Menu Meny

Vagabonds hippe guide til Marrakech

En gang en oase for reisende bohemer, kunstnere og frie sjeler. Et slags Utopia for Europas rotløse sønner og døtre. Mye har skjedd siden den gang.

Nå er det spa, eksotiske dufter og palmetrær som gjelder. Og shopping. I Soukene ‒ markedene ‒ blir du dratt inn i vanskelige, men lærerike forhandlinger om den mest rettferdige prisen. Djemaa el-Fna er plassen hvor mange reisende opplever arabisk mystikk for første gang, der de lar seg forføre av slangetemmere og spåkoner.

Samtidig er Marrakech noe helt nytt. Moderne til fingerspissene. Byens hippe takbarer inviterer hipstere i hopetall. Interiørinteresserte tråler Medinaen etter antikviteter og tepper. Dette er en enklave av luksus med eksotisk vri – et sted å fordype seg i reiseopplevelsen, men også en by som gir deg ro innenfor en riads trygge vegger.

Utsikt over byen fra takterrassen til El Fenn.
Utsikt over byen fra takterrassen til El Fenn.

Overnatting

Å bo i en riad er for mange en viktig grunn til å reise til Marrakech. Åpne store gårdsrom, lekre innredede rom, appelsintrær og fontener. Og en frisone for alt som skjer utenfor. En riad består tradisjonelt av rom som omgir en patio. I takt med at utlendinger har kjøpt opp eiendom i Marrakech, har riader blitt pusset opp, og mange er koblet sammen til å bli større hoteller og som byr på eget hammam, svømmebasseng og gode restauranter.

Resepsjonsområdet på El Fenn.
Resepsjonsområdet på El Fenn.
Om du bor her eller ikke, takterrassen til El Fenn er et fint sted for lunsj og et glass vin.
Om du bor her eller ikke, takterrassen til El Fenn er et fint sted for lunsj og et glass vin.
Et av tre svømmebasseng på El Fenn. Lekkert!
Et av tre svømmebasseng på El Fenn. Lekkert!

El Fenn

En oase av kunst og interiør.

Denne lekre riaden har alt fra de spennende fargekombinasjoner, en gruppe skilpadder ‒ hotellets husdyr som tusler rundt mellom appelsintrærne ‒ og ikke bare ett, men tre svømmebasseng å kjøle seg ned i etter varme dager i Medinaen. El Fenn, som betyr kunst på arabisk, har vunnet en rekke designpriser og er å finne på de fleste toppkåringer over hoteller i verden. 22 rom lekkert innredet, det ene mer spektakulært enn det andre – noen med egne utendørsbasseng på terrassen. Vanessa Branson (ja, søsteren til selveste Virgin-Branson) og Howell James har i samarbeid med daglig leder Willem Smit dekorert og innredet fem riader som de har knyttet sammen til dette kunstverket av et hotell. Besøk restauranten på takterrassen til en drink ved solnedgang eller et avbrekk fra souken – om du er gjest på hotellet eller ikke.

  • Mindre rom fra 2200 kroner per natt. 5250 kroner per natt for rom med eget basseng på terrassen. Derb Moulay Abdullah Ben Hezzian, 2 el-fenn.co

Riad Ma’ab

Enkel, klassisk riad.

Oppholdet starter med en god innføring i Medinaens labyrinter, her gjelder det å memorere kombinasjonen av høyre, venstre, høyre. Som så mange andre riader er den anonyme døren lett å overse, men innenfor ligger den etterlengtede roen.

Hvite duse vegger kombineres med tradisjonell berberinnredning med lykter, tepper og fontener.

Familien som driver stedet, benytter et av riadens fem rom. Det gir stedet en personlig atmosfære og færre gjester. Pannekaker serveres til frokost på takterrassen mens byen våkner utenfor. Bestill gjerne et hjemmelaget måltid til middag.

  • 560 kroner per natt Riad Ma'ab | 23 Derb Chentouf riadmaab.com
Riad Maab
Riad Maab
La Sultana Spa, et ikon.
La Sultana Spa, et ikon.

La Sultana

Flisemosaikk og berberantikviteter.

