Menu Meny

18 høydepunkter i Cinque Terre

Inneklemt mellom terrasserte koller med vinranker velter pastellfargete hus nedover mot havet. Her er alt du trenger for en vellykket vandring blant Italias mest idylliske landsbyer!

Fem er de grunner som fører meg til deg.

Fem veier som snakker til meg om deg.

Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore.

Slik innledes en av de mange diktene som er skrevet om de billedskjønne landsbyene. Akkurat dette er anonymt slått opp på en falmet plakat ved togstasjonen i Riomaggiore.

De fem landsbyene ligger i landskapet Liguria og har vært her siden tidlig middelalder da de ble benyttet som utposter for å beskytte Adelsrepublikken Genova mot sjørøvere.

I lang tid var det pilegrimsleder eller havet som var eneste mulighet for å komme seg mellom landsbyene. Frem til utviklingen av jernbanen i andre halvdel av 1800-tallet var landsbyene vanskelig tilgjengelige og avskilt fra omverdenen. En stor kontrast sammenliknet med i dag. Etter at landsbyene ble nasjonalpark og verdensarvklassifisert har Cinque Terre blitt et av Italias mest besøkte og mest populære turistmål.

5 fotturer

I 1997 ble landsbyene og området rundt erklært for nasjonalpark. Totalt er det omtrent litt over tolv mil med stier. De fleste stiene er gratis å ferdes på, men for å gå strekningen Monterosso–Vernazza–Corniglia må du kjøpe et turpass. Enkelte av strekkene er ødelagt av jordskjelv, deriblant kystleden mellom Corniglia og Manarola og den populære strekningen Via dell’Amore mellom Manarola og Riomaggiore. Det er likevel mulig å gå mellom samtlige landsbyer via alternative ruter. Dessverre er informasjonen og veiskiltene ikke alltid like oppdatert, så det beste tipset er å stikke innom turistkontoret i de ulike landsbyene og spørre om hvilke ruter som er åpne og i hvilken stand de er.

Forseggjorte stier tar deg gjennom det vakre landskapet.
Forseggjorte stier tar deg gjennom det vakre landskapet.

1. Monterosso–Vernazza

Vi begynner fotturen vår i den største og nordligste landsbyen Monterosso. Etter å ha gjort unna innkjøp av vannflasker og tatt en frokostcappuccino begir vi oss av gårde.

Monterosso er den eneste av landsbyene som har en sandstrand det er verdt å snakke om, men nå, i slutten av mai, er det tross den varme temperaturen, som har krøpet opp til 28-gradersmerket, nesten tomt for soldyrkere. Vi stikker inn en smal gate forbi Stortorget og kaster et blikk på 1300-tallskirken tilegnet Johannes Døperen og beundrer det vakre rosevinduet før vi fortsetter. Ved starten av stien er terrenget bratt og med mye kratt. Bakken er tørr og lukter støv, luften er fylt av duften av søt sjasmin, og langs den snirklete ruten vokser kaktuser, røde valmuer og blå pasjonsblomster.

Turen er ikke lang, men på grunn av høydeforskjellen er den likevel ganske krevende. Bortsett fra en eldre kar som selger nypresset juice, er det ikke noen rastestopp eller kafeer langs veien. Ta derfor med deg vann og eventuell niste. Til tross for at det er tidlig på turistsesongen, er stien smekkfull av folk, og ved enkelte smale partier til og med tilløp til kø.

Lengde: 3,67 km. Tid: 1,5–2 timer. Navn: 592-4

Her begynner vandringen vår.
Her begynner vandringen vår.
Vernazza og ruinene av Castello Doria-tårnet i bakgrunnen.
Vernazza og ruinene av Castello Doria-tårnet i bakgrunnen.

2. Vernazza–Corniglia

Et stup fra klippene, en espresso på Bar Ananasso og en overdådig skalldyrlunsj på luksuriøse Belforte i havnen Vernazza, etterfulgt av ytterligere en dukkert i det krystallklare havet. Så er vi klar for dagens etappe. Dette strekket er lengre, men lettere å bevege seg i. Stiene er bredere, underlaget er bedre og det er færre trange passasjer. Likevel er det langt færre mennesker her. Ifølge turguiden vår, Samuela Raffaelli, skyldes dette to ting: Dels er det senere på dagen, og mange cruiseturister som går i land i La Spezia og tar dagsutflukter til landsbyene, er allerede på vei hjem. Dels skyldes det at Corniglia, som ligger på et høydedrag, er den eneste av landsbyene det ikke går ferge til.

