Menu Meny

LOS ANGELES: Det er i downtown LA det skjer!

De siste årene har downtown LA blitt megabyens mest dynamiske område. Og det beste av alt – her trenger du ingen bil for å komme deg rundt.

Det erketypiske bildet av Los Angeles er strendene langs Santa Monica og Venice Beach, der solbrune muskelkropper jogger langs strandpromenaden. Men det finnes et annet LA, – ca 25 km innover landet. DTLA – som downtown Los Angeles nevnes i skrift av de lokale – er et område som preges like mye av skyskrapere, forgjengere og støyete gateliv, som designkaféer, kunstmuseum, eklektisk gatemote, livemusikk og et oppkomme av nye barer og restauranter.

Langt ifra strandvolleyball, flipflops og det desentraliserende søvnige landskapet av biler og villaer som utgjør det meste av LA, og isteden litt som en kalifornisk versjon av Manhattan.

Lenge var DTLA preget av sosial misære, noe som ennå er tydelig i bybildet. Men nå til dags blandes dette med en optimistisk nyskaperånd. Det moderne Los Angeles har endelig fått et samlende midtpunkt som er verdig en verdensmetropol.

For å forstå DTLA, må man først forstå hvilke områder som utgjør dette mikrokosmos: fra japansk kultur, mat og drikke i Little Tokyo, til Fashion District med sine klær fra ”lav” streetnivå til høy couture, videre til slipsbekledde menn i Financial District, til Broadway med sine mange staselige gamle teater som nå renoveres en etter en, til Gallery Row der kunstnere drikker spruddel - og de siste kunstverkene, hvor av mange er laget i downtowns Arts District.

Reed Herrick driver ostebutikken DTLA Cheese.
Reed Herrick driver ostebutikken DTLA Cheese.
Walt Disney Concert Hall, tegnet av stjernearkitekten Frank Gehry.
Walt Disney Concert Hall, tegnet av stjernearkitekten Frank Gehry.

Og det er veldig kult at den blandingen av mennesker som kommer hit i dag så perfekt representerer hva Los Angeles er. Det kommer både meksikanske familier og lokale hipstere, musikere og filmbransjefolk fra Hollywood.

Den plassen som best belyser det fornyede DTLAs transformasjon er trolig Grand Central Market på den gjenopplivede hovedgaten Broadway. Vi kommer beleilig nok ved lunsjtid en steikheit sensommerdag, da et sultent folkehav har rukket å samles i det brede og dype lokalet. Dette mat-og-drikke-markedet er et klassisk LA-landemerke som åpnet allerede i 1917, men som nå har kommet til sin rett og blitt intensivt levende de siste årene – da nye aktører, som eggspesialisten Eggslut og DTLA Cheese, har flyttet inn side om side ved veteranstanden.

– For fem år siden var denne delen av downtown stort sett en spøkelsesby, det var ingen som dro hit. Siden den gang har detskjedd en enorm revitalisering, der markedet har vært en sentral drivkraft. Og det er veldig kult at den blandingen av mennesker som kommer hit i dag så perfekt representerer hva Los Angeles er. Det kommer både meksikanske familier og lokale hipstere, musikere og filmbransjefolk fra Hollywood. Det er et sant tverrsnitt av byen vår, sier Reed Herrick som har drevet ost-og-smørbrødbutikken DTLA Cheese siden 2014.

– Bygningene her pleide å være tomme og skitne. Nå er det istedenfor et sted der folk vil bo og jobbe. På 1950-tallet flyttet folk ut i forstedene, men nå vil flere bo downtown og i høyden, heller enn bredden, noe jeg syns er en sunn utvikling.

Han bor i en leilighet i samme bygning som markedet og vet at han er en del av en såkalt gentrifisering, og at en slik sosial statusoppgradering ofte resulterer i ekskludering, med absurd høye husleier. Men for DTLA har forandringen først og fremst vært positiv, mener han.

Fotografen Brian og jeg komponerer vår lunsj i hver ende av markedet. Det blir Eggsluts signaturrett – posjert egg over urtepotetpuré, sammen med kyllingtacos fra meksikaneren Tacos Tumras a Tomas. Det skyller vi ned med hver vår leskende ingefær-og-sitron limonade.

Festivalstemning på Angel City Brewery i Arts District.
Festivalstemning på Angel City Brewery i Arts District.
Yves Muva jobber i butikken på Alchemy Works i downtown.
Yves Muva jobber i butikken på Alchemy Works i downtown.
Alchemy Works.
Alchemy Works.

