Menu Meny

Champagne: Franske slott, vinranker og livets vann

Cava, Prosecco, Cremant. Perlende, gylne og musserende vin. Det finnes mange ulike varianter der ute. Men det er bare et sted som heter Champagne. Sammen med Richard Juhlin skal vi utforske champagnens verden. Han lover oss at de neste 36 timene kommer til å føles som en uke.

Stemningen er stigende i det vi ankommer vårt første stopp. Forventningene er skyhøye. I snart to timer har Richard Juhlin vært med på å høyne innsatsen. Juhlin har fortalt om sitt første møte med vin i Moseldalen som åtteåring. Hvordan duft og smak allerede da var gjenkjennelig for han. Hvordan han fikk en forkjærlighet for Cava, lette bobler i tenårene, og hans nesten religiøse opplevelse av å smake champagne for første gang. Juhlin blir regnet som en av verdens beste champagnekjennere. I 2003 vant han den anerkjente konkurransen Spectacle du Monde i Paris, der han klarte å smake seg frem til 43 av 50 ulike champagner. Det hører med til historien at andreplassen klarte å identifisere kun 3 av 50 champagner.

Vi befinner oss midt i den lille, store champagnebyen Épernay. Moët & Chandon i gullforgylte bokstaver lyser mot meg. Turen starter her, i verdens største champagnehus. Moët & Chandon er kanskje mest kjent for Dom Perignon, som er oppkalt etter en vindyrkende benediktermunk. Champagnehuset produserer opp til 30 millioner flasker i året, og en av deres mest solgte er Moët & Chandon Imperial.

Richard Juhlin inspiserer boblene hos Veuve Clicquot.
Richard Juhlin inspiserer boblene hos Veuve Clicquot.
Vinsmaking med sommelier hos Moët & Chandon.
Vinsmaking med sommelier hos Moët & Chandon.
28 km med tunneler i kjelleren hos Moët & Chandon.
28 km med tunneler i kjelleren hos Moët & Chandon.
Champagnesmaking.
Champagnesmaking.
Rekker med champagne så langt du kan se (og litt til) hos Moët & Chandon.
Rekker med champagne så langt du kan se (og litt til) hos Moët & Chandon.

Det er sagt at Napoléon alltid dro innom Moët & Chandon for å ta med seg en kasse med champagne, med unntak av på veien til Waterloo.

Inne hos Moët & Chandon blir vi møtt av et vakkert kjellerlokale der lukten av champagne oser av veggene. Det er dekket til langbord i Caveau Napoléon, nettopp her ble Jean- Rémy Moët, mannen som gjorde Moët & Chandon verdenskjent, tildelt æresmedalje av Napoléon. Det er sagt at Napoléon alltid dro innom Moët & Chandon for å ta med seg en kasse med champagne, med unntak av på veien til Waterloo. Opplevelsen av luksus er til å føle på, med hvite duker, stearinlysstemning og kelnere som står klare med champagneglassene.

Det er mange konsentrerte ansikter rundt meg. Juhlin har instruert oss i hvordan vi skal smake på det første glasset.

– Man skal ikke sippe til Champagne, man skal ta god slurk, sier Juhlin. – Dere må fylle opp munnen med champagne før dere sakte begynner å svelge. Så skal dere prøve å ta et minutts stillhet. Kjenn etter, tenk selv.

Jeg holder glasset i stetten, snurrer boblene forsiktig rundt i glasset (man vil helst ikke miste kontrollen her), stikker nesen langt nok ned til at det nesten føles upassende og trekker inn. Nøtter. Mineraler. Luksus. For hva er vel Champagne om ikke forbundet med noe velduftende og dyrt? Grand Vintage 2008 fra Moët & Chandon er det første glasset vi får servert. Den er fyldig og balansert, med frisk syre, og etter noen timers busstur er dagens første glass helt på sin plass.