Vi går forbi hellinger med terrasserte vinmarker, fossefall og olivenlunder som kantes av lange steinmurer. Vi møter og hilser på turister i alle aldersklasser. Treffer mange amerikanere som sier «hello» og «thank you». Stopper halvveis på strekningen ved Bar il Gabbiano (Kafé fiskemåken) for forfriskninger og en herlig utsikt fra steinterrassen, og labber videre mot Corniglia. Der venter solnedgangsaperitiffen med lokal vin og bruschetta.

Lengde: 4,1 km. Tid: 1–1,5 timer. Navn: 592-3

3. Corniglia–Volastra–Manarola

På veien opp til fjellandsbyen Volastra fra Corniglia strekker vinmarkene seg ut over de bratte åssidene som et stort grønnstripet teppe. Naturen her er mer variert. Utsikten om mulig enda vakrere. Ved enkelte deler av turen er stien omgitt av skyggefulle treklynger som byr på takknemlige pauser fra den sterke solen. I andre deler av strekket kantes stien av bratte stup som gjør deg svimmel. Omtrent halvveis på ruten dukker Volastra opp i synsfeltet. De små husene hviler tett inntil hverandre på en kolle. På restauranten Gli Ulivi kan du ta en pust i bakken og eventuelt en øl og en matbit. Vennlige, men utallige trappetrinn fører deg videre ned mot Manarola.

Lengde: 5,7 km. Tid: 2,5 timer. Navn: 587, 586, 506

4. Manarola–Riomaggiore

Den berømte kystruten Via dell’Amore som tidligere bandt Manarola sammen med Riomaggiore ser ikke ut til å åpne før i 2019. Men det fins en alternativ rute du kan ta – via smale stier over åsene. Vi finner den noe anonyme stien oppe ved kirken i Manarola og begynner turen på smale og bratte trapper oppover. På den korte, men krevende turen møter vi ikke mer enn fem mennesker, og akkurat idet vi når toppen, begynner stien som kantes av vinranker, å vende nedover igjen mot et solfylt Riomaggiore. Tips: Ta med gode sko og mye vann!

Lengde: 5,7 km. Tid: 2,5 timer. Navn: 587, 586, 506

5. Portovenere–Rifugio Muzzerone

Den vakre havnebyen Portovenere ligger ytterst i La Speziabukten som også kalles Golfo dei Poeti (Poetenes bukt). Landsbyen hører ikke til de fem som utgjør Cinque Terre, men den tilhørende nasjonalparken er nesten like vakker. Vi ankommer landsbyen med ferge og blir møtt av de avlange husene i gult, oransje og fersken som fins langs hele den liguriske kysten. Vi kikker innom de små butikkene som ligger i de smale smugene, og går opp til den vakre 1100–tallskirken, Chiese di San Pietro, helt ytterst ute på en halvøy.

Strekket opp til herberget Rifugio Muzzerone er utmerket for den som har dårlig tid eller ønsker en myk start på fottureventyret. Men ikke la den korte distansen verken villede deg eller avskrekke deg, turen er både bratt og byr på fantastisk utsikt. Vel fremme ved herberget slår vi oss ned i den skyggefulle hagen for en enklere lunsj.

Herfra kan du fortsette langs Sentiero Alto til Riomaggiore (12 kilometer, men det tar sine drøye 5–6 timer på grunn av høydeforskjellene). Før målpassering i Riomaggiore passerer du klosteret Madonna di Montenero (stien 593V). Derfra kan du se alle de fem landsbyene i ett og samme blikkfang. Vi nøyer oss med å gå tilbake ned igjen til havnen i Portovenere for et stort glass vin isteden.

Lengde: 1 km. Tid: 30 minutter. Navn: 519, begynnelsen av Sentiero N1/eller Sentiero Alto

5 aktiviteter

Hovedaktiviteten på Cinque Terre er selvfølgelig å gå, men ønsker du å hvile knær og føtter en dag, men ønsker likevel å finne på noe, er det mye å velge mellom.

