Menu Meny

Middelhavet: 10 øyfavoritter i sommer!

Vi elsker øyer. Det er ikke lett å velge toppkandidatene, men her har vi gjort et forsøk: 10 sommerfavoritter blant øyene i Middelhavet.

Samothrake, Hellas

Utenfor masseturismen

Rafting, trekking og begeistring. Samothrake har sannsynligvis en høyere adrenalinfaktor enn noen annen gresk øy. Ikke så rart, for den har et stort fjellmassiv mellom hav og himmel. Dessuten ligger den så langt ute fra fastlandet at masseturismen ennå ikke har funnet fram hit. Men det har greske hippies og kule teknofestivaler. Samothrake har også en myk side, med varme kilder, fossefall og lokalprodusert mat. I nord er det skimrende tepper av kastanjetrær, og eiken her føles som om de er like gamle som Sanctuary of the Great Gods – tilbake til antikken, den gang det ble utført gåtefulle ritualer.

Beste landsby: Den vakre Hora (Chora) er hugget rett ut av fjellet. Nyt en ildfull ouzo og mezedes 1900 og rund av med sjokoladekaken tarred feathers hos O Lefkos Pyrgos.

Beste strand: Vatos på sørkysten byr på krystallklart vann og en badevennlige kløft.

Kombiner med: Naboøya Thassos eller fastlandets Evrosdelta og Dadida – to av Europas heftigste nasjonalparker.

Reisen dit: Ferge fra Alexandroupolis.

Gå ikke glipp av! Et bad i de naturlige kulpene ved fossefallene i Fonias.

Glem det! Den kjedelige havnebyen Kamariotissa. Bo heller i Loutra (Therma) som har livlige tavernaer og kafeer.

​Ischia, Italia

En undervurdert øy

Ischia er en større og mer jordnær versjon av den mer kjente naboøya Capri. Det er vanskelig å overgå Capris dramatiske landskap, men Ischia ligger ikke så langt etter. Og når det gjelder strender og prisnivå vinner Ischia definitivt kampen. Bare en brøkdel av alle sommerturistene som om som infiltrerer Capris gater reiser videre til Ischia. Det gjør Ischia velsignet rolig og opprinnelig italiensk. Selvfølgelig finner du luksus også her, men du behøver ikke reise langt fra de små tettstedene langs kysten for å føle at du er på landet.

Beste landsby: Ischia Ponte på nordsiden er en god base for å utforske øya.

Beste strand: Maronti på sørsiden, er øyas lengste strand.

Kombiner med: En tur til det romantiske Sorrento på fastlandet eller en båttur til naboøya Procida.

Reisen dit: Fly til Napoli, deretter ferge fra Napolis havn.Gå ikke glipp av! En fottur opp til øyas høyeste punkt, Eopmeo, gir lønn for strevet i form av en enestående utsikt.

Glem det! Varme gytjebad. Ischia er kjent for sine «helsebringende» termebad, men hvem liker å ligge i kvalmende, illeluktende leirvann midt på sommeren?

Ischia er en større og mer jordnær versjon av den mer kjente naboøya Capri
Ischia er en større og mer jordnær versjon av den mer kjente naboøya Capri
Folegandros: Se solnedgangen fra Panagiakirken. Den ligger i skråningen ovenfor Chora.
Folegandros: Se solnedgangen fra Panagiakirken. Den ligger i skråningen ovenfor Chora.

Lange, smale Korcula har alt som kreves av en flott ferie, men går likevel litt stillere i dørene enn den Dubrovnik og de andre store feriemålene i Kroatia.

Korcula, Kroatia

Best på Balkan?

Lange, smale Korcula har alt som kreves av en flott ferie, men går likevel litt stillere i dørene enn den Dubrovnik og de andre store feriemålene i Kroatia. Hovedstaden på øya passer godt for spaserturer. Mange av husene ble bygget allerede i middelalderen, med solide murer og trange smug. Store skoger med frodig, grønn furu følger fjellet helt ned til havet. Vannet er klart og kysten byr på både stein- og sandstrender. Her kan du bade både med eller uten klær. Øyas friske viner passer godt til fisk og skalldyr.

Beste landsby: Lumbarda er nabo med øyas beste strender.

