Menu Meny

Tyskland: 8 unike naturopplevelser

Nå forlater vi myldrende torg og trange kvartaler og tar oss ut i villmarken. Vi går tur, sykler, står på ski, klatrer, padler og drikker vin i naturskjønne elvedaler og ville skoger.

1. ELBSANDSTEINGEBIRGE

Fantasyfjell for klatrere

Elven Elbes kalksteinsfjell har lokket til seg fjellklatrere i over hundre år. Fjellkjeden har både et sandsteinsplatå, gammelskog, fossefall og gigantiske rauker som ser ut som rekvisitter fra en påkostet fantasyfilm. For klatrere byr de loddrette Basteiklippene, som knyttes sammen av høye broer med svimlende utsikt, på uendelige muligheter. Sandsteinen er myk og derfor bruker man ikke vanlige kiler, fjellbolter eller kamkiler, men taustumper med knuter på som kiles fast i sprekkene.

Ta det med ro; det finnes mange flotte turstier å utforske for deg som har høydeskrekk eller rett og slett ikke klatrer. Den historieinteresserte tar seg opp på platået og besøker en av Europas største festninger, Königsteinborgen, som har historie tilbake til middelalderen og i dag er friluftsmuseum.

  • Elbsandsteingebirge ligger sør for Dresden, mellom Sachsen i Sørøst-Tyskland og Böhmen i Nord-Tsjekkia.
På øya Rügen i Mecklenburg-Vorpommern ligger Tysklands minste nasjonalpark.
På øya Rügen i Mecklenburg-Vorpommern ligger Tysklands minste nasjonalpark.

Mange som kommer med ferja fra Sverige til Sassnitz går glipp av nasjonalparken. Noe som er synd, for i Jasmund ligger det krittklipper som er over 100 meter høye og en bøkeskog under UNESCO-vern som er mer enn 700 år gammel.

2. JASMUND

Tysklands minste nasjonalpark

På øya Rügen i Mecklenburg-Vorpommern ligger Tysklands minste nasjonalpark. Liten i størrelse, men med desto mer å oppleve. Mange som kommer med ferja fra Sverige til Sassnitz går glipp av nasjonalparken. Noe som er synd, for i Jasmund ligger det krittklipper som er over 100 meter høye og en bøkeskog under UNESCO-vern som er mer enn 700 år gammel. På Jasmund tar du deg helst rundt ved å gå langs de velskiltede turstiene eller med terrengsykkel. Pass på å få med deg Königsstuhl, et turistsenter med spennende utstillinger, bra turistinformasjon og aktiviteter.

  • Ferje fra Trelleborg i Sverige til tyske Sassnitz på øya Rügen. Nasjonalparken ligger noen kilometer nord for ferjeleiet.
Majestetiske bøkeskoger, kulinariske opplevelser og utrydningstruede ugler i Bliesgau.
Majestetiske bøkeskoger, kulinariske opplevelser og utrydningstruede ugler i Bliesgau.

At Bliesgau i Saarland grenser til Frankrike merkes først og fremst på matkulturen, som er sterkt påvirket av det franske kjøkken.

3. BLIESGAU

Pilegrimsveier til det franske kjøkken

Majestetiske bøkeskoger, kulinariske opplevelser og utrydningstruede ugler. Sykkelen triller fjærlett langs blomstrende orkidéenger og velduftende frukthager, på slake bakker og forbi gamle romerske og keltiske bosetninger. At Bliesgau i Saarland grenser til Frankrike merkes først og fremst på matkulturen, som er sterkt påvirket av det franske kjøkken.

Det finnes to behagelige turstier som pleide å være pilegrimsveier samt et fint sykkelveinett som byr på store og små utfordringer. Landskapet og terrenget er også perfekt for ridning.

  • Bliesgau ligger i Saarland, 11 mil vest for Karlsruhe og drøyt 2 mil øst for Saarbrücken.

4. HARZ

Turgåing og damplokomotiv

Skog og mark, bekk og myr. Den nesten 25 000 hektar store nasjonalparken i Harz har noen av Nord-Tysklands mest spektakulære turstier. Nasjonalparken strekker seg fra den lave fjellkjeden i nærheten av Herzberg am Harz over Harz til de nordligste skråningene i nærheten av Bad Harzburg og Ilsenburg.

Harz tilhører Natur 2000, som er et nettverk av verneområder i EU. Her kan du i tillegg til å gå tur også sykle på sommeren (harzinfo.de) og stå på ski på vinteren (harz-ski.de). Det finnes også en smalsporet jernbane som trafikkeres av tog med damplokomotiv (wernigerode-tourismus.com).

