Menu Meny

Phuket: 18 grunner til å reise

Phuket. Fra fattig til rik. Fra blikkplater og gummi til tropisk pengefabrikk i shorts og flippflopper. Vi reiser til Thailands største ferieøy og finner ikke bare den perfekte stranden, men også en levende by med markeder og mennesker.

1. Tempel med piercing

Hver høst er tempelkomplekset San Chao Jui Tui Tao Bo hvor Thailands kanskje mest spektakulære høytid begynner. I løpet av Phukets vegetarianske festival, Ngan Kin Jeh, lar deltakerne midlertidig det jordiske falle, går inn i transe til tunge trommevirvler og stikker spett, kniver, grener og nåler i kinnene, før de går over glødende kull eller opp sverdstiger. Høytiden sammenfaller med den taoistiske fasten og går mot slutten etter seks dager uten kjøtt, alkohol, seks og lyving. Til og med utenom festivaltidene er Juitempelet en stor kraftkilde. Mange søker seg hit for å få veiledning om framtiden. Sammen med tempelets papirlapper med kunngjøringer leder strødde treklosser deg til døren.

• JUITEMPELET SAN CHAO JUI TUI TAO BO LIGGER I PHUKET BY, I NÆRHETEN AV KRYSSET MELLOM THANON RANONG OG SOI PHUTORN. LES MER OM DEN VEGETARIANSKE FESTIVALEN PÅ PHUKETVEGETARIAN.COM

I løpet av den vegetarianske festivalen er det greit å bedrive selvplaging.
I løpet av den vegetarianske festivalen er det greit å bedrive selvplaging.

2. Zipline i skogen

Full fart, 20–40 meter over bakken, rett gjennom det fuktige regnskogtaket mellom lianer og tette trekroner. Ziplinebanen Flying Hanuman har blitt hyllet for sin grønne tankegang og at anlegget ble varsomt bygget med ambisjon om å ha så liten effekt på naturen som mulig. Banen har 28 plattformer og to regnskogbroer og gjemmer seg i jungelen mellom fossen ved Kathu og Patong.

• PRIS 560–850 KR, FLYINGHANUMAN.COM

Phukets akvarium ved siden av Phukets marinbiologiske institutt på Laem Phanwa er mer folkeopplysning enn Disneyland og akkurat derfor spennende for alle som innimellom tar på seg dykkermaske og titter under vannoverflaten.

3. Undervannsverden

Phukets akvarium ved siden av Phukets marinbiologiske institutt på Laem Phanwa er mer folkeopplysning enn Disneyland og akkurat derfor spennende for alle som innimellom tar på seg dykkermaske og titter under vannoverflaten. Her lærer du om korallrevenes og mangroveskogenes betydning for livet i havet. Noe av det andre er bare kult og forbløffende. Som den elektriske ålen som kan generere en spenning på opp mot 600 volt og Myanmars ryggsvømmermalle, som svømmer opp ned. Blant hovedattraksjonene finner du også revhaier, leopardhaier og sjøhester, samt glasstunnel og kino.

• MINIBUSSENE KALT SONGTHAEW GÅR FRA FERSKVAREMARKEDET I PHUKET BY. REISEN TAR 30 MINUTTER OG KOSTER 12 KR. INNGANG TIL AKVARIET KOSTER 45 KR

I kultfilmen The Beach begynte Leonardo DiCaprio letingen etter den perfekte stranden fra On On Hotel, en favoritt hos ryggsekkturister. Noen kvartaler lenger bort venter den sino-portugisiske villaen Ban Chinpracha, som har blitt brukt i alt fra The Young Indiana Jones til den romantiske storfilmen Mellom himmel og jord fra 1993.
I kultfilmen The Beach begynte Leonardo DiCaprio letingen etter den perfekte stranden fra On On Hotel, en favoritt hos ryggsekkturister. Noen kvartaler lenger bort venter den sino-portugisiske villaen Ban Chinpracha, som har blitt brukt i alt fra The Young Indiana Jones til den romantiske storfilmen Mellom himmel og jord fra 1993.