Beste strand: Den barnevennlige sandstranden Plaza Przina og klosterøya Badija.

Kombiner med: Luksuriøse Dubrovnik eller kroatisk båtloffing.

Reisen dit: Fly til Dubrovnik eller Split, deretter buss eller båt 3,5-4,5 time.

Gå ikke glipp av! Stemningsfull utsikt fra kapellet Glavica Sv Antuna. Den ligger på en sypresskledd ås i utkanten av byen Korcula.

Glem det! Marco Polos fødested. Turistfelle som er bygget lenge etter oppdagelsesreiserens død.

​Folegandros, Hellas

Ville vesten i en øyverden

Når man går av båten i havnebyen Karavostasis og setter seg på bussen som senere kjemper seg oppover fjellene mot den største landsbyen føles livet plutselig uvirkelig. Det er som om man har kommet til den amerikanske Ville Vest, mer enn til en gresk øy. Stein, stein. Litt grus. Kaktus. Ingen hester, men mange esler. Ingen cowboyhatter, men nok halmhatter. Så kommer man fram til landsbyen, som av og til kalles Chora av og til Folegandros, og blir paff igjen: Herregud gatene og husene sitter jo sammen, som om en kjempe hadde laget landsbyen av leire. De hvite kykladiske husene med steintrapper på utsiden smelter sammen med hvitkantede steinplater i smugene. Vinduslemmene og dørene er malt blå, stemningen myk, arkitekturen rundt og organisk. Og fra bussholdeplassen er det 70 meter rett ned i havet.

Beste strand: Angali, steinete strand vest for Chora. Klart vann, fredelig, karrig og vakkert.

Kombiner med: Ta fergen til Santorini og nyt utsikten fra klippene i Thira og Oia.

Reisen dit: Ferge fra Pireus eller fly til Santorini, og ferge derfra.

Gå ikke glipp av! Se solnedgangen fra Panagiakirken. Den ligger i skråningen ovenfor Chora.

Glem det! August. Da er det alt for mange overklasseturister fra Aten her.

Amorgos: Som en finger mot Gud; klosteret Hozoviotissa. Besøk munkene og bli budt på marmelade.
Amorgos: Som en finger mot Gud; klosteret Hozoviotissa. Besøk munkene og bli budt på marmelade.

Bozcaada: Kebab istedenfor gyros. Raki istedenfor ouzo. Bozcaada har en fortid som greske Tenedos. Derfor virker det som mye er kjent for den som øyloffer i Egeerhavet.

Bozcaada, Tyrkia

Orientalsk øyloffing

Kebab istedenfor gyros. Raki istedenfor ouzo. Bozcaada har en fortid som greske Tenedos. Derfor virker det som mye er kjent for den som øyloffer i Egeerhavet. Ridderborger ved havnen. Smug med bougainvillea. Vinløv som kranser rundt inngangene til tavernaene. Men til forskjell fra mange andre øyer som smyger seg langs Midt-Østens kyst er Bozcaada tyrkisk. Charterturismen har ikke nådd hit ennå, men det kommer sommerferierende fra Istanbul. De preger kafeer, barer og boutiquehotell. Øya er liten og utforskes best med sykkel.

Beste landsby: Bozcaada er det eneste stedet på øya med hotell og tavernaer.

Beste strand: Ved Ayazma venter myk sand og krystallklart vann på deg.

Kombiner med: Verdensbyen Istanbul for kultur, shopping og alt det som du vil savne på Bozcaada. Sjekk også den tyrkiske windsurferøya Gökceada.

Reisen dit: Fra Istanbul tar du sjøfly (Seabird Airlines) eller kombinasjonen buss og båt 7-8 timer.

Gå ikke glipp av! Mezekveld på Hasan Tefik eller Sandal i Bozcaada by.

Glem det! Øyas kontantautomater, de er ikke helt til å stole på. Ta med deg kontanter.

