Menu Meny

Santa Marta: Colombias strandperle

Stadig flere oppdager Colombia som reisemål. Men fortsatt er et av landets virkelige gullkorn relativt ukjent. Vi snakker om Santa Marta, hvor karibiske strender møter Sierra Nevadas snødekte fjelltopper.

«Amerikas perle», sa en spansk koloniherre. «Santa Marta, Amerikas vakreste bukt», sier byens turistbyrå. «Santa Marta, magien ved å ha alt», sier los Samarios, som Barna fra Santa Marta kalles. Hos colombianere er Santa Marta favoritten, og i innlandet er det ikke få som drømmer om å kjøpe en tomt ved noen av strendene i regionen.

– Jeg elsker Bogotá, men i Santa Marta finner jeg et roligere tempo, sier Adriana Martinez, som for et par år siden pakket sakene sine og flyttet fra hovedstaden til Santa Marta for å livnære seg som DJ.

– Samtidig som det fortsatt finnes et karibisk kaos og en stemning som jeg simpelthen elsker. Og havet! Den største grunnen til at jeg er i Santa Marta er havet.

La Guajira kan by på hvite strender hele veien til Venezuela.
La Guajira kan by på hvite strender hele veien til Venezuela.
Ved Parque de los Novios i Santa Marta finner du noen av Sør-Amerikas eldste bygninger.
Ved Parque de los Novios i Santa Marta finner du noen av Sør-Amerikas eldste bygninger.

Colombias mangfold er en av landets fremste styrker, og det er ikke bare naturen som skiller den karibiske kysten fra for eksempel fjellene i Bogotá eller Medellín. Å fly til Santa Marta fra et annet sted i Colombia er som å komme til et annet land. Her er du i Karibia, og Santa Marta har på mange måter flere likheter med flere steder i Mellom-Amerika enn i Colombia.

Regionen er preget av sin afro-colombianske arv og ulike urfolk som bodde i regionen lenge før den ble oppdaget av spanjoler på 1500-tallet. Santa Marta regnes som Sør-Amerikas neste eldste by, og helten og generalen Simón Bolívar døde her. Som i så mange andre latinamerikanske byer står han oppført som en statue midt i byen i en park oppkalt etter ham. Parque Simón Bolívar er knutepunktet i Santa Martas Centro Historico, et av de mest sjarmerende områdene du kan besøke i byen.

Arkitekturen er kolonial, og her finnes det hus i alle mulige farger. Mange av bygningene har blitt restaurert det siste tiåret, og i gatene rundt Parque de los Novios har det dukket opp flere restauranter, barer og kaféer. Men det finnes også en hel del slitne og forlatte bygninger med potensiale, og alt peker mot at Santa Marta kommer til å vokse ytterligere i popularitet i årene som kommer. Det tror også de lokale myndighetene, som har laget slagordet «Santa Marta esta cambiando» (Santa Marta er i forandring).


Solnedgangen i Taganga har rykte på seg for å være en av Sør-Amerikas vakreste.
Solnedgangen i Taganga har rykte på seg for å være en av Sør-Amerikas vakreste.
Fiskebåtene glir inn med dagens fangst i femtiden.
Fiskebåtene glir inn med dagens fangst i femtiden.

Infrastruktur er ikke Santa Martas sterkeste side. Som i andre colombianske byer er gatene her nummererte, og La carerra quinta, den femte gaten, er et kommersielt virvar og omtrent blottet for fremkommelighet på dagtid.

Med en ting som ikke har endret seg er kaoset. Infrastruktur er ikke Santa Martas sterkeste side. Som i andre colombianske byer er gatene her nummererte, og La carerra quinta, den femte gaten, er et kommersielt virvar og omtrent blottet for fremkommelighet på dagtid. Her er det svett, og man må passe på å ikke bli påkjørt av motorsyklister. Men kaoset er en del av Santa Martas identitet, og om jeg skulle lage mitt eget slagord til byen hadde det snarere blitt «Santa Marta vive» - Santa Marta lever.

Grytidlig om morgenen våkner du til lyden av kjøpmenn, som gjennom høyttalerne selger lime, avokado eller tinto, som colombianere kaller sin kaffe (og som i denne delen av landet nesten alltid er uutholdelig søt). Musikk er også en viktig del av bybildet, og musikerne samles på strender, i smug og på torg for å spille vallenato, Karibias fremste musikksjanger, der hovedinstrumentet er trekkspill. Kystboerne, Los Costeños, som innbyggerne i denne delen av landet kalles, er også kjent for siden store høyttalere som pumper ut musikk på full guffe til alle døgnets tider.

I Santa Marta finnes det et relativt stort utvalg av restauranter, men det beste er helt klart fisk og skalldyr. Fritert fisk med arroz con coco (kokosris), arriz con camarones (ris med reker) eller en ceviche i colombiansk stil er klassikere, og de beste finner du nede ved havnen. Colombianere elsker også sine fruktdrikker, og ved kysten drikker man juice til frokost, lunsj og middag. Ananas, pasjonsfrukt, tamarillo, lulo, guava, nispero – i Colombia finnes det fler frukter enn noe annet sted i verden.

