Menu Meny
24 timer i Beograd

24 timer i Beograd

Beograd er en av de siste hovedstedene i Øst-Europa som har «åpnet» seg som reisemål for det internasjonale publikum. Og byen er den eneste europeiske hovedstaden som ligger ved to elver, Sava og Donau.

Frokost nesten på skinner

Frokosten er sikkert utmerket på hotellet du bor på, men det er mer spennende å finne et annet sted å starte dagen. Restauranten på den gamle, ærverdige jernbanestasjonen Glavna (Sentralbanestasjonen) er et utmerket sted å se byen våkne til liv. Du kan velge mellom tradisjonell frokost med egg og bacon, eller en balkanvariant. Ta en tur innom stasjonen også, for her kommer det til å skje store forandringer. I dag er det kun internasjonale tog som bruker Glavna, men byen har fått en ny jernbanestasjon, og etter hvert skal alle togene benytte den. Det gamle jernbaneområdet skal bebygges med boliger og kontorer – svært omdiskutert.

Kalemegdan-festningen

Den ligger flott og fritt til, og med strålende utsikt, strategisk mot elvene Sava og Donau. Et godt sted for solnedgang om kvelden, men tidlig om morgenen er det minst mennesker her. Her vandrer du også på prehistorisk grunn, det har bodd folk her siden neolittisk tid, det vil si den yngre steinalder. Siden har det vært keltere, romere, hunere, bysantinere og janitsjarer her – og bulgarere, ungarer og serbere. Utstillingen viser gamle militære kjøretøyer. Kalemegdan er ikke bare en festning, men også byens største og mest populære park.

Kalemegdan festning.

Tesla het Nikola til fornavn

Han var oppfinner og vitenskapsmann og har fått sitt eget museum. Mange morsomme ting du aldri har sett før, og som du ikke forbinder med Tesla-navnet. Et interessant og spennende museum – det knitrer i elektrisitet, og det er mange ting som rører på seg, et museum godt egnet for barn. Den flotte bygningen ble oppført i 1928, men selve museet er nylig restaurert og modernisert. Stengt hver mandag.
www.tesla-museum.org

Trolleybuss

Den siste av Oslos trolleybusser ble parkert for godt i 1968. I Beograd er det fremdeles 125 trolleybusser i drift. Nostalgi på sitt beste, skjønt noen av dem er ganske nye. Iallfall: Hopp på for den første og beste trolleybussen du ser, gjerne rute 41 eller 28, fra Republic Square og bli med til endestasjonen – og deretter tilbake. Ta med deg kart, denne turen er en fin måte å få oversikt og å tilegne seg kunnskap om byen på. Bussnettet ble redusert i 1970-årene, men nå har stemningen snudd ‒det bygges nytt, og hele systemet revitaliseres.

Hotel Moskva

Historisk hotell som åpnet sine dører i 1908. Her har mange berømte personer bodd, som Albert Einstein og Indira Gandhi. Du kan selvfølgelig vurdere om du vil boder, det er ikke skrekkelig dyrt, men jeg er denne gang mer på Café Moskva, som er et utmerket sted for lunsj. Restauranten Ivo Andrićblir litt for pretensiøs. Café Moskva har i alle år, også i dag, vært er et samlingssted for den serbiske intelligentsiaen. Og for deg?

Beograd har et fargerikt sentrum.

Gågaten Knez Mihailova

En gate som på en måte deler byen i to. Omkranset av imponerende historiske bygninger – og en gate full av merkevareforretninger. De siste kan du finne overalt i Europa, så det er ikke så interessant, men i selve gågaten og i sidegatene ligger det også mange små spesialforretninger, både de med lang tradisjon og de som har poppet opp de siste årene. Se og bli sett, kaffe, kaker og is – dette er gaten for nettopp det. Og så fører den deg videre til Kalemegdan-festningen.
Når vi først er inne på handel: Ušće Tržni Centar er byens største shoppingsenter, i den internasjonale betydningen av ordet. Men det ligger på den andre siden av Sava-elven …
www.beograd.rs

Ivo – hvem?

Merk deg navnet Ivo Andrić. Hvorfor? Fordi han fikk Nobelprisen i litteratur i 1961, og fordi mange gater, plasser – ja til og med tog ‒er oppkalt etter ham. Strengt tatt ble han født i nåværende Bosnia, men da han fikk nobelprisen, het landet Jugoslavia. Broen over Drinaer hans mest kjente bok, selv synes jeg Konsulene er hans beste.

Jevremovac botanisk hage

En grønn oase midt i et støyende sentrum. Litt slitt, men det skaper bare en egen, særegen stemming. Rolig vandring ute i det fri og inne i de forskjellige drivhusene. Egentlig for hele året, men våren og sommeren, pluss tidlig høst er best tid.

Terrassen utenfor Restauranten Manufaktura.

Tid for mat

Beograd er blitt en hipp by, og nye matsteder popper stadig opp. Her er to forslag: Restaurant Homa ligger på hjørnet av Senjanina Ive og Dositej-gaten. Litt minimalistisk i stil, hit går du for matens skyld, ikke for kosens. Et godt matsted som serverer både lokale og internasjonale retter. Bordbestilling nødvendig, tlf. +381 11 328 66 59.
Iguana er en helt annen type restaurant, med dempet belysning og levende lys på bordene. God mat og hyggelig stemning. Ofte jazz – live. Ligger i distriktet Karađorđeva, helt nede ved Sava-elven.

Festremse

På nedsiden av festningen, mot Sava-elven ‒tidligere et litt lugubert sted, men nå er områdene langs elven oppgradert, og det planlegges nye nærmest futuristiske bo- og handelsområder her. I mellomtiden er det bygd ut, langs det som er cruisebåthavnen (stor trafikk på Sava og Donau), med restauranter og barer på rekke og rad, mange i internasjonal toppklasse. Det er prisene også.

Fargerikt

Gå videre fra festremsa og passér under Brankov-broen, til området Savamala. Her er det en helt annen stil: Elegante bygninger og gamle fabrikklokaler har fått nytt liv og er overtatt av klubber, gallerier, små teater- og musikkscener og barer. Litt rufsete, men veldig sjarmerende. Ikke noen lokal folklore her, mer westernbar- og irish pub-stil pluss balkan – og andre stilarter. Mange av stedene frir til et ungdommelig publikum. Rimelig. Dette er stedet om kvelden! KC Grad er en av mine favoritter, rått og enkelt.
www.gradbeograd.eu for åpningstider og program.

Solnedgang over elven Donau.

3 gode hoteller i Beograd

Hotel Moskva
Mer sentralt kan du ikke bo i Beograd! Gammelt, ærverdig hotell, tidligere i typisk gammel balkanstil, nylig restaurert til – nyerebalkanstil. Langt fra nordisk design, men det har sin sjarm.
www.hotelmoskva.rs

Astoria Hotel
Ligger greit til ved den gamle jernbanestasjonen, passer godt dersom du kommer med tog fra utlandet. Hotellet kaller seg designhotell. Det kan du bare glemme – nobelt, men litt slitt er mer stilen. Men: Fine rom, og prisen er ikke urimelig.
www.astoria.rs

Mercure Belgrade Excelsior
i Kneza Miloša. Sentralt, et veldrevet hotell i ACCOR-kjeden (en av verdens største hotellkjeder), uten at det bærer for tydelig preg av det. Her får du et godt rom for rundt 600 kroner (med frokost).
www.mercure.com

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!