Menu Meny

Cuba: Skilpaddenes paradis

Hvite pudderstrender, luksushoteller og dyrevelferd. En merkelig kombinasjon kanskje? Ikke på den kubanske øya Cayo Largo der besøkende kan følge truede skilpaddearter fra egg til frihet.

Gonzalo Nodarse, en sympatisk liten mann med snille, brune øyne går med raske steg over de kritthvite sanddynene. Som marinbiolog og ansvarlig for øyas verneorganisasjon for skilpadder, Centro de Rescate de Tortugas Marinas, er han derimot ikke på jakt etter den beste strandstolen, men skilpaddereir, og spesielt de som er i fare for å ødelegges av havstrømmer eller uaktsomme turister.

Det tar ikke lang tid før han har funnet et reir i nærheten av vannkanten, og etter å ha gravd en stund holder han opp det første egget.

- Uekte karettskilpadde. Seks dager gammelt. Det ser man på fargen, sier han og begynner med varsom hånd å flytte eggene fra reiret over i en plasttønne.

Etter en stund spør han meg om jeg vil ta over, noe jeg takker ja til med skepsis.

- Jeg gjør dette så ofte. Det er bare flott om noen andre hjelper til.

Det er veldig viktig at eggene plasseres nøyaktig som i reiret, hvis ikke risikeres det at de dør. Utrolig nok blir det ikke omelett av et eneste egg selv med min skjelvende håndtering, og de fremtidige babyskilpaddene kan puste lettet ut, i hvert fall for øyeblikket.

Det er fortsatt tidlig i sesongen og Gonzalo finner bare ett reir. Men om bare noen uker kommer tusenvis av hunnskilpadder til å invadere strendene for å legge sine egg på mer eller mindre beskyttede steder. Da pleier Gonzalo å ta med seg turister som vil hjelpe med å plukke egg og se på når hunnene legger egg på stranden.

- Men aldri flere enn 50 stykker. Regulering er alfa og omega når det kommer til miljøvern, sier han.

Et skilpaddeegg er like stort som en pingpongball og går fra å være mykt til å bli hardt på et par dager.
Et skilpaddeegg er like stort som en pingpongball og går fra å være mykt til å bli hardt på et par dager.
Leonardo Valides skrubber en av de store skilpaddene på senteret ren med sand og vann.
Leonardo Valides skrubber en av de store skilpaddene på senteret ren med sand og vann.

Cayo Largo er en øy fullstendig tilegnet turisme. Det finnes ingen lokalbefolkning, kun mer eller mindre fast hotellpersonell fra øyas overdådige resorter. Allikevel er øya, akkurat som resten av Cuba, fortsatt relativt urørt. Ja, til og med ganske uforstyrret.

Sola begynner sakte å dale mot horisonten. Havet er blåere enn ethvert filter på Instagram kan få til. Gonzalos arbeidsdag er slutt og han får skyss hjem med en av våre to taxier. Selv er jeg utmattet etter en hel dag i sola og sovner med bildene av de små pingpongballaktige eggene på netthinnen.

Cayo Largo er den viktigste plassen for egglegging for skilpadder på Cuba.
Cayo Largo er den viktigste plassen for egglegging for skilpadder på Cuba.
Klart vann og vakre strender gjør Cayo Largo til et populær turistreisemål.
Klart vann og vakre strender gjør Cayo Largo til et populær turistreisemål.

En uekte karettskilpadde med en sønderrevet fisk i munnen ser på meg med en skeptisk mine. Lite aner den at dette er dagen den for første gang kommer til å få se og svømme i havet.

Dagen derpå råder febrilsk aktivitet på vernesenteret. Eggene har blitt gravd ned på senterets strandplett og utstyrt med et beskyttelsesgjerde i form av en avsaget oljetønne. Dyrepleieren Leonardo Valides synger høyt mens han skrubber både basseng og skilpadder før senteret åpner for dagen.

En uekte karettskilpadde med en sønderrevet fisk i munnen ser på meg med en skeptisk mine. Lite aner den at dette er dagen den for første gang kommer til å få se og svømme i havet.

Dykkerturer har avgang fra Cayo Largo så å si hver dag, men det er bare en håndfull ganger i året at den kanadiske skilpaddefantasten Elaine Clément er med, noe som gjør dagens tur til noe helt spesielt. Elaine produserer en film om skilpaddene på Cayo Largo og har besøkt øya flere ganger enn hun kan huske. Det er også grunnen til at hun nå til dags fungerer som Gonzalos høyre hånd når det kommer til å slippe fri skilpaddene.