1. Lei båt

I havnen i Riomaggiore kan du leie rimelige el- eller robåter for en tur ut på sjøen og se de fem landsbyene fra havet. Pris for en båt med 4 personer er 250 kr/timen og 650 kr/halvdag – pluss kostnad for drivstoff. Du kan også chartre større båter med styrmann. I Riomaggiore er det to kajakkutleiere. Black Wave Association i havnen har SUP ‒ Stand Up Paddling-brett. I Vernazza og Riomaggiore kan du også leie kajakk for 150 kr timen.

• FOR Å LEIE BÅT, RING MARTHA PÅ +39 347 016 25 30 ELLER FRANCESCO PÅ +39 366 509 90 26

2. Vinsmaking

Når et barn blir født i en av landsbyene, er det en lokal tradisjon at foreldrene handler en flaske søt dessertvin (sciacchetrà) fra det samme året barnet er født. Flasken spares og åpnes først senere når barnet har nådd et viktig punkt i livet, som f.eks. eksamen eller giftermål. Lær mer om vinkultur og om hvordan Cinque Terres saltholdige og vindpinte koller har gitt egenskapene til vinen, med en vinprøving på Società Agricola Cooperativa 5 Terre i Groppo ovenfor Manarola eller Vernazza Wine Experience.

• CANTINACINQUETERRE.COM/EN/, VERNAZZAWINEXPERIENCE.COM

Et innbydende bad ved Monterosso.
Et innbydende bad ved Monterosso.
Matteo Bonanini, sjef på Cinque Terres jordbrukskooperativ.
Matteo Bonanini, sjef på Cinque Terres jordbrukskooperativ.

3. Kokkekurs på A Pie de Ma

Glem kjøp av dyre suvenirer, og bruk pengene istedenfor på kunnskap. På A Pie de Ma, som ligger på en klippe nær togstasjonen i Riomaggiore, kan du lære å lage pasta og pesto fra grunnen av, under ledelse av den unge og dyktige kokken Luca Sturlese.

• BESTILL VIA YVONNE RICCOBALDI PÅ +39 338 222 00 88 ELLER

LUCASTURLESE92@GMAIL.COM. PRIS FRA 900 KR/PERS. GRATIS FOR BARN

4. Kunstmaling

Du befinner deg på et av de vakreste stedene i Italia. Hvorfor ikke hente frem kunstneren i deg og forevige stedet ved hjelp av maling? Den lokale kunstneren Susie tar deg med opp til utsiktsplassen Vista della Terra. Turen avsluttes med et glass vin med presentasjon av de ulike arbeidene til kunstnerne. Malekurset arrangeres av Arbaspàa, som også tilbyr sykkelturer, seiling, vinsmaking, klatring og mere.

• KURSET KOSTER CA. 1400 KR/PERS. MER INFO PÅ ARBASPAA.COM

5. Utforsk omgivelsene

Glem ikke de omkringliggende landsbyene. Opplev verdensarvklassifiserte palasser og kirker i Genova eller Firenze, spander en dag på stranden i Santa Margherita Ligure eller Forte dei Marmi, eller få en smak av la dolce vita i jetsetredet Portofino. Mulighetene er mange.

8 barer og restauranter

Ansjos fra Monterosso og pesto alla genovese er typisk for landsbyene og regionen. Også skalldyr, foccaci og farinata – et flatt salt brød laget av kikerter ‒ er vanlige innslag i den lokale maten. To sorter vin har sin opprinnelse i Cinque Terre – en hvitvin på druene Bosco, Albarola og Vermentino – samt dessertvinen sciacchetrà. I høysesongen er det lurt å reservere bord på forhånd.

1. Terza Terra

Terza Terra (Det tredje landet) i Corniglia er utmerket for solnedgangsaperitiffen med lokale viner. Vinbaren har en steinterrasse som vender ut mot havet. Hyggelig personale og magisk utsikt.

• VIA FIESCHI 215, CORNIGLIA

2. Nessun Dorma

Utsikten fra Nessun Dorma er uslåelig. Utendørsbaren som ligger på den andre siden av havnen i Manarola, byr på ferske salater og enorme bruschetta med ulike pålegg. Deilige sittegrupper i skyggen er perfekt for en pause og en kald øl.