​Amorgos, Hellas

Blåhvit eksistensialisme

En del av øyene i middelhavet er mer en stemning enn egentlig et geografisk sted. Amorgo har det – hva det nå er – som gjør at man blir forelsket. Lett å forstå når man kommer nær, vanskeligere å forklare det i ord. For meg betyr Amorgos noe helt eksistensielt. Øya er en grå fjellrygg, usedvanlig karrig, naken og mektig, som reiser piggene i de gråhvite tåkeskyene og som stuper rett ned i det blå havet. Bare et fåtalls landsbyer og enkelte veier bryter følelsen av Odyssevs strandhugg, av tiden før menneskene, av evigheten.Tre hyggelige ting å gjøre: vandre rundt i smugene i Chora, den viktigste byensom ligger i fjellene midt på øya. Besøk munkene og bli budt på marmelade i klostret Hozoviotissa som henger som et svalerede i den loddrette fjellveggen, og bad i det klare vannet på den steinete klosterstranden Agia Anna.

Beste landsby: Egiali, liten, ubetydelig, har strand midt i landsbyen, flotte stier for fotturer og hvitkalkede landsbyer i dalen ovenfor.

Beste strand: Landsbystranden i Egiali.

Kombiner med: Ta fergen til De små Kykladene, der du finner karrige, men trivelige Koufonissi, Shinoussa og Iraklia.

Reisen dit: Direkteferge fra Pireus, langsomme M/S Skopelitis fra Naxos, eller en hurtigbåt fra Santorini.

Gå ikke glipp av! En halvdags vandring fra Egiali til Tholaria og videre til Lagada, deretter middag med utsikt over speilblankt hav.

Glem det! Katapola. Det er ikke noe direkte galt med denne havnebyen, men Egiali er mye vakrere.

Lesbos: Ikke bare deilig strandliv, her finner du den greske øyverdenens kanskje beste ouzo og olivenolje.
Lesbos: Ikke bare deilig strandliv, her finner du den greske øyverdenens kanskje beste ouzo og olivenolje.

Selv om Bracs største kjendis, sandstranden Det gylne horn (Zlatni Rat) er en betydelig besøksmagnet, er det flere gode grunner en den til at du skal reise hit. Øya er ganske stor, den tredje største øya i Adriaterhavet, og er øya med de høyeste toppene.

Brac, Kroatia

En kupert juvel

Selv om Bracs største kjendis, sandstranden Det gylne horn (Zlatni Rat) er en betydelig besøksmagnet, er det flere gode grunner en den til at du skal reise hit. Øya er ganske stor, den tredje største øya i Adriaterhavet, og er øya med de høyeste toppene. Det fjellendte indre og den ville kystlinjen gjør Brac til en naturskjønn opplevelse, der livet leves mer eller mindre som før i små kystsamfunnene. For øvrig hevdes det at det var akkurat her man brøt den hvite marmoren som ble brukt både til Diokletianpalasset i Split og Det hvite hus i Washington.

Beste landsby: Trivelige Povlja i nordøst, dersom du vil ha det stille og rolig. Her er det noen ganske få restauranter ved havnen og du nikker snart gjenkjennende til folk på gaten.

Beste strand: Lovrecina, mellom Postira og Pucisca på nordkysten. En vakker sandstrand, beskyttet av den omliggende barskogen.

Kombiner med: Vakre Split og naboøya Hvar, med sjarmerende hus fra middelalderen og med hyggelige lystbåthavner.

Reisen dit: Fly til Split. Båten til Supetar på Brac tar 50 minutter fra havnen midt i sentrum.

Gå ikke glipp av! Ta med snorkel! Sjøen rundt Brac er herlig å bade i, men vil du oppleve mer av den klare sikten er dykking eller snorkling tingen.

Glem det! Utenfor Bol på øyas sørside, er øyas virkelige postkortkjendis, Zlatni Rat, en fotogen remse med sand som stikker ut i havet.

​Lesbos, Hellas

Velsmakende

Lesbos skifter uhindret fra slapt strandliv til lett adrenalin. Øyas restauranter heves til skyene av de som har greie på det. Ouzoen og olivenoljen er blant de beste i landet. Landsbyene klatrer over havet i selskap med festninger og ottomanske steinhus. Fortsettelsen er grønn. Europeiske fugleobservatører tjuvstarter våren med trekkfugler og flamingoer. Det går turstier til små landsbyer og skyggefulle olivenlunder. Vingårder som dyrker organisk har de også, samt en ganske stor by. Den heter Mytilini og har både basar og arkeologisk museum. Glemte vi Sapfo? Dikteren ble født i landsbyer Skala Eressou.

