Menu Meny
24 timer i Hanoi

24 timer i Hanoi

Bli med på et stappfullt døgn i Vietnams hovedstad.

Hanois gamleby er backpackernes arnested i Sørøst-Asia ‒ hvor ølet flyter, maten er billig og knallgod og byens regler og rytmer er helt i tråd med langveisfarere. Ofte assosiert til å være et monster, et dundrende beist med trafikk som får selv den mest bereiste til å steile i møtet med en vegg av scootere. Så begynner du å føle Hanois puls og lar deg begeistre og overraske over byens tempo og temperament – og lar deg rive med.

Byen våkner

Vietnameserne står opp grytidlig – så tidlig at døgnet blir altfor langt skal du få med deg alt fra starten. Gatene fylles sakte med matboder, røkelsen siver ut av templene, og Hanoi hilser rolig velkommen til en ny dag. Jeg foreslår at du tar deg et par timer til på øyet.

Phó!

Du våkner på Soft Pillow Hostel, et funky hostel med akkurat de riktige moderne vibbene, som ligger bortgjemt et stykke unna de villeste gatene. Rett utenfor døren finner du gågaten Tóng Duy Tân i sørvestre hjørnet av gamlebyen, der starter du med en deilig bolle med den vietnamesiske nasjonalretten phó – passer både til frokost og lunsj. Risnudler i smaksrik kjøttkraft med mynte, basilikum og koriander finnes i tusenvis av ulike varianter – og bør også smakes i flest mulige varianter som du klarer i løpet av ethvert opphold i Vietnam. God start på dagen!

Kaffe til folket

Trodde du at nordmenn var det mest kaffeelskende folket i verden – vel, vi har fått hard konkurranse av vietnameserne. Kaffebarer og kafeer finner du på ethvert hjørne i byen, her står kampen om å finne seg en ledig krakk. Ta turen til Aha Cafe – et populært sted med god utsikt over et veikryss som vil underholde deg i timevis. Her drikker du dryppkaffe, silen på toppen er kalt phin, som er å se på alle bord. Kaffen drypper sakte ned i koppen under og tilsettes gjerne kondensert melk – og søtt skal det være. Heller du dette over et glass med isbiter, så har du gjort deg avhengig av drikken for resten av turen. Visste du at Vietnam er verdens nest største eksportør av kaffe?

Ti tusen hatter og en kinesisk lykkekatt

Før varmen setter inn, tar du turen til Dong Xuan-markedet – et fireetasjes tettpakket kjøpesenter bestående av hundrevis av boder som bugner av klær, tøy, sko, vifter, kjøkkenutstyr, kinesiske plastdukker og vinkende lykkekatter ‒ og de ikoniske vietnamesiske nón lá-hattene. Mange av bodene selger kun som grossister, så noen av dem kan nekte deg å kjøpe favoritt-flipflopsene du akkurat har funnet deg – mens andre løper halve senteret rundt for å finne din størrelse.

Byens beste vårruller

Ferske og stekte, dette hullet i veggen under et kjempetre har fem bord og like mange vifter som inviterer deg til å sette deg ned for å nyte ferske og stekte vårruller. Fylt med grønnsaker, kjøtt, kylling – og akkurat helt riktig sprøhet. Jepp – helt klart byens beste vårruller.

– Quán gôc Da, 52 Lý Quốc Sư, Hàng Trống

Hanoi Hilton

Hoi La-fengselet, med kallenavnet Hanoi Hilton, ble verdenskjent etter filmen med samme navn – og først og fremst for de amerikanske krigsfangene som satt her (inkludert senator John McCain som satt her i fem år) under Vietnamkrigen. Mesteparten av fengselet har blitt revet for å gjøre plass til skyskrapere, og i dag gjenstår et museum som fokuserer på historien frem til 1950-tallet. Fengselet ble bygget av franskmennene og huset opptil 2000 vietnamesiske fanger som sonet under grusomme forhold og ble utsatt for tortur – og i dag står giljotinen som ble brukt under denne tiden, i museet.

Fengselet ble bygget av franskmennene og huset opptil 2000 vietnamesiske fanger som sonet under grusomme forhold

Gotisk kirke

Franskmennene har satt sitt preg på byen – i den sørlige enden av Old Quarter er de fleste byggene i fransk kolonialarkitektur. Fra Hanoi Hilton går du tilbake oppover Nhà Chung til St Joseph-katedralen, en nygotisk kirke fra 1886 som ligner mistenkelig på Notre-Dame i Paris. Kirken er viktig for de nesten fire millioner katolikker som bor i Vietnam.

Glem det!

Kjøre scooter i Hanoi Du gjør deg kjapt kjent med flyten i trafikken som fotgjenger (ta noen selvsikre steg ut i gaten, og for all del – nøl aldri!). Med ditt eget kjøretøy må du fra før av beherske mopedkjøring meget godt – og i så tett og kaotisk trafikk anbefales det altså ikke.

Hanois fremste turistattraksjon

Kontrasten finner du så i Ngoc Son-tempelet som ligger idyllisk til på en øy i innsjøen Hồ Hoàn Kiếm, som er selve hjertet i Hanois gamleby. Det buddhistiske tempelet er dedikert til general Tran Hung Dao, også kjent som The Great King of Hưng Đạo, som bekjempet mongolene og Kublai Khan på 1400-tallet.

For såre føtter og vonde rygger

Hanois gamleby er ikke så stor i omkrets, men stor nok til at både føtter og rygg kjenner byens omfang. Gatene er pepret med spasalonger og fotmassasjeparlører i alle klasser. En av de beste – og i den høyeste prisklassen – er SF SPA, som har flere avdelinger.

Kveldsmarked

Scooterne forsvinner og gatene fylles med boder nedover hele Hàng Ngang. Restaurantene fyller fortauene med bord og krakker – og nå våkner virkelig gamlebyen. Hanoi Night Market er stedet for å kjøpe alt fra strømpebukser til suvenirer – og smake seg igjennom all gatemat Vietnam har å by på.

Gå ikke glipp av!

Báhn mi. Til frokost og lunsj finner du provisoriske kjøkken på hvert gatehjørne som serverer vietnamesiske bagetter, fylt med alt fra omelett, kjøtt, nudler og deilige urter og grønnsaker. Sett deg på en krakk og nyt!

Fyrverkeri over sjøen

Festivalstemning preger hele runden rundt Hồ Hoàn Kiếm hver helg på kveldstid. Her samles byens innbyggere for å rusle rundt i bilfrie gater, spise fra matbodene og se på opptredener som er sporadisk oppsatt rundt hele sjøen.

Bia Hoi!

Vietnams eget øl heter nettopp bia hoi – og ved Bia Hoi Junction – midt i hjertet av Hanois backpackerdistrikt, pumper musikken ut i gatene og ølet flyter, til så lite som VND5000 per halvliter, altså under 2 kroner for en øl. Sånt blir det jo god stemning av! For noe litt mer sofistikert tar du turen til Press Club Hanoi for en cocktail med utsikt over Hoan Kiem-sjøen.

Gi bort Vagabond i julegave

Se våre tilbud her

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!