Menu Meny

30 TIPS I DTLA

Her er adressene du trenger for noen fullspekkede dager i Downtown LA. Fra hyggelige barer til imponerende museum.

UTELIV

1. Coles + The Varnish

En institusjon i det nye downtown, som passer godt før eller etter Cliftons på en barrunde, og rører seg i en nærbeslektet innramming. Coles innbydende retorneonskilt nevner kjøkkenets spesialitet: French dip-sandwiches. Men først og fremst går du hit for de sterke drinkene, den røffe tredekorasjonen med okseblodsfargede stolputer, og ikke minst – for The Varnish, den svakt opplyste og dunkelt dekadente speakeasy som man kun kan nå via en diskret dør i et hjørne av Coles. Har oppnådd global hype blant cocktail-connaisseurer.

2. Low End Theory @ The Airliner

The Airliner på Broadway er et hjem til flere returnereden klubber, men har blirr synonymt med sine onsdagskvelder, da klubben Low End Theory inntar lokalene for en oppvisning av de mest banebrutende og hoftesvingende låtene I grenselandet mellom eksperimentell hiphop og elektronika. For dansløver som vil få en følelse av Los Angeles innovative musikkscene.

Coles loker med retroskilt i neon.
Coles loker med retroskilt i neon.
Cliftons Cafeteria er en blanding av et kitsch museum og en hemmelig bar.
Cliftons Cafeteria er en blanding av et kitsch museum og en hemmelig bar.

3. Cliftons Cafeteria

Et av de best eksemplene på Broadways revitalisering er Cliftons Cafeteria. Dette ”Cabinet of Curiosities” forener cocktailbarer med livejazz- og swing, burleskdans og en restaurant som serverer nyamerikanske klassikere. Forestill deg en gigantisk skogsinspirert speakeasy.

4. Eighttwo

LAs første arkadespillbar, med mer enn 50 arkade – og flipperspill, fra 1970 til i dag. Baren serverer dessuten gode og sterke cocktails. Slipp ut ditt indre dataspillbarn.

5. The Lash

Vil du få en sterk og omveltende introduksjon til å gå ut i DTLA bør du begi deg til The Lash en fredag- eller lørdagskveld. Lokalet er en kombinert konseptklubb og bar som huser alt fra technoklubber, til gothkvelder med BDSM-tema. Et ideelt sted for å sjekke ut representanter fra Los Angeles myriade av ulike musikk- og moteretninger.

6. Orpheum Theatre

De kanskje mest majestetiske av downtowns alle fancy og suksessivt restaurerte gamle teater. Orpheum har igjen sin estetikk og sjarm fra starten i 1926, og har siden nyåpningen i 2001 et stadig program av USAs og verdens mest interesante artister på den mektige scenen.

Utsikt over DTLA fra Ace Hotels takbar.
Utsikt over DTLA fra Ace Hotels takbar.

HOTELL

7. Ace Hotel Downtown Los Angeles

Det finnes ikke noe bedre sted å bo på om man vill være nær det meste av det beste i DTLA. Dessuten er hotellest egen underholdning førsteklasses, men en egen scene – The Theatre at Ace Hotel – der mange av USAs beste musikere og komiker regelmessig opptrer, en skarp restaurant og downtowns kuleste takbar, men pool og utsikt over skyskraperlandskapet.

8. The Standard, Downtown LA

The Standards downtownhotell er både kulere og morsommere enn deres West Hollywood-seksjon. Akkurat som Ace Hotel har de en fantastisk takbar med svømmebasseng – og downtowns beste panoramautsikt, som en pingpongklubb og en tysk beergarten. Alt i et raffinert designuttrykk.

Takbar med pool på hippe The Standard.
Takbar med pool på hippe The Standard.

SHOPPING

9. Alchemy Works

Denne kombinasjonen av mote- og designbutikk, galleri og eventlokale har blitt beskrevet som ”en levende Tumblr-blogg”, noen som definitivt fangler følelsen av å gå inn her. Dyrt, men prisgunstig.

10. Austere LA

Den tyngste aktøren i downtowns Sverigekvartal er Austere – ligger ved siden av Acne Studios amerikanske flaggskipbutikk. Den romslige butikken – der man også arrangerer en rekke events – er den største satsningen som er gjort i LA for lansering av nordisk design.

