Menu Meny

5 underlige delikatesser

Mens verden sjokkeres av norsk husmannskost som lutefisk, rakfisk, smalahove, lungemos og blodpudding, er det lokale fristelser andre steder som er vanskelig å svelge for norske ganer.

Velutviklet østrogen

FILIPPINENE

Noe av verdens underligste mat finnes på Filippinene, og vi setter balut øverst på listen. Velg mellom befruktede andeegg modnet i én, to eller tre uker. Ingenting å utsette på smaken, som utvikler seg fra vaniljekrem til andelever mellom første og syvende uke, men konsistensen begynner å bli relativt tankevekkende etter 15 dager. Delikatessen anses som kontroversiell selv i Filippinene, men serveres på en rekke trend-restauranter verden over. Også i Norge lages dette på bestilling, men hovedsakelig til kunder med filippinsk bakgrunn. Kanskje en artig vri til søndagsfrokosten?

Livlig blekksprut

KOREA

Ingenting er som fersk sjømat, og rå fisk og skalldyr i form av sushi har vært nær å utkonkurrere norske fredagsfavoritter. Sprell levende fisk og skalldyr er derimot en delikatesse andre steder, hvor det kan være krevende å se forretten i øynene mens du fortærer den. Blant de mer utfordrende delikatessene finner vi den koreanske spesialiteten sannakji, svært fersk blekksprut. Her er ikke øyekontakten, men de sprellende tentaklene som gjør det ekstra komplisert å spise med pinner. Ganglia stimulerer også sugekoppene som hverken vil forlate tallerkenen eller fordøyes.

Peccorino-entusiasme

ITALIA

Mat fordøyd av larver og fugler er en eksotisk delikatesse mange steder, men vi skal ikke lenger enn til Sicilia for å finne neste utfordrer. Godt modnet ost hvor skorpen (lokket) blir åpnet så fluer kan legge egg, og larvene så bearbeider den tørre peccorinoosten til en smak nærmere gorgonzola (blåmuggost). Osten spises mens larvene er levende, da døde larver betyr at prosessen har gått dårlig. Tross en 25 år lang kamp for å anerkjenne spesialiteten som lokal tradisjonsrett, er EU fortsatt skeptiske til fornøyelsen.

Tredrepende delikatesser

AUSTRALIA

Frityrstekte insekter har mange av oss forsøkt på tur, og denne sprø snacksen er slettes ikke så utfordrende for annet enn øynene. En større utfordring er witchetty grub, også kjent som cossoidea-larver. Denne viktige næringskilden for urfolk på de fleste kontinenter, har en smak som minner om mandel, og kan være riktig velsmakende. Godbitene kan også sankes i Norge, særlig i osp og epletrær i østlandsområdet. Larvene kan bli godt over 10 cm lange og flere cm i diameter. Kan spises rå, men er noe lettere fordøyelig stekt eller bakt.

Gjenoppstått hai

ISLAND

En nordisk delikatesse som mange finner svært anstrengende, er Kæstur Hàkarl. Selv uante mengder med det lokale brennevinet Svartadaudir kan gi selv den mest garvede rakfiskelsker tårer i øynene. Den giftige grønnlandshaien graves ned i to måneder mens fermenteringen nøytraliserer giftstoffene. Gjenoppstått fra graven henges Håkarlen til lufting et par måneder, før den er spiseklar. Mens lukten domineres av ammoniakk, kan smaken minne om meget stram ost. Smaksbomben var en viktig del av vikingenes proviant under lange sjøreiser, og er i dag Islands nasjonalrett.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!