Filmklassikeren Dødsmarkene brukte Phukets Provincial Hall som den franske ambassaden i Phnom Penh. I nærheten av Phukets flyplass venter Nai Yang, hvor Renée Zellweger levde strandlivet i Bridget Jones: På randen.

4. Som på film

Ser det kjent ut? Phuket vises ofte på filmlerretet. I kultfilmen The Beach begynte Leonardo DiCaprio letingen etter den perfekte stranden fra On On Hotel, en favoritt hos ryggsekkturister. Noen kvartaler lenger bort venter den sino-portugisiske villaen Ban Chinpracha, som har blitt brukt i alt fra The Young Indiana Jones til den romantiske storfilmen Mellom himmel og jord fra 1993. I ett av rommene finnes det for øvrig et håndskrevet takkebrev fra regissøren Oliver Stone. Filmklassikeren Dødsmarkene brukte Phukets Provincial Hall som den franske ambassaden i Phnom Penh. I nærheten av Phukets flyplass venter Nai Yang, hvor Renée Zellweger levde strandlivet i Bridget Jones: På randen.

• ON ON HOTEL, 19 THANON PHANG-NGA. BAN CHINPRACHA, 98 THANON KRABI, INNGANG 37 KR. PHUKET PROVINCIAL HALL, THANON NARISON

5. Øyene rundt Phuket

Både Ko Phi Phi og snorkelfavoritten Similan Islands har tapt seg på grunn av besøksmengden. Derfor velger vi heller jungeløyen Ko Racha Yais sine hvite sandstrender. Eller østkystens lavmælte og rolige Ko Yao Noi, med flotte boforhold og miljøfokus, klippeklatring og oppdagelsesreiser med avsidesliggende grottepassasjer og skjulte laguner. Ko Racha når du med båt fra piren i Ao Chalong.

• THE RACHA (THERACHA.COM) BYR PÅ LUKSUSOPPHOLD, MENS RAYA FATHER (TEL.: (081) 893 4430) ER ØYAS LAVBUDSJETTSALTERNATIV. PÅ KO YAO NOI, SOM NÅS MED BÅT FRA PIREN I BANG RONG, ER DET FLERE MULIGHETER FOR DEN SOM VIL SPARE PENGER

Både Ko Phi Phi og snorkelfavoritten Similan Islands har tapt seg på grunn av besøksmengden. Derfor velger vi heller jungeløyen Ko Racha Yais sine hvite sandstrender.
Både Ko Phi Phi og snorkelfavoritten Similan Islands har tapt seg på grunn av besøksmengden. Derfor velger vi heller jungeløyen Ko Racha Yais sine hvite sandstrender.
Chaofa Weekend Market (Naka Market) er en tropisk buffet av salt, søtt og surt som lokker mengder av lokale innbyggere.
Chaofa Weekend Market (Naka Market) er en tropisk buffet av salt, søtt og surt som lokker mengder av lokale innbyggere.

6. Tropisk buffet

Alt det forventes at turister vil ha: billige olabukser, velduftende såpe, thailandske bokseshortser og elefantmønstrede posebukser. Men Chaofa Weekend Market (Naka Market) er også en tropisk buffet av salt, søtt og surt som lokker mengder av lokale innbyggere. Blant radene av gatekjøkken venter for eksempel moo daeng (grillet skinke), hoy tord (fritert omelett med spirer, koriander og muslinger), Phuket pad thai, fløyelsmyk grønn curry, mangosmoothier og friterte krabberuller med søt chilisaus.