Ved Carerra Quinta, i nærheten av katedralen (et annet av byens landemerker), finner du juiceselgerne tett i tett. Carerra Tres er best om du skal ha middag. På kveldene tennes skylanterner i forskjellige farger, og i den smale gaten står uteserveringene tett i tett.

Leskende. Har du noen gang drukket juice av lulo, guava eller tamarillo? Frukter du kanskje aldri har smakt før selges på hvert gatehjørne i Santa Marta.
Leskende. Har du noen gang drukket juice av lulo, guava eller tamarillo? Frukter du kanskje aldri har smakt før selges på hvert gatehjørne i Santa Marta.

Taganga er et kapittel for seg selv – en fiskelandsby som ble «oppdaget» av hippier for et tjuetalls år siden, og har siden utviklet seg til en av Colombias mest kjente turistmål, men flere hostel, restauranter og barer.

«Santa Marta is crazy», synger byens reggeasanger L’oMy.

Byen har også noe for de partysugne, los rumberos, som man sier i Colombia. La Puerta er et populært utested midt i byen som alltid er fullt. Her er det så klart tropical som gjelder. Champeta, salsa, reggaeton, merengue og så videre. I Colombia anses Los Costeños å være blant landets beste dansere. Miko er et annet utested som i høysesongen huser DJ-er i verdensklasse. Og en ti minutters reise opp ett av fjellene finner du klubben El Mirador, med utsikt over bukten Taganga.

Taganga er et kapittel for seg selv – en fiskelandsby som ble «oppdaget» av hippier for et tjuetalls år siden, og har siden utviklet seg til en av Colombias mest kjente turistmål, men flere hostel, restauranter og barer. Taganga har nok passert sin storhetstid, og mange anser at bukten har blitt ødelagt av for mange festglade turister, men fortsatt finner du noen av Colombias beste dykkesentre her.

Taganga. Kaktuser, krystallklart vann og snorkling.
Taganga. Kaktuser, krystallklart vann og snorkling.

Strendene bortenfor Taganga er finere, og kan nås til fots. Her finner du for eksempel gode muligheter for snorkling. Fra byen går også båter ut til nasjonalparken Tayrona, en av Colombias fremste severdigheter.

– Det beste med Santa Marta er naturen. Jeg har vokst opp her, og det er fantastisk å ha strender, fjell, jungel og flere elver i nærheten, sier Fanny Forero, som jobber på Mango Tree, ett av de mange hostel som har dukket opp i byens historiske kvarter de siste årene.


Santa Marta, der karibiske strender møter Sierra Nevadas snødekte fjelltopper.
Santa Marta, der karibiske strender møter Sierra Nevadas snødekte fjelltopper.
Herlige snorklesteder.
Herlige snorklesteder.
Vilt dyreliv i Santa Marta.
Vilt dyreliv i Santa Marta.
En hel familie på motorsykkelen.
En hel familie på motorsykkelen.

For å kjøle deg ned kan du dra opp til fjellandsbyen Minca, som ligger cirka en time opp i Sierra Nevada de Santa Marta, et 17000 kvadratkilometer stort fjellområde, som stort sett består av tropisk regnskog.

Det er varmt i Santa Marta. Middeltemperaturen er 28 grader. For å kjøle deg ned kan du dra opp til fjellandsbyen Minca, som ligger cirka en time opp i Sierra Nevada de Santa Marta, et 17000 kvadratkilometer stort fjellområde, som stort sett består av tropisk regnskog. Minca kan by på fosser, turstier, kaffefarmer og herlige utsikter. Her finnes også de eneste snøkledde fjelltoppene som kan sees fra en tropisk strand. I 1976 ble Ciudad Perdida (den forsvunne byen) oppdaget, Colombias svar på Machu Picchu. Dette stedet ligger 1200 over havet, og her levde tayrona-folket rundt 700 år før Kristus. Man kan booke en gåtur med guide på fire-fem dager opp til Ciudad Perdida.

Er du mer en strandløve, har Parque Tayrona, som også er en del av Sierra Nevada, ikke mindre enn et hundretalls forskjellige strender. Men også bortenfor Tayrona finner du en lang kyst av strender helt bort til provinsen La Guajira. Bare utsikten langs veien fra Santa Marta til byen Palomino er verdt reisen.

Gjør som colombianerne og kjøp en mochila.
Gjør som colombianerne og kjøp en mochila.

Området rundt Santa Marta har noe helt eget ved seg. Kanskje er det magien fra Sierra Nevada, som blir kalt verdens hjerte av lokalbefolkningen. Eller den magiske realismen til Gabriel García Márquez. Forfatterens hjemby ligger bare et par timer sør for byen.

-Uansett om du tror på den typen energi eller ikke er det mange som kommer til Santa Marta og blir her lengre enn planlagt, eller kommer tilbake sesong etter sesong. Det finnes noe her som trekker folk til seg, sier Adriana Martinez.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!