– Det er fortsatt litt rufsete i downtown, men de har virkelig ryddet opp en del for at folk skal komme hit, og det har tydeligvis fungert. Vi kan vandre mellom kunstmuseum som The Broad og mange kule butikker og gode restauranter.

Los Angeles er – til tross for sine mange joggere, strender og parker ­– ikke en by som er tilpasset forgjengere. Og selv om den nærmer seg andre verdensbyer når det kommer til kollektivtrafikk, f.eks. med den nyinstallerte Expo Line-toglinjen fra DTLA ut til Santa Monica – og at sykkelkulturen har fått en renessanse – så er den fortsatt bilby nummer en. Men som en bivirkning av LAs mer velvillige innstilling til andre transportmiddel og – med tanke på all forurensning ­– paradoksale fiksering til alt som er sunt, har LAs mest promenadevennlige områder havnet i fokus i det siste. Og ingen steder er det lettere å flanere enn i DTLA.

Så etter lunsjen går vi opp bakken bak markedet – til den nedlagte ikoniske sporvognslinjen Angels Flight – videre til Grand Avenue, der DTLAs to største kulturattraksjoner ligger ved siden av hverandre. Begge er arkitektoniske praktverk: Los Angeles-filharmonikernes hjem Walt Disney Concert Hall, med sitt verdensberømte skrudde metallskall signert Frank Gehry, og nåtidskunstmuseet The Broad, med sitt sort-hvitt-prikkede romkolonilignende eksteriør. Siden museumet åpnet for et år siden har det blitt LAs mest velbesøkte kunstvannhull. Billettene er gratis, men kan kun bestilles første dagen i hver måned. Alternativet er å stille seg i stand-by kø utenfor museet, noe som kan ta flere timer. Den mest populære installasjonen på The Broad er det fargeglade hypnotiske speilrommet ”Infinity Mirrored Room” av den japanske 87-årige kunstlegenden Yayoi Kusama. I denne køen treffer vi mor-og-datter-duoen Rosemary og Alissa som bor sør for LA. Som ung arbeidet Rosemary i DTLA en periode, men unngikk siden området i mange år.

– Det er fortsatt litt rufsete i downtown, men de har virkelig ryddet opp en del for at folk skal komme hit, og det har tydeligvis fungert. Vi kan vandre mellom kunstmuseum som The Broad og mange kule butikker og gode restauranter. Og i dag er faktisk første gang jeg har tatt t-banen hit, noe datteren min har gjort mange ganger.

Skyskrapor og stekende sol: grundkomponentene i DTLA.
Skyskrapor og stekende sol: grundkomponentene i DTLA.
Erin Connors på Hauser Wirth & Schimmel.
Erin Connors på Hauser Wirth & Schimmel.
Lunchtid på Grand Central Market.
Lunchtid på Grand Central Market.
Otium er en av de mest omtalate restaurantene i Los Angeles akkurat nå.
Otium er en av de mest omtalate restaurantene i Los Angeles akkurat nå.

Totalt sett er kollektivtrafikken grei, og ufortjent av sitt dårlige rykte. Men det er fortsatt mange deler av LA som systemet ikke når, og der gangavstandene er for lange og i mangel av bil klarer man seg best med hjelp av smarttelefonen og bestiller bil via appen Uber eller konkurrenten Lyft

At LA har et godt t-banesystem som strekker seg over størstedelen av det gigantiske urbane lappeteppet er noe som mange blir forundret over å høre, til og med de som har vokst opp i LA. Totalt sett er kollektivtrafikken grei, og ufortjent av sitt dårlige rykte. Men det er fortsatt mange deler av LA som systemet ikke når, og der gangavstandene er for lange og i mangel av bil klarer man seg best med hjelp av smarttelefonen og bestiller bil via appen Uber eller konkurrenten Lyft, som kan være billigere. Den beste prisen hos begge aktører får du hvis du velger samkjøringstjenesten Pool eller Line, som alltid er til fast pris.

Vi hopper inn i en Lyft-bil som på 10 minutter og tilsvarende 40 kroner tar oss med til Little Tokyo, der vi sikksakker oss gjennom turistifiserte men hyggelige Japanese Village Plaza. Vi kjøper hver vår grønn iste på en av kafeene i dette utendørsgalleriet. Mattilbudet er svimlende bra i Little Tokyo, men mettheten etter dagens lunsj gir seg fortsatt til kjenne.

