Vietnam, lages raskt og serveres enda raskere. De små fargerike plaststolene blir litt mindre ukomfortable etter en iskald Bia Ha Noi. Eller så gjør det lokalet ølet nordmenn mindre stivbente. På andre siden av Den røde elv ligger det industrielle Long Bien-markedet. Besøk Cho Hom-markedet en kilometer sør for Hoan Kiem for mer sjømat

Manila, Fillipinene

Mercato Centrale

Det er intet bedre sted å bli kjent med det filippinske kjøkken enn ved de mange helgemarkedene i Manila. Selv om fredagsmarkedet ved Glorietta holder åpent til sent på natt, kom deg hjem i tide for lørdagsmarkedet ved Salcedo og søndagsmarkedet ved Legazpi som kun er åpent mellom 07:00 og 14:00.

Vår anbefaling er Mercato Centrale, et tradisjonelt morgenmarked ved Taugig, og deres nye helge/nattmarked-konsept i Bonifacio, som selger redefinerte tradisjonelle spesialiteter. Unødvendig mener sikkert noen, men artig å se fusjon den andre veien ‒ som en asiatisk utgave av Borough

Kuala Lumpur, Malaysia

Jalan Alor

Mens mange lokale sverger til nasi goreng i Petaling, er søndagsmarkedet utenfor sentrum ved Kampung Baru et mer spennende marked. Men selvsagt er Jalan Alor vår favoritt i hovedstaden.

Selv om gaten i sentrum av det gylne triangel ser lite spennende ut på dagtid, våkner området til

liv etter solnedgang og gir seg ikke før solen står opp igjen. Nudler, sjømat, kylling og frukt fyller den største samlingen av matboder i Kuala Lumpur. Den beste måten å oppleve markedet på er å komme før du er sulten, og følg de lengste køene for de beste smaksopplevelsene. Jalan Alor er særlig kjent for kyllingvinger, som du får for et par kroner. Nudelsuppe får du for en tier, mens for en tallerken med scampi må du ut med rundt tjue kroner. De fleste bodene serverer også drikke.

Bangkok, Thailand

Ratchawat

Helgemarkedet ved Chatuchat på nærmere 15 hektar med rundt 15 000 utsalgssteder var tidligere grossistmarked, kjent som Jatujak, men er nå en av Bangkoks største attraksjoner. Her selges alt, men er du sulten, ta heller turen til Aw Taw Kaw, også kjent som Or Tor Kor-markedet, som ligger 10 minutters spasertur unna. Vår favoritt er det roligere og mer tradisjonelle Ratchawat-markedet litt lenger sør. Ingen vet riktig hvor lenge det har eksistert, for det har alltid vært marked i Charoen Krung Road, men det er utvilsomt et av de eldste markedene i Bangkok. Lukten av fersk hvitløk og tørket chili som møtes i wokpannene med and, nudler, biff og tynnskårede grønnsaker ‒ stekt, dampet eller i himmelsk kraft ‒ fyller de trange smugene.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!