Menu Meny

10 HØYDEPUNKTER I PANAMA

Store kontraster på et område ikke særlig større enn Svalbard: himmelhøye skyskrapere og dyp regnskog, glitrende resorter og urgamle indianerkulturer, karibiske øyer og snødekte vulkaner.

1. PANAMA BY

Livlig metropol i forandring

Panamas dynamiske hovedstad er den raskest voksende i hele Latin-Amerika. Nye skyskrapere skyter opp overalt i et hypermoderne urbant miljø unikt for denne delen av verden. Byens ambisjon om å raskt bli et nytt Miami er allikevel mindre interessant enn det som skjer i Casco Viejo, den historiske bykjernen. Renoveringen av verdensarvområdet Casco Viejo går framover med stormskritt og de inntil nylig ganske slitne torgplassene og nabolagene fylles av innbydende kafeer, butikker, restauranter og musikkbarer, litt som et trendy Havanna. Kort fortalt: Partyglade Panama by er godt på vei til å forvandles til et reisemål verdt en omvei hvis man er i regionen.

Panamas dynamiske hovedstad er den raskest voksende i hele Latin-Amerika.
Panamas dynamiske hovedstad er den raskest voksende i hele Latin-Amerika.

Jungelen vokser tett langs breddene og ett sted klatrer kanalen over et 150 meter høyt berg. Å bygge den kostet ufattelige 27 500 menneskeliv, mest på grunn av sykdom. For tiden er de i gang med å bygge ut kanalen med nye sluser, noe som kommer til å fordoble kapasiteten.

2. PANAMAKANALEN

Verdens mest berømte snarvei

Det makeløse byggverket som forbinder Atlanterhavet og Stillehavet er Panamas mest kjente landemerke. Mange velger å se den 77 kilometer lange kanalen fra utkikkstårnet ved Miraflores-slusene. Det er ikke i nærheten av like bra som å se de siste to milene fra en båt, hvor man opplever størrelsen og det gigantiske arbeidet som ligger bak på nært hold. Jungelen vokser tett langs breddene og ett sted klatrer kanalen over et 150 meter høyt berg. Å bygge den kostet ufattelige 27 500 menneskeliv, mest på grunn av sykdom. For tiden er de i gang med å bygge ut kanalen med nye sluser, noe som kommer til å fordoble kapasiteten.

Det makeløse byggverket som forbinder Atlanterhavet og Stillehavet er Panamas mest kjente landemerke. Mange velger å se den 77 kilometer lange kanalen fra utkikkstårnet ved Miraflores-slusene.
Det makeløse byggverket som forbinder Atlanterhavet og Stillehavet er Panamas mest kjente landemerke. Mange velger å se den 77 kilometer lange kanalen fra utkikkstårnet ved Miraflores-slusene.

Øygruppa utenfor Panamas nordvestre del har lenge vært et av Panamas best etablerte turistmål. Ta utgangspunkt i Bocas Town på Isla Colon, en sosial scene for de som vil surfe, haike, feste eller bare nyte naturen.

3. BOCAS DEL TORO

Turistmetropol for eventyrlystne

Øygruppa utenfor Panamas nordvestre del har lenge vært et av Panamas best etablerte turistmål. Ta utgangspunkt i Bocas Town på Isla Colon, en sosial scene for de som vil surfe, haike, feste eller bare nyte naturen. På byens mange lavprishoteller og barer råder en tilbakelent karibisk ro selv med stadige inntog av unge reisende. Turarrangører tilbyr en lang meny av aktiviteter som seiling, padling, snorkling, dykking, fugletitting og jungelvandring. Utenfor Bocas Town venter utallige øyer med artsrik natur. Utviklingen i Bocas går allikevel raskt. Ikke vær sikker på at den lille øde øya du nylig så på en nettside er så øde lenger.

4. SAN BLAS

Kunaindianernes egne Karibia

Regionen San Blas kjenner ingen like. Langs en kyst med lange strender, sildrende elver og regnskogsdekte fjell ligger rundt 250 karibiske øyer med kokospalmer og kritthvit sand strødd utover. Full av turister, selvfølgelig? Nei, knapt en eneste. Her ligger Kuna Yula, kunaindianernes land, og ingen utnyttelse er tillatt. Kunaindianerne er sterke politisk, med eget parlament, eget flagg og et visst selvstyre fra Panama. I stedet for internasjonale hotellkjeder kan man bo på noen utvalgte øyer hvor kunaer selv driver enkle, men sjarmerende gjestehus. Da får man samtidig et innblikk i den interessante kulturen deres.

Kunaindianerne kapper sukkerrør på eget vis.
Kunaindianerne kapper sukkerrør på eget vis.

5. LAS PERLAS

200 øyer med perler i fokus

En trolsk vakker tropisk skjærgård på Panamas stillehavsside. Enn så lenge er kun 10 av de 90 øynene med navn bebodde. Ytterligere hundre mindre øyer uten navn finnes det også. Den lille, tettbebygde Isla Contadora har de fleste bekvemmeligheter og hotell i flere prisklasser. På San José, den nest største øya, kan man bo på det eneste hotellet, Hacienda del Mar, og praktisk talt ha hele øya for seg selv. To andre øyer, Casaya og Casayeta, er sentre for øygruppas berømte perlehandel. Myndighetene hevder av utviklingen til Las Perlas vil å skje på ansvarsfullt vis og at de vil beskytte de skjøre økosystemene, men det løftet må man kanskje ta med en klype salt.