• LOCALITÀ PUNTA BONFIGLIO, MANAROLA

3. Bajeico – La Bottega del Pesto

Ettersom pesto er en av områdets spesialiteter, er det lett å få fatt i. Men befinner du deg i Portovenere, bør du oppsøke denne sjappa her. Pestoen som er håndlaget av Laura Massa, er enestående.

• VIA CAPELLINI 70, PORTOVENERE

Hvitløk, basilikum, olje, pinjekjerner, ost og litt salt. Laura Massa forbereder dagens første omgang pesto.
Hvitløk, basilikum, olje, pinjekjerner, ost og litt salt. Laura Massa forbereder dagens første omgang pesto.
Fiorenzo Caposella holder orden på drinkene.
Fiorenzo Caposella holder orden på drinkene.
Terza Terra. Apertivo på italiensk vis.
Terza Terra. Apertivo på italiensk vis.

4. Vertical Bar

Ungdommelige Vertical Bar drives av de blide og pratsomme karene Fiorenzo Caposella og Manuel Mafrici. Etter åpningen i 2015 har baren allerede rukket å bli det selvfølgelige valget for en aften med cocktaildrinker. God musikk og herlig atmosfære gjør at du kommer tilbake igjen og igjen.

• VIA COLOMBO 76, RIOMAGGIORE

5. Old School

Søsterbutikken til Vertical Bar i Riomaggiore nær kirken, spesialiserer seg på is istedenfor cocktaildrinker. I kassen står Gianni, lillebroren til Fiorenzo, som har arvet storebrorens sjarm. Isen, som er helt naturlig og uten tilsetninger, fremstilles helt og holdent etter oppskriften til brødrenes mor.

• VIA PECUNIA, 110, RIOMAGGIORE

6. Bar Gabbiano

Har en fantastisk veranda med utsikt over havet. Serverer enklere snacks og drikke som ferskpresset juice. Innehaveren er en skikkelig ragata. Andre ville nok kanskje heller kalle oppførselen hennes for forfriskende ærlig.

• På stien mellom VERNAZZA og CORNIGLIA

7. La Torre

Restauranten, som ligger ovenfor Vernazza på stien mot Corniglia, byr på retter som pasta med pesto og fisk. Det store trekkplasteret er nok likevel utsikten over Vernazza, fremfor selve maten og det en smule nonchalante personalet.

• VIA M. CARATTINO 64, VERNAZZA

8. Cantina da Miky

En av få restauranter i området som har stjerne i Michelinguiden. Et måltid her medfører altså fare for et gedigent hull i lommeboken. Hit går du hvis du vil unne deg noe ekstra. De serverer regionale spesialiteter som fisk og skalldyr, men har også kjøtt på menyen og dessuten et godt utvalg av grappa, whisky, konjakk og brandy. Ligger på strandpromenaden Monterosso.

3 hoteller

Vi anbefaler å bo noen netter i noen av de fem landsbyene og resten av tiden i La Spezia eller Levanto, der prisene er lavere. Regn med å betale minst 800 kr/natten på de enkleste hotellene i landsbyene. Airbnb og andre rom- og leilighetsformidlere har også en hel del å tilby.

1. Hostel 5 Terre, Manarola

Det er vandrerhjem i alle de fem landsbyene, men det i Manarola er det beste. En natt i sovesal med delt baderom koster ca. 300 kroner. Frokost, skap til å låse inn verdisaker og wifi er inkludert i prisen. Vandrerhjemmet har også dobbeltrom for to personer for 800 kr/natten.

• HOSTEL5TERRE.COM

2. Marina Piccola, Manarola

Trestjerners og prisgunstige Marina Piccola ligger nede i havnen i Manarola. Rommene er moderne og luksuriøst innredet, og enkelte rom har tilgang til balkong. Prisgunstig og god beliggenhet. Fra 1500 kr/natten.

• HOTELMARINAPICCOLA.COM

3. Hotel Porto Roca, Monterosso

Dette firestjerners hotellet rett utenfor Monterosso er for deg på et reisebudsjett uten særlig begrensninger. Rommene er dessverre middelmådige, men den imponerende utsikten og utebassenget som hviler på en klippeavsats, rettferdiggjør den høye prisen på drøyt 3000 kroner natten.

• PORTOROCA.IT

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!