Menu Meny
24 timer i Lima

24 timer i Lima

Perus hovedstad er stor, travel og høylytt. Men også full av kultur og historie. Etter spanjolenes kolonisering var den hele Amerikas maktsenter. I dag er byen en etnisk smeltedigel og i toppsjiktet for gastronomi og uteliv.

TRADISJONSRIK FROKOST

Panadería Huérfanos er det siste tradisjonelle bakeriet i Limas historiske sentrum. Mye original innredning fra hundreårig historie, og med italienske aner. Både butikk, konditori, restaurant og bakeri med egenprodusert pasta. Plukk frokosten fra de ulike avdelingene, betal i kassa og bli servert ved bordet. Åpent fra 6-tiden alle dager.

OPP I HØYDEN

La frokosten synke mens du vandrer gjennom sentrumsgatene, over praktfulle Plaza de Armas, og til plazaens sørvestlige hjørne. Ta en Urbanito minibuss, som bringer deg gjennom bydelen Rímac og klatrer opp på Cerro San Cristóbal. I 409 meters høyde har du (på en klar dag) rundskue over metropolen, med sine ti millioner mennesker. Høyden har et lite museum, og er et pilegrimsmål på langfredag. Etter en time tar minibussen deg tilbake til sentrum.

Barranco er populært som fotomiljø.
Limas strender er populære utfartssteder.
Miraflores er populær for shopping, restauranter og uteliv.

HISTORIE FRA KOLONITIDEN

Guidet omvisning i Basilica y Convento San Francisco. En fascinerende innføring i kolonitidens Lima. Kirken og klosteret er i spansk barokkstil fra 1673, og preget av Spanias arv fra maurerne. Det mest kjente er katakombene med menneskebein og hodeskaller, som enten er dynget opp eller fantasifullt arrangert. Biblioteket har skrifter helt fra før koloniseringen. Interessante er maleriene, av europeiske kunstnere og deres peruanske elever. Legg merke til maleriet av Jesu siste måltid. Der bordet er dekket med marsvin, poteter og chili. Ved disippelen Judas titter en glisende djevel fram.

SENTRUMSVANDRING MED LUNSJ

Gå tilbake over Plaza de Armas, via gågaten Jirón de la Union til Plaza San Martín. Først kan du lunsje på tradisjonsrike og vernede Bar Cordano, et av Limas beste bohemsteder. Har du lyst på et glass eller to, så passerer du to hotellbarer, som begge hevder å ha funnet opp nasjonaldrinken Pisco Sour. Bar Maury i Hotel Maury, og El Bolivarcito i Gran Hotel Bolivar. Stilige og fredelige oaser i en travel by.

Pur matglede på Limas spisesteder!
Lima er rette byen for sjømat.

Gå ikke glipp av

Det rike og varierte peruanske kjøkken, som har tatt steget opp i verdensklasse.

ARKEOLOGI OG EROTIKK

En taxi bringer deg til bydelen Pueblo Libre og Museo Rafael Larco Herrera. Privatmuseet ligger i en praktfull eiendom fra 1700-tallet, og er åpent daglig. En rik og variert samling fortidsminner, med særlig vekt på keramiske funn. Mye knising fra publikum i La Sala Erótica, med usensurerte fortidsminner. Kopier kan kjøpes i butikken deres.

La Sala Erótica skaper knising på Museo Rafael Larco Herrera.

BOHEMLIV OG SHOPPING

Nå kan du slappe av i museumsrestauranten, eller på flotte og nære bohemsteder som Antigua Taberna Queirolo (byens eldste restaurant) og El Bolivariano.

Gå så sørover Avenida Sucre og til høyre inn i Avenida La Marina. I kvartalene 6 til 10 ligger Mercado Indio La Marina. Et gunstig område å kjøpe peruanske suvenirer og håndarbeid, til lavere priser enn i mer kjente bydeler.

Antigua Taberna Queirolo er Limas eldste restaurant.

Glem det

Dårlig tid til forflytninger. Lima er tungt trafikkert, og avstandene gjerne store. Lima på norsk sommertid er ofte tåkete og småkjølig.

Miraflores, Costa Verde og Stillehavet.

UT MOT STILLEHAVET

Neste taxitur går mot Centro Larcomar i Miraflores. Nok av gater, trafikk og innesysler nå. Det er tid for å rusle litt i det grønne, langs klippene over strandsonen Costa Verde, med utsikt mot Stillehavet. Eller sette seg på terrassen til restauranten Mangos. Plukk fra drinkmenyen, følg solnedgangen og lytt til havbølger mot rullesteinsstranden.

Middagen kan inntas på Mangos, eller andre steder på senteret. I nærheten er også spisesteder som livlige Cafe Haiti, fasjonable Las Brujas de Cachiche, og Huaca Pucclana ved gamle adoberuiner. Central Restaurante har hatt toppscore i Latin-Amerika og er i det høye prissjiktet.

Lima begynner å få mikrobryggerier og godt ølutvalg.
Bar Cordano holder koken som populær bohemsk restaurant.
Nasjonaldrinken Pisco Sour på Bar Maury, der den ble oppfunnet.

UTELIV!

Valget står nå mellom bydelene Miraflores eller Barranco.

Miraflores har et variert utvalg utesteder. Største konsentrasjonen ligger i og rundt La Calle de las Pizzas. Her er barer, restauranter og diskoteker, med en miks av limeños og turister. Noen spesielle steder er tyske Treff Pub Alemán, og baren Cocodrilo Verde med levende musikk. På Larcomar-senteret er Discoteca Gótica et toppvalg for byens vakre og hippe (torsdag til lørdag).

Noen kilometer sørover ligger hyggelige og pittoreske Barranco. La Posada del Mirador er et fint vandremål med havutsikt. Utestedene er ofte i gamle fasjonable lokaler, med noe for alle. Eksempler er La Noche, Ayahuasca og La Posade del Angel (i flere lokaler). Juanito's er en kjent bohemsk peña siden 60-årene, og tro mot sin stil. Nyere lokalbryggerier med bar er romslige Barranco Beer Company og Wick's Brewpub, i britisk/australsk stil med levende musikk. Barrancos peñaer er trivelige steder å oppleve peruansk folkemusikk og dans, og ta seg en svingom selv. Blant flere er La Candelaria, La Peña del Carajo og La Estación de Barranco. Vil du runde av på diskotek, så er mange samlet langs gaten Sanchez Carrion.

Gode muligheter for å oppleve folkemusikk og dans i Lima.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!