Etter lunsj venter omvisning i kjelleren. Noen trapper ned blir jeg møtt med lukten av våt stein, fukt og gjær. Rad på rad bortover ligger champagneflasker som venter på å bli snurret rundt, testet, og kanskje bli den nye Grand Vintage champagnen. Vi blir tatt med igjennom en liten del av kjelleren, en engasjert sommelier forteller oss hele historien til Moët & Chandon, og forklarer hvorfor champagnen ligger på rad og rekke. På et tidspunkt detter jeg litt av, fascinert av denne enorme kjelleren og antall flasker som ligger her. Hvor mye kjærlighet som ligger i det å produsere champagne. Men jeg passer på, vil nødig forville meg bort i de 28 kilometerne med tunneler.

Vegger av champagne.
Vegger av champagne.
Apéritif hos Veuve Clicqout.
Apéritif hos Veuve Clicqout.

All champagne er bra champagne tenker mange, men det finnes et intrikat oppdelingssystem. I Champagne-distriktet finner du hele 319 små landsbyer som produserer vindruer som går til å lage champagne, og disse er igjen delt inn i tre ulike kategorier; der premier cru og grand cru er høyest.

Tilbake i den friske høstluften går turen videre til neste by. Fra Éperney er det en halvtimes kjøretur til Reims. Disse to byene troner på hver sin side av Champagne, og kjemper om hvem som har de beste champagnehusene. All champagne er bra champagne tenker mange, men det finnes et intrikat oppdelingssystem. I Champagne-distriktet finner du hele 319 små landsbyer som produserer vindruer som går til å lage champagne, og disse er igjen delt inn i tre ulike kategorier; der premier cru og grand cru er høyest. Når en champagne bruker betegnelsen grand cru betyr det at druene som er brukt bare kommer fra gårder innenfor de 17 landsbyene som faller innenfor grand cru klassifiseringen.

På veien til Reims stopper vi ved en av vinmarkene til Veuve Clicquot. Disen ligger lavt og det eneste vi kan se er rekke på rekke med vinranker av pinot noir-druen. De falmende gule rankene står i stil til eieren, den gule enke. Enken som står bak merkevaren, Madam Clicquot, var banebrytende innenfor champagne. Det var hun som fant ut at champagnen gjorde seg bedre når den var klar og sprudlende. All champagne blir nå snudd og snurret etter de samme prinsippene, før de blir fryst og sedimentene trukket ut av flasken.

La Grande Dame sine egne, gule vinemarker.
La Grande Dame sine egne, gule vinemarker.
Juhlin leder an i smaking av Veuve Clicqout Vintage 2009.
Juhlin leder an i smaking av Veuve Clicqout Vintage 2009.

Ett glass skiller seg ut. Richard Juhlin har nemlig funnet frem en ekstravagant champagne til oss, Veuve Clicquot vintage 1989. Fargen og smaken har en helt annen dybde enn de andre glassene tidligere på dagen.

Veuve Clicquot er et gammelt champagnehus med en moderne tvist. Vi står i smakslokalet med store åpne vinduer inn til ståltanker fylt med ulike vindruer som skal blandes til perlende dråper. Vinmesteren Bertrand Varoquier fyller opp seks glass med vin for å hjelpe oss å forstå sammensetningene i en flaske champagne. Jeg har vanskelig med å forstå hvordan man kan gjenkjenne så mange ulike smaker, hvordan champagne kan bestå av druer fra over 50 ulike gårder, og det faktum at en vinmester smaker seg frem til de beste druene og årgangene. Smakingen avsluttes med enda en nydelig champagne. Jeg følger Juhlin sin opplæring og tar en god slurk av den gule enkes Vintage grand cru og nyter i stillhet.

Etter en rundtur i kjelleren til avsluttes dagen med en bedre middag og flere champagneglass enn jeg kan telle. Ett glass skiller seg ut. Richard Juhlin har nemlig funnet frem en ekstravagant champagne til oss, Veuve Clicquot vintage 1989. Fargen og smaken har en helt annen dybde enn de andre glassene tidligere på dagen. I mangel på champagneerfaring går tankene mine til rødvin, denne kjennes mer moden, har mer struktur og kan sammenlignes med vin som har modnet på eikefat. Det eneste som er sikkert er at jeg var fire år når den ble lagt på flaske, og ingen forventet at dette skulle bli en Vintage.