• ÅPENT LØR–SØN 16–22. OMRÅDET MED MARKEDET LIGGER NOEN KILOMETER NORD FOR SENTRUM AV PHUKET BY. MOTORSYKKELTAXI FRA SENTRUM KOSTER 12–15 KR. VED MARKEDET ER DET OGSÅ TAXISERVICE TIL PATONG, KARON OG ANDRE STRENDER

Den thailandske stjernekokken Noroor Somany Steppes sin prisbelønte restaurant ligger i et hundre år gammelt palass som ser ut som om det er hentet fra Jungelboken.

7. Palassmiddag med jungeltema

Mat og stemning. Sjelden går det så bra sammen som på Blue Elephant. Den thailandske stjernekokken Noroor Somany Steppes sin prisbelønte restaurant ligger i et hundre år gammelt palass som ser ut som om det er hentet fra Jungelboken. Med kjempestore klatreplanter og plen med cricket-kortklipt gress rundt seg står Phra Pitak Chinpracha Mansion. Innvendig venter en sval cocktailbar, knirkende teakgulv og en romantisk restaurant. Til og med smakene tar kaka: purpurfargede melboller, rekekrokettene koong khew wav, urtekrydret fisk, mussaman-lam med lett kanelsmak og auberginesalaten doi kham. Vi elsker alt og har til og med lyst til å melde oss på Blue Elephants matlagingskurs.

• BLUE ELEPHANT, 96 THANON KRABI, BLUEELEPHANT.COM/PHUKET

Mat og stemning. Sjelden går det så bra sammen som på Blue Elephant.
Mat og stemning. Sjelden går det så bra sammen som på Blue Elephant.
Landsbyen Ban Laem Tukkae er en av sørkystens største bosteder for havnomadene, chao lae.
Landsbyen Ban Laem Tukkae er en av sørkystens største bosteder for havnomadene, chao lae.

8. Nomadeliv ved havet

Gata er hullete, husene skjeve. Landsbyen Ban Laem Tukkae er en av sørkystens største bosteder for havnomadene, chao lae. Folket har alltid levd nær havet, bygget sine hus i mangroveskogene i skjermede bukter og gått under radaren ettersom marken ble ansett som verdiløs, helt til turismen satte fart og bosetningene plutselig lå i veien for strender, hotellbygg og nasjonalparker. At chao lae ligger nederst på den sosiale rangstigen, betyr av de ofte taper kampene om eiendom. Med den bakgrunnen kunne man tenke seg at Ban Laem Tukkae burde være bitter og avvisende. I virkeligheten er den fattige byen det stikk motsatte: livlig og gjestfri.

• BAN LAEM TUKKAE LIGGER PÅ HALVØYA KOH SIREY, OMTRENT 15–20 MINUTTER MED TAXI FRA PHUKET BY

9. Syngende aper

Det er vanskelig å tenke seg noe søtere enn gibboner. Store øyne, myk pels og atletisk kroppsbygning. Samtidig er utseendet dyrenes forbannelse. Mødre skytes idet barnene rives vekk for å blant annet tilfredsstille fotograferende turister på jakt etter en kul ferieselfie. På Phukets Gibbon Rehabiliation Center jobber frivillige med å rehabilitere dyr som har vært i fangenskap. Guidede turer tilbys for de som vil lære mer om de syngende apenes liv og levnet. Donasjoner mottas med takk.

• GIBBONSENTERET LIGGER VED BAN PAE I KHAO PHRA THAEO WILDLIFE SANCTUARY. ÅPENT 9–16.30 (LØRDAGER 9–15). LES MER PÅ GIBBONPROJECT.ORG

På Phukets Gibbon Rehabiliation Center jobber frivillige med å rehabilitere dyr som har vært i fangenskap.
På Phukets Gibbon Rehabiliation Center jobber frivillige med å rehabilitere dyr som har vært i fangenskap.
Thalanggata
Thalanggata

Dette er høydepunktet for Phukets sino-portugisiske arkitektur. Kvartalet tok form for drøyt hundre år siden, da byen lokket kjøpmenn fra Kina, India og Europa dit.