Las Perlas. En trolsk vakker tropisk skjærgård på Panamas stillehavsside. Enn så lenge er kun 10 av de 90 øynene med navn bebodde.
Las Perlas. En trolsk vakker tropisk skjærgård på Panamas stillehavsside. Enn så lenge er kun 10 av de 90 øynene med navn bebodde.
El Valles haikeruter strekker seg gjennom tropisk regnskog, barskog og trefattige vidder. Dette er Panamas lettest tilgjengelige fjellvandringsområde og passer for en dagstur fra Panama by.
El Valles haikeruter strekker seg gjennom tropisk regnskog, barskog og trefattige vidder. Dette er Panamas lettest tilgjengelige fjellvandringsområde og passer for en dagstur fra Panama by.

Prisbevisste reisende som vil unngå all-inclusive finner alternativ ro på nærliggende små steder som Santa Clara, Coronado og Palma, hvor strandhytter med kjøkken koster cirka 350 kroner natten.

6. EL VALLE

Vakker fottur

En mektig dal i et fem kilometer bredt vulkankrater, omgitt av særegne fjell som lokker til seg fotturister. El Valles haikeruter strekker seg gjennom tropisk regnskog, barskog og trefattige vidder. Dette er Panamas lettest tilgjengelige fjellvandringsområde og passer for en dagstur fra Panama by. Her kan du se flere flotte fossefall og bergkunst fra den tidlige indianerhistorien. En sjelden kjendis i El Valle er en variant av pilgiftfrosk, som med sin gylne hud er utrydningstruet. Sannsynligvis ser du den flere ganger som plastsuvenir enn i virkeligheten. I midten av krateret ligger landsbyen El Valle med et fargerikt håndverksmarked og butikker hvor man kan få tak i mat.

7. PLAYA BLANCA

Hvite, endeløse strender

På Panamas kyst mot Stillehavet, to timer fra Panama by via den nybygde firefeltsveien, ligger Playa Blanca med milevis med nærmest folketomme sandstrender. Stedet står for landets største satsning på resortturisme, og svenske Apollo prøvde seg ut med Playa Blanca som chartermål allerede i 2012. Flere store hotellkomplekser er under planlegging, blant annet et med verdens nest største svømmebasseng. Prisbevisste reisende som vil unngå all-inclusive finner alternativ ro på nærliggende små steder som Santa Clara, Coronado og Palma, hvor strandhytter med kjøkken koster cirka 350 kroner natten.

På Panamas kyst mot Stillehavet, to timer fra Panama by via den nybygde firefeltsveien, ligger Playa Blanca med milevis med nærmest folketomme sandstrender.
På Panamas kyst mot Stillehavet, to timer fra Panama by via den nybygde firefeltsveien, ligger Playa Blanca med milevis med nærmest folketomme sandstrender.

Isla Coiba er enda et av Panamas naturlige underverker. Takket være øyas fortid som straffekoloni har den vært helt i fred for all slags utvikling. Coiba og nærliggende mindre øyer myldrer av liv både over og under vann.

8. ISLA COIBA

Urørt øy med unikt dyreliv

Isla Coiba er enda et av Panamas naturlige underverker. Takket være øyas fortid som straffekoloni har den vært helt i fred for all slags utvikling. Coiba og nærliggende mindre øyer myldrer av liv både over og under vann. Det finnes hele 17 arter av krokodiller og skilpadder samt 23 arter av delfiner og hvaler i området. I den tette skogen på øya lever også et antall endemiske dyrearter som bare finnes på Coiba. Et veldig korallrev strekker seg utenfor øyas vestkyst. Floraen og faunaen er så unik at øya klassifiseres som verdensarv av UNESCO. Ulemper: det er vanskelig og ganske dyrt å ta seg dit. Du bør kontakte en lokal turarrangør.

9. EMBERÁFOLKET OG DARIÉNPROVINSEN

Besøk indianerlandsbyer

Emberáindianernes livsstil har endret seg relativt lite de siste århundrene, fram til nå nylig. De er mestere på håndlagde kanoer, kurver og blåserør. De står ikke like sterkt som kunaene og kulturen deres trues. En måte emberáfolket opprettholder tradisjonene sine på er ved å vise dem til turister. Bare noen timer fra Panama City ligger det emberálandsbyer som er åpne for besøk. Den mer eventyrlystne reiser til Dariénprovinsen, hvor det bor store grupper av dem. Darién er Panamas villeste del, ikke bare med tanke på naturen. Narkotikasmuglere og geriljagrupper i området gjør at det er nødvendig å reise med erfarne guider.

En måte emberáfolket opprettholder tradisjonene sine på er ved å vise dem til turister. Bare noen timer fra Panama City ligger det emberálandsbyer som er åpne for besøk.
En måte emberáfolket opprettholder tradisjonene sine på er ved å vise dem til turister. Bare noen timer fra Panama City ligger det emberálandsbyer som er åpne for besøk.

10. CHIRIQUI

Fjell, regnskog og nasjonalparker

I Chiriquiprovinsen ligger Panamas høyeste fjellområder. Her ligger også to store nasjonalparker: de delvis sammenhengende Parque Nacional Volcán Barú og Parque Internacional La Amistad. Her er landets beste haikerute, gjennom fascinerende fjellregnskog. Fra landets høyeste punkt, Volcán Barú (3475 moh.), kan man på en klar dag se to verdenshav. I den lite besøkte nasjonalparken La Amistad lever det 400 fuglearter, betydelig flere enn antallet som hekker i Norge. Over tjue elver i Chiriqui tilbyr rafting i toppklasse. Gå heller ikke glipp av muligheten til å ta det rolig i en småby som Boquete, kjent for kaffeplantasjer og trivelige gjestehus.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!