  • Harz ligger noen mil sør for Hannover.
Harz ligger noen mil sør for Hannover.
Harz ligger noen mil sør for Hannover.
Idyllen Lüneburger Heide er som vakrest når lyngen står i full blomst.
Idyllen Lüneburger Heide er som vakrest når lyngen står i full blomst.

De små fiolette lyngblomstene ligger som et yppig teppe over det vidstrakte hedelandskapet hvor sau og storfe beiter fredelig ved den 1000 år gamle middelalderbyen Lüneburg.

5. LÜNEBURGER HEIDE

Sensommerkveld i fiolett hedelandskap

Idyllen Lüneburger Heide er som vakrest når lyngen står i full blomst. De små fiolette lyngblomstene ligger som et yppig teppe over det vidstrakte hedelandskapet hvor sau og storfe beiter fredelig ved den 1000 år gamle middelalderbyen Lüneburg.

Lüneburger Heides naturparker og naturvernområder er magiske når de oppleves fra hesteryggen. Sensommerkveldene er spesielt vakre. Forestill deg en fargesprakende himmel i rosa og blå fargenyanser sammen med panoramautsikt over den bølgende fiolette heden. Hestegårder, rideskoler og rasteplasser for ryttere er spredd utover hele regionen, men det er minst like populært å gå eller sykle gjennom denne landlige idyllen.

  • Lüneburger Heider er Tysklands største hedelandskap og ligger mellom elvene Elbe og Aller, rett sør for Hamburg.

6. SPREEWALD

Kanotur på svingete elver

Pram eller kano? Spreewalds vakre vannlandskap bør oppleves via vannveien. Gli på svingete elver og kanaler i kanoen. På veien skimter du idylliske smålandsbyer, kamuflert av den tette vegetasjonen som strekker seg ut mot vannet. Her er det mektige kontraster: livlige Berlin ligger bare en time unna.

Spreewaldområdet er et historisk kulturlandskap med et bredt tilbud av vannaktiviteter og landlig sjarm. Du kan leie wakeboard og kano eller booke en lengre kanosafari med guide. For et roligere tempo finnes det turer med dampbåt. Eller hvorfor ikke leie en egen husbåt (spreewald.de)?

  • Spreewald ligger i Brandenburg, drøyt 10 mil sør for Berlin.
Kanotur på svingete elver
Kanotur på svingete elver
Den svarte eventyrskogen
Den svarte eventyrskogen

Schwarzwald, Den svarte skogen, som bølger opp og ned langs fjellsidene i Sør-Tyskland er landets yngste nasjonalpark. Men skogen er desto eldre.

7. SCHWARZWALD

Den svarte eventyrskogen

Schwarzwald, Den svarte skogen, som bølger opp og ned langs fjellsidene i Sør-Tyskland er landets yngste nasjonalpark. Men skogen er desto eldre. At den har fått vokse og utvikle seg i fred for mennesker i 100 år har gjort den til en eventyrskog: elvene og bekkene sildrer og solen stråler ned gjennom de mosegrodde trekronene.

Skogene som omslutter glitrende innsjøer og gressbevokst hedelandskap byr på både fine turstier, skogsstier for terrengsykling og elveleier for rafting. Ta deg rundt på egen hånd eller bestill en guidet rundtur på blackforest-tourism.com.

  • Schwarzwald ligger øst for elven Rhinen og strekker seg fra grensen til Sveits i sør til Karlsruhe i nord.
Vinrankene på fjellsidene ned mot elven Mosel og sideelven Saar har eksistert siden Romerrikets dager.
Vinrankene på fjellsidene ned mot elven Mosel og sideelven Saar har eksistert siden Romerrikets dager.

8. MOSELDALEN

Romerske vinranker

Vinrankene på fjellsidene ned mot elven Mosel og sideelven Saar har eksistert siden Romerrikets dager. Det er lett å forstå romernes fasinasjon: Et vakrere sted i Europa er det vanskelig å forestille seg. At romerne tok med seg kunsten å dyrke vindruer hit har resultert i at praktisk talt all marken i dag, 2000 år senere, er dekket av vinranker. Her finnes verdens bratteste vingårder og på toppen av høydene troner middelalderborger med utsikt over vinlandsbyer med navn du kjenner igjen fra flaskeetikettene på vinene som kommer herfra.

Det er mange av vingårdene som tar imot besøk og lar deg smake på hvitvinen som hovedsakelig lages på rieslingdruen. Besøk slott og borger, gå på stiene langs elvene eller ta en tur med noen av elvebåtene.

  • Den 14 mil lange Moseldalen strekker seg fra Trier til Cochem sør for Köln i delstaten Rheinland-Pfalz, nær grensen til Luxembourg.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!