10. Thalanggata

Med fargerike fasader og kjølige bueganger på samme sted minner Thanon Thalang om de begynnelsen på en gammeldags bildebok. Dette er høydepunktet for Phukets sino-portugisiske arkitektur. Kvartalet tok form for drøyt hundre år siden, da byen lokket kjøpmenn fra Kina, India og Europa dit. Gå gjerne inn i familieeide Nguan Choon Tongs apotek, som har solgt kinesisk naturmedisin og urter i nesten 100 år. Du er også i nærheten av det fargerike smuget Soi Romani, som før var både bordellkvarter og opiumbuler, men nå har blitt berømmet for sine stemningsfulle temahoteller.

• PÅ SØNDAGER FORVANDLES THANON THALANG TIL EN BILFRI MARKEDSGATE MED GATEMAT, TRUBADURER OG UTSALG

11. Lavbudsjettsspa

Greit, naboen Sino House ser ut som en tropisk variant av et turisthotell fra tidligere Øst-Tyskland. Spesielt mye regnskogsfølelse er det ikke over Raintree Spa heller. Lite blader, lite grønt. Men her trenger du, i motsetning til ved Phukets stiligste spaanlegg, ikke å tømme lommeboka for å bli betjent. 1 times massasje med velgjørende oljer koster for eksempel 900 baht, omtrent 220 kroner. Velg mellom dufter som sjasmin og sitrus. Deretter følger en tamarindduftende fotskrubb og klassisk thaimassasje som finner fram til muskler og kroppslige kriker og kroker som har vært blindpassasjerer i et helt liv uten å bli avslørt før nå. Soneterapi, ansiktsbehandling og spapakker på 3 timer finnes også.

• RAINTREE SPA (THERAINTREESPA.COM) LIGGER VED SIDEN AV HOTEL SINO HOUSE PÅ NO 1 THANON MONTRI, 5 MINUTTER FRA SENTRUM AV PHUKET BY

1 times massasje med velgjørende oljer koster for eksempel 900 baht, omtrent 220 kroner.
1 times massasje med velgjørende oljer koster for eksempel 900 baht, omtrent 220 kroner.
 På ferskvaremarkedet i Phuket by vises det tydelig at øya ikke bare er for turistene.
På ferskvaremarkedet i Phuket by vises det tydelig at øya ikke bare er for turistene.

Bønder i gummistøvler, tatoverte dagarbeidere, urbane thailendere og muslimske kvinner med dekket hår. På ferskvaremarkedet i Phuket by vises det tydelig at øya ikke bare er for turistene.

12. Ferskvaremarkedet

Bønder i gummistøvler, tatoverte dagarbeidere, urbane thailendere og muslimske kvinner med dekket hår. På ferskvaremarkedet i Phuket by vises det tydelig at øya ikke bare er for turistene. Kom tidlig på morgenen når det er på det travleste. Selve salgshallen ligger under gateplan ved Thanon Ranong. Kalkulatorer regner fram priser og det prutes på fersk fisk og plukket kylling. På den andre siden av gata leder en smal åpning til Downtown Market sine rosa andeegg, krydrede larver og tørkede reker. Dragefrukt og taggete durianfrukt inngår også i sortimentet, akkurat som gatekjøkken som leverer godsaker som de sprø kokopannekakene khanom buang og de små, runde og kokoskremfylte svelene kalt khanom khrok.

• GATA THANON RANONG, HVOR SONGTHAEW-MINIBUSSENE SOM KOMMER FRA STRENDENE HAR ENDESTASJON

Ved Freedom Beach venter illusjonen av å plutselig befinne seg på en av Andamanhavets tropiske øyer. Turkisblått vann bryter mot silkemyk sand, og jungelen ligger rett bak deg.
Ved Freedom Beach venter illusjonen av å plutselig befinne seg på en av Andamanhavets tropiske øyer. Turkisblått vann bryter mot silkemyk sand, og jungelen ligger rett bak deg.