11. Japanese Village Plaza

Midt i Little Tokyo ligger dette maksimalt postkortpittoreske shoppingstrøket, der restauranter og turistbutikker samles i det hyggelige trange området med japanske matvarebutikker som Nijiya Market og lokale streetwear-merket Japangeles. Det perfekte utendørssenteret.

12. The Well

Den absolutte DTLA-shoppingopplevelsen får du på The Well som åpnet dørene allerede i 2010, akkurat da bildet av downtown som skittent og farlig begynte å forandres til noe spennende. En blanding av klesbutikk, frisørsalong og eventspace som tatt patent på DTLA-hipphet.

The Last Bookstore.
The Last Bookstore.
The Last Bookstore ligger i en gammel bank.
The Last Bookstore ligger i en gammel bank.

13. The Last Bookstore

Inne i en gammel bank finner du denne fortryllende hyllest til bøker i alle dess former, og det ser ut som en scene fra en Tim Burton film. Inngangspartiet er et artium med både en platebutikk og scene utover en myriade av ulike bokavdelinger, og i annenetasje løper en hypnitiserende labyrint av vegger og ganger laget av bøker, videre inntil kunstgallerier og studioer.

MAT OG DRIKKE

Lunsjtid på Grand Central Market
Lunsjtid på Grand Central Market

14. Grand Central Market

Midt i downtown LA ligger Homer Laughlin Building, hvor det store Grand Central Market åpnet allerede i 1917 – da først og fremst som et råvaremarked – og som i de siste årene har blitt det nye DTLAs pulserende hjerte. Få andre plasser i LA fanger følelsen av at dette er en global matmetropol like godt, siden det store åpne lokalet rommer rundt 100 ulike matboder med godt å spise og drikke. Fra hipsternykomlinger som Eggslut (ulike eggbaserte retter og smørbrød), og selvbeskrivende Horse Thief BBQ og DTLA Cheese, til veteraner som meksikanske Chiles Secos, som åpnet her i 1970.

15. Men Oh Tokushima Ramen

Downtownområdet Little Tokyo har av selvforklarende grunner et oppkomme av nuddelbarer, der den japanske ramenkjeden Men Oh åpnet sin første LA-utpost i 2012 – og er dermed et nylig tilskudd. At en lang og viktig tradisjon ligger bak Men Ohs suksess i og utenfor Japan blir tydelig hver gang man kommer hit. Kjeden stammer fra Tokushina der det er mange grisebønder, og dermed er svin et sentralt innslag her – selv om det finnes vegetarianske alternativer.

16. Angel City Brewery

Akkurat på grensen mellom downtown-området Little Tokyo og Arts District ligger Angel City Brewery, der ølen alltid er god og stemningen likeså, med spennende klientell.

Otium.
Otium.

17. Bäco Mercat

Downtowns gamle bankdistrikt, er – med sin koselige Manhattanfølelse og mange herlig pompøse foajéer – en favoritt for nye restauranter og barer. Josef Centaro åpnet riktignok Bäco Mercat allerde i 2011, og siden har han holdt et konstant høyt nivå på sin egenskapede siganturrett ”bäco” - en blanding av taco, pizza og gyros, med ulik innmat. De andre rettene balanserer også mellom Mexico og Middelhavet.

18. Verve Coffee

I samme del av downtown som Ace Hotel ligger denne herlige oasen i beting. Verve Coffee er fra Nord-California basert i santa Cruz, men har nå kaféer i Tokyo og LA, og det er sistnevnte underavdeling i DTLA som maksimerer kjedens interiøridentitet av tre-møter-grønt. Utsøkt kaffe og juice. Favorittene er ”Nitro” (iskaffe på tap med nitrogen) og ”The Flight”, et fargeglatt brett med ti små juice-prøver.

19. Bestia

Forhåpentligvis leser du denne guiden en god stund før ditt neste LA-besøk, slik at du har en liten sjanse for å klare å bestille et bord på Bestia, en av Los Angeles mest omtalte restauranter. Her presenterer kokken Ori Menashe det klassiske italienske kjøkken med en dyp respekt for opprinnelse, men også med et nyskapende blikk mot California.

20. Otium

Timothy Hollingsworth er den siste i rekken av nordcalifornias French Laundrys uteksaminerte som har gått videre og åpnet en egen spennende matdestinasjon, rett ved siden av The Broad.