En ettermiddags-IPA får vi allikevel plass til, så vi tar turen bort til Angel City Brewery – et av tre ølbryggerier i Arts District. Her pågår en konstant Brooklyn-møter-Berlin-festivalstemning, noe som oppnås fordi bryggeriet er plassert i et enormt lokale, en gang en teglverksfabrikk, der man utover å servere øl arrangerer en rekke quiz-kvelder og spiller høy musikk gjennom de åpne gamle rullportene, ut mot den store gården der det alltid står et antall food trucks.

Kunstverket "Under the Table" av Robert Therrien på The Broad.
Kunstverket "Under the Table" av Robert Therrien på The Broad.

– Tanken var å skape noe som jeg syns LA lenge har trengt, nemlig en elegant urban plass som på et enkelt sett linker sammen hverdagsliv og kunst. Vi ville lage et tilgjengelig oppdagelsessted i byen, både for besøkende og for de som bor her i DTLA

The Broad må så være downtowns nyeste offisielle museum, men galleriet Hauser Wirth & Schimmel – som åpnet i mars i år – er akkurat like mye museum og mer dertil. Den store åpne gården - der det i løpet av ukedagene er en rekke events og fester – de to store velassorterte bokhandlerne, og den egne nyåpnede farm-to-table restauranten Manuela, har gjort HW&S til en helkveldsdestinasjon for kulturnerdene.

– Tanken var å skape noe som jeg syns LA lenge har trengt, nemlig en elegant urban plass som på et enkelt sett linker sammen hverdagsliv og kunst. Vi ville lage et tilgjengelig oppdagelsessted i byen, både for besøkende og for de som bor her i DTLA, sier Paul Schimmel som driver galleriet som ligger i et industribygg som var en melfabrikk frem til 1941.

Galleriet ligger på East 3rd Street, der det i kombinasjon med butikker som Alchemy Works og Poketo har skapt Arts District og et av LAs beste shoppingstrøk, uten den pretensiøse atmosfæren man kunne ventet seg – om man så shopper med øynene eller lommeboken. Gjør du sistnevnte, vær forberedt på høye dollartall.

Tross sin revitalisering er DTLA fortsatt uipolert og rufsete.
Tross sin revitalisering er DTLA fortsatt uipolert og rufsete.

Menyen er et ordnet kaos av småretter, et sted mellom amerikansk, europeisk og asiatisk. Vi gafler i oss en burrata med curryløkmarmelade, blekksprut med mole-dip og tunfisk med yuzu-aske og ingefær.

Så begynner magen å rumle igjen, og vi bestiller bil tilbake til Grand Avenue. Denne gangen med Ubers samkjøringstjeneste Pool, som forventet viser seg å være dyrere enn Lyfts variant. Det er på den svært populære restauranten Otuim vi har bestilt bord. Californias mest notoriske snobberestaurant French Laundry i Napa Valley har blitt til en produksjonsmaskin av kokker som tar matverden med storm, og nå skjer det igjen med denne nybygde eksperimentsrestauranten signert Timothy Hollingsworth.

Otium har utsikt over skyskraperne og er plassert i en glass-og trepreget bygning som er et kunstverk i seg selv – noe som fremheves av at et av husets fasader er dekket av et maleri av Damien Hirst. Menyen er et ordnet kaos av småretter, et sted mellom amerikansk, europeisk og asiatisk. Vi gafler i oss en burrata med curryløkmarmelade, blekksprut med mole-dip og tunfisk med yuzu-aske og ingefær.

Dagen avsluttes på Cliftons Cafeteria, et ”Cabinet of Curiosities” som først åpnet i 1932 og som etter massiv renovering gjenåpnet ifjor, der resultatet er en blanding mellom et kitsch naturhistorisk museum og et dekadent speakeasy (bar under forbudstiden i USA).

Det som er igjen fra tidligere er skogstemaet, komplett med et falsk redwood tre og verdige nostalgiske oppdateringer av barene, der ekspertcocktails serveres foran oppstoppede dyr, peiser og burleskdansere. Vi bestiller hver vår Old Fashion, og går opp til toppetasjen der et band spiller swing og jazz for dansende gjester. Dette er langt fra solkrem og strandliv på flere måter enn det geografiske. Dette er DTLA – et stykke ekte storby midt i Los Angeles.

FÅ VAGABOND RETT HJEM I POSTKASSA!

1 ÅR MED VAGABOND TIL KUN KR 389!

Se alle våre tilbud her

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!