Menu Meny

Mauritius ‒ mer enn døsige hvite sandstrender

Vi sitter klistret til setene. Det føles like greit med tanke på den begrensede bremsingen i svinger og nedoverbakker, det er ikke før folk skal av eller på at det rykker godt i bussen. Det gjelder å holde seg godt fast. Bussen fra Flic en Flac kjører mellom småbyer, forbi jorder fulle av sukkerrør og fargerike hindutempler.

Endestasjonen er Mauritius’ hovedstad Port Louis. Byen har et eklektisk uttrykk, med moderne kontorbygg side om side med gamle og falleferdige bygninger. Turistvennlig havnepromenade ved siden av tradisjonelle matmarkeder. Port Louis er en by for alle matglade, mulighetene er uendelige, og mat fra hele verden er bokstavelig talt rett rundt hjørnet.

Vi tråler gatene opp og ned, innom Chinatown og kjøpesentre, målet for dagen er å smake seg igjennom byen. Velg små matboder med de lengste køene ved lunsjtid, det er verdt den ekstra ventetiden.

Den fargerike hovedstaden Port Louis.
Den fargerike hovedstaden Port Louis.

Fersk ananas med tamarind og chilisaus smaker overraskende godt i 30 varmegrader. Litt lenger ned i gaten finner vi en knøttliten bod på utsiden av en restaurant. To unge gutter smører og bretter dhal puri som på et automatisert samlebånd. Servert rykende ferske i matpapir, er dette på høyde med den lokale roti-boden på Flic en Flac, som har blitt flittig besøkt de siste dagene.

Mauritius har flere retter å by på. En rik matkultur har utviklet seg fra øyas sammensatte befolkning. Dette er med på å gi øya en spennende kultur og ulike religiøse undertoner.

Travel gate i Port Louis.
Travel gate i Port Louis.
Gatemarked i Port Louis.
Gatemarked i Port Louis.

Ifølge mauritiske hinduer er Grand Bassin det helligste stedet på Mauritius, og symboliserer elven Ganges utenfor India.

Disen ligger tett over vannet ved Grand Bassin. Selv på en gråværsdag er det ingenting ved dette stedet som er grått. Gjennom tåken skimter vi fargerike statuer langs vannkanten.

Katter lusker i skyggen mens apene sniker seg til offermaten som blir plassert ved vannkanten. Ifølge mauritiske hinduer er Grand Bassin det helligste stedet på Mauritius, og symboliserer elven Ganges utenfor India. Mange hinduer legger pilegrimsferden hit, og veiene opp til platået er fire felter bred, alt tilrettelagt for en hindufestival én gang i året.

På veien tilbake letter tåken, og det er ikke vanskelig å se hvilken guddom som er i hovedfokus. Fra toppen av den tette, grønne skogen rundt Grand Bassin skimter vi et gullbelagt hode av Shiva.

Ved Grand Bassin.
Ved Grand Bassin.

Overraskende og allsidig. Mauritius er så mye mer enn strandliv og bildene fra bryllupsreisekatalogene. Tilbake på Flic en Flac er stranden full av folk, men ikke en solseng å se. Det er fullt av små telt og fest-paviljonger i skyggen under trærne, klær og badetøy henger på greinene, plaststoler er strødd overalt. Det er midt i fellesferien på Mauritius, og alle har flyttet med seg livet til stranda

Nyttårshelgen er tid for familiepiknik, store pledd med medbrakt mat blir til overfylte koldtbord på stranden. Mauritius har mye å by på, gjestfriheten oppleves som genuin, og øya i seg selv er en tropisk drøm. Er du fremdeles mest opptatt av hvite sandstrender, så får du det også. Lite slår følelsen av å gå barbeint på stranden mens solen er på vei til å vippe under vannkanten og lyser opp himmelen i et rødt fargespekter.

Salg av kokosnøtter på stranden i Blue Bay.
Salg av kokosnøtter på stranden i Blue Bay.

Reisen hit

Fly Oslo‒Mauritius med en mellomlanding med blant annet Turkish Airlines, British Airways eller Emirates. Priser fra 7000 kr tur-retur.

Det er lett å ta seg rundt på Mauritius med lokalbussen, men skal du reise rundt på øya, kan det være greit å leie bil med eller uten sjåfør. Snakk med drosjesjåfører eller få hjelp på hotellet. Det er mange overnattingsmuligheter ‒ alt fra luksusresorter til rimelige airbnb-leiligheter.

Hvis man har lyst til å utforske gatemat, men vil ha litt hjelp, kan man booke en rundtur med Taste Buddies Mauritius. tastebuddies.mu

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!