Menu Meny
24 timer i Kiev

24 timer i Kiev

Så lite tid, så mye å se og gjøre. Kiev er brede avenyer, enorme stalinistiske bygg, lyseblå vakre kirker. Også hyggelige smågater og sandstrender. Et godt sted å være, et annerledes og spennende weekendreisemål.

Frokost i senga

Et enkelt hotell, sentralt og billig, men særdeles rent og ordentlig. Bontiak Hotel er et godt startpunkt i Kiev, og siden de ikke har en spisesal, så fyller du inn en talong når du sjekker inn om hva du vil ha servert til frokost – og til hvilken tid du vil ha den levert på døren.

Sofia og Michael

Rett over veien ligger vakre St. Sofia-katedralen, som har levd mange liv. Etter den russiske revolusjonen ble det bestemt at katedralen skulle rives, men ble etter protester omgjort til et museum. Godt var det, dette er i dag en av Kievs kjente landemerker, og har etter Sovjetunionens fall gjenoppstått som ortodoks kirke – og står på UNESCOs verdensarvliste. Herfra ser du bort til St. Michael-katedralen, like blå som St. Sofia, med store gylne kupler.

Tøysete dyrepark

Mosaikkdyr i naturtro størrelser i alle farger og former, Pejzazna Alley er kanskje festligst for barn, et lekent stopp på veien.

Lokale håndverkere og kirker

Kievs mest populære gate, Andriyivsky Descent kobler den øvre delen av byen med kommersielle Podil. Her kryr det av severdigheter, alt fra St. Andrews-kirken, det gotiske slottet som er kalt opp etter Rikard Løvehjerte, og brosteinsgatene er fylt av musikanter og markedsboder.

Lære av historien

1986 er året der verden forsto alvoret om radioaktivitet. 100 000 mennesker som bodde i nærheten av Tsjernobyl, ble evakuert – i dag en spøkelsesby. Har du ikke tid, eller lyst, til å dra på en guidet tur ut til Tsjernobyl, er Tsjernobyl-museet et meget interessant og lærerikt sted å lære mer om katastrofen og et fint innblikk i 80-tallets kommunistiske æra.

Metro, så lunsj

Mettet av historie hopper du på metroen et par stopp til Arsenalna, som er verdens dypeste metrostasjon. Det tar deg fem minutter i rulletrappene helt opp. Tusle bort til Tsarske Selo for tradisjonelle ukrainske retter for lunsj, i et tidstypisk hus fra 1600-tallet.

Høyeste dama i by’n

102 meter høy synes hun fra nesten hele byen. Rodina Mat er en enorm statue, elsket og hatet av folket. Heisen tar deg opp til toppen, der du kan se byen gjennom hennes øyne.

Grottekloster

Katakombene under Lavra-klosteret, der ligger mumifiserte munker i trange ganger. Området har flere kirker og et hellig pilegrimsmål for den ortodokse kirke. Husk å respektere kleskoden, slør må dekke kvinnenes hode og lengre skjørt eller bukse.

Museum eller strand?

Mystetskyi Arsenal er både en kunsthall og museum, et imponerende bygg. Sving innom for å se de vakre buegangene – eller sving forbi og videre til Hydropark på øya i elven Dnepr. Her underholdes byfolket med sandstrender, volleyball, et 30 meter høyt strikkhopp. Vannet i elven er ikke så fristende, men et gøyalt sted å kikke på folket.

Pølser og rosiner

Bessarabsky-markedet er fylt av nøtter, tørket frukt, kjøtt, fisk og grønnsaker. Smak på røkte pølser, de vakuumpakker gjerne for deg slik at du kan ta med hjem – og få noen smaksprøver på rosiner slik du aldri har smakt rosiner tidligere, og mandler rett fra trærne i Usbekistan. Et riktig godt matmarked.

Solnedgang fra sommerterrassen

På toppen av Intercontinental Hotel gjemmer det seg en god cocktail-bar som fullt utnytter utsikten over byen. B-Hush serverer også meget gode drinker, vel fortjent for trøtte byføtter.

Ingen fest uten khinkali

Ikke overraskende er Kievs beste restaurant georgisk. Gogi serverer knallgode khinkali, georgianske dumplings, syltede grønnsaker, khatsjapuri er dette etter hvert så populære brødet som er fylt med ost og egg – og godt utvalg av Georgias vinkart. Husk å bestille bord, her er det stappfull hele dagen, hele uka.

Mixologer bak gjemte dører

En umerket dør. En mørk bakgård. Slik starter jakten på en av Kievs hemmeligheter. LoggerHead Bar er ikke bare stedet for gjennomarbeidede drinker, her skjuler det seg også en live jazz-klubb!

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!