Beste landsby: Postkortlandsbyen Molyvos.

Beste strand: Rolige Tarti på sørkysten ved enden av veien.

Kombiner med: Ta båten til den tyriske småbyen Ayvalik.Reisen dit: Innenriksfly fra Aten eller ferge fra Pireus.

Gå ikke glipp av! Kafébesøk i den gamle fjellandsbyen Agiassos.

Glem det! 87 graders-badene i Polichnitos, dersom du ikke har ambisjoner til å forvandle deg selv til en hot dog.

Stromboli: Har du en rimelig god kondisjon: Ta en fottur oppover vulkanen en ettermiddag og opplev de gullglimrende eksplosjonene når mørket faller på.
Stromboli: Har du en rimelig god kondisjon: Ta en fottur oppover vulkanen en ettermiddag og opplev de gullglimrende eksplosjonene når mørket faller på.

På Sifnos hyller man det langsomme livet og høy kvalitet. Her er maten kortreist og maten bedre enn på de andre øyene.

Sifnos, Hellas

Langsomhetens lov

På den lille øya Sifnos bor du best midt på øya, i landsbyen Apollonia. Der er det smale gater uten biler, trange kafeer og bitte små hoteller og tavernaer. Herfra går det mange fine turstier til de små landsbyene Exambela, Kato Petali, Ano Petali, Katavati og Artemonas, og ned til kysten. Er du ikke humør til det kan du ta en av bussene ned til strendene i Platys Gialos, Vathy og Kamares (der havnen ligger). Det tar ikke mer enn 10-20 minutter.På Sifnos hyller man det langsomme livet og høy kvalitet. Her er maten kortreist og maten bedre enn på de andre øyene. Samtidig har innbyggerne omsorg for miljøet. Alt dette skaper en slags barfotluksus.

Beste landsby: Apollonia.

Beste strand: Den nesten perfekt halvmåneformede Vathy med sin lyse, myke sand og tavernaer langs stranden.

Kombiner med: Kombiner med naboøya Serifos, en ganske anonym, men vakker øy som utlendinger foreløpig har latt være i fred.

Reisen dit: Ferge fra Pireus eller fly til Santorini og ferge derfra.

Gå ikke glipp av! Kjøp keramikk fra noen av øyas beste keramikere.

Glem det! Overnatting i Kamares, der fergen legger til. Stranden her er riktignok fin, men det er mye bedre å bo i Apollonia.

​Stromboli, Italia

Glødende kjærlighet

Sju vulkanøyer reiser seg i havet nord for Sicilia. Mest vulkansk er den minste av dem – Stromboli. I 2007 var det et større utbrudd her. Deretter har det vært et opphold i aktiviteten før Stromboli gikk tilbake til sine vanlige hostekuler, en glødende pust omtrent to ganger i timen. Her kan man ikke lokke med hvite strender, men svarte. En kveldsdrink inkludert flott utsikt tar du på Ritrovo Ingrid, oppkalt etter Ingrid Bergman som spilte inn filmen Stromboli her. Det var på den tiden kjærligheten til regissøren Roberto Rosselini begynte å slå gnister.

Beste landsby: Den viktigste landsbyen Stromboli er avslappet og hyggelig, med blomstrende smug og små restauranter. Landsbyen Ginostrahar bare 30 innbyggere og kan nås med båt.

Beste strand: Spiaggia Lunga, med svart sand og herlig vann, en liten spasertur fra den store landsbyen, i den andre enden av Piscità.

Kombiner med: Cefalù på Sicilia og en avstikker til den største eoliske øya Lipari, kjent for sin Malvasiavin.

Reisen dit: Fly til Sicilia og derfra ferge til Milazzo, eller fly til Napoli og båt derfra.

Gå ikke glipp av! Har du en rimelig god kondisjon: Ta en fottur oppover vulkanen en ettermiddag og opplev de gullglimrende eksplosjonene når mørket faller på. Hold deg på trygg avstand fra krateret og bruk sunn fornuft. Husk å ta med lommelykt.

Glem det! Ikke prøv å komme nær kraterkanten, eller begynn å klatre langs den ulendte vulkansiden etter at det er blitt mørkt.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!