- Hver gang jeg kommer hit så slipper vi ut noen av de eldste skilpaddene, de som er drøyt 16 måneder gamle, sier hun.

Hun laster skilpaddene over i en grå kasse som deretter stues lengst bak i båten. Gonzalo og Leonardo, som hittil har hatt fullt opp med å veie, mate og merke, tar farvel med dem og forsvinner deretter raskt fra brygga. Igjen står en gruppe med dykkerturister som fram til nå nettopp ikke hadde en anelse om at de skulle få selskap av tre skilpadder.

I påvente av å bli sluppet ut i havet.
I påvente av å bli sluppet ut i havet.

Til og med skilpaddene kjenner at det er noe på gang og spreller voldsomt i sine grå kasser. Kanskje har lukten av hav, bølgesuset og båtens gyngninger forårsaket hjemlengsel.

Den klarblå horisonten blir en skarp kontrast til det krystallklare havet og et eller annet sted under her er skilpaddenes nye hjem. Akkompagnert av bølgeskvulp gjør dykkerne seg klare til et eventyr i det store blå. Mennene, alle med badebuksemodell av typen liten, har selvfølgelig med seg eget utstyr og intensiv prating foregår mens deltakerne skal få på seg alle tingene riktig.

Til og med skilpaddene kjenner at det er noe på gang og spreller voldsomt i sine grå kasser. Kanskje har lukten av hav, bølgesuset og båtens gyngninger forårsaket hjemlengsel. Elaine tar et stødig grep om skilpadde nummer én og holder den stille rett under vannflaten, bare meter fra de livlige korallrevene. Fargerike fisker iakttar våkent dykkerne med undervannskameraer som ligger klare til å forevige øyeblikket hvor de slippes fri. Så slipper hun og skilpadden, åpenbart forundret over de nye omgivelsene, tar noen forsiktige svømmetak før den setter fart mot uendeligheten. Det samme skjer igjen med skilpadde nummer to. Men når det er tid for skilpadde nummer tre går det ikke som forventet. I stedet for å stikke i vei prøver den å gjemme seg under en stein. Deretter å svømme opp til overflaten, hvor den blir liggende helt stille.

- Hva er feil med den? spør en dykker som ennå ikke har fått på seg dykkermaska.

- Hun er redd. Alle de nærgående dykkerne skremmer henne. Hun trenger bare litt tid, sier Elaine Clément.

En liten stund senere, et nytt forsøk. Skilpadden ser ut til å ha samlet seg og etter noen raske svømmetak er den utenfor synsvidde. Så da er tre skilpadder til bevart for fremtiden.

CUBAS URØRTE NATUR

Cubas relativt urørte natur er først og fremst et resultat av landets politiske status og isolasjon fra omverdenen. Frem til 1980-tallet var turister et uvanlig syn på det sosialistiske Cuba. Nå til dags får Cuba besøk av drøyt tre millioner turister i året. Den langvarige isolasjonen har ført til at landet har blitt en ufrivillig Edens hage når det gjelder dyreliv og natur. Cayo Largo er et av få steder i Mexicogolfen hvor blant annet artene uekte karettskilpadde og grønn havskilpadde legger sine egg. Begge artene står som «sterkt truet» på rødlisten til Verdens naturvernunion. Det pågår derfor omfattende arbeid for å bevare dem.

REISE HIT

Innenriksfly går daglig fra Havanna og Varadero til Cayo Largos internasjonale flyplass. Pris fra 1350 kr. Det går til og med an å reise direkte til Cayo Largo fra Toronto og Montreal. Fly går én gang i uka og koster fra 3700 kr. Tenk på at det kan være tungvint å booke billetter via Internett på grunn av Cubas dårlige tilkobling. Et alternativ er da å gå til et av de større hotellene i for eksempel Havanna og booke billetter direkte over disk.

OVERNATTING

Det finnes ingen restauranter på øya så alle (de sju) hotellene har alt inkludert.

Lavpris: Hotel Playa Blanca.

Et enklere hotell med rom som har sett bedre dager. Terrassen ved den fantastiske stranden er dog et stort pluss. Fra 800 kr per natt.

Middels/luksus: Sol Cayo Largo.

Populært «luksushotell» som ligger rett ved stranden. Fra 1000 kr per natt.

Hotellet pleier å tilby aktiviteter som aerobics, volleyball og undervisning i spansk. Når det kommer til dykkerutrustning så kan alt fra våtdrakt og dykkermaske til snorkler og svømmeføtter lånes på dykkersenteret.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!