Flere strandfavoritter på Phuket: Nai Thon er generøst lang og med myk sand. Til og med her er det lite støy i forhold til på mange andre av Phukets strender. Hin Kluai, Banana Beach tilhører Phukets hemmeligheter.

13. The Beach

Turkisblått hav, hvit sand, svaiende palmer. Det er ikke vanskelig å finne suksessoppskriften bak Phuket. Samtidig har flere av øyas strender fått mer oppmerksomhet enn de egentlig tåler. Men det finnes fortsatt steder som ligger tett opptil drømmen om den perfekte strand. Ved Freedom Beach venter illusjonen av å plutselig befinne seg på en av Andamanhavets tropiske øyer. Turkisblått vann bryter mot silkemyk sand, og jungelen ligger rett bak deg.

Flere strandfavoritter på Phuket: Nai Thon er generøst lang og med myk sand. Til og med her er det lite støy i forhold til på mange andre av Phukets strender. Hin Kluai, Banana Beach tilhører Phukets hemmeligheter. En liten, avsidesliggende strand som du når til fots fra veien mellom Nai Thon og Phuket Laguna. Nai Harn, lengst sør, nås på 30 minutter med songthaew fra Phuket by. Ao Sane, om du lengter til Phuket for 30 år siden. Billige strandbungalower og dykke- og snorkelmuligheter. Du kommer hit i på få minutter fra Nai Harn.

• FREEDOM BEACH NÅS FRA PATONG MED TRADISJONELL BÅT FOR 370–490 KR ELLER MED TAXI (75–100 KR), FULGT AV ET KVARTERS GÅTUR LANGS EN SVINGETE JUNGELSTI MOT HAVET. INNGANG TIL STRANDEN KOSTER 50 KR

14. Flytende restauranter

Båten putrer over det måneopplyste havet. Et eller annet sted i mørket høres stemmer fra åpent vann. Kruvit Raft tilhører Phukets mest spektakulære mål av to grunner. Til dels er det smakene: saftige reker i tamarindsaus, krabbe med svartpepper, blekksprut med sitron og sprø grillet fisk med chili. Men kanskje aller mest på grunn av omgivelsene og reisen til den flytende restauranten som ligger i sundet mellom Laem Hin og øya Koh Maphrao. Flere thailendere enn turister finner fram til stedet, som byr på sval kveldsbris.

• KRUVIT RAFT (KRU SUWIT FLOATING PHUKET RESTAURANT) LIGGER 30–60 MINUTTER FRA PHUKET BY. BEGYNN MED TAXI TIL PIREN VED LAEM HIN. FORTSETT SÅ MED TRADISJONELL BÅT TIL DE FLYTENDE RESTAURANTENE, OMTRENT 5 MINUTTER Å REISE

Kruvit Raft tilhører Phukets mest spektakulære mål av to grunner. Til dels er det smakene: saftige reker i tamarindsaus, krabbe med svartpepper, blekksprut med sitron og sprø grillet fisk med chili. Men kanskje aller mest på grunn av omgivelsene og reisen til den flytende restauranten som ligger i sundet mellom Laem Hin og øya Koh Maphrao.
Kruvit Raft tilhører Phukets mest spektakulære mål av to grunner. Til dels er det smakene: saftige reker i tamarindsaus, krabbe med svartpepper, blekksprut med sitron og sprø grillet fisk med chili. Men kanskje aller mest på grunn av omgivelsene og reisen til den flytende restauranten som ligger i sundet mellom Laem Hin og øya Koh Maphrao.

Mange nøyer seg med å besøke utkikksplattformen, som byr på flott utsikt. Men fortsett ned til romantiske Tun Ka Café. På en jungelavsats lokker serveringsstedet med både cocktailer og kaffe, samt utvalgte ting fra det thailandske kjøkken.