Utendørs svømmebasseng og muligens den mest instagrammede hammam i Marrakech. La Sultana inviterer til et eksklusivt opphold i Den røde byen. Rike detaljer i hele hotellet, som har 28 rom og suiter. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Et hotell for dem som virkelig setter pris på noe ekstra! Her kan du delta på hotellets egne kokkekurs på takterrassen, de er også kjent for sin kaktusmojito – perfekt å nyte til solnedgang.

Søyler i rosa marmor og buede tak i det dampfylte spaet byr på behandlinger som Oriental Dream, tradisjonell hammam og massasje, som det også er mulig å bestille selv om du ikke er gjest på hotellet.

  • Rom fra 2800 kroner i lavsesong / 3900 kroner per natt i høysesong 403 Rue de La Kasbah lasultanahotels.com
La Sultana består av fem riader som er bygget sammen, den ene mer unik og utsmykket enn den andre.
La Sultana består av fem riader som er bygget sammen, den ene mer unik og utsmykket enn den andre.
Et av flere badekulper og basseng på La Sultana-
Et av flere badekulper og basseng på La Sultana-
En av suitene på La Sultana.
En av suitene på La Sultana.

Spise

NOMAD

Et av de hippeste stedene i Medinaen. Restaurant over flere etasjer, fra takterrassen har du utsikt over Place des épices. Kreative drinker, godt kjøkken som serverer moderne marokkanske retter. Har regelmessig spennende events som popup-kjøkken for internasjonale kjendiskokker. Høy hipsterfaktor!

Bilder fra Nomads instagram konto.
Bilder fra Nomads instagram konto.
Le Jardin.
Le Jardin.

Le Jardin

En grønn hage fylt med palmer, bananplanter og lanterner ‒ en restaurant som spesialiserer seg på marokkansk grill. Populært sted for lunsj, veldig romantisk for middag. Prøv deres tagine med lam og aprikos – nam! Alkoholfritt – men serverer deilig myntete.

Terrasse des épices

Takterrasse over Souk cherifia – enda en hipsterhangout med utsikt over Medinaen.

Slapp av i skyggen i din egen bås med en drink, eller nyt solen med en utdelt stråhatt. Moderne og tradisjonelle retter, suveren service. Samme eier driver også Café Des Épices, populært lunsjsted med utsikt over krydderbasaren. Hit går du når du er lei av cous cous og terrine. For sandwiches og salater.

Latitude 31.
Latitude 31.

Latitude 31

Hvor det tradisjonelle møter det moderne – der ligger menyen til Latitude 31. Sitt ute i en hage fylt med appelsintrær, her er det en god atmosfære og hyggelig betjening. Dette er en av de mest populære restaurantene i hele byen. Har fått svært gode omtaler – og vi er enig! Ingen alkohol, men veldig god te.

Le Foundouk

Tunge røde fløyelsdraperier og et chict, men mektig interiør setter rammen for et godt marokkansk måltid. Tradisjonelle retter serveres sammen med en god vinliste. Spis under stjernene på takterrassen, med flott utsikt over byen.

Dyrt, men godt, og meget god service. Tilbyr også gjestene følge hjem gjennom Medinaen sent på kvelden. Bestill bord på forhånd.

Grand Café de La Poste

Ærverdig restaurant fra 1925 som oser kolonialtid. Stikk innom her for lunsj når du er i Gueliz for shopping utenfor Medinaen. På kveldstid glir middag over til populært utested – baren er en av de flotteste i byen, med antikke tepper, peis og gode, dype skinnstoler i salongen.

Her frekventerer lokale og byens expats, spesielt i helgene.

To do - hva skal vi finne på?

Jardin Majorelle tiltrekker seg turister som skiller seg noe fra mange andre parker i verden. Her er det oppkledde fashonistas, bloggere og annet slag med utstrakt selfiearm.
Jardin Majorelle tiltrekker seg turister som skiller seg noe fra mange andre parker i verden. Her er det oppkledde fashonistas, bloggere og annet slag med utstrakt selfiearm.
Utstillingen LOVE, Yves Saint Laurent.
Utstillingen LOVE, Yves Saint Laurent.

Jardin Majorelle

Pass opp for selfiestenger og bloggere med stort eksponeringsbehov. Her er de fleste besøkende mer velkledde enn i de fleste andre parker i verden.