KULTUR

Walt Disney Concert Hall, tegnet av stjernarkitekten Frank Gehry.
Walt Disney Concert Hall, tegnet av stjernarkitekten Frank Gehry.
Kunstverket ”Under the Table” av Robert Therrien, på The Broad.
Kunstverket ”Under the Table” av Robert Therrien, på The Broad.

21. Calarts Redcat Theater

REDCAT er et akronym for Roy & Edna Disney/CalArts Theater, og det er altså en del av den prestisjefulle kunstskolen CalArts – og ligger ved Walt Disney Concert Hall. Her ser du LAs trippeste danseforestillinger, så som avantegardeteater og performance.

22. MOCA

Tvers over fra The Broad ligger downtowns nåtidskunst-veteran Museum of Contemporary Art, som i tre tiår har vært Californias viktigste sentrum for moderne og nåtidskunst. Originalbygget i Little Tokyo – nå kalt for Geffen Contemporary – tilhører også museumet.

Erin Connors på Hauser Wirth & Schimmel.
Erin Connors på Hauser Wirth & Schimmel.
”Zodiac Chandelier” på Los Angeles Central Library.
”Zodiac Chandelier” på Los Angeles Central Library.

23. Hauser Wirth & Schimmel

Kjempegalleri som med sine to egne butikker, en egen restaurant og en stor utendørsgård med arrangementer har gjort seg til Arts Districts mest helstøpte attraksjon. Er praktisk talt et museum.

24 + 25. The Broad + Walt Disney Concert Hall

To av DTLAs riktig kulturelle tungvektere ligger staselig side om side oppe på en høyde, med City Hall nedenfor. På det ene stedet ser du Los Angeles og verdens fremste klassiske musikere, og på det andre vises – helt gratis – et vel avveid utvalg av den beste internasjonale og amerikanske nåtidskunsten, fra Takashi Murakami til Jeff Koons.

26. Los Angeles Central Library

Rett nedenfor The Broad ligger et av DTLAs mest anerkjente kulturelle institusjoner, Los Angeles Central Library – som fylte 90 år dagen før vårt besøk. Det er ikke en ubetydelig alder, og trer man inn de store svale lokalene og går videre inn i dette USAs tredje største bibliotek, og gjennom dets åtte vakre ornamenterte etasjer, kjenner man historiens vingeslag. Men like påtagelig er følelsen av nåtidsrelevanse, med to millioner besøkende hvert år. Den som tror at USA ikke kan være utdannet, eller at New York alltid er mer intellektuelt enn Los Angeles, bør besøke Los Angeles’ bibliotek og få både sine teser motbevist.

27. Bradbury Building

Bradbury Building er fra utsiden en anonym arkitektonisk oase som ligger rett over gaten fra Grand Central Markets hovedinngang, og dennes sjarm først gir seg tilkjenne når du går inn dørene. Byggets lyse, åpne viktorianske atrium med sorte snirklende trapper opp til glasstaket har blitt et ikon gjennom flere filmer, bl. a. I science fiction klassikeren Blade Runner fra 1982.

28. 356 Mission

De siste årenes omveltende transformasjon av downtowns Arts District har gitt hele Los Angeles ny selvtillit som vestkystens kunstsentrum, og 365 Mission er et symbol for dette. Dette ambisiøse, med upretensiøse, galleri – det alt fra utstillinger, meditasjon, filmvisninger, performances, forelesninger og fester arrangeres – er alltid verdt et besøk.

Mektige Union Station.
Mektige Union Station.

29. Union Station

Med sitt praktfulle elegante ytre og indre, og som den største jernbanestasjonen for passasjerer i vestlige USA, lever Union Station opp til tittelen ”The Last of the Great Railway Stations”. Bygget i 1939 og innledningsvis meget aktiv, men siden 1970 kun med sju avganger for passasjertog per dag. I dag er stasjonen igjen mer livlig – som et knutepunkt for både tog, buss og Los Angeles t-bane. Og med baren og restauranten Traxx har stationen – som dessuten gjennomgår en stor oppussing – blitt et reisemål i seg selv.

  • 800 N ALAMEDA STREET

30. Japanese American National Museum

Det japanske preger Los Angeles i større grad enn kun Little Tokyo. Japanere har innvandret til USA siden 1882 – først og fremst til California. Ingen steder fortelles historien om japan-amerikanernes rolle i samfunnet bedre enn på JANM.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!