Smaking hos Veuve Clicqout.
Smaking hos Veuve Clicqout.
Vinmester Bertrand Varoquier testsmaker champagnen.
Vinmester Bertrand Varoquier testsmaker champagnen.
Richard Juhlin forteller oss hvordan vi skal smake på champagne.
Richard Juhlin forteller oss hvordan vi skal smake på champagne.
Champagneflasker kommer i flere størrelser enn 750ml og Magnum hos Taittinger.
Champagneflasker kommer i flere størrelser enn 750ml og Magnum hos Taittinger.
Benediktinermunker var de første som eide vinranker i Champagne.
Benediktinermunker var de første som eide vinranker i Champagne.

Nesen min fylles igjen med lukten av fuktig kalk. VIP-ambassadøren Jean-Pierre Redont forteller oss den rike historien til Taittinger som omfatter både benediktinermunker og den franske revolusjon.

Nesten uthvilt og med litt kaffe i kroppen er jeg klar for dag to. På bussen spør Juhlin oss om vi pusset tennene før eller etter frokosten, og jeg skjønner at jeg har gjort feil! I følge Juhlin skal man ikke pusse tennene før en champagnesmaking. Det vil skape ekstra syre og ødelegge for den gode smaken.. – Det er bare å skylle munnen godt med champagne, litt som med munnvann, sier en av gjestene. Latteren sitter løst og nå er jeg klar for litt mer champagne.

Et av de store champagnehusene som skiller seg ut er Taittinger, som pryder seg som familieeid og med egne vingårder. Lite visste jeg at et besøk i kjelleren, også er et besøk på et av stedene som ligger på UNESCOs verdensarvliste. Vindeltrappen fører oss flere etasjer ned i kjelleren. Nesen min fylles igjen med lukten av fuktig kalk. VIP-ambassadøren Jean-Pierre Redont forteller oss den rike historien til Taittinger som omfatter både benediktinermunker og den franske revolusjon. Det er noe eget ved å rusle rundt i en kjeller med så mye historie, Taittinger gir meg følelsen av å få det lille ekstra.

For turens siste måltid reiser vi til en av Taittingers private boliger, Château de la Marquetterie. Slottet ligger på en åsside, med vinranker på alle sider som endelig bader i sol. Jeg gliser bredt i det jeg går igjennom hovedporten og ser et klassisk fransk slott vise seg. Dette er virkelig fransk idyll.

Rekker med vinranker i kveldståke, Champagne.
Rekker med vinranker i kveldståke, Champagne.
Taittinger sin merkevare; Comtes de Champagne.
Taittinger sin merkevare; Comtes de Champagne.
Richard Juhlin og Taittingers VIP-ambassadør Jean-Pierre Redont.
Richard Juhlin og Taittingers VIP-ambassadør Jean-Pierre Redont.
Utsikt fra Château de la Marquetterie.
Utsikt fra Château de la Marquetterie.
Aldri feil med et glass champagne. Her nytes et glass av Taittinger Brut Réserve.
Aldri feil med et glass champagne. Her nytes et glass av Taittinger Brut Réserve.

På Château de la Marquetterie blir turens høydepunkt servert, Comtes de champagne blanc de blancs 2006. Etter ca. 18 glass begynner forskjellene å boble frem. En lett snurr på glasset, nesen litt nedi, en god slurk. Jeg føler meg nesten som en profesjonell nå. Denne har sødme, hint av sitrus og en behagelig og lang ettersmak. Dessuten blir den servert slik all champagne skal serveres, i følge Juhlin. Så fort jeg har drukket en slurk eller to, blir glasset mitt toppet opp for alltid å holde rett temperatur i glasset. Profesjonelle og flotte servitører følger meg med haukeøyne og gjør at dette champagneglasset føles evigvarende.

Etter lunsj blir jeg stående midt på åssiden, mellom to vinranker. Solen steker og jeg drømmer meg bort i en liten champagnerus. Richard Juhlin hadde rett, det føles som langt mer enn 36 timer.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!