Den franske kunstneren Jacques Majorelle brukte 40 år på å male og dekorere denne vakre hagen, som ved åpningen i 1947 allerede var verdenskjent for sin blåfarge, i dag kjent som majorelleblå. I 1988 ble eiendommen kjøpt opp av motedesigneren Yves Saint Laurent og hans partner Pierre Bergé som restaurerte den da forlatte hagen og gjorde om Majorelles kunststudio til et museum dedisert til berberkulturen. En palmefylt hage med mer enn 300 plantearter, dammer, fontener og Laurents siste hvileplass. Asken hans ble spredt i rosehagen utenfor Villa Oasis, der paret bodde i mange år, og et minnesmerke er satt opp i hagen.

I oktober åpner Yves Saint Laurent museum som ligger rett ved siden av Jardin Majorelle og Berbermuseet, som allerede mottar over 700 000 besøkende hvert år. Museet skal huse Laurents største kreative verk, et auditorium og 5000 bøker innen mote og poesi.

  • Inngang til hagen 60 kroner, 30 kroner i tillegg til Berbermuseet Rue Yves Saint Laurent jardinmajorelle.com

Matlagingskurs

En av de beste suvenirene du kan ta med deg hjem, er kunnskap og forståelse for det marokkanske kjøkken. Det arrangeres en rekke matlagingskurs i Marrakech. Lær deg å lage tagine, oppkalt etter keramikkpotten retten er laget i, og smak deg gjennom spisskum, kanel og ingefær, alle typiske for berberkjøkkenet. Bli med på markedet for å handle inn råvarene før maten tilberedes, gjerne hjemme hos kokken.

Gå deg vill i soukene, og plutselig står du midt i souk teinture, der de farger skinn og tøy.
Gå deg vill i soukene, og plutselig står du midt i souk teinture, der de farger skinn og tøy.
Sko, sko, sko!
Sko, sko, sko!
Marrakech er full av kontraster.
Marrakech er full av kontraster.
En av hundrevis (tusenvis!) små butikker i souken.
En av hundrevis (tusenvis!) små butikker i souken.

Atlasfjellene

Når du kjenner at dagene i souken gir deg noe slitte nerver, er det tid å komme seg ut av byen. En dagsutflukt eller noen dager oppe i fjellene er enkelt å organisere via hotellet. Bare pass deg for selgere som kun tar deg med for en kamelrunde i parken. Opplev berberbyene i Atlasfjellene, med bil eller til fots, gjennom frodige hager og daler. Vil du gjøre det enda mer spennende, kjør ut i ørkenen på en firhjuling eller ri på kameler.

Atlasfjellene i det fjerne.
Atlasfjellene i det fjerne.
Mamounia Spa.
Mamounia Spa.

Hammam

Marokkansk hammam skiller seg noe fra tyrkiske bad. I de mest eksklusive får du et eget rom for deg selv. Legg deg ned på den varme steinen og la porene åpne seg. Så blir du vasket og skrubbet, før du blir pakket inn i leire. Kombiner gjerne med en massasje. Ut kommer et nytt menneske!

Mange av de større riadene har egne hammam, men byen byr på en rekke gode hammam beregnet for folk flest. Heritage Spa kan være noe vanskelig å finne, men byr på en førsteklasses opplevelse. Ålreite priser og veldig hyggelig service. Skal du virkelig flotte deg, er det også mulig å kjøpe et dagspass til ærverdige Mamounia Spa, et godt alternativ hvis en overnatting på hotellet er noe utenfor budsjettet.

FAKTA OM MARRAKECH

TILHØRER: Marokko

HOVEDSTAD: Rabat

ANTALL INNBYGGERE: 33 millioner

SPRÅK: Arabisk og berbisk

RELIGION: Sunnimuslimer

STYREFORM: Konstitusjonelt monarki

VALUTA: Marokkanske dirham (MAD). 1 MAD = 0,84 NOK

VISUM: Visumfritt for nordmenn opp til 3 måneder

TIDSFORSKJELL: -1 time

BEST TID Å REISE: mars–mai og september–oktober

KLESKODE: Marokko er et liberalt arabisk land der få kvinner bærer sjal. Allikevel er kleskoden strengere enn i Vesten, pass på skuldre, knær og utringning.

FÅ MED DEG ALLE GODBITENE FRA VAGABOND - BLI ABONNENT I DAG!

1 år med VAGABOND rett hjem i postkassa.

7 utgaver for kun kr 389,-

Se våre tilbud her

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!