Menu Meny
24 TIMER I CÁDIZ

24 TIMER I CÁDIZ

Midt mellom Sevilla og Malaga ligger den den 3000 år gamle havnebyen Cádiz, som både fønikerne, vikingene og de europeiske oppdagelsesreisende har hatt som base. Den imponerende festningsbyen har et historisk preg med trange smug og luftige torg, men likevel en riktig urban atmosfære. Innseilingen til Sevilla ble vanskelig på grunn av sandbanker i elven Guadalquivir, og de store europeiske oppdagelsesreisene begynte å krysse Atlanteren ved Cádiz, som ble en av Spanias viktigste byer. Byens rikdommer vokste, og de massive bymurene ble bygget for å beskytte mot britenes angrep.

Luftig torgfrokost

Enten du ankommer med tog, buss eller båt, starter besøket ved det imponerende torget Plaza de San Juan de Dios, som åpner seg mot cruisebåthavnen. Et utmerket sted å starte dagen med en Café con leche ved en av fortauskafeene, mens man betrakter spanjoler som haster forbi for å nå en ferge ut til Kanariøyene eller toget til Madrid.

Det romerske Cádiz

Et steinkast unna ligger de tre buegangene Arco del Pópulo, Arco de la Rosa og Arco de los Blancos som dateres tilbake til middelalderen. Her ligger også det godt skjulte Teatro Romano de Cádiz, et romersk amfiteater midt i gamlebyen med plass til 20 000 tilskuere som først ble oppdaget i 1980. Utgravningene pågår fortsatt.

Kirketid med utsikt

Tradisjonelt spiser man fortsatt kun Tostada con Tomate ‒ ristet brød med frisk tomat, hakket tomat, ofte i glass, fersk olivenolje og havsalt ‒ serveres ved alle barer og kafeer. Det er kirketid før første matpause. Den mektige Catedral de Santa Cruz de Cádiz bør oppleves. Både krypten og nordtårnet er åpent for publikum. 6€

Fasjonable nyanskaffelser

Følg Calle Cobos mot Plaza de la Candaleria og den overdådige Café Royalty. Følg den eksklusive handlegaten Calle Columela til livlige Calle San Francisco for en rekke mer moderate småbutikker som strekker seg hele veien til Plaza de Mina. Her ligger Mesón Cumbres Mayores, som serverer utmerket andalusisk tapas fra 12:30.

Fisketorget

Etter en Caña og en enkel Tapa, altså enkelt tilbehør til et lite glass før et måltid, følg Calle San José og Calle Hospital de Mujeres til Mercado de Abastos. Matmarkedet i Cádiz er hverken størst eller best, men både råvarene og smakene er gode. Markedet som har vært i drift siden 1838, har også kveldsåpent 18:00‒23:00.

Uklare observasjoner

Utsikten fra Torre Tavira er ikke bedre enn fra tårnet på katedralen, så et besøk forutsetter en interesse for det okulære. I 2009 ble det satt opp et Camera Obscura som projiserer utsikten fra toppen av tårnet til mørkerommet inne i tårnet. Er du blant dem som ikke lar deg imponere av fysikken, ligger Maier-bryggeriet vegg i vegg.

Lokal lunsj

Turistene er for lengst klare, men det er først nå de lokale spiser lunsj. Følg Calle Francisco Javier og Calle José Cubiles til Casa Manteca. Det er tid for et glass Manzanilla og noen skiver Payoyo eller Caña og Chicharrones. Veggene er prydet med bilder av byens legendariske karneval, flamencodansere og tyrefektere.

En forfriskende dukkert

Nok et steinkast unna ligger bystranden som anses som en av de beste urbane strender i Europa. De som trodde Halle Berry var på Cuba i Die Another Day da hun kom opp på stranden etter en svømmetur, lot seg lure. Caleta-stranden ytterst på halvøya kan bli folksom i høysesongen, men den er utmerket for et morgen- eller kveldsbad.

Dramatisk promenade

Det er nå prøvelsen venter. En dag rekker for en smakebit av gamlebyen, men blir knapt for strandlinjen Costa de la Luz. Følg promenaden Avenue Campo del Sur, der atlanterhavsbølgene stamper mot de gamle eroderte bymurene, til Plaza de la Constituciòn, og den historiske byporten Las Puertas de Tierra, som vokter byen.

Rekreasjonstid

Orker du mer? Noen vil kanskje foretrekke handlegatene eller en time på hotellet før middag. Vi andre ser utfordring i den 3 km lange Playa de la Victoria, og videre 30 km mot Cabo Roche. Uansett om du nøyer deg med Santa Maria del Mar eller fortsetter til Arsenio Manila, er Pelicano Músicafé et godt sted til å få med seg solnedgangen.

Tapa og et glass

Enda et par timer til de lokale spiser middag, men serveringsstedene begynner å åpne for turistene. Den beste restauranten er El Faro, men et besøk må planlegges i god til. For et mer nøkternt, men meget smakfullt måltid er Taperia Columela et godt sted å innta Chipirones og Pimentos de Padron med Fino, Jerez eller Manzanilla.

Underholdningstid

Enten du har forhåndsreservert en forestilling ved Gran Tatto Falla, satset på en forestilling ved alternativteateret Pay Pay eller en flamencoforestilling i varehusområdet, starter det sent. Bar Cuba er en annen institusjon, Woodstock, der studenter og den yngre garde samles, Nahu, en expat-favoritt eller Spam for mer ekstravaganse.

Glem ikke

Langt ifra byens beste tapas, men Taberna de la Manzanilla, byens eldste landhandel for hetvin, er et berusende artig sted å besøke for et glass manzanilla, fino, jerez eller muscatel.

Glem det

Selv om det frityrstekte sukkerbrødet Picatostes med en kruttsterk espresso på Café Royalty faller i noens smak som frokost, gjør den overveldende kafeen seg best som en kuriositet.

Berusende dråper

Allerede i 1587, da Sir Francis Drake robbet byen for 3000 tønner, var Cadiz kjent for edle dråper fra Jerez, Manzanilla og Amontilado.

Fino Lett, lys og tørr. Serveres gjerne frisk og lett avkjølt til spekeskinke og oliven.

Oloroso Lagring gir mørkere farge og dypere smak. Utmerket til asparges og artisjokk.

Pedro Ximénez Særlig søt, men populær hetvin, hvilket står seg som en dessert på egen hånd.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!