15. Phuket fra oven

Veien til Khao Rang Hill går i kronglete svinger fra en type jungel til en annen. Bak deg er bysenterets kvartaler og tempelet Wat Khao Rang med sin gylne kjempebuddha. Foran deg er fuktig regnskog og lyden av tropiske fugler og insekter. Mange nøyer seg med å besøke utkikksplattformen, som byr på flott utsikt. Men fortsett ned til romantiske Tun Ka Café. På en jungelavsats lokker serveringsstedet med både cocktailer og kaffe, samt utvalgte ting fra det thailandske kjøkken. Med på kjøpet får du i tillegg synet av Phuket fra oven.

• KHAO RANG HILL LIGGER 5 MINUTTER MED TAXI FRA PHUKET BY. TUN KA CAFÉ ER ÅPEN 11–23

16. Gå til fossefall

For 100–200 år siden var store deler av Phuket dekket av regnskog. Ville elefanter og tigere streifet på øya. I dag er de store pattedyrene forsvunnet og jungelen har krympet til små flekker av skog. Unntaket er Khao Phra Thaeo Wildlife Sanctuary, hvor gangstier smyger seg gjennom skogen under kjempetrærne. Det grønne skjuler også på fossene Ban Pae og Ton Sae. I reservatet finnes i tillegg den sjokkgrønne Phuket-hoggormen og palmen Kerriodoxa elegans, som bare finnes her og ikke noe annet sted i hele verden.

• TA SONGTHAEW FRA MARKEDET I PHUKET BY MOT BANG RONG. GÅ AV VED BAN PAE. PARKINNGANG: 100 KR

For 100–200 år siden var store deler av Phuket dekket av regnskog. Ville elefanter og tigere streifet på øya. I dag er de store pattedyrene forsvunnet og jungelen har krympet til små flekker av skog. Unntaket er Khao Phra Thaeo Wildlife Sanctuary
For 100–200 år siden var store deler av Phuket dekket av regnskog. Ville elefanter og tigere streifet på øya. I dag er de store pattedyrene forsvunnet og jungelen har krympet til små flekker av skog. Unntaket er Khao Phra Thaeo Wildlife Sanctuary

17. Apefjellet

Jungelkollen Khao Toh Sae er Phukets apefjell. Høyden ligger bare noen få kvartaler nord for bysenteret. Veien til toppen går gjennom tettbevokst skog og passerer en liten foss før fjellet møter himmelen med radiomaster og svevende havørner. Joggere og gatehunder deler området, sammen med tropiske sommerfugler og skrikende asiatiske spetter. Men det er makaker, gråbrune aper, som er områdets hovedattraksjon. Hver dag rundt klokka 11 og 13 kommer en eldre mann som kalles Pae Hog for å gi frukt og peanøtter til apene.

• TA EN SPASERTUR ELLER EN TAXI/MOTORSYKKELTAXI FRA PHUKET BY

Spahotellet Keemala føles som et eventyr og er på en måte det også.
Spahotellet Keemala føles som et eventyr og er på en måte det også.

18. Bo i et eventyr

Spahotellet Keemala føles som et eventyr og er på en måte det også. Inspirasjonen kommer fra de fire klanene til et fiktivt stamfolk: bøndene og fiskerne pa-ta-pea som etterstrevde nærhet til naturen og bygde hus av leire, de vandrende handelsmennene og eventyrerne khon-jorn som foretrakk å bo i hus av teltduker som var lette å flytte på, oppfinnerne og arkitektene we-ha som påsto at de hadde forstått universet og levde nær himmelen, samt kunstnerne rung-nok som bodde i trær, sov i fuglereder og badet ved fullmåne for å få inspirasjon. Alt dette gjennomsyrer hotellet, som i tillegg tilbyr yoga, massasje og et holistisk spa.

• DOBBELTROM 3900–8500 KR, KEEMALA.COM

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!